Ôsmu etapu poznačili pády a slovenský kotrmelec, Sagan nešetril kritikou

29.8.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Zvlnenú a 183 kilometrov dlhú etapu nesprevádzala len vysoká teplota vzduchu, ale aj boľavé pády. Dnes si to odniesli viacerí pretekári, na čele s Petrom Saganom a lídrom BMC Tejayom van Garderenom.
 
Žilinský rodák mal ťažké srdce na vodiča motorky, ktorý ho pri predbiehaní skupiny zrazil. Po páde urobil kotrmelec a svoj hnev sa ani nepokúšal zakrývať, za čo dostal pokutu 300 CHF. Podľa tlačovej správy, ktorú vydalo vedenie tímu, zvažujú oficiálnu sťažnosť. "Náš tím je presvedčený, že sú podobné nehody spôsobované obyčajnou bezohľadnosťou, ktorá nemá vplyv len na jednotlivca, ale aj na ostatné tímy. Na tejto úrovni cyklistiky sú neprijateľné."
 
"Dnes to bola pre nás výborná východisková pozícia na zisk etapy. Peter bojoval o veľmi dobrý výsledok. Je to pre nás sklamanie, mohli sme vyhrať etapu no teraz dúfam, že je v poriadku," povedal športový riaditeľ Tinkoffu Tristan Hoffman. Po kolízii nastal v celku zmätok a zopakovala sa situácia z Tour de France. Vtedy mal problémy Contador a v skupine pred ním naďalej udával tempo Rafal Majka. Tentokrát pokračoval v tempe Dán Jesper Hansen. "Jesper bol k tímu vždy lojálny. Verím, že mal problém s vysielačkou, a tak nás nemohol počuť," objasnil situáciu Hoffman. 
 
Neskrátené a needitované vyjadrenie Petra Sagana na Facebooku: "Mám za sebou celkom pekný deň… Mohla to byť dobrá etapa, som si pomyslel pred štartom. Keď chýbalo do cieľa asi 10 km, bol som v prvej skupine balíka a pred nami menšia skupinka, Vybral som sa ich prenasledovať, nikto nechcel ísť do háku a keď som im ukazoval rukou, aby ťahali a ako som práve striedal, letela za mnou motorka. Neviem ani koľko išla, len som odrazu cítil ranu zozadu a ocitol som sa na zemi… Motorku som už nevidel, išla ďalej. Vedel som, že ma niekto z organizátorov zhodil, niekto z motorkárov, čo sa vlastne starajú o našu bezpečnosť. Postavil som sa, začal som vnímať, či náhodou nemám niečo zlomené. Bol som v tom momente veľmi nahnevaný, veď som išiel po etapové víťazstvo a nie vlastnou vinnou som spadol…
Chcem otvorene povedať, že nie som vôbec nadšený, pretože tieto incidenty sa v poslednom čase stavajú akosi často! Pretekári sú ticho a všetko napokon v tichosti prejde… Napríklad v San Sebastiane zhodili Van Avermaeta v kopci, motorkách, ktorý nevie jazdiť… Na ďalšom preteku organizátori nechali dopravné značky, obmedzenia na ceste v šprinte asi dvesto metrov pred cieľom, kde bol tiež veľký pád a všetko prešlo potichu… Nepáčia sa mi tieto zapríčinené pády kvôli našej bezpečnosti, veď taká motorka váži aj 200 kg, ak by ma prešla, čo by sa mohlo stať? Našťastie mám len odrené telo, najmä nohu a narazenú ruku. Mohlo to však dopadnúť aj horšie… Som však tu na hoteli, živý a zdravý!
Čo by som ešte povedal? Po mojom páde som bol skutočne veľmi nahnevaný, motorka odišla preč, čo tiež nenapomohlo k tomu, aby som bol kľudný. A navyše ďalšia smiešna vec, dostal som pokutu 200 eur za nevhodné správanie a 100 eur za zlú vizitku športu...
Čo už? No nič! Sedím si na izbe a premýšľam, čo sa vlastne stalo… Po prvé, nie som vinníkom toho pádu, som dobitý a ešte zato, že som vynadal organizátorom, dostanem ja pokutu… Je to vôbec možné?"
 
V nedeľu predpoludním Tinkoff-Saxo oznámilo odstúpenie Petra Sagana.
 
 
Prvý týždeň si vždy vyžiada známe obete, tentoraz Van Garderen a Martin
 
Najprv bronchitída, teraz zlomená kosť. Najprv odstúpenie z Tour, teraz z Vuelty. Okrem Fabiana Cancellaru nemá šťastnú sezónu ani Tejay van Garderen. Približne päťdesiat kilometrov pred cieľom si pri páde zlomil kľúčnu kosť. "Všetci sme sa nachádzali tesne pri Tejayovi, keďže sme boli blízko menšieho stúpania. Stalo sa to priamo pred nami, nemali sme šancu vyhnúť sa mu," uviedol náš Peter Velits. "Nikdy nie je pekné vidieť takéto pády, no žiaľ, aj to je cyklistika," doplnil.
 
"Je to škoda. Tím stratil lídra, najpodstatnejšieho človeka. Vuelta bola preňho možnosť urobiť  dobré meno sebe či celému celku," povedal športový riaditeľ BMC Yvon Ledanois.
 
Najhoršie dopadol Belgičan Kris Boeckmans. Jazdec Lotto-Soudal si zlomil tri rebrá a dostal otras mozgu. V nemocnici mu lekári navyše zistili vážne krvácanie do pľúc, takže sa ho rozhodli uložiť do umelého spánku. V kóme by mal zotrvať najbližšie desiatky hodín, počas ktorých absolvuje aj operáciu. O jeho zdravotnom stave budeme informovať v ďalšom spravodajstve.
 
V ôsmej etape odstúpil ďalší dvaja zaujímavý cyklisti. Z celkového poradia vypadol Ír Daniel Martin zo zoskupenia Cannondale - Garmin. Zo špurtérov nedokončí Vueltu Nacer Bouhanni z Cofidisu. Rýchli muži teda ostávajú už len dvaja. John DegenkolbPeter Sagan. Pri druhom menovanom je po dnešnom dni otázne, či v priebehu nasledujúcich dní, možno hodín, neodstúpi, a tak môže práca spočívajúca v naháňaní únikov ostať na pleciach už len jedného tímu. Otvorila by sa tak možnosť práve pre utečencov, napríklad i pre slovenské dvojičky.
 
 
Na prvé veľké víťazstvo sa nezabúda
 
Na to dnešné nezabudne určite víťaz etapy Jasper Stuyven. Belgičan, ktorý absolvoval španielske podujatie i minulý rok, ešte túto sezónu výraznejší výsledok nedosiahol.
 
"Vedeli sme, že to bude dnes veľmi ťažké. S tímom sme jazdili veľmi rozumne, potom tam prišiel ten veľký pád. Keď sa išlo stúpanie prvýkrát, hrozne som trpel. Bál som sa či to po druhý raz vôbec zvládnem. Môj šéf mi však povedal, aby som bojoval, nevzdával to," podelil sa o svoje pocity mladý Belgičan jazdiaci za celok Trek Factory. "Vždy som mieril vysoko. Niekedy sa môže stať, že príliš vysoké ciele vám môžu priniesť sklamanie. Pre mňa to však dnes neplatilo. Konečne som prekonal smolu, ktorá ma sprevádza počas celej sezóny a získal som prvé víťazstvo vo World Tour! Som naozaj, naozaj šťastný!"
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop