Arctic Race: Dillier vyhral etapu, Taaramae prekabátil Hermansa

11.8.2015, 08:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na podujatí Arctic Race of Norway sa každým rokom zvyšuje konkurencia, zásluhu na tom má výborná organizácia a cyklistický boom, ktorý momentálne panuje v Nósku. Zálusk na celkový triumf si robili takí jazdci ako Taaramae, Kangert, Morkov, Frank, Zakarin či Hermans. V tíme Tinkoff-Saxo sa predstavili Juraj Sagan a Michael Kolář, druhý menovaný prišiel na podujatie v dobrej nálade, keďže ruský celok s ním predĺžil zmluvu.
 
vlajka Arctic Race of Norway 2015 (UCI Europe Tour, 2.HC, 700 km, 3. ročník)
1. 13.8. rovinatá ciel rovina Harstad > Harstad 213 km vitaz Kristoff
2. 14.8. zvlnená ciel rovina Evenskjer > Setermoen 162 km vitaz Bennet
3. 15.8. zvlnená ciel rovina Finnsnes > Malselv 183 km vitaz Hermans
4. 16.8. zvlnená ciel rovina Narvik > Narvik 165 km vitaz Dillier
 
startova-listina
 
 
zvlnená ciel rovina Narvik > Narvik 165 km vitaz Dillier
 
Štvrtá etapa ponúkala poslednú možnosť, ako poprehadzovať poradie v celkovej klasifikácii. Najlepším miestom bol na to kopec Skistua (2,3 km; 6,6 %), ktorý sa nachádzal päť kilometrov pred cieľom, ale jazdci ním prechádzali viac razy. Vedúci muž Ben Hermans mal na svojom konte len krehký náskok, preto sme nepochybovali, že pred cieľom uvidíme útočnú cyklistiku.
 
Hlavný únik sa vytvoril až po rýchlostnej prémii, kde bol najrýchlejší Alexander Kristoff. Potom sa dopredu dostala 7-členná skupina, kde pútal pozornosť najmä Martin Elmiger (IAM Cycling), ktorý strácal v poradí len 52 sekúnd. Pelotón vedený tímom BMC to mal však veľmi dobre spočítané a túto hrozbu dokázal ustrážiť. Tridsať kilometrov pred cieľom mali zvyšní traja utečenci len malý náskok a za chvíľu boli dobehnutí.
 
Presne v tom momente sa ale dostal do ťažkostí Ben Hermans, ktorý mal mechanické problémy a musel si dobiehať stratu 30 sekúnd, čo sa mu podarilo. Pre belgického borca prišli ťažké chvíle aj o desať kilometrov neskôr, keď sa do úniku prepracovali Taaramae a Zakarin, čo dostalo tím BMC pod veľký tlak. Strata bola len 15 sekúnd, no toto manko musel sťahovať samotný Hermans.
 
Na čele sa nakoniec udržala trojica Taaramae, Zakarin a Dillier, ktorí mali náskok 30 sekúnd pred Hermansom. Prekvapujúce bolo, že na čele zostával aj Dillier, kým sa jeho kolega Hermans trápil osamotený pri sťahovaní odstupu. Po záverečnom kopci bolo jasné, že o etapový a celkový triumf bude bojovať vedúca trojica. V etape bol nakoniec najrýchlejší Silvan Dilier, Rein Taaramae ukoristil víťazstvo na Arctic Race of Norway. Ben Hermans stratil v cieli 1:33.
 
Záverečná etapa bola schopná zmeniť osud pretekov, dokázala to Astana, ktorá zaútočila v správnom momente a dostala do nepríjemností lídra pretekov. Pre Bena Hermansa to bola zložitá situácia, pretože tesne pred tým sa musel vracať sám do pelotónu po mechanickej poruche a potom už nemal dostatok síl, aby ustriehol rozhodujúci útok. Chýbali mu silnejší spolujazdci, no BMC aspoň získal etapový triumf. Rein Taaramae má za sebou vydarené obdobie, keďže nedávno vyhral aj Vuelta a Burgos. 
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka DILLIER Silvan BMC RACING TEAM 3h 35' 18''
2. vlajka ZAKARIN Ilnur KATUSHA TEAM + 00' 00''
3. vlajka TAARAMAE Rein ASTANA PRO TEAM + 00' 02''
4. vlajka BYSTROM Sven Erik KATUSHA TEAM + 00' 40''
5. vlajka GULDHAMMER Rasmus CULT ENERGY PRO CYCLING + 00' 42''
51. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 07' 24''
DNF vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO DNF
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE
1. vlajka TAARAMAE Rein ASTANA PRO TEAM 16h 42' 02''
2. vlajka DILLIER Silvan BMC RACING TEAM + 00' 08''
3. vlajka ZAKARIN Ilnur KATUSHA TEAM + 00' 31''
4. vlajka HAGEN BOASSON Edvald MTN - QHUBEKA + 01' 02''
5. vlajka FRANK Matthias IAM CYCLING TEAM + 01' 04''
67. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 16' 15''
 
 
 
4m
 
zvlnená ciel rovina Finnsnes > Malselv 183 km vitaz Hermans
 
Tretí deň mal rozhodnúť o celkovom víťazovi podujatia, pretože bol zakončený 4-kilometrovým stúpaním. V priebehu etapy sme videli podobné obrázky ako v tých predchádzajúcich, v brejku sa prezentovali najmä borci z domácich kontinentálnych celkov. Ich náskok nikdy neohrozil pelotón, ten viedli tím Astana, BMC a IAM Cycling.
 
Na trati sa nenachádzali žiadne výrazné prekážky, takže všetci favoriti sa sústredili na cieľový kopec. Posledný utečenec bol chytený niekoľko kilometrov pred cieľom, potom sa mohli začať prípravy na vrchársku bitku. Na kopci sa najskôr naťahovali Taaramae a Zakarin, na flamme rouge sa zdalo, že estónsky borec si príde pre víťazstvo v etape, ale skvelú koncovku nakoniec ukázal Ben Hermans, ktorý Taarameho predbehol 200 pred páskou a získal cenný triumf. Na treťom mieste finišoval Matthias Frank.
 
Ben Hermans sa dostal aj na čelo priebežného poradia, doterajší líder Alexander Kristoff stratil v cieli necelé dve minúty. Na druhú priečku sa posunul Rein Taaramae, ale za zmienku stojí Boasson Hagen, ktorý dnes predviedol perfektný výkon, etapu skončil na ôsmom mieste s mankom 23 sekúnd, čo mu stačilo na to, aby sa dostal na tretiu pozíciu v GC. Obidvaja naši borci sa držali  v balíku až na začiatok cieľového kopca, na tomto stúpaní nakoniec predviedol lepší výkon Michael Kolář.  
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. albansko HERMANS Ben BMC RACING TEAM 4h 27' 10''
2. vlajka TAARAMAE Rein ASTANA PRO TEAM + 00' 03''
3. vlajka FRANK Matthias IAM CYCLING TEAM + 00' 10''
4. vlajka DILLIER Silvan BMC RACING TEAM + 00' 14''
5. vlajka THEUNS DYLAN BMC RACING TEAM + 00' 17''
88. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 05' 20''
101. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 06' 40''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 3. ETAPE
1. albansko HERMANS Ben KATUSHA TEAM 13h 06' 41''
2. vlajka TAARAMAE Rein BORA - ARGON 18 + 00' 07''
3. vlajka HAGEN BOASSON Edvald COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 24''
4. vlajka DILLIER Silvan IAM CYCLING TEAM + 00' 24''
5. vlajka FRANK Matthias BMC RACING TEAM + 00' 25''
75. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 07' 34''
90. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 08' 54''
  
3m
 
 
zvlnená ciel rovina Evenskjer > Setermoen 162 km vitaz Bennet
 
Druhá etapa obsahovala viacero stúpaní, ale tie boli umiestnené ďaleko od cieľa, preto sme aj dnes mohli vidieť hromadný dojazd okliešteného pelotónu. Do úniku sa chcelo dostať viacero borcov, na začiatku sa neustále nastupovalo, ale pelotón nedovolil nikomu odísť a šiestim pretekárom sa to podarilo len po druhej horskej prémiou. Vpredu sa usadili štyria jazdci z domácich kontinentálnych celkov, ktorých doplnili Maxat Ajazbajev (Astana) a Jean-Marc Bideau (Bretagne-Séché).
 
Tím Kaťuša im však nedával veľký priestor, a keď sa k nemu pridali aj celky IAM CyclingMTN-Qhubeka, utečenci to nemali vôbec ľahké. Vedúca skupina sa postupne rozpadla, vpredu zostali len traja cyklisti, ale tí dobre vedeli, že proti balíku nemajú šancu. Posledným z nich zostal na čele Jean-Marc Bideau, francúzsky jazdec sa vrátil do pelotónu 16 kilometrov pred cieľom.
 
Dojazd bol jednoduchší ako vo včerajšej etape, pred cieľom nechcel nikto útočiť, preto šprintérske vláčiky dostali možnosť na realizáciu. Výbornú prácu odviedol tím Bora-Argon a ich najrýchlejší pretekár Sam Bennet nakoniec vyhral celú etapu. írsky jazdec prekonal Alexandra Kristoffa, ktorý skončil až na treťom mieste, medzi nich sa dostal Federico Zurlo. Do koncovky sa zapojil aj Michael Kolář, ktorému pomohol rozbehnúť špurt jeden kolega a nakoniec z toho bolo veľmi pekné štvrté miesto.
 
Do záverečného špurtu sa natlačilo viacero jazdcov, medzi nimi však chýbal Boasson Hagen. Na konci proti sebe súperili mnohí šprintéri, najlepšie zrýchlenie predviedol Sam Bennet, Alexander Kristoff sa pred páskou nenachádzal úplne vpredu, preto nemohol poraziť írskeho pretekára. Naopak, Michael Kolář sa dostal na pozíciu príliš skoro, aby mohol vyhrať etapu, ale vďaka tomu sa umiestnil na štvrtej pozícii. Juraj Sagan finišoval v hlavnom balíku.            
 
 
Sean Yates, športový riaditeľ Tinkoff-Saxo: "Dnes urobil Michael Gogl veľmi dobrú prácu, keď rozbehol špurt Michaelovi Kolářovi. Chalani sa ale v poslednom kilometri dostávali do špurtu veľmi zozadu, a to ich stálo veľa síl. Kolář kvôli tomu začal tristo metrov pred cieľom strácať energiu. Bol to ale rozhodne lepší deň ako včera. Zajtra to bude o súboji jazdcov na celkové poradie."
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka BENNET Sam BORA - ARGON 18 3h 41' 05''
2. vlajka ZURLO Frederico UNITEDHEALTHCARE PRO CYC. + 00' 00''
3. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
4. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
5. vlajka McLAY Daniel BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 00' 00''
57. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 2. ETAPE
1. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 8h 39' 30''
2. vlajka BENNET Sam BORA - ARGON 18 + 00' 07''
3. albansko VAN STAEYEN Michael COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 11''
4. vlajka ENGER Sondre Holst IAM CYCLING TEAM + 00' 11''
5. vlajka GERTS Floris BMC RACING TEAM + 00' 11''
55. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 15''
56. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 15''
 
 
1m
 
 
rovinatá ciel rovina Harstad > Harstad 213 km vitaz Kristoff
 
Prvá etapa bola priaznivá pre šprintérov, tí však museli prežiť na čele balíka 700-metrové stúpanie, ktoré striehlo päť kilometrov pred cieľom. V týchto dojazdoch mal byť najväčšou hviezdou Alexander Kristoff, jeho hlavnými súpermi boli Boasson Hagen a Bryan Coquard. Na štarte sa však nachádzali aj Cimolai, Bonifazio, Bennet alebo Ciolek, čo bola poriadna fuška pre Michaela Kolářa, ktorý sa chcel v niektorých etapách presadiť.

Do úniku sa dostalo sedem jazdcov, piati z nich reprezentovali domáce kontinentálne celky a pro-konti scénu zastupovali Maxime Cam (Bretagne-Séché) a Jens Wallays (Topsport). Vedúca skupina si dokázala vybudovať 7-minútový náskok, ale akonáhle sa dostali na prvú horskú prémiu, pelotón začal svoju stratu znižovať. Postarali sa o to celky Kaťuša, MTN-QhubekaEuropcar
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom zostali vpredu len dvaja borci Laengen z Jokeru a Häfsas z FixItu, ktorý minulý týždeň tesne porazil Patrika Tybora vo vrchárskej súťaži v Maďarsku. Pelotón strácal 70 sekúnd. Posledný utečenec bol chytený na záverečnej horskej prémii, kde sa išlo vysokým tempom a balík sa natiahol. Pre niektorých rýchlych jazdcov (Coquard, Bos, Cimolai) nastali ťažké chvíle. Záverečné stovky metrov sa odohrali na miernom kopci, kde sa mohli presadiť len siloví šprintéri.
 
Pred cieľovou páskou sa odohral veľký súboj medzi tímami Kaťuša a MTN-Qhukeba, ktorý zakončili krásnym špurtom Kristoff a Boasson Hagen. Úspešnejší bol nakoniec Alexander Kristoff. Jazdec tímu Kaťuša sa tešil z víťaztva po dvoch mesiacoch, keď na Okolo Švajčiarska porazil Petra Sagana. Dnešný príchod do cieľa sa ukázal ako príliš náročný pre takých jazdcov ako Coquard či Cimolai.       
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 4h 58' 36''
2. vlajka BOASSON HAGEN Edvald MTN - QHUBEKA + 00' 00''
3. vlajka BENNET Sam BORA - ARGON 18 + 00' 00''
4. vlajka BONIFAZIO Niccolo LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
5. albansko VAN STAEYEN Michael COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 00''
87. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 04''
88. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 04''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 1. ETAPE
1. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 4h 58' 26''
2. vlajka BOASSON HAGEN Edvald MTN - QHUBEKA + 00' 04''
3. vlajka BENNET Sam BORA - ARGON 18 + 00' 06''
4. vlajka BONIFAZIO Niccolo LAMPRE - MERIDA + 00' 10''
5. albansko VAN STAEYEN Michael COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 10''
87. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 14''
88. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 14''
 
 
1m
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop