Froome sa hneval na Nibaliho útok, Contador mal kŕče

24.7.2015, 18:46 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Očakávaná ťažká etapa napriek veľkým očakávaniam nevybočila z radu svojich predchodkýň. Napriek sľubnému začiatku sa pretekári potom kontrolovali, nebyť krásneho Nibaliho útoku, museli by sme na nejakú akciu čakať až do záverečných piatich kilometrov.   
 
Parádnu etapu má za sebou Vincenzo Nibali, ktorý ako jeden z mála favoritov už niekoľko dní jazdí veľmi aktívne, a túto snahu zakončil kvalitným triumfom. Pred zajtrajškom má dokonca šancu na pódium. "Je to pre mňa ťažké podujatie. Postupne sa to zlepšovalo, ale na svoju aktivitu som vždy zaplatil vo finále. Tím bol dnes perfektný, mali sme v pláne, že na Croix de Fer zrýchlime tempo. Nebolo to jednoduché, ale útok z diaľky bol najlepším riešením. Nevidel som, že Froome má problémy. Cítim sa dobre, podobne ako v minulom roku, ale nie som taký výbušný. Ale my nie sme stroje. Alberto nemá formu ako na Gire, nemôžeme stále vyhrávať."       
 
Chris Froome dnes prežil náročnú skúšku. Ostatní súperi sa hneď na začiatku snažili rozdrviť jeho tímovú podporu, ale britský celok to zvládol dobre. Pod menší tlak ho dostal na konci iba Quintana, ale pre lídra pretekov to nebola žiadna hrozba. "Bola to masívna etapa, ale pre nás to v podstate dopadlo dobre. Máme ďalší deň za sebou. Quintana predviedol poriadny atak, ja som sa rozhodol ísť vlastným tempom, aby som obmedzil moje straty a ušetril sily pred zajtrajšou etapou. Bol to ťažký deň pre celý tím, najmä pre Gerainta, ktorý po všetkej vykonanej práce dnes musel opustiť štvrté miesto. Pred vrcholom Croix de Fer sa mi dostal kamienok medzi brzdu a zadné koleso, preto som si to musel opraviť. A to bol práve okamih, keď Nibali zaútočil. Som si istý, že predtým sa obzrel, a keď ma videl v problémoch, atakoval. Podľa mňa sa to nemá robiť lídrovi pretekov. Bolo to nešportové. Zajtra nás čaká epická etapa. Netvrdím, že by som nechcel vyhrať na Alpe d'Huez, ale musím si dávať pozor na Quintanu."
 
Na jeho kritiku reagoval Alexander Vinokurov, ale manažér tímu Astana si najskôr vychutnal etapové víťazstvo. "Vincenzo si zaslúži potlesk. Museli sme niečo urobiť, aby sme zabudli na ťažké časy na podujatí. Videli sme, že má dobré nohy, preto tím zareagoval veľmi dobre a podali výborný výkon. Čo sa týka Froomových mechanických problémov, oficiálne rádio pretekov nehlásilo, že má problémy, a Vincenzo nemá oči na chrbte."  
 
Nairo Quintana mal byť tým pretekárom, ktorý môže ohroziť pozíciu Chrisa Frooma, ale odhodlal sa na to veľmi neskoro. Pritom britský jazdec bol zraniteľný bez potrebnej tímovej podpory. "Keď útočil Nibali, čakal som, že po ňom pôjde Sky, ale keďže sa tak nestalo, nastavili sme stabilné tempo. Potom som zaútočil, kde som to mal naplánované. Myslel som si, že na Frooma získam viac času. Ak mám byť úprimný, nie je to toľko, koľko som chcel, veľmi dobre sa bránil. Ale budem bojovať aj naďalej. Išlo sa veľmi rýchle tempo, preto som nemohol útočiť skôr. Urobili sme, čo sme mohli, ale Froome bol veľmi silný. Aspoň sme sa pokúsili. Zajtra to budeme opäť skúšať, minimálne chceme získať etapu. Napriek Nibalimu si myslím, že Valverde udrží pódium."
 
Po doterajších skvelých výkonoch si Geraint Thomas nezaslúžil prežiť takúto nepríjemnú etapu. Ale vyrovnal sa tým s typickým britským humorom. "Neviem, čo sa stalo. Jednoducho som bol prázdny. Začiatok bol veľmi ťažký a keď nemáte nič v nohách, nemôžete s tým nič robiť. Vedel som, že sa to môže stať, ale veril som, že to bude len v pondelok. Bolo to hrozné. Ako sa hovorí, niekedy ste kladivo, niekedy klinec. Ja som bol dnes malý lacný klinec z Ikey."
 
Náročnú etapu má za sebou aj Alberto Contador, ktorý namiesto plánovaného útoku musel prepnúť na obranný modul, aby v cieli nezaknihoval ešte väčšiu stratu. Dôvodom boli kŕče. "Dnes to bola otázka prežitia. Od začiatku Croix de Fer som mal kŕče a nezbavil som sa ich až do konca etapy. Potreboval som ušetriť nejakú silu, preto som požiadal spolujazdcov, aby na čele skupiny spomalili tempo. Čo sa mňa týka, musel som využiť všetky svoje skúsenosti, aby som obmedzil straty, ktoré s kŕčmi mohli prísť."
 
Romain Bardet už vyhral etapu a má pred sebou ďalší cieľ, ktorým je triumf vo vrchárskej súťaži. "Bude super mať zajtra oblečený bodkovaný dres na Alpe d'Huez. Chcel som ho vyhrať už dnes, ale nepodarilo sa mi dostať do prvého úniku. Musel som sa vysporiadať s množstvom emócii po včerajšej etape. Na moje dnešné piate miesto som sa veľmi nadrel. Som pripravený bojovať o bodkovaný dres, nechám na trati dušu. Nemal som to v pláne, ale chcem ho získať."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop