Vuelta: V sobotu nechali favoriti zvíťaziť únik a de Marchiho

4.8.2015, 11:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Druhý týždeň Vuelty je veľmi ťažký a po dvojdňovej pauze prichádzajú na rad tri etapy s cieľovým stúpaním, ktoré rozporcujú štartové pole. Navyše, sobota mala úmorných 215 kilometrov.
 
14. etapa Vuelta a Espaňa 2015 (UCI World Tour, Španielsko)
5.9. sobota horská ciel rovina Vitoria-Gasteiz > Chivo 215 km vitaz De Marchi
 
 
Pre pelotón bolo dobrou správou cyklisticky vhodné počasie 18 stupňov bez dažďa a vetra. Problém mohli mať snáď iba pretekári, ktorí horšie zvládajú teplotné výkyvy. Hneď v prvej hodine došlo k odstúpeniu, a to domáceho obľúbeného borca Samuela Sáncheza z BMC. Švajčiarsko-americkému tímu sa veru vôbec nedarí. Celkové poradie je úplne stratené, navyše ešte ani v jednej etape neboli blízko k triumfu.
 
Druhým známym menom, ktorý zliezol z bicykla v prvej hodine, bol Thomas De Gendt z Lotta Soudal. Belgičan bol v posledných dňoch chorí a nedarilo sa mu.
 
Prvá hodina bola veľmi rýchla a žiadny únik sa nepodaril. Najbližšie k tomu mala asi 12-členná skupina s Moserom, De Marchim, Rojasom či Pucciom, ale náskok dvadsiatich sekúnd neudržala napriek tomu, že tam neboli ľudia z poradia. Dobehla ich Kaťuša, z čoho bolo zrejmé, že chce mať vpredu svojich ľudí.
 
ÚNIK DŇA
bmc A. De Marchi
(BMC Racing)
sky Salvatore Puccio
(Team Sky)
movistar José Rojas
(Movistar)
ag2r Mikael Cherel
(Ag2r La Mondiale)
colombia Carlos Quintero
(Colombia)
V druhej hodine sa vytvorila až na pár výnimiek rovnaká skupina ako tridsať kilometrov dozadu. Alessandro de Marchi (BMC), Salvatore Puccio (Sky), José Joaquín Rojas (Movistar), Mikael Chérel (Ag2r) a Carlos Quintero (Colombia). Bolo to ale iba päť ľudí a záujem o únik mali asi všetky. Bolo by prekvapujúce, ak by takto partia odišla.
 
Napokon sa tak stalo, pretože po 60 kilometroch totálnej naháňačky už mal toho balík dosť. Etixx a Tinkoff ale zaváhali, tak sa pokúšali dopredu doraziť Carlos Verona a Jay McCarthy. Dostali sa medzi skupiny. Po chvíli ale pochopili, že tento vlak už ušiel a vrátili sa späť.
 
Potom tímy prestali ťahať na čele pelotónu, takže sa tempa ujala Astana, a tú tento únik absolútne nezaujímal. Veď najvyššie v poradí bol Francúz Cherel, ktorý strácal rovnú hodinu. Dalo sa očakávať, že ak nebovomodrým nikto nepomôže, partia môže získať obrovskú výhodu, ktorú favoriti v závere nezmažú.
 
V balíku sa situácia upokojila. Už bolo na čase. Prvá hodina sa šla rýchlosťou 46 km/h, druhá 44 km/h.
 
Pod prvý kopec Estacas de Trueba (11 km; 3,0 %) prišla päťka s náskokom siedem a pol minúty a medzera sa naďalej zväčšovala. Omar Fraile mohol byť v pelotóne úplne pokojný, nikto mu jeho pozíciu na čele vrchárskej súťaže ohroziť nemohol. Hore utečenci vyliezli bez problémov a vzájomných rozbrojov. Vedeli, že stále ich náskok nie je dostačujúci na to, aby bojovali o víťazstvo.
 
V zjazde šiel pelotón opatrne a náskok tak naďalej narastal a veľmi náročné Puerto del Escudo (11,5 km; 6,4 %) začali čelní pretekári zdolávať s desiatimi minútami k dobru. Už to začalo vyzerať nádejnejšie so šancami na triumf. Prémiu vyhral Mikael Cherel, no tých desať bodov mu v bodkovanej súťaži na vysoké priečky nepomohlo.
 
Na vrchole stúpania 56 km pred páskou už strata pelotónu klesla a vyššie tempo pocítili aj viacerí pretekári, ktorí nestačili. Následná rovina pod záverečný kopec opäť priala úniku, ktorý ešte mierne zveľadil náskok a na Alto Campoo (18 km; 5,6 %) začal stúpať s výhodou cez 9,5 minúty. To znamenalo, že má obrovskú šancu na triumf. Ťažké však bolo odhadovať, kto bude tým vyvoleným a v cieli sa bude radovať. Žiadny z unikajúcich borcov nebol zvlášť dobrým vrchárom. Najviac sme verili možno aj Talianovi zo Sky, no tipovať víťaza bolo náročné.
 
V prvej tretine stúpania sa nič nedialo, vpredu ani v pelotóne. Všetko bolo stále v šetriacom a prípravnom režime. Zaujímavosťou bol iba atak Angela Madraza z Caja Rural, ktorý sa vytiahol pred pelotón a chcel prezentovať farby španielskeho pro konti celku.
 
Asi 11 km pred páskou odpadol z pelotónu Martin Velits, ale vydržal relatívne dostať, ostalo tam iba 50 ľudí. Nebol tam už ani brat Peter.
 
Druhá tretina kopca bezo zmien. Vpredu bola stále kompaktná päťka. Za ňou so stratou šiestich minút balík, ktorý obsahoval zhruba 35 ľudí.
 
Ako prvý vpredu nastúpil Cherel. Jeho epizóda trvala kilometer a štvorica ho dobehla. Až 1600 metrov pred páskou sa začalo niečo diať. Nastúpil José Rojas, no Alessandro de Marchi bol silnejší. Predbehol ho a sám si prišiel po triumf. Talian tak aspoň na pár dní môže zabudnúť na slabšiu sezónu a BMC sa konečne dočkalo nejakej satisfakcie na tejto Vuelte.
 
 
 
 
Medzi favoritmi nastúpil Fabio Aru (Astana). Zareagoval iba Nairo Quintana (Movistar). Neskôr, keď povolili v tempe, ich dobehli Majka, Rodríguez, Cháves a Pozzovivo. Za nimi sa s menším mankom trápili Nieve, Meintjes, Dumoulin, Valverde, Moreno a Landa.
 
Napokon prišiel ako prvý na vrchol Quintana pred Rodríguezom, Chávesom, Aruom, Majkom, Pozzovivom a zhruba pol minúty dostal Dumoulin. Holanďan je teda najväčším nešťatníkom etapy, no tretiu pozíciu nestratil. V Top 10 nastali minimálne zmeny, žiadny z favoritov nevybuchol. Quintana sa vrátil do elitnej desiatky.
 
Kolega Juraj Pivarči pripravuje sumarizačný článok s vyjadreniami...
 
 
VÝSLEDKY 14. ETAPY
1. vlajka DE MARCHI Alessandro BMC RACING TEAM 5h 43' 12''
2. vlajka PUCCIO Salvatore SKY PROCYCLING + 00' 21''
3. vlajka ROJAS José MOVISTAR TEAM + 00' 32''
4. vlajka CHEREL Mikael AG2R LA MONDIALE + 00' 38''
5.

QUINTERO Carlos

vlajka + 01' 00''
6. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 03' 32''
7. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 03' 38''
8. CHAVES Esteban ORICA GREENEDGE + 03' 39''
9. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 03' 39''
10. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 03' 44''
11. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 03' 44''
12. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 03' 51''
13. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 03' 58''
14. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 03' 58''
15. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 03' 58''
16. MEINTJES Luis MTN - QHUBEKA + 04' 05''
58. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 09' 41''
73. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 11' 52''
 
vuelta-1
1. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 57h 20' 10''
2. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 26''
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 49''
4. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE + 01' 29''
5. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 33''
6. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 02' 10''
7. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 02' 11''
8. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 02' 13''
9. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 03' 00''
10. vlajka BRAMBILLA Gianluca ETIXX - QUICK-STEP + 03' 39''
11. vlajka SICARD Romain TEAM EUROPCAR + 04' 29''
12. MEINTJES Luis MTN - QHUBEKA + 04' 41''
13. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 05' 24''
14. vlajka JEANDESBOZ Fabrice TEAM EUROPCAR + 08' 11''
15. vlajka ELISSONDE Kenny FDJ + 08' 48''
58. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 1h 17' 00''
119. vlajka VELITS Martin ETIXX - QUICK-STEP + 2h 05' 10''
 
 
vuelta-2
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 89 bodov
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 77 bodov
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 75 bodov
4. vlajka RODRIGUE Joaquim KATUSHA TEAM 74 bodov
5. vlajka ROCHE Nicolas SKY PROCYCLING 72 bodov
 
 
vuelta-3
1. vlajka FRAILE Omar CAJA RURAL - SEGUROS RGA 55 bodov
2. vlajka PLAZA Ruben LAMPRE - MERIDA 27 bodov
3. vlajka LANDA Mikel TEAM LOTTO NL - JUMBO 25 bodov
 
 
vuelta-4
1. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 15 bodov
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 18 bodov
3. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 25 bodov
 
 

 
 
Horské prémie:
3-20-modre 97 km - Estacas de Trueba (11 km; 3,0 %)
1-20-modre 56 km - Puerto del Escudo (11,5 km; 6,4 %)
hc-20-modre Cieľ - Alto Campoo (18 km; 5,6 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Séria kľúčových horských etáp štartuje dvomi zaujímavými stúpaniami. Jazdci dostanú dostatok priestoru na rozjazdenie a hlavná časť etapy začne na kopci Puerto del Escud. Toto stúpanie obsahuje pred vrcholom 5-kilometrovú poriadne drsnú pasáž, kde sa vyprofiluje skupina, ktorá bude bojovať o etapový triumf. Cieľový kopec Alto Campoo má dĺžku 18 kilometrov, dvíha sa len postupne a na rozdiel od ostatných finišov nedosahuje tvrdé sklony, ale aj tak dokáže vytvoriť rozdiely. A čistí vrchári už nemôžu na nič čakať, pretože sa blíži pre nich nepríjemná časovka jednotlivcov.
 
Pripravená horská etapa je značne dlhá, čo dáva šancu utečencom. Astana a Tinkoff-Saxo jazdia už len v siedmich mužoch, Movistar nemá stopercentne zdravých lídrov a Katuša sa môže šetriť na ťažšie dni, preto platí známe, že na konci sa môže radovať silný únik. Takýchto odhodlaných borcov nájdeme v tímoch Sky, BMC, Lotto-Soudal či Caja Rural. V každom prípade si jazdci na GC vyskúšajú ďalší vrchársky súboj. Predposledný kopec je náročnejší, práve tu začne prebiehať prvá eliminácia zo strany silných zoskupení. Cieľové stúpanie je tempárskou záležitosťou, neobsahuje prudké úseky, zdá sa, že nie je vhodné pre dlhý a kvalitný útok. Možno budeme svedkami podobného priebehu ako v prvej horskej etape, kde favoriti začali útočiť len tesne pred vrcholom. Ale Vuelta sa dostala do rozhodujúcej fázy, preto mnohí jazdci musia jazdiť oveľa útočnejšie. V tomto smere je zatiaľ najlepší Fabio Aru, ktorý úradoval v predchádzajúcich horských dojazdoch. Do formy sa navyše dostal aj Mikel Landa. Joaguimovi Rodríguezovi viac sadnú nasledujúce finiše, ale ak dostane možnosť poistiť si svoju pozíciu v GC, určite to využije. Otázkou zostáva dvojička z Movistaru. Quintana je chorý a na trati sa evidentne trápi, Valverde trpí na zranenie ramena. Obidvaja môžu byť spokojní, že dnešný dojazd nie je príliš náročný, preto sme zvedaví, ako si s tým poradia. Vo veľmi dobrej pozícii sa nachádza Rafal Majka, ktorý má dôvod byť sebavedomý. Tom Dumoulin potrebuje v týchto etapách minimalizovať svoje straty, dnes má na to najlepšiu príležitosť, pretože na konci striehne pravidelné stúpanie.
profil-14-maly
profil etapy (klik pre zväčšenie) (© lavuelta.com)
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop