Vuelta: V TTT najlepší majstri sveta, Peter Velits má červený dres!

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Organizátori otvorili preteky tímovou časovkou, ale nakoniec okolnosti zahrali proti nim a kvôli bezpečnosti sa na začiatku odohrala len exhibičná záležitosť. Prvá etapa nemala medzi jazdcami vytvoriť žiadne rozdiely, preto si pretekári mohli na trati vychutnávať luxusné rezidencie v okolí.
   
1. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
22.8. sobota indiv. čas. ciel rovina Puerto Banús > Marbella 7,4 km vitaz BMC
 
Úvodná etapa bola neutralizovaná a bolo len na jednotlivých celkoch, akú taktiku zvolia, pretože sa stále súťažilo o etapový triumf. Dalo sa očakávať, že tímy, ktoré prišli bojovať o celkovú klasifikáciu nepôjdu naplno, aby ich kapitáni prežili tento deň bez komplikácii.
 
Ako sa dalo očakávať, väčšina tímov zvolila pokojný režim a na piesočnatej trase nešla naplno. Tohto algoritmu sa nedržal len celok Lotto-Jumbo, ktorý chcel využiť zlepšenie v tejto disciplíne a v cieli si na krátkej trati nakoniec vybojoval
27°C
veľký náskok. Pred druhým v poradí tímom MTN-Qhubeka bol rýchlejší o 22 sekúnd. Bezpečne sa v cieli objavil aj celok Can - Garmin, ktorý s TTT nemá dobré skúsenosti.
 
Dobré časy potom zajazdili Cofidis, ktorý bol pomalší o 19 sekúnd, a Caja Rural, ktorý sa zaradil na druhé miesto s mankom 10 sekúnd. Domáci pro-konti celok sa síce snažil, ale na etapový triumf to nestačilo. Najlepší čas sa však podarilo získať borcom z Oricy, ktorí boli v cieli rýchlejší o sedem sekúnd a ich časomiera sa zastavila na hodnote 8:21.
 
Potom sa na trati objavil tím Tinkoff-Saxo a Peter Sagan. Ruský celok predviedol perfektný výkon a zaradil sa na prvé miesto, keď austrálsku zostavu prekonal len o pol sekundy. Prvý sa na páske objavil Peter Sagan, takže náš zástupca mal veľkú šancu, že sa zajtra oblečie do červeného dresu.
 
Etixx - Quick-Step aj s Martinom Velitsom, ktorý finišoval v tímovej formácii, prišiel do cieľa päť sekúnd za Tinkoffom a obsadil priebežnú tretiu priečku. Históriu pretekov potom zmenil celok BMC, pretože americký tím preťal cieľovú pásku o necelú sekundu rýchlejšie ako Tinkoff-Saxo. Zaujímavosťou bolo, že ako prvý to urobil Peter Velits, takže šancu na červený dres prebral ďalší slovenský cyklista. Za nimi sa na trati objavili celky Movistar, Sky a Kaťuša, ale ani jeden z nich nešiel na sto percent, takže bolo zrejmé, že BMC vyhrá dnešnú divnú otváraciu etapu.
 
Tím BMC nakoniec predviedol najlepší výkon a stal sa víťazom krátkej tímovej časovky. Podľa slov Tejay van Garderena museli ísť naplno ako úradujúci majstri sveta v tejto disciplíne a spomedzi všetkých celkov dosiahli najlepší čas.
 
Skvelý návrat na španielske cesty predviedol Peter Velits, ktorý sa stal prvým držiteľom červeného dresu. Netreba pripomínať, že jazdec tohto amerického celku prežil najlepšie chvíle svojej kariéry práve na Vuelte pred piatimi rokmi, keď obsadil druhé miesto v GC. V roku 2010 sa mu podarilo vyhrať časovku jednotlivcov a po dnešnom dni má na svojom konte druhý etapový triumf na španielskej GT. Po nepríjemnom zranení je to pre neho mimoriadne povzbudivý výsledok.  
       
Veľmi dobré výkony predviedli aj Peter Sagan a Martin Velits, tešiť nás môže najmä apetít Petra Sagana, ktorý chce veľmi vyhrať etapu.
 
 
Peter Velits (BMC): "Pre dnešné víťazstvo bola dôležitá tímová stratégia. Na začiatku sme sa rozhodli obetovať pár jazdcov. Nemali sme pripravený plán, kto by mal získať červený dres. Podarilo sa to mne a teraz ho budem nosiť pyšný."  
 
 
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka BMC RACING TEAM 08' 10''
2. vlajka TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 01''
3. albansko ORICA GREENEDGE + 00' 01''
4. vlajka TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 08''
5. albansko ETIXX - QUICK-STEP + 00' 10''
6. vlajka TREK FACTORY RACING + 00' 11''
7. albansko LOTTO SOUDAL + 00' 18''
8. vlajka CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 18''
9. vlajka MOVISTAR TEAM + 00' 24''
10. vlajka COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 27''
 
 
 
 
Krátke preview etapy:
Podujatie štartuje na juhu krajiny v regióne Andalúzia, kde si cyklisti vychutnajú cestu po známom pobreží Costa del Sol, ktoré je miestom luxusných dovoleniek nielen pre španielsku smotánku. Medzi mestami Puerto Banús a Marbella je pripravený tradičný otvárací test, ktorým je tímová časovka s dĺžkou 7,4 km. Na jednotlivé zoskupenia čaká priamočiara cesta po pobreží, kde bude potrebné ukázať čo najvyššiu rýchlosť, ale časovka je krátka, preto nevytvorí veľké rozdiely. Počas prvých dní sa pretekári musia pripraviť na veľké teplo, ktoré panuje v tomto regióne na konci augusta.
 
Ešte pred začatím pretekov spôsobila tímová časovka kontroverziu, keď sa mnohí cyklisti sťažovali na cestu, na ktorej sa malo súťažiť v prvej etape. Na trati sa totiž nachádzali nánosy piesku a niekoľkokrát sa zmenil povrch vozovky, jazdci mali napríklad prechádzať cez gumové podložky v blízkosti pláže alebo improvizovaný most ponad samotnú pláž. Cyklisti preto vyjadrili veľké obavy nad bezpečnosťou, keďže sa tadiaľ malo prechádzať 50-kilometrovou rýchlosťou. Z toho dôvodu sa v piatok organizátori rozhodli po spoločnom stretnutí s pretekármi a rozhodcami, že TTT bude prebiehať na pôvodnej trase, ale bude neutralizovaná a výsledné časy sa nezarátajú do celkového poradia. Výsledok bude platiť len pre tímovú klasifikáciu. Je takmer isté, že všetky celky zvolia bezpečnú jazdu a tímová časovka tak dostane exhibičný charakter. Na štart druhej etapy nastúpia všetci cyklisti v rovnakom čase.              
 
profil-01-maly
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop