André Greipel najrýchlejší aj na nemeckej klasike Vattenfall

21.8.2015, 12:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Vattenfall Cyclassics je v tejto časti sezóny dôležitým podujatím pre šprintérov, tí sa však museli pripraviť na náročnú previerku. Čakala ich totiž dlhá porcia kilometrov a zaujímavé stúpanie Waseberg, ktoré mohlo rozhodnúť preteky.   
 
vlajka Vattenfall Cyclassics 2015 (UCI World Tour, 4. kat., 20. ročník)
23.8. nedeľa zvlnená ciel rovina Kiel > Hamburg 221 km vitaz Greipel
historiavlanajsi-rocnikstartova-listina
 
Pretekári mali pred sebou dlhú cestu do cieľa, preto do úniku sa mohli dostať len veľmi motivovaní cyklisti. Nakoniec sa vpredu usadila štvorica jazdcov, do ktorej patrili Martin Mortensen (Cult Energy), Matteo Bono (Lampre-Merida), Jan Bárta (Bora) a Alex Dowsett (Movistar). Pelotón ale pracoval dobre a vedúcej skupine dovolil vybudovať si maximálny náskok piatich minút, aj ten však postupne klesal.
 
Hlavný balík nemohol túto situáciu podceniť, pretože v brejku sa nachádzali dvaja výborní tempári Jan Bárta a Alex Dowsett. Českí borec je špecialistom na dlhé úniky a mohol vytrápiť pelotón, Dowsett sa zase vracia do pretekárskeho rytmu po zranení,
24°C
ktoré ho prinútilo odstúpiť z Tour de France.
 
Vo vedúcej skupine sa začalo nastupovať 70 kilometrov pred cieľom, kde sa dopredu dostali Mortensen a Bono, ale zvyšní dvaja jazdci z úniku si ich postrážili, aj keď sa medzi nimi vytvorila malá medzera. Tieto úseky využili na útok aj niektorí borci v pelotóne, medzi dve hlavné skupiny sa dostal aj Lars Boom (Astana), ale jazdci Lotto-Soudal nedovolili nikomu odísť.
 
Pred balíkom sa nakoniec udržali len Mortensen a Bono, Bárta a Dowsett boli chytení 50 kilometrov pred cieľom. V pelotóne jazdili celky Lotto-Soudal a Kaťuša, ktoré držali priebeh pod kontrolou, aby zriadili šprintérske finále. Preteky potom dostali zaujímavý spád, keď sa do vedúcej skupinky dostali Boaro (Tinkoff-Saxo), Gilbert (BMC) a Brändle (IAM Cycling), ale pred balíkom mali náskok len 30 sekúnd.
 
Pelotón onedlho vyrušil hromadný pád, do ktorého sa zaplietlo okolo 30 jazdcov. Johan le Bon a Cedric Pineau z toho dôvodu odstúpili z pretekov. Vedúca pätica mala len minimálny náskok, ale nevzdávala sa. Kopec Waseberg potom všetkých utečencov priviedol späť, ale niektorí jazdci to skúšali naďalej. Dva prejazdy cez toto stúpanie vyprodukovali niekoľko útokov, skúšali to Dillier či Valgren, no najlepší pokus predviedli Alaphilippe a Gerderman, ktorí si vypracovali sľubný odstup, ale pelotón bol veľmi silný a tieto pokusy dokázal zlikvidovať. Všetci hlavní šprintéri sa stále nachádzali v hlavnej skupine.
 
Tesne pred cieľom potom atakovali aj Diego Ulissi či Philippe Gilbert, ale ani jednému borcovi sa nepodarilo dostať na dlhú dobu pred pelotón. Balík si postrážil záverečné kilometre a v cieli sme očakávali rozhodujúci špurt. Ešte predtým mal veľkú smolu Mark Cavendish, ktorý dva kilometre pred cieľom spadol a jeho šance vyšumeli.
 
Jubilejný dvadsiaty ročník podujatia vyhral André Greipel, ktorý porazil Alexandra Kristoffa a Giacoma Nizzola. Práve nórsky jazdec mal pred cieľom najlepšiu pozíciu, pretože na métu dvesto metrov ho dostal jeho kolega Marco Haller. Kristoff začal špurtovať ako prvý z najlepšej pozície, ale za ním sa umne udržal André Greipel, ktorý bol na páske nakoniec rýchlejší.
 
 
André Greipel (Lotto-Soudal): "Kristoff začal špurtovať príliš skoro. Ja som vedel, že v protivetre to bude náročné, a napokon som ho predbehol. Kristoff má vynikajúcu sezónu, ale to môžem povedať aj ja. Nebolo ľahké zostať sústredený po Tour, ale na tieto preteky som chcel byť pripravený. Naozaj som sa pripravoval zodpovedne." 
 
 
VÝSLEDKY VATTENFALL CYCLASSICS
1. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 4h 57' 05''
2. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
3. vlajka NIZZOLO Giacomo TREK FACTORY RACING + 00' 00''
4. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 00''
5. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 00''
6. vlajka SINKELDAM Ramon TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
7. vlajka BRESCHEL Matti TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
8. vlajka BONIFAZIO Niccolo LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
 
 
 
Krátke preview:
Nemecká jednorazovka v okolí Hamburgu je určená pre šprintérov, ale do záverečného špurtu sa môžu dostať len jazdci, ktorí dokážu prekonať aj kopce. Hlavným motívom celého podujatia je stúpanie Waseberg (800 m; 8,8 %), ktoré dosahuje maximum až 15 percent. Pelotón prebehne cez tento kopec trikrát, naposledy 28 a 15 kilometrov pred cieľom, a táto pasáž bude kľúčovým momentom celých pretekov. Je jasné, že mnohí jazdci budú na Wasebergu útočiť, šprintérske tímy sa pred cieľovou páskou zapotia, aby zariadili hromadný dojazd. Záver pretekov tak prebehne v hektickej atmosfére, o víťazstvo môže bojovať poriadne oklieštený pelotón. Záverečný špurt si bude vyžadovať maximálnu koncentráciu, presadí sa len skutočne kvalitný cyklista. Teda, ak nebude úspešný atak niektorého pretekára. Na trati sa zíde poriadna konkurencia, André Greipel, Marcel Kittel, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Elia Viviani, Arnaud Demare predstavujú to najlepšie zo šprintérskej školy, ale každý celok sem priváža rýchleho jazdca, takže na konci by sme mali uvidieť krásny šprintérsky súboj.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop