V 8. etape mal Sagan veľkú šancu vyhrať, no zrazila ho motorka

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Po krátkych vrchárskych hodoch prišla 8. etapa so zvlneným charakterom ideálnym pre Petra Sagana, Johna Degenkolba či úspešný únik. Tinkoff-Saxo ho preto určite nechcel pustiť ďaleko.
 
8. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
29.8. sobota zvlnená ciel rovina Don Fadrique > Murcia 182 km vitaz Stuyven
 
 
Sobota bola opäť veľmi teplá a nepríjemná, ale to nie je u Vuelty žiadne prekvapenie. Z Don Fadrique do Murcie čakalo pelotón 182 kilometrov. Vysporiadať sa museli s Alto de la Cresta del Gallo (4,4 km; 7,2 %), ktorý sa išiel dvakrát.
 
Ako sme spomínali, dnešný deň mohol byť ideálny pre únik dobrých tempárov, ktorí priliš nemusia kopce, ale vedeli by zaskočiť horšie spolupracujúci pelotón. Aj preto sa dlho únik vytvoriť nevedel. Napokon do neho naskočila šestica Iljo Keisse (Etixx), Alex Howes (Can-Garmin), Tom Van Asbroeck (LottoNL), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Jimmy Engoulvent (Europcar) a Ángel Madrazo (Caja Rural).
 
Náskok stúpal pomalšie ako v bežných etapách a keď sa dostal na hranicu 4:30, na čele balíka sa namiesto Orici zjavili Giant s Tinkoffom. Čelo sa ešte chvíľu búrilo a dokázalo dostať na hranicu 4:50, ale bol to už v druhej hodine etapy tuhý boj. Presne v polovici etapy mal pelotón stratu iba 3:45.
 
Prvé dve hodiny sa odjazdili v obrovskom tempe, čo mal okrem iného na svedomí aj klesajúci profil etapy. Za prvú hodinu prešli pretekári 50 kilometrov, za druhú 47. Všade vládol pokoj a pohoda. Stres z blížiaceho sa kopca mohli mať iba menej odolní šprintéri ako Bouhanni, možno Ewan, ktorý ale prekvapil v stredu.
 
 
{module banner-article-hradna-casovka}
 
 
60 km pred cieľom mala čelná šestka už iba náskok 2:30, čo pre ňu rozhodne nebola dobrá správa. V pelotóne sa dobre spolupracovalo, no dôležité momenty ešte len mali prísť. Aby sa Degenkolb so Saganom zbavili časti súperov, museli ich tímy zabrať najmä v oboch stúpaniach aj následnom zjazde a rovine do cieľa.
 
pad-ikona PÁD
bmc Tejay V.Garderen
kľúčna kosť
50 km pred cieľom došlo k pádu v hlavnom poli. Ostalo tam viacero dôležitých pretekárov ako Van Garderen, Martin, Dumoulin a dokonca aj Cháves. To ale Giant s Tinkoffom na čele nezaujímalo a išli ďalej bez akéhokoľvek čakania. Napokon sa všetko pospájalo, no tieto stíhacie preteky ešte viac naštrbili klasický únik a ešte pred stúpaním klesla ich výhoda pod minútu.
 
Vrcholom Alto de la Cresta del Gallo (4,4 km; 7,2 %) 36 km pred páskou ako prvý prešiel Alex Howes a za ním Angel Madrazo. Potom už nasledoval pelotón. V zjazde došlo k viacerým pádom. Jednému sa nevyhol ani Howes a prepadol sa späť do balíka. Vpredu tak ostal už iba Španiel s minimálnym náskokom.
 
Z pelotónu v stúpaní aj kvôli pádom vypadlo viacero borcov a informácie zo Španielska hovorili aj o tom, že v pelotóne kvôli pádu 50 km pred páskou nie sú Van Garderen s Martinom. Američana previezli do nemocnice s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti. Napokon putoval k lekárom aj Ír.
 
 
 
 
Na rovine medzi kopcami sa nešlo naplno a pelotón sa zozadu rozrastal. Únik už bol minulosťou.
 
V druhom stúpaní to už bola iná pesnička. Prišlo k viacerým atakom z hlavného poľa a vpredu sa ukázalo asi osem ľudí, ktorí prešli vrcholom 17 km pred cieľom. Pelotón im ale bol v pätách a Peter Sagan sa v ňom postupne prepadal, aby si šetril sily na záver.
 
Po zjazde, v ktorom došlo opäť k pádom, sa vpredu vytvorila väčšia skupina. Napokon tam ostalo asi 50 ľudí vrátane Sagana. To bola živná pôda pre útoky a ušli Alberto Losada (Kaťuša), José Goncalves (Caja Rural) a Kenny Elissonde (FDJ). Vzadu mal každý celok po pár jazdcov, nemal kto ťahať.
 
Rozhodol sa tak urobiť Peťo Sagan, ktorý najprv reagoval na nástup Rojasa a potom pokračoval v sťahovaní tria sám. V jednej zo zákrut však došlo k nepríjemnej kolízii jedného z doprovodných vozidiel, ktoré vrazilo do Petra. Vyzeralo to na motorku. Slovák urobil kotrmelec, ocitol sa na zemi a zrejme zlomil bicykel. Našťastie, na zlomeniny to nevyzeralo, ale kým dostal mechanickú pomoc, bolo neskoro. Bol z neho cítiť veľký hnev a následne odmietol aj pomoc lekára.
 
 
 
 
V posledných kilometroch skupina dostihla Elissondeho, Goncalvesa i Losadu, potom ešte aj skúšajúceho Hansena a v špurte rýchlikov tretieho sledu sa z víťazstva radoval Jesper Stuyven z Trek Factory. Pre 23-ročného Belgičana to je prvé víťazstvo vo World Tour, jasne najcennejšie v kariére. Druhý Pello Bilbao (Caja Rural), tretí Kevin Reza (FDJ). V hlavnej skupine Slováci nefinišovali. Peter Velits ostal pri Van Garderenovi, takže dorazil s vačšou stratou.
 
Nás teda môže veľmi mrzieť Saganova kolízia s motorkou, pretože by bol jasne najväčším favoritom na triumf, stačí sa pozrieť na mená v Top 5 etapy. Zároveň prišiel o 25 bodov v zelenej súťaži a pripísal pár odrenín. To všetko zrejme bude stáť preteky skorým odstúpením žilinského rodáka. Tinkoff-Saxo navyše určite nebude šetriť organizátorov v kritike danej situácie, ktorú televízne kamery nezachytili. Nedivili by sme sa ani okamžitému odstúpeniu. Lišaje a odreniny sa mu budú veľmi ťažko hojiť v pretekárskom režime. Frustrácia musí byť o to väčšia, že sa v etape vyvíjalo všetko podľa predpokladov a Peťo dal do toho všetko, bojoval na sto percent.
 
 
Patxi Villa, športový riaditeľ Tinkoff-Saxo: "Nevideli sme to, ale zdá sa, že skupinu po ľavej strane predbiehala motorka a zozadu vrazila do Petra, ktorý ju nemal šancu vidieť. Cíti sa veľmi zle najmä preto, že cítil šancu a prišiel o víťazstvo v etape. Je nám jasné, že to motorkár neurobil schválne, ale je vždy veľmi zlé ak sa také niečo stane."
 
 
 
 
VÝSLEDKY 8. ETAPY:
1. albansko STUYVEN Jasper TREK FACTORY RACING 4h 06' 05''
2. vlajka BILBAO Pello CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 00''
3. vlajka RÉZA Kevin FDJ + 00' 00''
4. vlajka VISCONTI Giovanni MOVISTAR TEAM + 00' 00''
5. vlajka SBARAGLI Kristian MTN - QHUBEKA + 00' 00''
6. albansko VAN DER SANDE Tosh LOTTO SOUDAL + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
64. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 05' 27''
131, vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 13' 43''
132. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 13' 43''
 
 
vuelta-1
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 31h 12' 18''
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 10''
3. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING + 00' 36''
4. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 49''
5. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 56''
6. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 57''
7. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 57''
8. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 01' 18''
9. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 01' 19''
10. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 01' 21''
11. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 01' 22''
12. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 29''
13. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM + 01' 39''
14. MEIJTENS Luis MTN - QHUBEKA + 01' 51''
73. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 39' 50''
104. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 54' 27''
119. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 58' 57''
 
 
vuelta-2
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 66 bodov
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 61 bodov
3. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 61 bodov
4. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING 48 bodov
5. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 42 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 13 bodov
2. vlajka LINDEMAN Bert Jan TEAM LOTTO NL - JUMBO 13 bodov
3. PEDRAZA Fernando vlajka 7 bodov
 
 
vuelta-4
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 8 bodov
2. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 20 bodov
3. vlajka ROCHE Nicolas TEAM CANNONDALE - GARMIN 27 bodov
 
 

 
Horské prémie:
3-20-modre 36 km - Alto de la Cresta del Gallo (4,4 km; 7,2 %)
3-20-modre 17 km - Alto de la Cresta del Gallo (4,4 km; 7,2 %)
 
 
Krátke preview etapy:
V ôsmej etape cyklisti postupne klesnú o 1200 výškových metrov a dostanú sa až na úroveň mora, ale to v žiadnom prípade neznamená, že na konci uvidíme hromadný dojazd. Príčinou je kopec Cresta del Gallo, ktorý sa pôjde dvakrát a posledný prejazd je naplánovaný 17 kilometrov pred cieľom. Toto stúpanie meria štyri kilometre s priemerom sedem percent, no obsahuje niekoľko tvrdých úsekov, kde sklon prekročí desať percent. Je to teda vhodná príležitosť pre rýchlych cyklistov, ktorí zvládajú podobné vrchárske prekážky. Uspieť môžu aj utečenci, pretože niektoré celky nebudú chcieť pracovať v balíku a dúfať, že sa ich rýchli jazdci udržia na konci v pelotóne. Organizátori upozorňujú aj na nepríjemný vietor v okolí mesta Murcia.
 
Na cyklistov čaká zaujímavá etapa, v ktorej môžu uspieť rýchli pretekári ako aj utečenci. Kľúčom k víťazstvu bude jediný kopec na trati, ktorý obsahuje náročné úseky, a najmä druhý prechod cez jeho sklony má potenciál oslabiť pelotón. Len potom uvidíme, ktorí zo šprintérov sa udržia v balíku a môžu bojovať o etapový triumf. Pre ich tímy to bude preto lotéria a z toho dôvodu sme zvedaví, kto sa podujme kontrolovať dianie na trati. Ak to bude len Orica, utečenci majú veľkú šancu na ďalší úspech. A kandidátov v tomto smere je hneď niekoľko. Peter Sagan dva dni nebojoval o etapový triumf, teraz má pred sebou ďalšiu príležitosť. Pre Tinkoff-Saxo je Cresta del Gallo ideálnou možnosťou, aby preriedili pelotón. Slovenský jazdec má v tomto smere výbornú formu a privítal by, ak by sa v hlavnom balíku na konci nachádzalo čo najmenej obávaných súperov. Medzi nich tradične patria John Degenkolb a Nacer Bouhanni. Pre francúzskeho borca to môže byť prisilná káva, ale Degenkolb má kvality, aby tu nestratil šancu triumfovať. Etapa je vhodná aj pre Gerransa a Rojasa, sebavedomí sa postavia na štart Ewan či Drucker.                
 
profil-08-maly
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-6ikona-7ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop