Kristoff nezakončil prácu kolegov, Sagan bol na konci zavretý

19.7.2015, 19:29 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pätnásta etapa bola nakoniec vhodná pre rýchlych pretekárov, vytvorený únik aj s naším Petrom Saganom to mal na konci spočítané. Postaral sa o to tím Kaťuša, ktorý však na konci vybojoval len tretie miesto. Slovenský jazdec finišoval tesne za pódiom. 
 
Peter Sagan sa druhý raz za sebou predstavil v brejku, jeho snahu tentoraz zlikvidoval silný pelotón. Aj tak si na šprintérskej prémii vybojoval potrebné body a v dôležitej etape si udržal pekný náskok v súťaži o zelený dres. "Vedel som, že to nemusí byť ťažká etapa pre šprintérov, ale zároveň to špurtérske tímy nebudú mať ľahké s kontrolou utečencov.  Preto som sa dostal do úniku a myslel som si, že to bude dobré. Povedal som si, že ak budem ja trpieť na kopcoch, ostatní šprintéri to tiež nebudú mať ľahké. Po poslednom stúpaní boli rozostupy len veľmi malé, preto som sa rozhodol počkať na balík. Myslel som si, že to môže vyjsť v úniku, ale druhé tímy mali svoje záujmy, najmä Kaťuša a Europcar. Na konci som sa dostal aj šprintu, cítil som sa dobre, ale v poslednej zákrute som bol zavretý. A keď som išiel dopredu, bol som príliš vzadu."
 
Nórsky jazdec Alexander Kristoff bol po etape sklamaný, pretože nedokázal zakončiť prácu svojich kolegov. Naďalej tak čaká na etapový triumf na podujatí. "Na konci fúkal protivietor. Greipel mal v závere dobré zrýchlenie a ja vždy trochu trpím v takomto finále. Predviedol som svoju maximálnu rýchlosť, ale Greipel a Degenkolb boli jednoducho rýchlejší. Na Greipelov šprint som nedokázal reagovať. Už máme len jednu príležitosť pre šprintérov, ale ak bude Greipel naďalej takto jazdiť, bude veľmi ťažké ho poraziť. Chcel som vyhrať dnešnú etapu, spolujazdci mi veľmi pomohli, ale záverečný šprint mi veľmi nevyšiel."
 
Pre jazdcov na celkové poradie sa nič zásadné neudialo, vedúci muž klasifikácie nemal na trati žiadne problémy. Chris Froome sa tak mohol spokojne pripravovať na kľúčové etapy celých pretekov. "Vyzeralo to ako jednoduchá etapa pre šprintérov, ale nebolo to tak. Celý deň sme išli veľmi rýchlo. Moji kolegovia boli stále pri mne. Je veľkým benefitom, že sme naďalej v plnom zložení. V celkovom poradí sa nachádzam na vynikajúcej pozícii a už sa teším na voľný deň. Do Paríža ale zostáva stále päť skutočne ťažkých etáp."
 
Nairo Quintana si takisto poradil s rýchlou etapou, pre kolumbijského jazdca to nebola náročná záležitosť. "Bola to normálna etapa, ale nie jednoduchá. Začiatok bol veľmi ťažký, každého to muselo bolieť. Bolo by výborné, keby sme zajtra prežili pokojný deň. Poznám ten dojazd. Budeme si strážiť Frooma a ostatných súperov, ktorí môžu proti mne atakovať. Cítim sa veľmi dobre, oveľa lepšie, ako pred rokom, keď som vyhral Giro."
 
Americký pretekár Tejay van Garderen nemá dôvod na starosti, pred záverečným týždňom zostáva sebavedomý. Uvidíme, či Alpské etapy budú naozaj pre neho priaznivým terénom. "Dnes bol ďalší brutálny deň, opäť sa jazdilo agresívne. Ja sa pred Alpami naďalej cítim sebavedomý, tie stúpania mi vyhovujú. Zajtra sa opäť ukáže naša vyrovnanosť a ja sa chcem pred záverečným týždňom vyhnúť akýmkoľvek problémom."
 
Na trati prežíval veľké utrpenie Jean-Christophe Peraud, ktorý po včerajšom páde podal bojovný výkon. "V takomto tempe dlho na pretekoch nevydržím. Každým dňom je to pre mňa ťažšie a ťažšie. Mám bolesti po celom svete, nohy sú na tom takisto zle. Cez dnešnú etapu som sa chcel len dostať, aby som zajtra mohol spraviť dôležité rozhodnutie. Ak sa situácia nezmení, je to len boj o prežitie a je zbytočné pokračovať. Páči sa mi podpora, ktorej sa mi dostáva, ale radšej by som zaujal svojimi úspechmi a nebojoval na zadných pozíciách v balíku."
 
 
ivo: niekoľkokrát sme uviedli, že sa do diskusii nezapájame a nebudeme ani odpovedať. Na to je fórum...

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop