Okolo Poľska rozhodli maličkosti, Izagirre to vedel najlepšie

10.8.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj tento ročník poľského podujatia potvrdil, že hoci organizátori dokážu v Tatrách pripraviť náročné etapy, rozdiely v klasifikácii nebývajú veľké a dráma vyvrcholí až v záverečnej časovke. Tentoraz to najlepšie zvládol Ion Izagirre, slovenský zástupca Peter Velits dokončil v sezóne svoje prvé preteky World Tour.
 
Cyklisti vedeli, že podujatie rozhodnú okruhy v okolí Zakopaného a Tatranskej Bukoviny, plus časovka jednotlivcov, preto boli pripravení zbierať dôležité sekundy, kde sa len dalo. V kopcovitých etapách však nedokázal nikto získať rozhodujúci náskok, do cieľa prichádzala skupina favoritov pohromade. Výnimku tvorili len Bart de Clercq a Sergio Henao, ktorí získali etapové triumfy po útoku tesne pred cieľom. Pre celkový triumf tak bolo dôležité na konci etapy finišovať v hlavnej skupine a v ITT predviesť výborný výkon. A to sa podarilo španielskemu jazdcovi z tímu Movistar.
 
 
Víťaz pretekov vedel. čo má robiť
 
Ion Izagirre pozná tunajšie profily veľmi dobre, v ostatných dvoch ročníkoch tu obsadil druhé miesto. Spomedzi vrchárov patrí medzi najlepších časovkárov, preto si bol vedomý, že jeho čas príde posledný deň. Ale podľa vlastných slov spravil rozhodujúci krok za víťazstvom v predposlednej etape, keď účinne bránil útok Sergia Henaa. "Myslím si, že šiesta etapa bola rozhodujúcim momentom. Odrážal som útoky a na záverečnom stúpaní som dokázal minimalizovať straty na Henaa. Vedel som, že v časovke podám dobrý výkon, pretože túto trasu dobre poznám. Pre mňa je to špeciálny pocit, pretože som vyhral prvé preteky WT a pre každého jazdca je to nesmierne dôležitý úspech."  Izagirre len nedávno predĺžil zmluvu so svojím španielskym tímom a postupne by mal dostávať čoraz viac príležitostí na týždňových etapákoch. Tie mu veľmi sedia, najmä ak obsahujú smerodajnú časovku.
 
 
izagirre-ion-polsko-movf
Ion Izagirre s trofejou za celkové víťazstvo (© Movistar Team)
 
 
Na druhej priečke skončil nečakane Bart de Clercq, ale vzhľadom na jeho jazdecké kvality to nemusí byť prekvapenie. Belgický pretekár využil svoju dobrú formu a zaútočil na konci piatej etapy, keď ho nechali bez povšimnutia ostatní favoriti a po víťazstve sa obliekol do žltého dresu. Kvalitný výkon potom predviedol aj v časovke, čo mu zaručilo jeden z najlepších výsledkov v kariére. "Som ohromne šťastný, nedokázal som si predstaviť, že môžem skončiť na druhom mieste. Aj keď mám trošku zmiešané pocity, že som zaostal len o dve sekundy, ale nesťažujem sa. Nečakal som, že môžem takto pretekať. Etapové víťazstvo a druhé priečka v GC ma veľmi potešili. Dúfam, že si rovnakú formu udržím aj na Vuelte."
 
Lídrovskú pozíciu v tíme BMC splnil do bodky Ben Hermans. Dlhoročný spoľahlivý pomocník do kopcov sa prezentoval kvalitnými výkonmi. V rozhodujúcich etapách sa pohyboval na čele a v časovke patril medzi najlepších spomedzi jazdcov na GC, ale Izagirre bol v ITT rýchlejší o tri sekundy a práve to bol medzi nimi rozdiel v konečnom poradí. Po tohtoročnom triumfe na Brabantskom šípe vybojoval aj pódium na WT pretekoch, čo je pre neho cenným vyznamenaním. "Konečne som na pódiu na WT podujatí, ale je to sklamanie, pretože ma delili len tri sekundy o víťazstva. Ale to je cyklistika. Budem sa snažiť, aby sa moja forma ešte zlepšovala. Stále chcem ukoristiť veľké víťazstvo."
 
 
tour-de-pologne-sumar-1-tcgf
Polotón v 2. etape (klik pre zväčšenie) (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Boli aktívni, ale časovka im nezapasovala
 
V kopcovitých etapách sa snažili robiť preteky celky Astana a Sky. Kazašský tím nakoniec prepašoval na piate miesto Fabia Arua, čo bolo prekvapením aj pre samotného cyklistu. Taliansky borec sa po prestávke a tréningovom kempe len vracal do pretekárskeho rytmu, ale v niektorých momentoch ukazoval výbornú pripravenosť. Silný výkon predviedli aj jeho spolujazdci a bolo vidno, že kazašská partia z Gira má naozaj výbornú fazónu. Pre tím Sky mal vybojovať celkový triumf Sergio Henao, ale kolumbijský jazdec sa presvedčil, že poľské kopce nevytvárajú veľké rozdiely. Vyhral etapu, ale v časovke zaostal za očakávaniami a obsadil len ôsme miesto. V kopcoch však predvádzal výbornú výkonnosť, rovnako ako Mikel Nieve, čo je pre britskú zostavu dobrá správa pred druhou časťou sezóny.
 
Do najlepšej desiatky sa dostal Diego Ulissi, ktorí výborne zvládol dve kopcovité etapy, ale časovka pre neho skončila sklamaním, inak by sa udržal na pódiu. Silný potenciál pre etapové preteky potvrdil Ilnur Zakarin, pretože kopce i časovku zvláda veľmi dobre. Christophe Riblon po nevydarenej Tour de France predvádzal kvalitné výkony, ale cennejšie by bolo, ak by ich ukázal na domácej Grand Tour. Viditeľný bol aj Davide Formolo, ktorý patril medzi najlepších v kopcoch a znovu ukázal, že patrí medzi najzaujímavejších jazdcov pre budúcnosť.  
 
Peter Velits sa po operácii predstavil na prvých WT pretekoch, kde si vyskúšal jazdu proti silným súperom. Na tomto podujatí predviedol najlepší výkon v najťažšej etape, ktorá finišovala v Tatranskej Bukowine, ale bolo na ňom vidno, že počas všetkých etáp sa snažil ísť naplno. Jazdec tímu BMC má pred sebou dôležitú účasť na Vuelte, kam smeruje svoju prípravu, a pre neho je prvoradé, aby sa v nasledujúcich dňoch dostal do čo najlepšej formy. Na konci pretekov nezabudol poďakovať slovenským fanúšikom, ktorí ho prišli povzbudiť priamo na trati.           
 
 
tour-de-pologne-sumar-2-tcgf
Hromadný pád v 2. etape (klik pre zväčšenie) (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop