Hodnotenie tímov na TdF: Movistar a Sky dominovali, Francúzi najslabší

29.7.2015, 16:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Najslávnejšie preteky kalendára sa tentoraz odjazdili v réžii tímu Sky, no potenciál rozhodne využil aj Movistar. Astana bola oproti Giru polovičná, prekvapením MTN, Tinkoff opäť nepresvedčil, nevýrazné boli hlavne domáce družstvá.
 
 
Movistar Team ***** (druhé a tretie miesto celkovo + súťaž U25 + tímová súťaž)
Zvažovali sme, či zaradiť na prvé miesto Španielov alebo Britov, ale v každom prípade si oba celky zaslúžia päť hviezdičiek. Movistar predviedol opäť aktívnu Grand Tour. Podarilo sa im dostať dvoch cyklistov na pódium v celkovom poradí i dominantne vyhrať tímovú súťaž. Bojovali na viacerých frontoch. Napriek odstúpeniu Alexa Dowsetta neváhali vysielať do únikov svojich ľudí v stredne ťažkých aj najnáročnejších etapách. Nestrážili iba lídra ako v Sky. Alejandro Valverde zažil životné tri týždne. Španieli ťahajú neuveriteľnú sériu deviatich Grand Tours v rade, kedy dokázali mať cyklistu v Top 10 celkového poradia. Vzhľadom na ich rozpočet ide o obdivuhodný výkon.
Negatívom je absencia etapového víťazstva, mierna pasivita v prvých dvoch alpských etapách a nezvládnutá druhá etapa na vetre, ktorá možno rozhodla.
 
 
movistar-timova-sutaz-tdf-2015-movf
Movistar víťazom tímovej súťaže (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Team Sky ***** (celkové víťazstvo + vrchárska súťaž + jedno etapové víťazstvo)
David Brailsford a jeho partia dosiahla presne to, čo si zaumienila. Chris Froome bol od úvodu mimoriadne silný a ako sme vraveli v televíznych prenosoch, vzhľadom na málo odpretekaných dní a vynikajúcu formu môže byť poraziteľný iba v samom závere. To sa aj potvrdilo, ale už bolo neskoro. Mal dostatočný náskok. Obdivuhodná bola aj pomoc celého nebeského družstva. Bravúrny Geraint Thomas v prvých dvoch týždňoch, Richie Porte v Pyrenejách i jednej alpskej etape. Wout Poels v Alpách, Leo König, Nicolas Roche. Každý zabral v pravom okamihu. Pri lídrovi sa akoby plánovane striedali. Pri zdanlivo veľkej dominancii v Pyrenejách si Froome zmyslel, že to skúsi aj na vrchársku súťaž a vždy, keď to bolo ľahko možné, bral body. Bodkovaný dres získal s minimálnym úsilím a výborným taktickým myslením.
Mnohým fanúšikom nebolo Sky sympatické pre ich jediný cieľ. Všetci strážili Frooma. Nikto nešpurtoval, neunikal, inak nebojoval. Rovnako ako vlani nemali plán B.
 
 
Lotto Soudal **** (štyri etapové víťazstvá)
Belgické družstvo prišlo na Tour s cieľom vyhrať etapy a bojovať o zelený dres. Prvá méta sa im podarila nad očakávanie, druhá dva týždne. Tony Gallopin dokonca vypadol z Top 10 až v Alpách. Aj napriek rozsiahlej maródke v tíme a problémoch viacerých jazdcov musia hodnotiť Tour za mimoriadne úspešnú. Žili svoj sen, ako uvádzajú vo svojom slogane. Štyrmi etapovými víťazstvami dominovali rebríčku tímov. Okrem Andrého Greipela a najlepšieho šprintérskeho vlaku na tejto Tour bol veľmi viditeľný Thomas de Gendt, najbojovnejší jazdec 13. etapy. Adam Hansen dokončil svoju dvanástu Grand Tour v rade. S týmto tímom sa už viac dosiahnuť nedalo.
 
 
tdf-graf-timy-etapove-vitazstva
 
 
BMC Racing Team **** (tri etapové víťazstvá)
Vynikajúco pripravení pricestovali do Utrechtu jazdci BMC. Hneď v úvode vyhral Rohan Dennis boj proti chronometru v novom rýchlostnom rekorde Tour de France a obliekol si žltý dres. Tejay Van Garderen vynikajúco zvládol prvý týždeň bez jediného zaváhania. Celé družstvo potvrdilo pozíciu aktuálnych majstrov sveta v časovke a zvíťazili aj v tímovej časovke. Bombónikom bolo epické víťazstvo Grega Van Avermaeta v Rodeze. Líder na celkové poradie zvládol aj Pyreneje a do Álp prichádzal na treťom mieste celkového poradia. Keď sa im už vybavovali spomienky na Grand Tour snov v roku 2011, v 17. etape po zdravotných problémoch odstúpil Tejay Van Garderen a sen o pódiu sa rozplynul. Samuel Sánchez síce ukázal, že ešte celkom nepatrí do starého železa, ale dvanáste miesto nemôže byť pre druhý najbohatší tím záplatou.
Piatu hviezdičku sme neudelili pre nevýraznosť veľkej časti tímu aj po odstúpení lídra. V zostave jednoznačne chýbal najbojovnejší muž vlaňajšej Tour Alessandro De Marchi. Talian sa nedávno dostal zo zápalu šliach v ľavej nohe.
 
 
Etixx - Quick-Step **** (tri etapové víťazstvá)
Na Tour sme sledovali typický Quick-Step. Bolo ho všade plno. Tonymu Martinovi vyfúkol triumf v Utrechte Dennis, no Panzerwagen sa nevzdal a bojoval čo to šlo až mu to po bravúrnom samostatnom ataku v kockovom štvrtom dni vyšlo. Vyhral etapu a dostal sa do vysnívaného žltého dresu. V šiestej etape síce spôsobil hromadný pád a musel Tour opustiť, no fanúšikovia tohto družstva už mali nového hrdinu. Zdeněk Štybar zaskočil Petra Sagana aj ostatných konkurentov v Le Havre a svojim ikonickým víťazstvom poslal domov pozdrav malému synovi. Na druhý deň mali Etixxáci už tri vavríny. Mark Cavendish jediný raz na tejto Tour v špurte porazil Andrého Greipela. Michal Kwiatkowski bojoval ako to vie len on. Hlava-nehlava, rozumne-nerozumne. Dúhový dres však príliš dobre nereprezentoval. Rovnako ako vlani Rui Costa, aj on musel zo zdravotných dôvodov odstúpiť.
Očakávali sme, že sa po Gire Rigoberto Urán konečne "nájde", no hľadanie pokračovalo aj na francúzskych cestách a nezdá sa, žeby bolo úspešné. Patrick Lefevere má od svojho prerodu v roku 2012 zakaždým najviac víťazstiev v sezóne, no v celkovom poradí na najslávnejších pretekoch planéty sa ešte ani raz nepresadil. To chce rozhodne zjednať nápravu, ale to všetci tvrdíme už roky. Belgičania aspoň predĺžili sériu deviatich Grand Tours v rade s minimálne jedným etapovým triumfom.
 
 
martin-tony-tdf-2015-klucka-eqsf
Tony Martin musel odstúpiť po zlomenine "kľučky" (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
MTN-Qhubeka **** (jedno etapové víťazstvo)
Mohla Afrika zažiť lepšiu Tour de France? Celkovo zvíťazil ich rodák, prvý cyklista čiernej pleti nosil špeciálny dres a MTN-Qhubeka si pripísala aj prvé víťazstvo na Grand Tour. Stephen Cummings ukážkovo znemožnil Pinota s Bardetom v 14. etape. Daniel Teklehaimanot rozprúdil veľké diskusie o pretekároch čiernej pleti i UCI kempe a ešte väčšej globalizácii cyklistiky. Bojoval i najmladší účastník Tour Merhawi Kudus. Slepými nábojmi, ale strieľal, Edvald Boasson Hagen. Jednotku s hviezdičkou si ale zaslúži Serge Pauwels. 31-ročný Belgičan, ktorý nedostal toľko priestoru v Sky ani Quick-Stepe, ale v Turecku ukázal, že na to môže mať a výborne sa pripravil na Tour. Bol členom štyroch únikov v náročných etapách a napokon sa dostal až na trináste miesto v celkovom poradí. MTN bol dokonca do 19. etapy na neuveriteľnom druhom mieste v tímovej súťaži. Juhoafričania si získali srdcia mnohých fanúšikov a budeme zvedaví, kam to v nasledujúcich rokoch bude rezultovať. Je jasné, že miestenka na Tour im už určite neujde.
 
 
Ag2r La Mondiale *** (dve etapové víťazstvá + najbojovnejší jazdec Tour)
Slušnú Tour majú za sebou v Ag2r. Po bravúrnom vlaňajšku (druhé + šieste miesto celkovo) už mohlo byť iba horšie, a bolo to tak. Ale zďaleka nepadli na samé dno. V tretej etape zaskočil celé štartové pole Alexis Vuillermoz. Triumfoval na Mur de Bretagne po samostatnom ataku. Romain Bardet sa vytrvalo posúval v celkovom poradí až na konečné deviate miesto. O etapový triumf bojoval v 12., 14. i 18. etape a na tretí pokus mu to vyšlo. Snažil sa získať aj bodkovaný dres, ale proti Froomovi sa príliš bojovať nedalo. Napokon bol "nezaujatou" komisiou Thierry Gouvernou, Laurent Jalabert, Philippe Bouvet a Jean Montois vybraný za najbojovnejšieho jazdca pretekov. Opäť jasne najlepší domáci celok.
Tour však nevyšla najskúsenejším borcom Peraudovi a Riblonovi, ktorí boli tieňmi minulých rokov. Prekvapujúco ani Jan Bakelants nebol viditeľný ako býva zvykom. Nohy mu síce šli v Rodeze, kde však jeho tretie miesto úplne zaniklo za bitkou Van Avermaet - Sagan.
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Tinkoff-Saxo *** (bodovacia súťaž, piate miesto celkovo + etapové víťazstvo)
Ako sa aj trochu čakalo, bol to Peter Sagan, ktorý zachraňoval image rusko-dánskeho družstva. O jeho výkonoch sa už popísalo veľa. Etapové víťazstvo si dokázal v Pyrenejách vybojovať Rafal Majka a zdalo sa, že bude opäť bojovať o vrchársku súťaž. Napokon sa tak nestalo. Contador sa snažil, no výkonnostne postupne odpadal a lepšie ako piate miesto si nezaslúžil. Definitívne pochopil, že kombináciu Giro - Tour v súčastnosti nie je možné pretaviť v oba triumfy a ak chce reálne konkurovať Froomovi, musí sa zamerať iba na francúzske cesty.
Ostatní pretekári boli nevýrazní a pomoc lídrovi v kopcoch sa zo štyroch najlepších tímov ukázala ako najslabšia. Kreuziger ani Rogers rozhodne neboli vo svojej koži.
 
 
Astana Pro Team *** (štvrté miesto celkovo + jedno etapové víťazstvo)
Po vynikajúcom Gire, kde Astana zničila konkurenciu a Contador bol proti nim často tak sám, sa veľa čakalo od Kazachov aj na Tour. Nibali sem prišiel obhajovať triumf. Prvé dva týždne však boli absolútnym prepadákom. Nedarilo sa tak lídrovi ako aj celému tímu, ktorého výkon sa oproti Giru nedal vôbec porovnať a jednotliví jazdci pretekali veľmi nevyrovnane. Nibali vybuchol. Nastal chaos s lídrom. Fuglsangovi to raz šlo, inokedy nie. Až v Alpách sa konečne poskladali. Michele Scarponi nadviazal na výkon z Gira a Nibali vyhral etapu i posunul sa až na štvrté miesto. Astana teda predĺžila sériu s jazdcom v Top 10, ktorá trvá od Gira 2013.
 
 
tdf-graf-timy-top-10-seria
 
 
Tím Kaťuša *** (dve etapové víťazstvá)
Farby tohto celku hájil iba jediný muž. Napriek tomu, že Purito Rodríguez celú Tour nevyzeral celkom vo svojej koži, vyhral až dve etapy. Šancu nedal nikomu na Mur de Huy ani na Plateau de Beille. Za to si zaslúži rešpekt. Človek by povedal, že bojuje o celkové poradie. Veď vynechal Giro a vyhral Baskicko. Nebolo to tak. Často naberal hlúpe straty a napokon sa zameral na vrchársku súťaž. Nezaujímavé etapy zámerne vypúšťal. Boj o cenný dres ale nedotiahol do úspešného konca. Bol v troch únikoch a bodkovaný aj nosil. Šokoval v 18. etape hlaďákom. Pri jeho skúsenostiach by sa to rozhodne nemalo stávať.
Alexander Kristoff bol od etapového triumfu prekvapujúco ďaleko. Od zeleného dresu ani nehovoriac. Zostatok tímu bol absolútne neviditeľný. Veľmi chýbal Daniel Moreno, ktorý už viackrát v minulosti hasil požiar v celkovom poradí či etapových cieľoch. Táto Tour môže byť veľmi nelichotivou aj pre ruských sponzorov, ktorí v tomto ťažkom období môžu uvažovať o inom prerozdelení finančných prostriedkov. Jediný ruský pretekár na Tour 2015 odstúpil už v tretej etape.
 
 
Giant - Alpecin ** (jedno etapové víťazstvo)
Kto by to bol povedal, že v tíme s Kittelom a Degenkolbom (životná sezóna) bude na Tour najvýraznejší Simon Geschke. Nemec sa ukázal v úniku už v 16. etape pred druhým voľným dňom a skončil štvrtý. Potom to skúsil ešte aj v 17. dni s Col d'Allos a Pra Loup, hoci sa etapové víťazstvo v konkurencii Urána, Pinota, Talanskeho či Fränka zdalo nemožné. Podcenený sympaťák ich poriadne prekvapil.
Degenkolb bojoval, päťkrát sa dostal do Top 5, ale ani raz nevyhral a podobne ako Kristoff nechal jarnú formu vyšumieť. V bodovačke skončil tretí. Warren Barguil predviedol sympatický výkon, prvý týždeň šliapal na päty najlepším, forma mu však postupne odchádzala a jeho mladý organizmus nedokázal zregenerovať tak ako by potreboval. Nakoniec skončil štrnásty.
 
 
geschke-simon-tdf-2015-tgaf
Simon Geschke so životným triumfom (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
LottoNL - Jumbo ** (šieste miesto v celkovom poradí)
Holanďanom sa darilo na domácej pôjde. V Utrechte dostali do najlepšej jedenástky troch ľudí. Robert Gesink vyhral súboj "zvyšku sveta" a obsadil šieste miesto v celkovom poradí. Po vlaňajšej operácii srdca rozhodne úctyhodný výkon. Farby žltého tímu držal na obraze aj v ťažkých etapách.
Loťáci však nevyhrali etapu a ani k tomu neboli nijako zvlášť blízko. Kruijswijk nedokázal zregenerovať z Gira, Kelderman vybuchol v prvom týždni a po zmene taktiky ani zo súboja o etapu nebolo nič. Vanmarcke nevýrazný. Viac ako dve hviezdičky si nezaslúžia.
 
 
Team Cannondale - Garmin ** (jedno ocenenie najbojovnejšieho jazdca)
Vaughterovci zažili na tejto Tour podobné trápenie ako vlani. Vtedy sa im šťastie prinávratilo aspoň v jednej etape a Navardauskas šokoval svet víťazstvom po samostnom úniku. Tento rok sa nepodarilo ani to. Andrew Talansky z Dauphiné 2014 "still not found", za jedenáste miesto celkovo sa hanbiť nemusí, ale chcelo to viac. Rozhodne však bojovali. Martin skončil druhý za Vuillermozom, Talansky za Geschkem a Hesjedal tretí na Alpe d'Huez. Kanaďan bol ďalším dôkazom, že kombinácia Giro - Tour sa pretekárovi vo Francúzsku vypomstí. Martin sa po ardénach nikdy akosi nedá dokopy. Za snahu dve hviezdičky.
 
 
hesjedal-pinot-tdf-tcgf
Ryder Hesjedal a Thibaut Pinot na Alpe d'Huez (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
FDJ ** (jedno etapové víťazstvo)
Tradičné štvorlístky tento rok nemali toľko šťastia, koľko by si želali. Frustrovanému Thibautovi Pinotovi absolútne nevyšiel prvý týždeň a stratil šancu na dobré celkové umiestnenie. Potom sa už iba snažil vyhrať etapu a po troch nezdaroch sa mu to napokon na mýtickom Alpe d'Huez podarilo. Marc Madiot zažil krásny deň a zaistil si sponzorov aj na nasledujúci rok.
Zostávajúca časť tímu ale bola absolútne nevýrazná. Arnaud Démare bez formy, ostatní domestici a ľudia do rovinatých únikov nepredviedli nič zapamätateľné. Nebyť jedného vynikajúceho výkonu Alexandra Genieza, ktorý sa na Alpe d'Huez šetril celú Tour, nemali by ani jedno čislo pre najbojovnejšieho jazdca etapy.
 
 
Team Europcar ** (desiate miesto v celkovom poradí)
Pierre Rolland tento rok vynechal Giro d'Italia, tak sa zdalo, že sa naplno ukáže na domácich cestách, ale kým na domácu pôdu prišiel, už mal nakúpených dosť nepríjemných suvenírov z Holandska aj Belgicka. Celkové poradie bolo veľmi rýchlo pasé, ale napokon to slušnými únikmi uhral na desiate miesto. V 18. etape bol blízko k triumfu, ale kamarát Bardet mu ho nedoprial. Pozornosť, najmä domácich médií, vyvolával svojou tradičnou jazdou Coquard (kto by ho bol tipoval na druhé miesto na Champs-Elysées), naopak, grimasy Voecklera už príliš nezaujali. Sponzora si zrejme nenašli.
 
 
Trek Factory Racing ** (siedme miesto v celkovom poradí)
Fabian Cancellara odštartoval Tour znova vynikajúco. V časovke veľa nestratil a potom si výborným špurtom uchmatol žltý dres. Jazdil skúsene a tešil sa na kockovú etapu. Už sa jej však "nedožil". Zranenia z pádu v tretej etape ho odstavili. Druhá hviezdička patrí družstvu za výkony Baukeho Mollemu, ktorý tu zajazdil svoj mierny nadštandard. Na viac ako siedmu priečku tento rok rozhodne nemal. Spomeňme, že skončil tretí raz v rade v Top 10. Takúto sériu nemá v týchto rokoch nikto. Jungelsa bolo vidieť, ostatných nie.
 
 
Lampre-Merida ** (jedno etapové víťazstvo)
Po parádnom Gire so štyrmi etapovými triumfmi prišiel na Tour veľký brucha bôľ. Partia z domácej Grand Tour bola vyčerpaná, takže sa všetko sústredilo iba na Ruia Costu. Ten však druhý raz v rade preteky nedokončil. Možno do tretice o rok. Cimolai bol v špurtoch slabučký, dosiahol iba na ôsme miesto. Valls taktiež sklamal. Našťastie, družstvo od absolútnej pohromy zachránil skúsený Ruben Plaza, ktorý podobne ako Geschke šokoval Sagana a spol. v 16. etape a pripísal si veľmi cenný triumf. Pozitívne prekvapili v tímovej časovke ôsmym miestom.
 
 
tdf-2015-timova-casovka-lamf
Lampre-Merida počas tímovej časovky (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
IAM Cycling ** (ôsme miesto v celkovom poradí)
Posledné dve hviezdičky ešte udeľujeme tímu, ktorý do Paríža priviedol siedmeho muža celkového poradia. Mathias Fränk konečne ukázal, čo sa v ňom skrýva a jeho únik v 17. etape, kde virtuálne "skákal" rôzne zaujímavé persóny, bol vynikajúci. Kto potom čakal, že ho to úplne vyčerpá a prepadne sa späť dozadu, sa mýlil. Sympatický Švajčiar napokon obsadil ôsme miesto. Zbytok tímu štatisti na čele so Chavanelom, ktorý po sezóne radšej odchádza.
 
 
Bora-Argon 18 * (dvakrát najbojovnejší jazdec etapy)
Po ochode Lea Königa to so šancami na GC vyzeralo biedne a pády Dominika Nerza to iba dokumentovali. Šprintér Sam Bennett ešte na Tour nedozrel a tak si pripísali aspoň dve červené čísla vďaka tempárom Bártovi s Huzarskim. Český borec šiel vynikajúco aj v kopcoch, čo dokumentuje celkové 25. miesto. Šiesta pozícia za vrchármi na Plateau de Beille, klobúk dole. "Bartič" by mohol zhodiť pár kíl a mohlo by to v jeho prípade vyzerať zaujímavo.
 
 
Bretagne - Séche Environement * (dvakrát najbojovnejší jazdec etapy)
Slabé, veľmi slabé. Tím s najnižším rozpočtom z tieňa nevykročil. Zaujímavo to vyzeralo s Eduardom Sepúlvedom, ktorého sme jedným očkom sledovali, ale pokazil to kardinálnou hlúposťou. Nastúpiť si do auta? Pierre-Luc Perichon bol päťkrát v úniku.
 
 
Cofidis, Solutions Crédits * (jedno ocenenie najbojovnejšieho jazdca)
Kenneth Vanbilsen, toho sme si všimli. Ešte tam bol bradáč Geoffrey Soupe. Inak nič.
 
 
Orica GreenEDGE * (jedno ocenenie najbojovnejšieho jazdca, iba zo solidárnosti)
A sme doma. V našom hodnotení Austrálčania dostali rovnaký počet hviezdičiek ako vlani - jednu. Neukázali nič vtedy ani teraz. Samozrejme, postihla ich smola a nešťastie, ale akoby sa tomu nedokázali postaviť. Žiaden pretekár neukázal nič, čo by bolo hodné zapamätania si. Dvojičky Yatesové boli absolútne nevýrazné.
 
 
tdf-graf-timy-vitazstva-seria
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop