Po TTT zmiešané pocity, podľa mnohých teraz začínajú nové preteky

12.7.2015, 19:21 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tímová časovka rozdala posledné karty pred horskými etapami, ale na priebežné poradie malo vplyv viacero faktorov počas uplynulých dní. Hektické etapy najlepšie zvládli Tejay van Garderen a Chris Froome, ale viacerí pretekári hovoria, že od utorka začínajú nové preteky.
 
Americký jazdec Tejay van Garderen si užíva skvelú formu a prekypuje takým sebavedomím, že si veril, že po TTT môže vybojovať žltý dres. Aj keď sa mu to nepodarilo, jeho morálka je na vysokej úrovni. "Je to neuveriteľný pocit. Doteraz sme fungovali ako tím vynikajúco. A to mi dvíha morálku pred príchodom do kopcov. Zároveň majú zvýšené sebavedomie aj moji kolegovia, ktorých povzbudzuje moja pozícia v GC. Teraz prichádzajú Pyreneje, ktoré ukážu, ktorý z favoritov má dostatočnú výkonnosť, aby mohol vyhrať Tour. A Alpy nám potom povedia, kto má potrebnú vytrvalosť, aby bol na konci najlepší. Musíme počkať až na tretí týždeň, aby sme zistili, kto vyhrá.  Je to maratón a my sme len na začiatku. Vzhľadom na moje predstavenia na Dauphiné si verím, že môžem byť medzi najlepšími."
 
Vo vynikajúcej pozícii sa nachádza Chris Froome, ktorý má z jeho pohľadu za sebou najťažšiu časť Tour de France, ktorú zakončil na prvom mieste v GC. "Dali sme do časovky všetko, ale BMC bol jednoducho rýchlejší o šesť sekúnd. Samozrejme, pre každého z nás by bolo lepšie, keby sme vyhrali etapu, ale udržali sme žltý dres a na svojich súperov sme získali nejaký čas, takže musíme byť spokojní. Teraz sa nachádzame na fantastickej pozícii. Musíme prebrať situáciu, ako sa budeme správať v najbližších dňoch, ale tlak je na mojich konkurentoch, ktorí musia získať žlté tričko. Pre nás to znamená, že potenciálne môžeme jazdiť viac konzervatívne."

Relatívne bez problémov preplával prvým týždňom Alberto Contador, ktorý napriek tomu stráca na svojho najväčšieho rivala Chrisa Frooma jednu minútu. Ale má pred sebou dva týždne, aby sa to zmenilo. "Myslím si, že sme predviedli dobrú časovku. Teraz si musíme poriadne oddýchnuť a potom zaútočiť horách, kde sa môže stať čokoľvek. Pred nami je stále dosť horských etáp, kde bude potrebná konzistentnosť, čo ma favorizuje. Uvidíme, akú formu budú mať v kopcoch ostatní. Každý bude mať zlý deň, ja verím, že mne sa budú vyhýbať a z toho budem prosperovať. Konzistencia je veľmi dôležitá a to ma povzbudzuje."   
 
Vincenzo Nibali mal byť tým jazdcom, ktorý v prvom týždni môže na svojich hlavných súperov získať nejaký čas. Opak bol však pravdou a pred prvým voľným dňom sa nachádza na vzdialenej pozícii od žltého dresu. "Na konci TTT som sa snažil nastaviť vysoké tempo, ale nie veľmi rýchle, aby sme všetci piati finišovali spolu. Myslím si, že môžeme byť spokojní. Časovka bola ťažká od začiatku do konca, ale my sme predviedli kvalitný výkon. Až doteraz to bola náročná Tour s veľkou nervozitou, vysokým tempom v rovinatých etapách a výbušnými koncovkami. Nemyslím si, že doteraz som mal tú správnu formu, ale pred nasledujúcimi etapami si verím. Preteky pre vrchárov začínajú len teraz."
 
Španielska zostava Movistar sa už nevedela dočkať kopcov, preto v správny čas predviedla svoj najlepší výkon, po ktorom môže spokojne odpočívať. Tímový manažér Eusebio Unzue skúsene zhodnotli situáciu: "Výsledok je pre nás veľkolepý, sme veľmi spokojní, pred etapou by sme ho určite brali. Ale teraz to má pre nás horko-sladkú príchuť, pretože v prostriedku časovky sme sa na chvíľu rozpadli, kde sme mohli stratiť až 15 sekúnd, ktoré nás stali víťazstvo. Po časovke a úvodných etapách nemôžeme vylúčiť žiadneho konkurenta na GC. Pyreneje poskytnú niekoľko prekvapení a na Plateau de Beille uvidíme, ktorí sú najsilnejší pretekári. Ešte len teraz sa začnú vytvárať veľké rozdiely v poradí a záverečný týždeň bude veľmi ťažký, ktorý každému spočíta predchádzajúce úsilie. My sme zatiaľ spokojní, ako sa veci vyvíjajú, mrzí nás len strata v druhej etape."
 
Ruský tím Kaťuša mal pred sebou náročnú úlohu, aby zvládol časovku v siedmich mužoch. Tieto predpoklady sa napokon naplnili a Joaquim Rodríguez dosiahol zo všetkých jazdcov na GC najhorší výsledok. Športový riaditeľ tímu José Azevedo sa po etape vyjadril: "Pre nás to nebol dobrý deň. V časovke sme stratili viac čau, ako sme očakávali, a v celkovej klasifikácii ide predovšetkým o čas. Teraz sú na rade horské etapy a stále veríme, že s Joaquimom Rodríguezom môžeme dosiahnuť naše ciele. Bolo vidno, že nám na trati chýbala istota, keď sme nastúpili na štart len so siedmimi borcami. Za chvíľu sme stratili ďalších dvoch cyklistov, preto sme museli regulovať našu rýchlosť, aby sme finišovali pohromade."
 
Rigoberto Urán nemal na začiatku pretekov ambície na GC, po prvom týždni sa však ocitol v top 10. Po náročnom Gire sa mu tak otvorila šanca na dobrý výsledok, ale nevie, ako sa to bude ďalej vyvíjať. "Myslím si, že sme predviedli dobrú časovku, vzhľadom k tomu, že nám chýbal Tony Martin. S ním by to bolo lepšie. Pokiaľ ide o mňa, som spokojný s prvým týždňom pretekov. Prišiel som sem, aby som bol užitočný pre tím. Myslím si, že sa mi to podarilo. Od utorka začína iná Tour. Uvidíme, čo sa stane. Ako som povedal už pred pretekmi, budem to brať deň za dňom."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop