Vueltu ovplyvnili pády, Sagan otvoril diskusiu o bezpečnosti

1.9.2015, 10:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pády a kolízie patria na Grand Tour, i keď to určite nie je príjemná stránka cyklistiky. Organizátori hľadajú nové možnosti, ako zatraktívniť preteky, ale to len zvyšuje súťaživosť medzi jazdcami, čo vedie k väčšej nervozite v pelotóne. Nikoho potom neteší, keď veľké podujatia strácajú elitných jazdcov, ako sa to prihodilo teraz na Vuelte.
 
Slovenskí fanúšikovia dostali opäť skvelú príležitosť sledovať Petra Sagana v akcii, ktorý na španielskej GT jazdil vo vynikajúcej forme. Všetci sme boli zvedaví, ako jeho výkonnosť ovplyvní Tour de France, ale na trati bol vitálny a mal veľkú chuť vyhrávať etapy. V jednom prípade sa mu to podarilo, a keď mal nabehnuté na ďalší etapový úspech, prišiel nečakaný moment. Nezodpovedný motocyklista prekazil jeho snaženie nielen v ôsmej etape, ale na celých pretekoch. Peter Sagan priamo na trati dával najavo svoju frustráciu a po svojom odstúpení sa snažil rozprúdiť diskusiu o bezpečnosti.
 
 
sagan-p-audio ROZSIAHLE VYJADRENIE PETRA SAGANA mikrofon
po kolízii s motorkou v 8. etape Vuelty 2015
{play}images/music/sagan-2015/vuelta-kolizia.mp3{/play}
zdroj: P. Orphanidis / J. Korbel
 
 
V spomínanej ôsmej etape sa odohral aj ďalší nepríjemný incident, po ktorom opustili preteky hneď štyria zaujímaví cyklisti. Medzi nimi nechýbal írsky borec Daniel Martin, ktorý patrí medzi večných smoliarov. V tomto roku ho zastavil pád na ardenskom ťažení, v minulej sezóne sa pre neho skončilo Giro už po niekoľkých kilometroch. Na Vuelte jazdil vo veľmi dobrej forme, veď v klasifikácii mu patrila tretia priečka, a bol pripravený aj na tie najťažšie súboje. „Našťastie, nemám nič zlomené, ale bol to asi najtvrdší pád, ktorý som zažil. Je smutné, že musím opustiť preteky, ale nedá sa jazdiť, keď vám okolo hlavy krúžia hviezdičky. Trafil som nejakú skalku alebo dieru na ceste a spadol som. Ale musím podotknúť, že som bol veľmi ohúrený nedostatkom súcitu zo strany komisárov UCI.“
 
 
martin-daniel-vuelta-2015-tcgf
Daniel Martin po 7. etape (klik pre zväčšenie) (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Šťastie nestálo ani na strane Tejay van Garderena. Americký jazdec si zlomil kľúčnu kosť a nepodarilo sa mu dokončiť ani druhú Grand Tour v sezóne. Predtým jazdil veľmi motivovaný na Tour de France, kde mal nábeh na životný výsledok, ale choroba mu zabránila pokračovať na tomto podujatí. Preto sa rozhodol prísť zabojovať na Vueltu a využiť svoje výrazné zlepšenie v kopcoch. Lenže ani tu sa mu nedarilo, keďže sa zapojil do hromadného pádu, ktorý jeho kolega Samuel Sánchez popísal nasledovne: „Prichádzali sme do mesta Murcia. Bol to typický hromadný pád. Všetci sme boli zoradení v tímových líniách, vstupovali sme do mesta, čo je vždy veľmi nervózne, príde malý stret medzi kolesami, padáte dolu a preteky sa pre vás skončili.“
 
Veľmi ťažké zranenia utrpel Chris Boeckmans, ktorý si zlomil tri rebrá, mal otras mozgu a krvácanie do pľúc. Lekári ho preto naďalej udržiavajú v umelom spánku, pretože poškodenie pľúc je natoľko vážne, že by nedokázal dýchať samostatne. Belgický jazdec spadol vo veľkej rýchlosti, keď pil, preletel cez riadidlá a ťažko dopadol na zem. Posledné mesiace má veľkú smolu Nacer Bouhanni. Francúzsky jazdec totiž spadol na domácom šampionáte, po kolízii musel opustiť Tour de France a rovnaký osud ho čakal aj na Vuelte, kde padol hneď niekoľkokrát. Bouhanni si pri osudnom páde vykĺbil rameno, preto verí, že bude pripravený na MS. V ôsmej etape bol špeciálnou kapitolou Jasper Stuyven. Jazdec tímu Trek Factory sa tiež zaplietol do pádu, ale dokázal sa vrátiť do pelotónu a s bolesťami dokonca vyhrať etapu. Po tomto triumfe však lekári odhalili zlomenú kostičku v zápästí, preto ho stiahli zo štartovnej listiny.
 
Veľký exodus z pretekov nastal už v druhej etape a počas nasledujúceho dňa, ktorý mala na svedomí opäť hromadná kolízia. Ešte v ten skončila dvojica tímu IAM Cycling Matteo PelucchiDavid Tanner. Taliansky šprintér utrpel množstvo odrenín, ktoré mu zabránili pokračovať na pretekoch, a švajčiarskemu celku sa v momente rozpadla taktika, s ktorou prišli na Vueltu. David Tanner musel byť prevezený do nemocnice, kde sa, našťastie, nepotvrdila zlomenina panvovej kosti. Domov cestoval aj Przemyslaw Niemiec, ktorý si bolestivo poranil hlavu.
 
Následky tejto kolízie sa prejavili aj na druhý deň, keď sa na štarte neobjavil Ben Hermans. Belgický jazdec mal sľubnú formu, ale zradilo ho opuchnuté koleno. Oveľa dramatickejšie odstúpil z pretekov Paolo Tiralongo. Jazdec tímu Astana mal na tvári dvadsať stehov, ale aj tak zostával na podujatí. V priebehu tretej etapy však na tvári výrazne krvácal, preto nemal inú možnosť, ako ukončiť svoje pôsobenie na Vuelte.
 
Na túto sezónu určite nezabudne Fabian Cancellara. Švajčiarsky jazdec spadol na E3 Harelbeke a severské klasiky pre neho definitívne skončili. Potom sa predstavil na Starej dáme, kde v tretej etape ako držiteľ žltého trička odstúpil pre rovnaké zranenie, aké utrpel predtým v Belgicku. A aby toho nebolo málo, jeho ďalší návrat ovplyvnila choroba a žalúdočné ťažkosti, ktoré ho nakoniec vyradili z Vuelty v tretej etape. „Mal som ťažký rok a len dúfam, že moja hlava sa s tým nebude dlho zaťažovať. Mám dosť rokov a som celkom skúsený, ale to, čo som prežil, bola aj pre mňa nová skúsenosť. Snažil som sa zostať v pokoji, ale s tými všetkými problémami to nebolo jednoduché.“       
                 
    

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop