Sagan priznal chybu, Van Avermaet poradil Petrovi

17.7.2015, 20:41 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Vo zvlnenej a horúcej trinástej etape skončil únik až v poslednom kilometri. Nasledoval brutálny šprint do záverečného kopčeka, ktorý ovládol Greg Van Avermaet z BMC pred druhým Petrom Saganom. Šťastný Belgičan plánuje v najbližších dňoch odstúpiť, zatiaľ čo Slovák si priznal vlastnú chybu a bojuje ďalej.
 
Tridsaťročný Greg Van Avermaet (BMC) štartuje na francúzskej Grand Tour tretíkrát. Premiérového triumfu sa dočkal až po desiatich predchádzajúcich umiestneniach v top desiatke. „Bolo to veľmi tesné. Atakoval som veľmi skoro, keďže v šiestej etape som čakal príliš dlho, čo sa mi vypomstilo. Šiel som odspodu kopca úplne naplno. Cítil som súpera na zadnom kolese, ale dúfal som, že ma neošpurtuje. Nevedel som, kto to je. Máme veľmi dobrý tím a zažívame vydarenú Tour. Dnešné víťazstvo to potvrdilo,“ vyhlásil spokojný Belgičan, ktorý zaknihoval štvrté individuálne a devätnáste tímové víťazstvo v aktuálnej sezóne. Špecialista na klasiky našetril sily a ukázal dobrú formu, ale v najbližších dňoch plánuje odstúpenie, keďže očakáva narodenie prvého dieťaťa.  
 
Greg Van Avermaet tiež vyzdvihol kvality porazeného Sagana: „Nemám radu pre Sagana, i keď som mal rovnaké problémy ako on, že som tesne nevyužil príležitosti na víťazstvo. Je ťažké vyhrať na takejto vysokej úrovni. Jediná rada je, že to treba ďalej skúšať. Sagan predstavuje jedného z najťažšie poraziteľných jazdcov v pelotóne a veľmi ho rešpektujem. Pre cyklistiku je dobré, že má takého cyklistu,“ dodal Van Avermaet.
 
Tím BMC zažíva vydarenú Tour de France a na konte má už tri etapové vavríny. Športový riaditeľ Yvon Ledanois neskrýval nadšenie: „Je to jednoducho bláznivé. Tri naše víťazstvá po necelých dvoch týždňoch Tour. Avšak, máme naozaj veľký a silný tím, v ktorom panuje dobrá atmosféra. Pred etapou sme povedali Gregovi, aby využil preňho veľkú príležitosť. On to spravil a vyhral.
 
sagan-tdf-2015-zelenyPeter Sagan (Tinkoff-Saxo) si pripísal tohtoročné štvrté a celkovo pätnáste druhé miesto na Tour de France. Od posledného triumfu na „Starej Dáme“ z 5. júla 2013 ťahá sériu deviatich strieborných postov. Z nášho pohľadu podal opäť maximálny výkon a nespravil taktickú chybu. Peťo to ale cítil inak: „Nebola to smola. Spravil som chybu, pretože som čakal príliš dlho. Ďakujem tímu za prácu pred šprintom. Nemal som sa zavesiť za Grega, ale predbehnúť ho a pokračovať naplno až do cieľa. Teraz som nahnevaný. Zvýšil som náskok v súťaži o zelený dres, ale dnes to nebola priorita. Chcel som tiež etapové víťazstvo,“ vyhlásil sklamaný Žilinčan.
 
Oleg Tiňkov, kontroverzný majiteľ tímu Tinkoff-Saxo, opäť kontroverzne komentoval výsledky trinástej etapy na sociálnej sieti Twitter. „Štvrté druhé miesto, to je trest, nič viac,“ znela prvá reakcia a nasledovala ďalšia, ktorú uvádzame bez vulgarizmu: „Tím pracoval tvrdo, on mal dobrú pozíciu, ale nie karmu.
 
Tím Tinkoff-Saxo predviedol jednu z najväčších podpôr pre Petra v aktuálnej sezóne. Zdá sa, že po časových stratách Alberta Contadora sa upriamila časť pozornosti aj na zisk zeleného dresu a čiastočne sa zmenila tímová taktika. Naznačili to aj slová športového riaditeľa Stevena De Jongha pre cyclingweekly: „Samozrejme, Albertove výsledky sú sklamaním, ale je to tak, ako to je. Stále môže dosiahnuť na pódium, čo je skvelý výsledok po víťazstve na Vuelte 2014 a Gire 2015. Samozrejme, pôvodné sny sa musia trochu upraviť. Bez Frooma by sme boli stále v hre, ale je príliš silný a aj ostatní súperi naňho nestačia.“ De Jonghove slová doplnil Contadorov domestik Michael Rogers: „Musíme byť realisti. Pódium je možné, ale celkové víťazstvo len veľmi ťažko.
 
Muži na celkové poradie si ani v trinástej etape neodpočinuli. Sťažovali sa na extrémnu teplotu atakujúcu 40 stupňov Celzia, nedostatok bidonov i chaos spôsobený bojovným nasadením úniku až do posledného kilometra. Miernu stratu si ale pripísali iba cyklisti z druhej desiatky celkového poradia ako Barguil, Frank, Sánchez či Rolland. Defekt spomalil priebežne desiateho Baukeho Mollemu, ktorý prišiel až na 88. mieste, ale nachádzal sa v ochrannej zóne, a tak si nepripísal žiadnu stratu na konkurentov.
 
Priebeh trinástej etapy sa niesol aj v znamení Jeana-Christopha Peráuda (Ag2R), ktorý vážne spadol a do cieľa prišiel s veľkou dávkou sebazaprenia. Tímový šéf Vincent Lavenu vyzdvihol jeho bojovnosť: „Spadol v plnej rýchlosti, má hlboké pomliaždeniny a doškriabané lakte i rameno. Najviac ho bolí malíček, ktorý nás najviac trápi. Je to statočný chlap. Vrátil sa do pelotónu a takmer sa v ňom udržal až do cieľa. Lekár nám povie, či je malíček zlomený alebo nie. Minulý rok ukázal, že je tvrdý chlapík, keď skončil celkovo druhý a teraz to ukazuje pri iných okolnostiach. Zaslúži si potlesk, je príkladom pre ostatných.“
 
Za najbojovnejšieho jazdca trinástej etapy ale vyhlásili člena úniku Thomasa De Gendta (Lotto-Soudal), keďže „uprchlíkom“ chýbali k úspechu iba stovky metrov. „Myslel som, že by sme to mohli dotiahnuť až do cieľa, ale potom zostávali posledné stovky metrov a bolo to príliš náročné. Snažil som sa byť aspoň tretí, ale iba rýchlo prešli okolo mňa. Išiel som na maximum a chýbalo len tristo metrov. Únik sme plánovali, skúsili sme to a spolupracovali a takmer to vyšlo,“ dodal muž, ktorý povezie v štrnástej etape červené číslo.
 
 
tdf-2015-13-etapa-unik-tcgf
šesťčlenný únik 13. etapy (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop