V 4. etape Sagan konkuroval vrchárom a predbehol ho iba Valverde

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V pondelok sme sa tešili z víťazstva oddýchnutého Petra Sagana, ktorému po dlhšej dobe všetko sadlo na výbornú. Dnešná etapa mu mala tiež vyhovovať, takže všetci fanúšikovia boli zvedaví, ako bude v jeho podaní vyzerať záver v mestečku Frontera.
 
 
4. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
25.8. utorok rovinatá ciel rovina Estepona > Frontera 209 km vitaz Valverde
 
 
Včerajšia Malaga odkliala nepríjemnú sériu žilinského rodáka, ktorý absolvoval na podujatiach Grand Tour do včerajšieho dňa 116 etáp. Zatiaľ čo v prvých 44 dňoch vyhral krásnych sedem etáp, potom ťahal sériu bez triumfu, ktorá trvala 72 etáp.
 
Už do Španielska Sagan prichádzal uvoľnený i bez stresu a po včerajšku mohol byť na tom psychicky ešte lepšie, čo bolo veľmi dôležité, pretože sa ihneď dostal do role favorita na štvrtú etapu, a to, ako sme videli, mu v posledných mesiacoch veľmi nesedlo. Pelotón absolvoval 205  rovinatých kilometrov a až na méte 4000 metrov do cieľa sa začalo s profilom niečo diať. Najprv absolvovali borci kilometrové stúpanie s maximami 12 % a potom ešte 500-metrový ťažký dojazd. Okrem Sagana boli favoritmi aj borci ako Valverde, Cháves, Rodríguez alebo Dumoulin, ktorý prekvapil verejnosť v nedeľu.
 
ÚNIK DŇA
fdj Mickael Delage
(FDJ)
etixx Nikolas Maes
(Etixx - Quick-Step)
lampre Kristian Durašek
(Lampre-Merida)
lottoj Bert Lindeman
(LottoNL-Jumbo)
trek Markel Irizar
(Trek Factory)
europcar Jimmy Engoulvent
(Europcar)
Úvod bol veľmi pokojný. Všetci vedeli, aký scenár sa bude dnes odohrávať a únik sa vytvoril rýchlo. Boli v ňom Mickael Delagé (FDJ), Nikolas Maes (Etixx), Kristijan Durašek (Lampre-Merida), Bert Jan Lindeman (LottoNL), Markel Irizar (Trek) a Jimmy Engoulvent (Europcar). Na 30. kilometri už mali k dobru úctyhodných trinásť a pol minúty. Nikto Chávesa neohrozoval.
 
Orica ich v druhej hodine stiahla na desať minút, ale tempo bolo veľmi pokojné až pomalé. Pretekári si mohli prezrieť aj krásy Andalúzie, najjužnejšej španielskej provincie. Dnes išli dokonca tesne okolo Gibraltáru.
 
Orica nebola na čele pelotónu sama. Pomohol jej po vzore včerajška Tinkoff-Saxo. Bol to jasný signál toho, že Peter to dnes znova skúsi. Zvedaví sme boli aj na druhého Petra, pretože takéto dojazdy Velitsovi v minulosti veľmi sedeli, no jeho nohy a forma boli otázne.
 
Od méty 65 km do cieľa šiel náskok čelnej šestky rapídne dole a klesal tempom dvoch minút na desať kilometrov. Vyzeralo to tak, že únik nebude žiadnym problémom. Tak aj bolo, ale pre niektorých pretekárov nastali iné problémy.
 
32 km pred páskou došlo k pádu v prvej časti pelotónu. V zúženom priestore na pravej strane padlo viacero pretekárov medzi ktorými boli aj dvaja jazdci BMC. Zábery kamier neboli zreteľné, no vyzeralo to aj na Petra Velitsa, no mohli sme si ho pomýliť s Tejayom Van Garderenom, ktorý tam bol určite a v nasledujúcich kilometroch sa za pomoci troch kolegov vracal späť.
 
Tinkoff dosť skoro rozbil únik, z ktorého už v poslednej hodine nebolo cítiť žiadne odhodlanie. Po dostihnutí prvej štvorky ešte chvíľu zabojovali Irizar s Engoulventom.
 
Pod stúpanie, teda 4 km pred cieľom, prišiel pelotón pohromade bez únikov. Peter Sagan mal dobrú pozíciu, no vyčerpaných kolegov. Hneď v úvode došlo k viacerým atakom a Peter jazdil úplne na čele skupiny favoritov.
 
Pello Bilbao z Caja Rural sa najdlhšie udržal vpredu, ale bol stále nadohľad. Do záverečného 500-metrového stúpania prišla zhruba 25-členná partia, všetko strážila Kaťuša. Peter šiel vynikajúco pozične aj takticky, no cieľová čiara prišla akosi príliš skoro za zákrutou a Alejandra Valverdeho (Movistar) akoby nestihol prešpurtovať. Bolo z toho druhé miesto. Tesne za nimi finišoval Daniel Moreno z Kaťuše, a tak postupne všetci favoriti. Velitsovci finišovali so stratou 1:42.
 
 
 
 
V celkovom poradí získal Valverde trinásť sekúnd na väčšinu najväčších konkurentov, Cháves sa udržal na čele. Sagan už je prvý v bodovacej súťaži s náskokom desiatich bodov na Valverdeho. Ak by sa v Tinkoffe rozhodli bojovať o tento dres, určite bude práve Španiel najväčším súperom a rozhodne aj favoritom v tomto minisúboji. To by však, samozrejme, musel Peter preteky dokončiť, a to je otázne.
 
Dnes znova ukázal typickú Saganovskú formu, ktorá nie je na obdobie konca augusta až taká samozrejmá. Po víťaznom špurte súperil s vrchármi a takmer triumfoval opäť. Je to úplne iný Sagan ako vlani a už akokoľvek bude súťažiť ďalej, sezóna 2015 bola rozhodne lepšia ako tá minulá. Škoda, že mu zlým posedom odškrtli celú klasikársku jar.
 
 
Alejandro Valverde pre španielske médiá (Movistar): "Vedeli sme, že dojazd bude veľmi ťažký, tak sme sa snažili počas etapy čo najviac šetriť. Nedeľu sme odtiahli a prehrali. Nepoznal som to tu, ale študoval Google Maps (smiech). Cítil som sa dobre a záver si ustrážil. Pokračujeme s Nairom ako lídri obaja."
 
 
Peter Sagan v televíznej reakcii (Tinkoff-Saxo): "Bol to horúci deň. Pýtali sme sa Movistaru, či nám pomôžu na čele pelotónu, ale nemali záujem, tak to kolegovia odtiahli, za čo im ďakujem. Som rád za toto druhé miesto. Musím byť spokojný. Záver bol veľmi ťažký, ťažší ako som čakal. Mal som trochu iné predstavy. Nič si nevyčítam, Alejandro bol silný, nastúpil a nedostal som sa cez neho."
 
 
sagan-p-audio VYJADRENIE PETRA SAGANA mikrofon
po 4. etape Vuelta a Espaňa 2015
{play}images/music/sagan-2015/vuelta-4-etapa.mp3{/play}
zdroj: P. Orphanidis / J. Korbel
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 5h 07' 30''
2. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
3. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 00''
4. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING + 00' 00''
5. vlajka GONCALVES José CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 00''
6. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 00''
7. vlajka SIMON Julien COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 00''
8. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
všetci favoriti (25) + 00' 00''
65. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 01' 42''
66. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 01' 42''
 
 
vuelta-1
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 13h 11' 34''
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 05''
3. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING + 00' 15''
4. vlajka MARTIN Daniel TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 24''
5. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 28''
6. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 35''
7. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 36''
8. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 36''
9. MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 40''
10. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 47''
11. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 00' 51''
12. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 00' 51''
13. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 55''
14. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 01' 04''
51. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 06' 14''
114. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 18' 07''
135. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 20' 42''
 
 
vuelta-2
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 45 bodov
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 35 bodov
3. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 31 bodov
4. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING 30 bodov
5. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 23 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 13 bodov
2. PEDRAZA Fernando vlajka 7 bodov
3. BEHRANE Natnael MTN - QHUBEKA 7 bodov
 
 
vuelta-4
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 9 bodov
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 13 bodov
3. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING 15 bodov
 
 

 
 
Horské prémie:
-
 
 
Krátke preview etapy:
Vo štvrtej etape cyklisti zostávajú na juhu krajiny a cesta do historického mesta Vejer de la Frontera, ktoré je postavené na kopci, bude prebiehať v pokojnom duchu. Záverečné štyri kilometre však pretekárov vytrhnú z letargie, pretože je pripravený zaujímavý dojazd do cieľa. Najskôr sa pretekári dostanú na krátky kopec, ktorý meria jeden kilometer a dosahuje maximá 12 percent, a po krátkom odpočinku ich privedie do cieľa 500-metrové stúpanie s priemerom šesť percent, ktoré obsahuje aj tvrdé pasáže. Bude to atraktívny špurt do kopca, najmä ak sa do boja zapoja aj jazdci na celkové poradie, ktorí budú chcieť ukoristiť potrebné sekundy.
 
Pretekárov čaká náročný finiš, ktorý by mal sadnúť puncheurom. Dá sa očakávať, že ťažké kilometrové stúpanie výrazne okliešti pelotón, kde sa udržia len najsilnejší jazdci. Potom sa dostanú na zvlnenú pasáž, ktorá vyvrcholí 500-metrovým kopcom. Záverečné úseky majú technický charakter a pretekať sa bude na úzkych cestách, preto bude na konci dôležitá pozičná jazda cyklistu. Zdá sa, že tento dojazd je príliš ťažký pre odolných šprintérov, ale včerajším triumfom posilnený Peter Sagan môže prekvapiť. Ak sa udrží na čele pretekov až pred samotným finišom, na krátkom záverečnom kopci bude nepríjemný súperom. Valverde, Rodríguez, Moreno či Martin sú vhodnými typmi pre tento dojazd, v druhej etape podal výborný výkon aj Dumoulin. Nesmieme zabudnúť ani na Gerransa a Cháveza, ale pred cieľom môžu útočiť viacerí jazdci, pretože po kilometrovom kopci neostane v hlavnej skupine veľa domestikov, ktorí by strážili každý pohyb. Svojím spôsobom majú šancu aj utečenci, pretože nie je celkom jasné, kto bude kontrolovať ich odstup. Orica je istá, ale pre ostatné celky môže byť riskantné jazdiť na čele pelotónu, keď z toho nemusia prísť benefity.      
 
profil-04-maly-oprava
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-6ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop