Domáci jazdci na Enecu zabudli na Tour de France

18.8.2015, 11:58 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Holandsko-belgické podujatie uprostred leta osviežuje tradičnými klasikárskymi profilmi, kde treba mať popri potrebnej výkonnosti aj odvahu či správny jazdecký inštinkt. Druhý raz po sebe toto majstrovstvo zvládol Tim Wellens, ktorý nechal za sebou skúsenejších protivníkov.
 
Pre celkovú klasifikáciu boli najdôležitejšie individuálna časovka a tri etapy, ktoré rôznym spôsobom pripomenuli jarné jednorazovky. Opäť sa ukázalo, že spomedzi nich je najťažšia tá, ktorá pripomína L-B-L a obsahuje najviac lezenia, čo mnohým pretekárom robí problémy. Na konci podujatia favoriti museli jazdiť stále pozorne, pretože útočná a nevyspytateľná trasa mohla každý deň zamiešať poradím. Wilco Kelderman prežil v tejto edícii presne to, čo pred rokom Tom Dumoulin. Preto sme videli veľmi otvorené preteky, bez taktizovania, kde proti sebe bojovali tí najsilnejší borci.
 
 
eneco-2015-ilustrak-tcgf
Pelotón v stúpaní na rozhodujúci sobotňajší kopec (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Tim Wellens nemá za sebou dobrú sezónu. Nepresadil sa na obľúbených ardenských klasikách, ale najväčšiu mizériu ukázal na Tour de France, kde bol ako jeden z veľkých talentov súčasnosti neviditeľný. Na konci francúzskej Grand Tour však cítil, že jeho forma ide hore, preto bolo správnym rozhodnutím, aby pokračoval v pretekaní. Na Enecu si začal veriť po časovke, ktorú zvládol na svoje pomery veľmi dobre. Nasledujúci deň potom urobil prvú selekciu medzi favoritmi, keď mu pri získaní dôležitých sekúnd pomohol André Greipel.
 
Kľúčovým momentom jeho obhajoby titulu bol parádny atak v predposlednej etape, keď nemal strach pred dlhou sólovou jazdou do cieľa, ktorú znásobil silným výkonom. 24-ročný belgický cyklista tak potvrdil svoje kvality na ardenské klasiky a týždňové etapáky, kde chýbajú poriadne kopce. "Je fantastické vyhrať týždňové preteky, veľmi ma to teší. Na štarte som mal pochybnosti, ako sa budem cítiť po Tour de France, ale po časovke som vedel, že forma je dobrá. Toto víťazstvo je krajšie ako predchádzajúce. V minulom roku to bolo prekvapujúce, ale jazdiť na rovnakej úrovni bolo teraz oveľa ťažšie. Musím sa poďakovať mojim spolujazdcom, ktorí odviedli fantastickú prácu. Teraz už viem, že sa nemám sústrediť na celkovú poradie na Grand Tour. Viacej mi sedia týždňové preteky, ktoré neobsahujú veľké kopce."
 
 
 
 
Vo vynikajúcej forme pricestoval na Eneco Greg van Avermaet, ktorý patril medzi najväčších favoritov. Predtým sa perfektne predviedol v San Sebastiane, preto bol považovaný za nebezpečného súpera, na ktorého si všetci dávali pozor. Dvakrát mu však ušiel Wellens a rozbehnutého protivníka už nemohol zastaviť. Mrzieť ho musí najmä predposledná etapa, kde bol poriadne silný, snažil sa skákať do únikov, robiť selekciu, ale po tom všetkom sa vystrieľal a nebol schopný zneškodniť rozhodujúci útok Tima Wellensa. Spolu s Philippom Gilbertom mohli pre tím BMC dosiahnuť viac, ale aj tak bol so svojím výkonom spokojný. "V záverečnej etape sme sa snažili, aby sa Philippe dostal na tretie miesto, ale Kelderman bol silný. Myslím si, že máme za sebou dobré preteky, všetko sa pre nás vyvíjalo dobre. Získali sme etapový triumf a niekoľko bodov do rebríčka UCI."
 
Preteky mal veľmi dobre rozbehnuté Wilco Kelderman. V časovke obsadil druhé miesto a ďalší deň sa obliekol do bieleho trička, keď využil selekciu tímu Lotto-Soudal. Lenže v najťažšej etape si nedokázal poradiť s mnohými nástupmi protivníkov, treba však povedať, že bez silnej tímovej podpory to ani nebolo možné. Tom Dumoulin by to potvrdil aj o polnoci. Nakoniec obsadil tretie miesto a v žiadnom prípade preteky neopúšťa sklamaný. "Som spokojný. Po sklamaní na Tour de France je to pre mňa povzbudením, takýto výsledok som potreboval. Eneco Tour sú dôležité preteky. Bojoval som až do konca, nemyslím si, že som v priebehu pretekov urobil niečo zle. V predposlednej etape to bolo veľmi ťažké, pretože na čele sa pohybovalo veľa silných jazdcov. Bolo to neovládateľné. Odhliadnuc od toho, bol to výborný pocit stať sa lídrom pretekov."
 
 
boonen-tom-eneco-2015-eqsf
Tom Boonen konečne zvíťazil v etape (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Výborne sa tu prezentoval Fabio Felline, ktorý v tomto roku dosiahol výrazný výkonnostný vzostup. Najskôr finišoval tretí na Critérium International a potom predvádzal kvalitné výkony na Gire, kde si posilnil pozíciu rýchleho cyklistu, ktorý je odolný v kopcoch. Na Enecu využil dôveru tímu Trek Factory, ktorý mu do budúcna môže pripraviť smelšie plány. "Moje piate miesto je pre nás všetkých dobrým výsledkom. Som spokojný, pretože som prvý raz jazdil ako líder tímu. Myslím si, že je to pre mňa dobrý východiskový bod a verím, že sa budem naďalej zlepšovať. Ďakujem mojim spolujazdcom, ktorí ma rešpektovali, čo bolo pre mňa veľmi dôležité."
 
Medzi najlepších sa dostala aj dvojica z tímu Tinkoff-Saxo Michael Rogers a Christophe Juul-Jensen, obidvaja podávali počas celého týždňa stabilné výkony. Na podujatí sa nestratil ani všestranný a skúsený Andrej Grivko, veľký talent potvrdil Tiesj Benoot. Na konci top 10 sa ocitol Julian Alaphilippe, francúzsky jazdec by sa umiestnil vyššie, ak by v časovke podal lepší výkon. Martin Velits plnil svoje úlohy domestika, keď bolo treba, Etixx - Quick-Step ho poslal jazdiť na čelo pelotónu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop