V dvanástej etape utečenci hrýzli, ale tešil sa Danny van Poppel

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Kráľovská etapa podujatia do bodky naplnila svoje predpoklady, preto všetci jazdci boli dnes veľmi spokojní, že ich čakal oveľa jednoduchší profil. Medzi nich však nepatril Chris Froome, ktorý si vo včerajšom páde zlomil kostičku v chodidle a cestoval domov.
   
12. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
3.9. štvrtok kopcovitá ciel rovina Escaldes-Engord. > Lleida 173 km vitaz Van Poppel
 
Na štarte sa nakoniec prezentovali aj borci z Tinkoff-Saxo, hoci majiteľ celku zvažoval možnosť, že celý tím už nebude na pretekoch pokračovať. Svoje slová myslel naozaj vážne, pretože pred etapou sa v tímovom autobuse konal míting, na ktorom sa zúčastnil aj riaditeľ pretekov, komisári UCI a zástupcovia španielskej televízie, ktorým vedenie Tinkoffu predložilo niekoľko požiadaviek na zlepšenie bezpečnosti jazdcov. Keďže s
ÚNIK DŇA
etixx Maxime Bouet
(Etixx - Quick-Step)
lottoj Jan Lindeman
(Lotto-Jumbo)
ag2r Alexis Gougeard
(Ag2r)
mtn Jaco Venter
(MTN-Qhubeka)
colombia Miguel Rubiano
(Colombia)
nimi organizátori súhlasili, pre manažment ruského celku to bolo dostatočnou zárukou, aby dovolili svojím jazdcom pokračovať na Vuelte.
 
Samotná etapa odštartovala pokojným spôsobom, dopredu sa bez väčších komplikácii dostala pätica jazdcov Maxime Bouet (Etixx - Quick-Step), Miguel Ángel Rubiano (Colombia), Jaco Venter (MTN-Qhubeka), Bert Jan Lindeman (Lotto-Jumbo) a Alexis Gougeard (Ag2r). Astana nemala problémy s touto skupinou, a keďže sa do nej nechceli prepracovať ďalší jazdci, vedúca pätica začala budovať svoj náskok, ktorý sa točil okolo troch minút.
 
V brejku sa po štvrtý raz predstavil Bert Jan Lindeman, ktorý sa tešil z víťazstva v prvej horskej etape. Podobnou aktivitou sa tu prezentuje aj Alexis Gougeard. Etapa začala klesajúcou pasážou, kde sa išlo pomerne rýchlo, preto si utečenci dokázali vybudovať len malý náskok, hoci ani jeden nemusel trápiť červeného Fabia Arua. Na vrchole jedinej horskej prémie sa rozdiel vyšplhal na päť minút, maximum bodov tu získal Maxime Bouet.
 
Tím Giant-Alpecin si počkal na tento moment a po prekonaní Coll de Boixols začal pracovať na čele balíka. Náskok utečencov nebol veľký, preto si nemecký tím veril, že pre Degenkolba dokáže vybaviť hromadný dojazd, aby mohol konečne získať prvý etapový triumf. Onedlho sa k nim pridali aj farby Trek Factory, pretože pri neúčasti viacerých pôvodných šprintérov sa črtala sľubná šanca pre mladého Dannyho van Poppela.
 
Aktivita pelotónu prinášala svoje ovocie, náskok vedúcej skupiny sa zmenšil na štyri minúty. Bolo vidno, že najrýchlejší muži v balíku mali tento deň vybraný za svoju korisť. Trek a Giant dnes nechceli pripustiť žiadne zaváhanie, utečenci sa už museli presvedčiť, že prekvapiť pelotón bude veľmi náročné.
 
Na nehodnotenom stúpaní obidve zoskupenia nasadili svižné tempo, pelotón sa natiahol, ale stúpanie nemalo takú silu, aby vytvorilo nejaké rozdiely. Utečenci strácali aj v tejto časti etapy a pomaly začínali tipovať, kedy ich hlavný balík dobehne. Na nasledujúcich rýchlych úsekoch však vedúca skupina dokázala eliminovať tvrdú jazdu balíka, keď dlhú
26°C
dobu udržiavala odstup na rovnakej úrovni. Záujem o etapu potom potvrdil Maximiliano Richéze, tím Lampre-Merida vyslal svojho jazdca na čelo balíka. Šprintérsku prémiu ukoristil Miguel Ángel Rubiano.
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom sa v pelotóne objavila nervozita, pretože utečenci boli schopní zdatne odolávať. Šprintérske zoskupenia tak museli zabudnúť na pokojný príchod do cieľa a začať jazdiť ešte rýchlejšie. V najhoršom momente mal potom defekt Danny van Poppel, ktorý sa v týchto hektických chvíľach musel vracať do letiaceho pelotónu, zatiaľčo jeho kolegovia sťahovali odstup vedúcej skupiny. Holandskému jazdcovi sa to podarilo.
 
Vedúca pätica to mala sľubne rozohrané, dnešný dojazd bol veľmi tesný. Pelotón chytil posledného utečenca tristo metrov pred cieľom, potom bol najrýchlejší Danny van Poppel. V dramatickom finiši si šprintéri neužili svoje vláčiky, aj keď sa o to pokúšali Lotto-Jumbo a Giant-Alpecin. Túto situáciu však nevyužili Van Asbroeck a najmä John Degenkolb, ktorý bol opäť pred cieľom zavretý, pretože stratil svojho rozbiehača špurtu.
 
Z triumfu sa preto tešil 22-ročný Danny van Poppel, ktorý sa odmenil svojim kolegom za oddanú prácu počas celej etapy. Nádejný šprintér sa na konci výborne zachoval v hektickej situácii, keď dostal defekt, ale ani to mu nezabránilo, aby bol v cieli najrýchlejší. Van Poppel patrí medzi najtalentovanejších šprintérov, tento triumf na Grand Tour to len potvrdil. 
 
 
 
 
V celkovom poradí sa nič nemenilo, všetci favoriti finišovali pri sebe. Peter Velits prišiel do cieľa v hlavnom balíku, Martin Velits so stratou 36 sekúnd.
 
 
Danny van Poppel (Trek Factory): "Išli sme naplno celý deň a na jeho konci to bol veľmi pekný šprint. Pred cieľom som nedostal skutočný defekt, koleso mi pomaly spúšťalo už predtým. Vymenil som ho rýchlo a sťahovacia jazda do balíka bola z našej strany dobrá, kolegovia odviedli výbornú prácu. Včera sme všetci trpeli, ale dnes som chcel veľmi naozaj vyhrať."           
 
 
VÝSLEDKY 12. ETAPY:
1. vlajka VAN POPPEL Danny TREK FACTORY RACING 4h 02' 11''
2. IMPEY Daryl ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. albansko VAN DER SANDE Tosh LOTTO SOUDAL + 00' 00''
4. albansko MAES Nicolas ETIXX - QUICK-STEP + 00' 00''
5. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
favoriti na GC + 00' 00''
66. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 00''
133. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 00' 36''
 
 
vuelta-1
1. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 47h 14' 30''
2. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 27''
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 30''
4. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 28''
5. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 01' 29''
6. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 52''
7. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 01' 54''
8. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 01' 58''
9. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 03' 07''
10. MEIJTENS Luis MTN - QHUBEKA + 04' 15''
11. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 05' 19''
12. vlajka SICARD Romain TEAM EUROPCAR + 06' 41''
13. vlajka BRAMBILLA Gianluca ETIXX - QUICK-STEP + 06' 42''
14. vlajka JEANDESBOZ Fabrice TEAM EUROPCAR + 07' 29''
15. albansko DE CLERQ Bart LOTTO SOUDAL + 09' 50''
62. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 1h 10' 58''
135. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 1h 56' 58''
 
 
vuelta-2
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 79 bodov
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 74 bodov
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 74 bodov
4. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 68 bodov
5. vlajka SBARAGLI Kristian MTN - QHUBEKA 65 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 55 bodov
2. vlajka LANDA Mikel ASTANA PRO TEAM 25 bodov
3. vlajka LINDEMAN Bert Jan TEAM LOTTO NL - JUMBO 16 bodov
 
 
vuelta-4
1. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 10 bodov
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 14 bodov
3. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 21 bodov
 
 

 
 
Horské prémie:
2-20-modre 118 km - Coll de Boixols (15,8 km; 5,1 %)
 
Krátke preview etapy:
Po nesmierne náročnej etape dostanú jazdci na celkové poradie voľno, všetka pozornosť sa bude sústrediť na tradičný súboj medzi šprintérmi a utečencami. Kopec druhej kategórie je pozvoľným stúpaním, neobsahuje náročné úseky, preto najrýchlejší muži v pelotóne budú myslieť na etapový triumf. Útočníci sa budú spoliehať na to, že v predchádzajúcej etape ušetria viac síl ako šprintérske zoskupenia a na konci to patrične využijú.
 
Nie je pochýb, že etapa je ideálna pre Degenkolba, najmä keď záverečných 300 metrov má sklon cez šesť percent. Lenže pri neúčasti iných elitných šprintérov, tím Giant-Alepcin len ťažko dostane pomocnú ruku od ostatných celkov pri kontrole utečencov. Nemecké zoskupenie musí navyše šetriť sily pre Toma Dumoulina, ktorý má výborné vyhliadky pre GC, preto to môžu byť utečenci, ktorí sa budú tešiť z víťazstva. Preto hneď na začiatku uvidíme ostré súboje, keďže množstvo jazdcov sa bude chcieť dostať do úniku. A podľa zloženia tejto skupiny potom uvidíme, ktoré ostatné tímy by mohli pomôcť Giantu. Van Poppel, Sbaragli, Richeze, Van Asbroeck, Gerrans môžu na konci vystrčiť rožky, preto ak Trek, MTN-Qhubeka či Orica nedostanú do brejku svojich borcov, bude v ich záujme, aby pracovali na čele balíka a pokúsili sa zariadiť hromadný dojazd.          
 
profil-12-maly
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop