Petra Sagana včerajší finiš poriadne prekvapil, Valverde sa cíti veľmi dobre

25.8.2015, 21:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Vo štvrtej etape sme boli svedkami klasického dojazdu, ktorým býva španielske podujatie ozdobené v prvom týždni. Nakoniec to bola záležitosť pre výbušných vrchárov, medzi ktorými však výrazne zamiešal kartami aj Peter Sagan.
 
Slovenský pretekár bol pritom prekvapený, v akej pozícii sa na konci ocitol, ale dokázal z nej vybojovať výborné druhé miesto. "V závere som na čele pretekov použil obrovské množstvo energie, posledných štyristo metrov bolo pre mňa hrozných. Myslel som si, že je to môj koniec, ale keď som videl okolo seba všetkých tých vrchárov, rozhodol som sa, že do posledného pokusu dám všetku svoju silu. Nakoniec som zostal za Valverdem, ale nemal som nohy, aby som ho predbehol. Etapa bola tvrdá, ak by som predtým vedel, aký ťažký finiš nás čaká, neskúsil by som to."
 
 
sagan-p-audio VYJADRENIE PETRA SAGANA mikrofon
po 4. etape Vuelta a Espaňa 2015
{play}images/music/sagan-2015/vuelta-4-etapa.mp3{/play}
zdroj: P. Orphanidis / J. Korbel
 
 
Spokojný musel byť aj Tristan Hoffman z Tinkoffu, ale po dvoch vyčerpávajúcich dňoch pre celý tím navrhuje, aby si trošku vydýchli. "Celý deň sme jazdili tvrdo, aby sme na konci dostali Petra do potrebnej pozície. Vedeli sme, že to bude ťažké, ale bol našou najlepšou voľbou. Nakoniec to bolo ešte náročnejšie, ale Peter zostal vpredu. Celý tím odviedol skvelú prácu, rovnako ako včera. Ani dnes nám nechcel nikto pomôcť. Myslím si, že zajtra je rad na ostatných celkoch, aby ustrážili priebeh etapy a pripravili hromadný špurt. Musíme byť opatrní, máme za sebou len štyri dni a takýmto spôsobom nemôžeme jazdiť stále."
 
Alejandro Valverde nemusel dlho čakať na etapový triumf, v minulom roku získal individuálny úspech "až" v šiestej etape. Pre všetkých súperov je to znamenie, že jazdí vo výbornej forme. "Vedel som, že je to dobrá etapa pre mňa, ale zostal som pokojný a nechcel som plytvať energiou, pretože nás ešte čaká dlhá cesta. Peter Sagan bol veľmi ťažký súper. Jeho kolegovia boli aktívni celý deň, preto bolo jasné, že chce vyhrať etapu. Keď zaútočil Roche, využil som Rafala Majku, a potom som vedel, že Sagan je za mnou, pretože som videl jeho tieň. Ale dvesto metrov pred cieľom som si bol istý, že vyhrám. Dojazd mi vyhovoval, ale takisto je pravda, že sa vôbec necítim zle. Ak mi to vydrží, budem bojovať o celkový triumf."
 
 
valverde-alejandro-mava-movf
Alejandro Valverde máva fanúšikom (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Na víťazstvo si trúfala aj dvojica z tímu Kaťuša, ale dlhoroční kolegovia obsadili tretie a šieste miesto. Bližšie k triumfu mal Daniel Moreno: "Tím dnes pracoval veľmi dobre. Na konci sme chceli zostať pokope a v samotnom šprinte mi trošku chýbala sila, aby som dokončil našu prácu. Bola to šanca na víťazstvo, ale výsledok je férový. Som spokojný, akú mám momentálne formu, verím, že sa presadím v nasledujúcich etapách." Joaquim Rodríguez sa zatiaľ sústredí na dôležitejšie etapy, ale to neznamená, že nie je so svojím aktuálnym stavom spokojný. "Bola to jednoduchšia etapa na tomto podujatí, ktorá však bola zakončená zaujímavým stúpaním. Bohužiaľ, cieľový kopec nebol pre mňa vhodný. Nebol dostatočne strmý a navyše ho prerušil krátky zjazd. Avšak, som pripravený a cítim sa veľmi dobre."
 
V tíme Sky zatiaľ jazdí aktívne Nicolas Roche, ktorému chýbalo len veľmi málo, aby vo včerajšom dojazde siahol na vytúžený etapový vavrín. "Myslel som, že to bude moja šanca. Podobné dojazdy obľubujem, preto som chcel využiť moju momentálnu výkonnosť čo najlepšie. Keď som videl, že Samuel Sánchez atakoval, chcel som to využiť, aby som mal nejaký náskok tesne pred pred vrcholom. Ale keď som počul ostatných jazdcov 175 metrov pred cieľom, vedel som, že to nie je dobré. Na Vuelte máme trochu viac slobody. Sú tu vrchári ako Nieve či Henao, preto ja môžem skúšať šťastie na takýchto krátkych stúpaniach."
 
Chvíle na výslní si užíva Esteban Chávez, ktorý naďalej poľahky obhajuje červený dres. "Bol to skutočne náročný finiš, pretože sme leteli rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu a v jednom momente sa cesta zdvihla na desať percent. Bolo naozaj náročné, aby som zostal vpredu, ale moji spolujazdci to zvládli veľmi dobre. Na začiatku cieľového kopca som sa nachádzal na čele, bola to výbušná záležitosť. Potom som si len potreboval postrážiť ostatných lídrov, čo sa mi podarilo."
      
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop