Krutú etapu Vuelty ovládla Astana. Vyhral Landa, červený je Aru

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4950 nastúpaných výškových metrov na 138 kilometroch. To bol základný údaj jednej z najťažších cyklistických etáp posledných rokov, ktorú organizátori vypísali na 11. deň Vuelta a Espaňa 2015. Pretekárov čakalo šesť kopcov z Andorry do Encampu.
 
11. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
2.9. streda horská ciel rovina Andorra la Vella > Encamp 138 km vitaz Landa
 
 
O dnešnej etape kolovalo posledné dni množstvo legiend a žartov, no všetko bol iba papier a všetci vedeli, že etapa bude taká ťažká, akým tempom ju favoriti pôjdu. Viac môžete čítať v preview nižšie. A hneď v úvode mal menšie problémy Chris Froome, ktorý oprel bicykel o zvodilo a pelotón musel dobiehať v stúpaní. Za pomoci svojich kolegov sa vrátil späť, no vyzeral dosť poudieraný.
 
V prvom stúpaní Collda de Beixalis (6,5 km; 8,7 %) hneď po štarte sa únik preskupoval. Ako prvý vyrazil Fabio Duarte (Colombia), ale jeho pokus ešte nebol úspešný. Potom ho vymenili Romain Sicard (Europcar), Darwin Atapuma (BMC), Omar Fraile (Caja Rural), Nelson Oliveira (Lampre-Merida) a Jerome Coppel (IAM). Táto partia prešla ako prvá vrcholom a zjazdovala. Vedúci muž vrchárskej súťaže Fraile si vzal 10 bodov.
 
Na krátkej rovine medzi prvými dvoma stúpaniami sa únik doplnil o ďalších jedenásť ľudí. Matteo Montaguti (Ag2r), Javier Moreno a Imanol Erviti (2x Movistar), Pawel Poljanski (Tinkoff), Alberto Losada (Kaťuša), Mikel Landa (Astana), Damien Howson (Orica), Ruben Plaza (Lampre-Merida), Ian Boswel (Sky), Carlos Verona (Etixx) a Romain Hardy (Cofidis).
 
Pelotón nebol ochudobnený iba o atakerov, ale aj najslabších vrchárov, ktorí postupne odpadali a vedeli, že budú mať problémy s limitom. Už v druhom kopci ostali každému celku iba 3-5 pretekári v balíku. Na desaťkilometrovom Coll de Ordino s vrcholom 105 km pred cieľom viedli balík ľudia Astany, Fabio Aru sa skloňoval ako jeden z najväčších favoritov na dnešný deň.
 
Keďže nebola medzera veľká, čelo doplnili ešte George Bennett (LottoNL), José Goncalves (Caja Rural) a Michel Cherel (Ag2r). Vpredu bolo teda 19 ľudí. Problémom bol najmä Romain Sicard. Jazdec Europcaru strácal celkovo iba 4:47, takže bol malým čiernym Petrom.
 
Na Coll de Ordino Freileho ošpurtoval Plaza, ale to jazdca Caja Rural mrzieť nemuselo, aspoň zatiaľ. Mal už na konte 36 vrchárskych bodov, Plaza 10. pelotón prešiel vrcholom so stratou 2:10. Zastúpenie v úniku napokon nemal tím Colombia, čo je vzhľadom na náročnosť etapy prekvapenie. Rovnako vpredu nebol nikto z FDJ, Lotta Soudal, MTN, Can-Garmin a Treku. Naopak, až dvoch ľudí tam mal Movistar, Lampre-Merida, Ag2r a Caja Rural.
 
V zjazde sa trochu propagačne odpútal Imanol Erviti (Movistar) a viedol etapu sám. Vytvoril si až tridsaťsekundový náskok na 18 za ním idúcich vlkov. Balík stále viedla Astana a keďže zjazdovali opatrnejšie a pomalšie, čelo malo k dobru už takmer štyri minúty.
 
80 km pred páskou prišiel Erviti pod Coll de la Rabassa (13,8 km; 6,7 %) a k dobru mal trištvrte minúty. Medzi tým sa v balíku na udávaní tempa vymenili Astana so Sky. Giant-Alpecin sa dnes ani minútu nehral na to, žeby viedol pelotón ako tím s lídrom pretekov.
 
Erviti to do stúpania napálil a zväčšoval náskok na prenasledovateľov aj pelotón, ale iba v prvej polovici. Potom mu to už nešlo tak ideálne. Z pelotónu ulietavali ďalší a ďalší ľudia. Stále sa držal Peter Velits ako jeden zo štyroch ľudí BMC.
 
Pod vrcholom situácia prestala baviť Landu s Plazom a snažili sa nastupovať skupine. Prémiu vyhral Erviti stále s menším náskokom. Pelotón bol stále pokojný. Do cieľa ostávalo ešte veľa kilometrov a stúpaní, všetci sa báli. Bolo tam ešte cez sto hláv. Kopec Coll de la Rabassa vyšiel Christian Knees na čele balíka v zhodnom čase ako Erviti.
 
V zjazde si 19 ľudí konečne došlo Ervitiho a čakal ich najťažší výstup Collada de la Gallina vrcholiaci 39 km pred páskou. Mal 11,7 km a 8,6 %. Všetci sme čakali, či sa už tu ukáže niekto z favoritov v pelotóne.
 
Úvod kopca špeciálnej kategórie v pozornosti kamier patril úniku, v ktorom sa viacero ľudí snažilo oddeliť zrno od pliev a zvýšilo náskok takmer na päť minút. Napokon to padlo na Boswella (Sky), Coppela (IAM), Sicarda (Europcar) a Poljanskeho (Tinkoff), ktorí odišli zvyšku skupiny. Posledné slovo ale nepovedal ani tretí muž Gira Mikel Landa z Astany, ktorý si túto štvorku dobehol a pokračoval ďalej.
 
44 km pred páskou, teda päť kilometrov pred vrcholom Galliny, odpadol z hlavného poľa Chris Froome. Astana preto zvýšila tempo a bolo to osudné pre mnoho ľudí vrátane Petra Velitsa a úplne všetkých jazdcov BMC. Pelotón sa zredukoval na tridsať ľudí.
 
Selekcie pokračovali a Sky prekvapujúco vypratalo svoje pozície. Po Froomovi odpadol aj tretí muž poradia Nicolas Roche, ktorý sa tu veľmi chcel ukázať. Tom Dumoulin sa stále držal. Gallinu prežilo spolu v skupine dvanásť ľudí z Top 15, takže všetci okrem Rocha, Frooma a Sáncheza.
 
Froome sa veľmi trápil a žiadal svoje tímové vozidlo. Bolo však otázne, koho volá, keďže autá boli za Boswelom vpredu a Nievem v skupine favoritov. Napokon dostal od lekárskeho vozidla tabletku. Po pár minútach sa k nemu stiahlo aj jedno vozidlo Sky. Vyzeralo to tak, že bude pokračovať, ale dnes príde do cieľa s väčšou spratou. Ušla mu aj väčšia skupina vrchárov druhého sledu.
 
Po najťažšom stúpaní dňa bola na čele skupina Boswell, Sicard, Landa, Atapuma, Poljanski a Freille, ktorý vyhral prémiu a už výrazne nakročil k zisku bodkovaného dresu. So stratou 3:45 šla skupina hlavných favoritov, kde bolo asi dvadsať ľudí, drvivá väčšina Top 20.
 
V zjazde sa od favoritov odpútali Valverde, Rodríguez a Moreno. Keďže k nim prišli z úniku Erviti a Losada, vytvorila sa supersilná päťčlenná partia Movistaru s Kaťušou. GPS ukazovalo neuveriteľný minútový náskok na ostatných favoritov, ktorý si behom zjazdu vybudovali. Napokon sa ukázalo, že Aru, Cháves, Majka, Brambilla a Quintana sa nachádzali medzi skupinami a 23 km pred páskou sa dostali k Valverdemu s Rodríguezom a Morenom. Vzadu teda ostali Dumoulin i Nieve s Pozzovivom, ktorí nezvládli zjazd. Vyzeralo to na veľmi blbý koniec červeného Dumoulina.
 
Tinkoff-Saxo medzi tým žhavo informovalo o odstúpení Sergia Paulinha, ktorého podľa nich zrazila televízna motorka a museli mu zašívať rany sedemnástimi stehmi. Oleg Tinkov ihneď reagoval na Twittri, no nebola to žiadna prehnaná reakcia.
 
Na začiatku Alto de la Comella (4 km; 9,2 %) 2. kategórie sa favoriti č. 2 zásluhou Nieveho dotiahli k favoritom č. 1. Viedol ich Losada, ale mlel z posledného. Trochu trestuhodne prišli o slušný náskok na červený dres.
 
Pod cieľové Alto Els Cortals d'Encamp (8,7 km;  9,2 %) teda prišiel únik Boswell, Poljanski, Sicard, Oliveira a Landa (keďže Atapuma zlyhal v zjazde) a za nimi s mankom dvoch minút favoriti. Z Top 10 tam chýbali iba Roche a Froome.
 
Hneď v úvode odišiel úniku papierovo najsilnejší Landa, ktorý už dve ťažké etapy vyhral na Gire. U favoritov došlo tiež okamžite k deleniu a padli Dumoulin i Cháves, o pár sekúnd neskôr aj Valverde, Majka, Nieve a Quintana. Najsilnejší teda vyzerali byť Rodríguez, Moreno a Aru.
 
5000 metrov pred cieľom šiel Landa s dvomi minútami na Arua, ktorý sa odpojil od Purita s Morenom. Potom šli trojskupiny Quintana, Nieve a Majka. Tak Dumoulin, Cháves a Valverde.
 
Následne vyfučal Quintana, okolo ktorého prefrčal Dumoulin so svojou partiou. Kde berie Holanďan sily? Neuveriteľné.
 
Dnešný deň bol jasne v réžii Astany. Landa si šiel po triumf a Aru možno do červeného. Rodríguez s Morenom ostávali spolu, rovnako ako Majka s Nievem, ale problémy hlásili v Movistare. Stopercentná Tour de France sa konečne prejavila na oboch lídroch a obaja sa prepadli dozadu.
 
Po 4,5-hodinovom masakri si triumf pripísal Mikel Landa (priemerná rýchlosť 30,1 km/h) a double Astany zavŕšil Fabio Aru (+1:20), ktorého výkon znamenal posun do červeného dresu. Tretí finišoval Boswell (+1:45). Rodríguez s Morenom stratili 1:57. Majka s Nievem 2:09. Cháves s Dumoulinom 2:57. Valverde 3:03. Quintana 4:18. Sicard 4:26, Pozzovivo napokon až 5:56.
 
 
 
 
Peter Velits dorazil do cieľa na 81. mieste so stratou 24:34 v skupinke s kamarátom Cummingsom. Jeho brat Martin prišiel do cieľa o 35 minút neskôr ako Landa a bol klasifikovaný ako posledný. Pokúsime sa zistiť, či sa mu niečo stalo.
 
Celkovému podariu po novom kraľuje Fabio Aru o polminútu pred Joaquimom Rodríguezom a Tomom DumoulinomMajka je štvrtý, Cháves piaty, Valverde šiesty. Napriek tomuto dnešnému masakru je najlepšia osmička stále vo dvoch minútach, ktoré dokáže ľahko poprehadzovať aj dlhá časovka, takže všetko je otvorené a vyhrať ešte môže hocikto. Vyzerá to však na dvojicu Aru - Rodríguez, ktorá sa pobije o svoj prvý titul víťaza Grand Tour. Purito to už v kariére desaťkrát nezvládol.
 
Dumoulin je stále krásne nadohľad. Majka sa dnes posunul o štyri miesta a zjavne zabojuje o pódium. Mladý Cháves je piaty. Otáznik visí nad Valverdem s Quintanou, ktorí šli naplno Tour de France a dnes im prišiel tučný šek. Ešte väčší Froomovi, ktorému nepomohol pád hneď v úvode etapy. Zaujímavé ale je, že pod cieľové stúpanie prišiel s mankom 7:30 na Landu a v cieli mal 8:41, čo znamená, že sa poriadne "zmáčkol", šiel napríklad lepšie ako Quintana. Prekvapením je výbuch Rocha, ktorý dnes dostal cez 14 minút a je mimo hry. Líderskej pozície sa teda v Sky chytí Nieve. Aj on ešte môže pokojne zabojovať o pódium. Ani fanúšikovia Pozzoviva nemajú dôvod na radosť, Talian vypadol z Top 10. Dostal sa tam ale mladík Meintjes z MTN.
 
Kolega Tomáš Šandor pripravuje na tradičný polnočný slot článok plný vyjadrení...
 
 
VÝSLEDKY 11. ETAPY
1. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM 4h 34' 54''
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 01' 22''
3. vlajka BOSWELL Ian SKY PROCYCLING + 01' 40''
4. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 01' 57''
5. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 01' 59''
6. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 10''
7. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 02' 10''
8. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 02' 59''
9. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 02' 59''
12. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 03' 04''
14. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 04' 19''
17. MEINTJES Luis MTN - QHUBEKA + 04' 19''
18. vlajka SICARD Romain TEAM EUROPCAR + 04' 25''
20. vlajka BRAMBILLA Gianluca ETIXX - QUICK-STEP + 05' 25''
21. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 05' 56''
32. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 08' 41''
52. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING + 14' 25''
81. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 24' 34''
175. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 35' 07''
 
 
vuelta-1
1. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 43h 12' 19''
2. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 27''
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 30''
4. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 28''
5. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 01' 29''
6. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 52''
7. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 01' 54''
8. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 01' 58''
9. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 03' 07''
10. MEIJTENS Luis MTN - QHUBEKA + 04' 15''
11. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 05' 19''
12. vlajka SICARD Romain TEAM EUROPCAR + 06' 41''
13. vlajka BRAMBILLA Gianluca ETIXX - QUICK-STEP + 06' 42''
14. vlajka JEANDESBOZ Fabrice TEAM EUROPCAR + 07' 29''
15. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 07' 30''
63. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 1h 10' 58''
135. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 1h 56' 22''
 
 
vuelta-2
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 79 bodov
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 74 bodov
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 74 bodov
4. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 65 bodov
5. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 61 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 55 bodov
2. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM 25 bodov
3. vlajka PLAZA Ruben LAMPRE - MERIDA 14 bodov
 
 
vuelta-4
1. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 9 bodov
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 12 bodov
3. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 21 bodov
 
 

 
 
Horské prémie:
1-20-modre 128 km - Collda de Beixalis (6,5 km; 8,7 %)
1-20-modre 105 km - Coll de Ordino (9,9 km; 7,1 %)
1-20-modre 66 km - Coll de la Rabassa (13,8 km; 6,7 %)
hc-20-modre 39 km - Collada de la Gallina (11,7 km; 8,6 %)
2-20-modre 18 km - Alto de la Comella (4 km; 9,2 %)
1-20-modre Cieľ - Alto Els Cortals d'Encamp (8,7 km;  9,2 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Ak si niektorý profil zaslúži obľúbené pomenovanie „brutálny“, tak je to určite jedenásta etapa. Šesť ťažkých kopcov na krátkej vzdialenosti, vysoká nadmorská výška a výškové prevýšenie 5230 metrov robia z tohto predstavenia jednoznačne kráľovskú etapu podujatia, ak nie celej sezóny. Prvé tri kopce sú samo o sebe vysiľujúcou záležitosťou, ale peklo začne až na stúpaní Collada de la Gallina (12 km; 8,5 %). Od začiatku do konca tu budú pretekári čeliť tvrdým gradientom cez desať percent, ktoré miestami poľavia na „príjemných“ osem percent. Práve na tomto mieste sa hlavná skupina definitívne rozbije na márne kúsky. Pretekári si potom neoddýchnu ani na stúpaní druhej kategórie Alto de La Comella (4,3 km; 8 %) a záverečnú bodku za cyklistickým infernom nasadí Alto Els Cortals (8,4 km; 8 %), kde takisto striehnu tvrdé sklony. Tento zničujúci profil, ktorý sa celý nachádza v Andorre, má potenciál vytvoriť obrovské rozdiely, bude to zápas o prežitie. Ak niektorý z favoritov prežije zlý deň, je stopercentné, že vypadne z bojov o celkovú klasifikáciu.
 
Náročnosť etapy ešte zvyšuje fakt, že sa odohráva po voľnom dni, čo môže byť pre niekoho chúlostivé, a okrem toho je vysoká pravdepodobnosť, že na trati bude pršať a ochladí sa. V tom prípade si zvýšenú pozornosť zaslúžia aj zjazdy, kde môže takisto prísť k deleniu balíka. Je to typický deň pre vrchárov, Quintana, Valverde, Aru, Rodríguez, Pozzovivo, Majka musia myslieť na to, že pred časovkou už treba začať získavať čas na Frooma. Britský jazdec sa zatiaľ prezentoval v dobrom svetle, navyše je obklopený výbornými spoluhráčmi, preto to môže byť práve on, kto bude na konci vytvárať rozdiely. Quintana a Valverde sú stabilnou silnou dvojicou, ale nemajú k dispozícii potrebnú vrchársku zostavu, aby mohli za každú cenu kontrolovať etapu. Zdá sa, že Aru pôsobí najsviežejším dojmom, uvidíme, v akej forme sa predstavia ostatní členovia Astany, či si niektorí z nich spomenú na Giro. Purito, Pozzovivo, Majka pri dobrom dni budú lietať, otázkou je Cháves, ktorého čaká kľúčové predstavenie ohľadom jeho ambícii na GC. Ťažký deň má pred sebou Tom Dumoulin. Nemá tím do kopcov, sám nie je vrchárom, ale ak bude schopný využiť svoju formu a celý čas jazdiť svojím tempom, na konci môže byť odmenený. V každom prípade nás čaká nevyspytateľná etapa, ktorej sa obávajú aj samotní pretekári. Veľa favoritov bude chcieť poslať do úniku svojho kolegu ako poistku, preto to môže byť ostré hneď od začiatku. Ak sa vytvorí silný a veľký brejk, môže to dotiahnuť až do cieľa. Na tomto profile sa dá útočiť hocikedy, ak bude mať etapa predsa len pokojnejší priebeh, všetko definitívne zmení Collada de la Gallina.                
 
profil-11-maly
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop