Czech Tour: Baška proti Gaviriovi, Dukla so zmenami v zostave

12.8.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Od dnes do nedele bude Olomoucký kraj zažívať veľké cyklistické divadlo. Czech Cycling Tour (niečo ako česká národná Tour, ktorú ale priamo neorganizuje Český svaz cyklistiky, ale súkromná spoločnosť) sa presunula do 1. kategórie UCI (2.1) a na štartovú listinu pritiahla Etixx - Quick-Step, Boru-Argon 18, CCC Sprandi Polkowice, RusVelo, 18 popredných kontinentálnych celkov a domácu reprezentáciu.
 
161 pretekárov (dvadsaťtri tímov po sedem) čaká v štyroch dňoch 542 kilometrov. Absolvujú tímovú časovku, dve zvlnené a jednu kopcovitú etapu. Očakáva sa, že silné celky ako Etixx a Bora odskočia v úvodnej časovke družstiev, v druhej etape si postrážia úniky a bude sa špurtovať. V najťažšej tretej etape si to najsilnejší borci rozdajú o celkový triumf a v nedeľu sa budeme opäť pozerať na rýchlikov.
 
 
konig-cct-2013-brychta
Leopold König vyhral celkovo CCT v roku 2013 (© Jan Brychta / TTV sport group)
 
 
vakoc-cct-2013-brychta
Petr Vakoč pred dvoma rokmi triumfoval v etape (© Jan Brychta / TTV sport group)
 
 
Najväčšími favoritmi budú českí pretekári. Veľa sa očakáva od dvojice Zdeněk Štybar - Petr Vakoč z Etixxu, Leopolda Königa v reprezentačnom drese a Jana Bártu z Bory. Plány by im mohla prekaziť zrejme iba Adria Mobil (napr. Roglič) alebo CCC Sprandi (napr. Hirt / Szmyd). Ak by vyhral niekto iný, bolo by to prekvapenie. Pre domácich fanúšikov je to doslova sviatok. Vidieť všetkých svojich profesionálov (až na Kreuzigera - ak by tu štartovať chcel, Tinkoff by ho určite uvoľnil) súperiť o triumf s pomocou celých tímov, ktoré často vidia v televízii, nie je častá záležitosť. Zaujímavosťou je, že Jaroslav Vašíček šiel vyslovene po kvalite a dal šancu iba dvom zo siedmych českých kontinentálnych družstiev, čo sa piatim zoskupeniam asi nepáči. Dokonca nepozval ani Duklu Praha.
 
Zaujímavá bude spolupráca Štybara s Vakočom. Obaja by mali mať zhruba rovnakú formu. Petr Vakoč nám pred dvoma týždňami povedal, že si "spíš myslí, že lídrem bude Štyby". Povedal to ale mierne sklamaným dojmom, z ktorého bolo cítiť, že síce uznáva Štybarove kvality, ale keď už prichádza pretekať domov, ukázať sa chce sám. Uvidíme teda, ako to v Etixxe dopadne. Dajú sa očakávať voľné ruky u oboch.
 
Na podujatí sa predstaví deväť Slovákov. Duklu si rozoberieme nižšie, okrem nej Marek Čanecký (Amplatz-BMC) a čerstvý majster Európy Erik Baška (AWT-GreenWay). Slovenskí fanúškovia dúfajú, že 21-ročný šprintér dostane príležitosť ukázať svoje schopnosti v druhej a štvrtej etape. Bude mať však najtvrdšiu konkurenciu v živote. Etixx tu posiela Fernanda Gaviriu na prvý európsky etapák kategórie Elite v kariére. Baškov rovesník je úradujúcim majstrom sveta v najvšestrannejšej dráharskej disciplíne omniu a v januári na Tour de San Luis ešte vo farbách kolumbijského klubového celku z troch pokusov dvakrát zdolal Cavendisha. Vtedy ale ťažil z faktu, že zatiaľ čo Európania mali v januári ciele ďaleko pred sebou, Gaviriu o štyri týždne čakali MS na dráhe. Okrem Juhoameričana budú hlavnými Baškovými súpermi Kump (Adria), Gavazzi (Amore), Kaňkovský (Whirlpool), Tratnik (Amplatz), Averin (Synergy), Schörn (Bora), Fortin (GM), Franczak (ActiveJet) alebo Poutsma (Jo Piels). Bude to mať veľmi ťažké. Samozrejme, okrem súperov môže skomplikovať Erikove šance nečakaný vývoj situácie v etape či neľahká trať ani v spomínaných vhodných dňoch. (Štartová listina tu)
 
 
Gaviria-Contreras-testy-eqsf
Rodrigo Contreras a Fernando Gaviria na testoch (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
fortin-okolo-svk-etapa
Takto vyhral Filippo Fortin 1. etapu Okolo Slovenska 2015 (foto: J. Maliňák, C-I.sk)
 
 
Dukla sa bude spoliehať na Tybora s Kováčom, v Trenčíne jazdecké zmeny
 
Trenčania majú zo všetkých tímov do Olomouca vôbec najkratšiu cestu a ich lídrami budú tradičné mená Patrik Tybor a Maroš Kováč. Obaja ukázali minulý týždeň v Maďarsku skvelú
Zostava Dukly:
Patrik Tybor
Maroš Kováč
Martin Mahďar
Juraj Lajcha
Martin Dubeň
Matej Krajíček
Andrej Strmiska
formu a dúfajú, že si ju udržali. Výrazným škrtom cez rozpočet je však tímová časovka, kde bude naše družstvo sčítavať straty. Boj o celkové poradie je preto nepravdepodobný. Ukázať sa budú snažiť v etapách, ideálne tretej. "Na každé preteky ideme s cieľom zabojovať v celkovom poradí, no v tímovej časovke nemôžeme konkurovať družstvám ako Etixx alebo Bora. Nebude prekvapením, keď si pred kontinentálnymi celkami vytvoria náskok, potom budú preteky kontrolovať a nepúšťať do úniku skupiny, ktoré by ich mohli zaskočiť. Skôr dúfame, že sa nám pri troche šťastia podarí zabojovať o etapu. Patrik s Marošom už v tejto sezóne neraz ukázali, že na to majú. Ani v najťažšom dni - sobote - nebudú také ťažké kopce, aby bol Patrik mimo hry. Práveže by mu mohli sedieť. Budeme aktívni," odkázal hlavný tréner a športový riaditeľ Michal Kunic. Kováčovi sa na tomto podujatí darí. V roku 2012 vyhral etapu, vlani bol raz druhý, celkovo tretí a vyhral bodovaciu súťaž. Tento rok to ale bude o inej konkurencii. Rodený Košičan bude najstarším jazdcom v pelotóne.
 
1. augusta sa otvorilo prestupové obdobie a Kemo Dukla Trenčín nezaháľala. Už do Česka prichádza s dvomi novými pretekármi. Na stáž nastupuje stále iba 18-ročný Andrej Strmiska. Odchovanec CK Vital, CK Dukla Bratislava a TJ Favorit Brno pôsobil doteraz vo Firefly a z MSR v Žiline si odniesol bronzovú medailu v časovke. Nedeľňajšie ME v Tartu nedokončil, v časovke obsadil 57. miesto. Do Dukly prichádza aj Matej Krajíček, ktorý podpísal klasickú zmluvu do konca roka, pretože už vlani pôsobil v kontinentálnom tíme epic janom greenway, teda stážovať nemôže. Matej vyrastal po boku rovesníka Erika Bašku v Dohňanoch. Zaujímavosťou je, že tento rok dokončil všetkých deväť UCI pretekov, na ktorých štartoval (štyri etapáky, päť jednorázoviek). Aj on prichádza z Firefly, takže obaja iba prezliekli dresy a ostali jazdiť na svojich doterajších bicykloch Kemo.
 
 
strmiska-andrej-me-tartu
Andrej Strmiska v časovke na ME v Tartu 2015 (© Kaimo Puniste)
 
 
krajicek-okolo-svk-2015
Matej Krajíček na Okolo Slovenska 2015 (foto: Jaroslav Maliňák, C-I.sk)
 
 
Po šesťtýždňovej pauze sa do súťažného kolotoča vracia Martin Mahďar, ktorý pauzoval kvôli zdravotným problémom novonarodeného syna. Zostavu ešte doplnia Juraj Lajcha a Martin Dubeň. Roman Broniš dostal voľno a Matej Jurčo sa ešte nezotavil zo zlomeniny kľúčnej kosti. Štartovať chcel, ale lekár mu to zakázal.
 
Na záver dodajme dôležitú informáciu o odchode Taliana Renza Zanelliho. "Renzo pred spoločným šampionátom odišiel domov a dostal krátku pauzu. V júli nám z ničoho-nič poslal správu, že končí s kariérou cyklistu," povedal nám bývalý slovenský reprezentant v triatlone Kunic. Dukla tak prišla o najlepšieho špurtéra. "Veď práve to. V tíme potrebujete mať pretekára akým bol Renzo. Typ na kritériá a špurty, ktorý sa ničoho nebojí. Teraz nemáme variantu na veľkú časť rovinatých etáp aj jednorázoviek. 22. augusta sme chceli ísť na sveropoľskú rovinatú jednorázovku a teraz popravde neviem, či tam vôbec máme cestovať." Dodajme, že Dukla so šprintérskou otázkou posledné roky problém nemala, práve naopak. Výsledky dokázali prinášať Michael Kolář a Erik Baška. Zdá sa, že to ostane na Marošovi Kováčovi.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop