Vuelta: Sagan chce dnes šetriť sily, Dumoulin nevedel, že je líder

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V stredu čakala pelotón podobná trasa ako v minulých dňoch. Rovina v horúcom jasnom počasí. Očakával sa hromadný dojazd a víťazstvo šprintéra. Záver bol technický a mierne do kopca, takže ideálny pre Sagana.
 
5. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
26.8. streda rovinatá ciel rovina Rota > Alcalá de Guadaira 167 km vitaz Ewan
 
 
Dnešný deň bol kratší ako včerajší, až o celú jednu hodinu jazdy. Vpredu sa objavila iba trojica Iljo Keisse (Etixx), Antoine Duchesne (Europcar) a Tsgabu Grmay (Lampre-Merida). Prvý menovaný si veľmi dobre pamätá, ako dopadol jeho na prvý pohľad beznádejný rovinatý únik v záverečnej etape tohtoročného Gira.
 
Boli sme zvedaví, či po dvojdňovej práci Tinkoffu-Saxo niekto pomôže pri sťahovaní úniku a bol to nemecko-holandský celok Giant-Alpecin. John Degenkolb nemá jarnú formu, aby bol Saganovým súperom v ťažších etapách či náročnejších záveroch, takže dnes mal jednu z tých najväčších šancí zvíťaziť. Giant sa posunul na čelo balíka na 50. kilometri, keď mala čelná trojka náskok 7:20 a ihneď začal klesať.
 
32°C
V prvých troch hodinách nedošlo k žiadnemu pádu ani vážnejšiemu problému. Nič prekvapujúce sa nedialo, bol to typický transportný deň. Podobne ako u nás, aj v Španielsku sa očakáva postupné zvyšovanie teplôt. Dnes sa museli pretekári vysporiadať s 32 stupňami, zajtra by to malo byť o trochu viac.
 
 
{module banner-article-hradna-casovka}
 
 
Organizátori dnes úniku príliš veľa radosti nepriniesli. Do cesty im nepostavili žiadnu vrchársku prémiu a tá rýchlostná bola až 18 km pred cieľom, takže hrozilo, že si o ňu zasúťaží pelotón. Bola v meste Sevilla, teda v 700-tisícovej metropole Andalúzie.
 
Dnes až prekvapujúco veľa roboty odviedol Giant-Alpecin, žiadny tím im nepomohol, čo bola dobrá správa pre Tinkoff, ktorý si mohol dnes trochu oraziť.
 
Najdlhšie vydržal vpredu podľa predpokladov Iljo Keisse, no v závere si to rozdali šprintéri. Veľmi silový špurt do kopca ovládol Caleb Ewan (Orica) pred Johnom Degenkolbom (Giant) a Petrom Saganom (Tinkoff). Náš borec mal dobrú pozíciu i správnu taktiku, ale v samom závere na dvoch súperov nestačil. Podpísali sa na ňom predchádzajúce dni. Pre čerstvo 21-ročného Ewana je to životný triumf.
 
 
 
 
Balík prišiel do cieľa dosť potrhaný a čipy namerali viacerým pretekárom straty. Po viacerých opravách napokon rozhodcovia rozdelilli favoritov na tých so stratou dvoch a ôsmich sekúnd. Keďže bol v prvej partii Tom Dumoulin a Esteban Cháves nie, Holanďan sa prvý raz v živote obliekol do dresu lídra Grand Tour. Z vrchárov bol vpredu Pozzovivo, Froome, Sánchez či Majka, ostatným pribudla na konto o šesť sekúnd väčšia strata.
 
Dnes sa na Petrovi viditeľne podpísali predchádzajúce dni, keď sa mu súperi prestriedali, ale on bol vpredu znova. Alejandro Valverde dnes finišoval až na 33. mieste, zrejme z podobných príčin. Za normálnych okolností by v tomto dojazde atakoval Top 5.
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo): "Pred cieľom som bol v skvelej pozícii, ale myslím si, že včerajší deň mi zobral veľa energie. Keď sa na to spätne pozerám, ten finiš mi vôbec nevyhovoval. Včera som dal do toho príliš veľa, ale my sa snažíme o víťazstvo každý deň, aj keď to vyzerá byť náročné. Zajtra je mojím cieľom, aby som ušetril energiu. Je to etape pre Rafala, ktorý je náš vodca, a my ostatní ho budeme podporovať. Čaká nás ťažký deň, ale v závere nebudem musieť  bojovať o etapový triumf."  
 
Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE): "Dojazd bol vážne ťažký. Až som to také náročné nečakal. Mal som veľmi dobrú pozíciu a dlho čakal, kým začnem špurtovať. Degenkolb išiel dosť skoro, aj som to asi najlepšie načasoval. Sú to úžasné pocity, určite moje najväčšie víťazstvo v kariére. Poraziť Degenkolba a Sagana pre mňa veľa znamená. Veď sú to fantastickí šprintéri."
 
Peter Sagan v televíznej reakcii: "Bolo to technické a do kopca, takže presne ako stvorené pre mňa. Dnes som ale nemal nohy. Pozícia bola dobrá, tím mi pomohol. Z tohto pohľadu sa viac nedalo urobiť viac, ale prosto som na to dnes nemal. Do včerajšieho dojazdu som dal veľa síl. Tu sú skoro všetky etapy akoby vhodné pre mňa a potom je toho príliš veľa. O zajtrajšku teraz ťažko rozprávať. V tíme sa dohodneme, čo a ako. Je možné, že pošetrím sily na ďalšie dni. Neviem, uvidíme."

Tristan Hoffman (športový riaditeľ Tinkoff-Saxo): "Dnes prevzali zodpovednosť iné celky, takže sme nemuseli pracovať celý deň na čele pelotónu. Naši chlapci na posledných pätnástich kilometroch odviedli fantastickú prácu pre Petra Sagana, ktorého dostali do dobrej pozície. Peter včera prežil náročný deň, preto bol viac unavený ako jeho súperi, ktorí predtým odpočívali, ale aj tak dokázal vybojovať tretie miesto. Ewan a Degenkolb boli na konci jednoducho rýchlejší. Zajtra nás čaká ťažká etapa, kde sa podľa mňa ukážu jazdci na GC. My budeme podporovať Rafala Majku." 

Tom Dumoulin (Giant-Alpecin): "Takmer som premeškal vyhlásenie víťazov, pretože som nevedel, že som sa stal lídrom a už som bol na ceste do autobusu, keď som sa to dozvedel. Nebolo to mojím zámerom, dnes sme chceli, aby uspel John Degenkolb. Preto som bol v cieli nahnevaný. Je skvelé, že mám červený dres, po mojom páde na Tour je to úžasná vec. Je to pre mňa prekvapenie, ale budem ho brániť zo všetkých síl. Uvidíme, ako dlho sa mi to podarí.  Mojím hlavným cieľom je časovka jednotlivcov, teraz si chcem túto situáciu užiť."
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. albansko EWAN Caleb ORICA GREENEDGE 3h 57' 28''
2. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
3. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
4. vlajka DRUCKER Jan-Pierre BMC RACING TEAM + 00' 00''
5. vlajka ROJAS José Joaquin MOVISTAR TEAM + 00' 02''
POZZOVIVO, MORENO, FROOME, SÁNCHEZ, MAJKA + 00' 02''
RODRÍGUEZ, ROCHE, QUINTANA, HENAO, MARTIN,
VAN GARDEREN, ARU, NIEVE, VALVERDE
+ 00' 08''
62. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 23''
74. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 00' 32''
 
 
vuelta-1
1. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 17h 09' 06''
2. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 01''
3. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING + 00' 16''
4. vlajka MARTIN Daniel TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 25''
5. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 29''
6. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 31''
7. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 35''
8. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 36''
9. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 37''
10. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 48''
11. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 00' 52''
12. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 00' 52''
13. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 56''
14. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 59''
48. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 06' 30''
109. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 18' 32''
118. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 20' 31''
 
 
vuelta-2
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 61 bodov
2. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 36 bodov
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 35 bodov
4. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 31 bodov
5. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM 31 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 13 bodov
2. PEDRAZA Fernando vlajka 7 bodov
3. BEHRANE Natnael MTN - QHUBEKA 7 bodov
 
 
vuelta-4
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 11 bodov
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 16 bodov
3. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING 17 bodov
 
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Jedna z najľahších etáp celého podujatia, ktorá prebieha v takmer nulovej nadmorskej výške. Pelotón sa začne presúvať na sever a na niektorých úsekoch môže hroziť nebezpečenstvo silného vetra. Šprintérske celky si však musia poradiť so všetkými nástrahami, pretože podobných možností na pretekoch nedostanú veľa. Samotný dojazd do cieľa prebieha na falošnej rovine, čo bude favorizovať aj silovejších špurtérov.
 
Bolo by prekvapením, ak hlavný balík neudrží utečencov na uzde. Trasa je úplne rovinatá, čo je jednoduchá úloha pre šprintérske tímy, aby udržali vedúcu skupinu pod kontrolou. Jediný problém môže spôsobiť to, že všetci sa budú spoliehať na celok Tinkoff-Saxo, pretože špurt do 400-metrového kopca s priemerom päť percent je špecialitou Petra Sagana. Športový riaditeľ ruského tímu sa vyjadril, že nemôžu predsa každý deň jazdiť na čele pelotónu a robiť prácu za ostatné zoskupenia. Je vidno, že slovenský jazdec si preteky užíva, a ak sa bude skutočne rozhodovať na záverečnom kopčeku, v súčasnej situácii musí byť najväčším favoritom etapy. Posledné stovky metrov navyše obsahujú technické pasáže a Sagan je majstrom v nájdení si správnej pozície. Degenkolb a Bouhanni sú si vedomí, že slovenský šampión je ich najväčším konkurentom, ale obidvaja rovnako zvládajú podobné finiše, preto sa môžeme tešiť na atraktívny súboj. V závere budeme zvedaví aj na Ewana, Poppela, Boeckmansa či Druckera.       
 
profil-05-maly-oprava
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 
Mnohokrát sme upozornili, že neodpovedáme na otázky v diskusii, iba na fóre...

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop