Vuelta: Chávez po druhom víťazstve znovu v červenom drese

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Vuelte bola pripravená ďalšia zaujímavá etapa, ktorá končila zradným stúpaním. Všetci favoriti na celkový triumf museli jazdiť obozretne, šancu na úspech však cítili aj utečenci.
 
6. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
27.8. štvrtok kopcovitá ciel rovina Córdoba > Sierra Cazorla 200 km vitaz Chávez
 
 
Skutočne, na začiatku etapy bol veľký záujem dostať sa do úniku, preto sa vedúca skupina formovala pomerne dlho. V jednom pokuse sa ocitol aj Peter Sagan, ale úspešnejší bol nakoniec Peter Velits, ktorý sa prepracoval do 5-členného brejku. Slovenský borec tak napodobnil svojho brata, ktorý sa v brejku ukázal v tretej etape.
ÚNIK DŇA
bmc Peter Velits
(BMC)
europcar Cyril Gautier
(Europcar)
etixx Niki Terpstra
(Etixx - Quick-Step)
lampre Kristijan Durašek
(Lampre-Merida)
mtn Steve Cummings
(MTN-Qhubeka)
colombia Rubiano Chávez
(Colombia)
Na štarte pretekov sme už nevideli Davida de la Cruza (Etixx - Quick-Step), ktorý sa poriadne nezotavil zo zlomeniny kľúčnej kosti, ktorú utrpel na Okolo Poľska. V priebehu etapy tu ukončil svoje pôsobenie aj Matej Mohorič (Can-Garmin).
 
Cyril Gautier (Europcar), Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), Kristijan Durašek (Lampre-Merida) a Steve Cummings (MTN-Qhubeka) boli naozaj výbornými spoločníkmi pre Petra Velitsa, a po nejakom čase sa k nim pridal aj Miguel Ángel Rubiano Chávez (Colombia).
 
Bol to práve tím Europcar, ktorý sa chcel veľmi dostať do úniku, nakoniec tam prepracoval silného útočníka Cyrila Gautiera. Steve Cummings v tomto roku zaujal na Tour de France, kde vyhral kopcovitú etapu, Kristijan Durašek zase všetkých prekvapil na Okolo Švajčiarska, keď bol najsilnejší v ťažkej druhej etape. Niki Terpstra mal patriť k ťahúňom tejto skupiny, ale to isté sme mohli povedať aj o Petrovi Velitsovi, ktorý si tú dnešnú etapu vybral za svoju. Pred pretekmi avizoval, že sa chce ukazovať v únikoch, v ktorých bude mať šancu na úspech. Boli sme preto zvedaví, ako sa bude cítiť na konci etapy, keď sa terén začne postupne dvíhať.
 
 
{module banner-article-hradna-casovka}
 
 
V balíku viedol prenasledovanie tím Giant-Alpecin a pomerne sa mu to darilo, pretože náskok utečencov len zľahka prekračoval štyri minúty. Tom Dumoulin sa chcel v červenej udržať čo najdlhšie, preto jeho kolegovia museli dnes zostať pozorní. Cyril Gautier totiž strácal v klasifikácii len tri minúty, Angel Rubiano Chávez 4:32. Na zvlnenom teréne  zostávali rozdiely medzi skupinami konštantné. Potom sa pretekári dostali na stúpanie tretej kategórie, ktoré neobsahovalo žiadne náročné úseky a bolo pravidelnou záležitosťou.
 
Práve na tomto mieste začal v balíku pracovať celok Movistar, nikoho neprekvapilo, že Alejandro Valverde si robil zálusk na dnešnú etapu. Vrcholom tohto stúpania prebehol ako prvý Cyril Gautier, náskok utečencov klesol pod tri minúty. Potom nasledovali jednoduchšie úseky, kde pomaličky klesal náskok vedúcej skupiny. Dvadsať kilometrov pred cieľom začali cyklisti stúpať na záverečné stúpanie, ale to na začiatku dosahovalo veľmi malé sklony. Vedúca skupina naďalej strácala pôdu pod nohami a bolo len otázkou času, kedy ich pelotón dobehne.
 
Potom rozbil vedúcu skupinu Steve Cummings, ktorý vyrazil dopredu a na čele si vybudoval pekný náskok. Len Niki Terpstra sa ho pokúsil dobehnúť, ostatní členovia úniku sa vrátili do balíka. Pri stúpajúcom tempe sa Peter Sagan pohyboval na konci balíka, už včera avizoval, že sa do dnešného finišu nezapojí. Slovenský jazdec sa potom nečakane objavil v hlavnom dianí, keď pomáhal Rafalovi Majkovi pred príchodom na kľúčové úseky. Z pelotón postupne vypadali viacerí pretekári.
 
Cummings bol na najťažších pasážach dobehnutý. 2300 metrov pred vrcholom atakoval Esteban Chávez, ktorý si vypracoval 13-sekundový náskok. To nenechalo chladným Toma Dumoulina, ktorý musel vyraziť za kolumbijským jazdcom, ak nechcel prísť o červený dres. Na poslednom kilometri za nimi nastupovali viacerí favoriti, bola to bitka o sekundy. 
 
Esteban Chávez po skvelom výkone udržal vedúcu pozíciu a vybojoval druhý triumf na tomto podujatí. Potom sa v cieli objavili Daniel Martin a Tom Dumoulin, ktorí stratili päť sekúnd, takže Chávez po jednom dni opäť získal červený dres. 
 
 
 
 
Talentovaný kolumbijský jazdec stavil na dlhý atak, ktorému najskôr nevenoval nikto pozornosť. Chávez však potvrdil výbornú formu a svoj odvážny útok priviedol do víťazného konca. Na druhom mieste finišoval Daniel Martin, ktorému tak v tejto sezóne naďalej uniká triumf na Grand Tour. Medzi jazdcami na celkové poradie sa vytvorilo niekoľko skupiniek, ale tým najdôležitejším borcom bola pripísaná strata jedenásť sekúnd. Dnešná etapa medzi nimi nevytvorila žiadne rozdiely, ale zajtra to už nebude platiť, pretože nás čaká prvý dôležitý horský finiš.
 
Peter Velits sa dnes vybral do úniku, ale priamo na trati zistil, že šiesta etapa nebude tá správna pre utečencov. Jazdec tímu BMC však ukazuje stúpajúcu formu. Peter Sagan splnil to, čo povedal už včera, že nebude bojovať o etapový triumf. Na konci pri tom dokázal podporiť Rafala Majku. 
 
 
Peter Sagan v televíznej reakcii: "Nenávidím takéto teplo, bolo to pre mňa veľmi ťažké. Neviem, či to tak cítili aj ostatní jazdci, ale pre mňa bolo veľmi horúco. Nie je to dobré. Najradšej by som prijal nejaké pravidlá proti tomu, pretože v takomto počasí sa nedá jazdiť. Dostanete z auta vodu a po piatich minútach máte z toho čaj."

Esteban Chávez (Orica): "Nemôžem tomu uveriť, že som vyhral. Bola to dlhá, horúca a ťažká etapa. Neil Stephens mi popísal záverečný kopec, vedel som, že obsahuje náročné úseky. Mal som tam dobré nohy, preto som zaútočil. Daryl Impey ma dostal do dobrej pozície, začal som stúpať na prvom mieste. Keď sme potom nabehli na tvrdé úseky, vyštartoval som dopredu. Som rád, že som vyhral, ale musím poďakovať celému tímu, všetci sme tu ako jedna rodina. Caleb Ewan včera vyhral etapu a dnes chodil pre vodu."
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY:
1. CHÁVEZ Esteban ORICA GREENEDGE 4h 46' 16''
2. vlajka MARTIN Daniel TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 05''
3. vlajka DUMOULIN Tom TREK FACTORY RACING + 00' 05''
4. vlajka PLAZA Ruben MOVISTAR TEAM + 00' 11''
5. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 11''
6. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 11''
7. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 11''
všetci favoriti + 00' 11''
87. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 04' 19''
88. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 04' 19''
95. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 05' 02''
 
 
vuelta-1
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 21h 55' 13''
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 10''
3. vlajka MARTIN Daniel TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 33''
4. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING + 00' 36''
5. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 49''
6. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 51''
7. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 55''
8. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 56''
9. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 57''
10. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 01' 08''
11. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 01' 12''
12. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 01' 12''
13. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 01' 16''
14. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 01' 19''
52. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 10' 52''
101. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 22' 45''
114. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 25' 42''
 
 
vuelta-2
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 61 bodov
2. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 56 bodov
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 47 bodov
4. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 40 bodov
5. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 36 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 13 bodov
2. PEDRAZA Fernando vlajka 7 bodov
3. BEHRANE Natnael MTN - QHUBEKA 7 bodov
 
 
vuelta-4
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 10 bodov
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 18 bodov
3. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING 20 bodov
 
 

 
 
Horské prémie:
3-20-modre 56 km - Alto de Baeza (11,8 km; 3,9 %)
3-20-modre Cieľ - Purto del Leon (3,3 km; 6,4 %)
 
 
Krátke preview etapy:
V šiestej etape sa opäť dostanú do pohotovosti výbušní jazdci, aj keď cieľový kopec dostal označenie tretej kategórie. Cyklisti budú prechádzať cez pohorie Sierra de Cazorla a dlhý profil ich zavedie až na vrchol stúpania Alto de Cazorla. Cesta sa začne dvíhať už dvadsať kilometrov pred cieľom, no sklony sa budú pohybovať len na úrovni dvoch – troch percent. Zaujímavými sa preto stanú len posledné tri kilometre, ktoré odštartujú 10-percentným úsekom a jazdcov potom privedú do cieľa gradienty okolo šiestich percent. Víťazstvo si užije kvalitný útočník alebo najrýchlejší jazdec v oklieštenej hlavnej skupine.
 
Cyklistov čaká na konci podobné stúpanie ako v druhej etape, preto si ho užijú jazdci na celkové poradie. Pelotón bude celý deň prechádzať po zvlnenom teréne. Tím Giant-Alpecin je vhodne poskladaný na to, aby postrážil utečencov, ale Dumoulina nemusí zaujímať únik, ak sa tam nedostane nebezpečný jazdec, preto to môže byť šanca pre vedúcu skupinu. Holandský cyklista sa ale zapotí priamo vo finále, cieľový kopec je nepravidelný, miestami strmý a technický. Vpredu sa udržia vrchári a na konci môžeme vidieť rovnaký útok, aký už predviedol Chávez, alebo výborný špurt do kopca, po ktorom sa nedávno radoval Valverde. Favoriti sú preto jasní. Valverde, Rodríguez, Martin, Moreno, Pozzovivo, ale vyskúšať to môže každý z adeptov na GC. Ak chce niekto z nich vyhrať dnešnú etapu, musí sa pripraviť na to, že do prenasledovania utečencov bude musieť zapojiť svojich kolegov, pretože Giant môže zobrať vedúcu skupinu na ľahkú váhu.             
 
profil-06-maly-oprava
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop