Richmonde ITT: Martin nemá vysvetlenie, Dennis sa nevyhovára

31.8.2015, 22:05 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Časovka jednotlivcov bola šitá na mieru pre špecialistov, na dlhej vzdialenosti a rovinatom profile sa mohli presadiť len jazdci, ktorí sa tejto disciplíne venujú dlhodobo. Najväčšími skúsenosťami disponoval Tony Martin, ktorý bol aj hlavným favoritom, no nemecký pretekár si musel dať pozor na nastupujúcu generáciu časovkárov. 
 
 
Disciplína: Individuálna časovka mužov Elite na MS 2015 v Richmonde
Majster sveta 2015: Vasil Kirijenka
Vlanajší víťaz: Bradley Wiggins (Veľká Británia) (odkaz)
Dátum a čas: Streda, 23. september 2015, od 19:00 CET
Trasa a dĺžka: Richmond > Richmond; 53 km
Počet nastúpaných metrov: 245 m
Slováci: -
Úvod/preview k tejto disciplíne: TU!
Štartová listina: TU!
Priamy prenos na Dvojke RTVS: od 19:00, komentujú Vladimír Genda a Milan Dvorščík
 
 
Práve Tony Martin mal vybehnúť na trať ako posledný, na štartovaciu rampu sa postavil o 20:43. Všetci najväčší favoriti boli sústredení v závere štartovej listiny, preto sme si na medailové rozuzlenie museli počkať až do samého konca pretekov. Na začiatku sa objavili silné mená ako Hepburn, Taaramae či Zakarin, ktorí mohli nastaviť prvé zaujímavé časy.
 
Časovku najlepšie odštartoval Michael Hepburn, ktorý bol najrýchlejší na úvodných medzičasoch. Austrálsky jazdec v TTT obsadil s Oricou štvrté miesto, s čím nebol určite spokojný, preto dnes išiel od začiatku naplno. Hepburn dosiahol v cieli výsledok 1:04:28 a podľa výkonov ostatných jazdcov sa dalo čakať, že sa istý čas udrží na výslní. Durbidge, Sánchez, Bialoblocki a Quaade boli tými cyklistami, ktorí sa k nemu dostali na medzičasoch najbližšie.
 
Na vedúceho austrálskeho cyklistu potom nestačili Taaramae a Zakarin, ktorí si pripísali straty okolo jednej minúty. Pre Hepburna však neprišli dobré správy z posledného medzičasu, kde sa k nemu priblížil Cummings a dokonca ho prekonal Bialoblocki. Na tomto úseku sa vrátil do hry aj Moreno Moser, ktorý bol od poľského jazdca pomalší len o dve sekundy.
 
Prvú zmenu na čele priebežného poradia vykonal Stephen Cummings, ktorý prekonal Hepburna o tri desatiny sekundy. Oveľa výraznejšie sa čoskoro predsadil Marcin Bialoblocki, ktorého čas 1:03:51 bol suverénne najrýchlejší. Jazdec kontinentálneho celku One Pro Cycling perfektne zvládol druhú polovicu trasy a podarilo sa mu nadviazať na triumf, ktorý dosiahol v časovke na Okolo Poľska. Vynikajúci výkon ukázal aj Moreno Moser, ktorý sa zaradil na priebežné druhé miesto s mankom deväť sekúnd.
 
-reklama-
cyklostyl-sep-2015
 
Hneď od začiatku si užíval preteky Jerome Coppel, ktorý bol jasne najrýchlejší na prvom medzičase. Francúzsky borec si však musel uvedomiť, že pre výsledok bola kľúčová druhá časť časovky. Medzitým sa v cieli objavili Kelderman (+ 1:08) a LL Sánchez (+ 1:22), čo muselo byť pre týchto jazdcov neuspokojivé. Ešte horšie dopadol Petr Vakoč, ktorý však nepatrí medzi klasických časovkárov. Český cyklista zaostal o 3:38.
 
Potom sa potvrdilo, že najlepší jazdci sa objavili na trati ako poslední, pretože mnohí z nich postavili doterajšie medzičasy na hlavu. Na tom prvom úradoval Jan Bárta, druhý meraný úsek zatiaľ zvládol najlepšie Jerome Coppel, ktorý tu bol rýchlejší o 50 sekúnd ako Bialoblocki.
 
Spomedzi najväčších favoritov najlepšie odštartoval Vasil Kirijenka, bieloruský pretekár bol na prvom medzičase rýchlejší o 11 sekúnd ako Tony Martin. Za nimi trošku zaostával Tom Dumoulin, najhorší štart mal na svojom konte Rohan Dennis.
 
Francúzsky jazdec Jerome Coppel na trati doslova letel a na každom meranom úseku stanovoval najrýchlejšie hodnoty. Jeho hegemóniu prerušil až Adriano Malori, ktorý sa mu vyrovnal na druhom medzičase. Dlho to však neplatilo, pretože Vasil Kirijenka išiel vlastné preteky. Na druhom meranom úseku mal na Maloriho náskok 24 sekúnd, Dennis za ním zaostával 27 sekúnd, ale austrálskeho pretekára potom zastavili technické problémy, po ktorých musel meniť bicykel, čo ho stálo dôležité sekundy. Zdalo sa, že svoj deň nemali ani Martin a Dumoulin, pretože Kirijenka im ušiel na 39 resp. 44 sekúnd.
 
Jerome Coppel po fantastickom výkone, ktorý udržal od začiatku do konca, nastavil v cieli latku poriadne vysoko, Bialoblocki bol porazený o 56 sekúnd a všetkých jazdcov na trati musel mátať jeho výsledný čas 1:02:56.
 
Na pokorenie tejto hranice si robili zálusk Kirijenka a Malori, bieloruská lokomotíva bola na záverečnom meranom úseku rýchlejšia o 11 sekúnd. Obidvaja však museli zvládnuť posledné pasáže, kde Coppel dokázal udržať vysoké tempo. Ešte pred nimi sa v cieli objavil Jonathan Castroviejo, ktorý podal výborný výkon a so stratou troch sekúnd sa zaradil na Coppelom. Dennis, Dumoulin a Martin už stratili šancu bojovať o medaily, čo bolo obrovským prekvapením dnešného večera.
 
Potom sme s napätím očakávali, ako vyvrcholí súboj medzi Kirijenkom a Malorim. Prvý sa v cieli objavil Adriano Malori, ktorý dosiahol čas 1:02:38 a dostal sa na prvé miesto v priebežnom poradí. Medailu mal istú, otázkou bolo, či to bude tá najcennejšia. Taliansky jazdec sa musel nakoniec uspokojiť so striebornou pozíciou, pretože Vasil Kirijenka bol rýchlejší o deväť sekúnd a stal sa majstrom sveta. Trojica najväčších favoritov Martin, Dennis, Dumoulin finišovala s mankom cez jednu minútu.
 
Z tohto pohľadu sme boli svedkami mimoriadne prekvapujúcej časovky, keď traja hlavní adepti na titul sa ani nedostali na pódium. Aj keď spomedzi nich dosiahol najlepší výsledok Tom Dumoulin, najsilnejší výkon predviedol Rohan Dennis, keďže ho na trati zabrzdila výmena bicykla, a neskôr dokázal vystupňovať svoju jazdu. Tony Martin nemal šancu získať štvrtý titul v kariére, na jeho príchode do cieľa už bolo vidno miernu rezignáciu. Ani jeden z týchto borcov nezachytil začiatok časovky a potom už bolo neskoro, aby mohli pokoriť rýchlejších a lepšie pripravených súperov.       
 
Túto situáciu najlepšie využil Vasil Kirijenka, ktorý sa po triumfe na európskom šampionáte stal aj majstrom sveta. Pre bieloruského cyklistu je to veľká odmena za dlhoročnú prácu, ktorú odvádza pre svojich tímových kapitánov.
 
Po úspechu v tímovej časovke potvrdila vynikajúcu formu dvojica z Movistaru Adriano Malori a Jonathan Castroviejo. Prvý menovaný získal cennú striebornú medailu, druhému chýbalo len máličko, aby doplnil svojho tímového kolegu na stupňoch víťazov. Najväčším prekvapením bol však výkon, ktorý ukázal Jerome Coppel. Francúzsky borec to na trati napálil hneď od začiatku a svoje zanietenie bol schopný udržať až do cieľa. Pred pretekmi by sme asi ťažko našli človeka, ktorý by veril, že práve on sa bude až do poslednej chvíle naťahovať o zlatú medailu.
 
Spokojní musia byť u našich severných susedov, pretože medzi časovkársku elitu sa zaradili Bodnar a Bialobocki. Veľmi dobrým výkonom sa pripomenul Moreno Moser, ktorý nadviazal na druhé miesto z talianskeho šampionátu v ITT. Naopak, medzi najlepšími chýbali Jan Bárta a Taylor Phinney, ktorí mali istotne vyššie ciele.
 
 
Vasil Kirijenka: "Nie je to pre mňa prekvapenie. S pomocou tímu Sky som sa pripravoval na túto časovku a je skvelé, že som dokázal poraziť mnoho talentovaných jazdcov. Bolo treba nájsť ten správny balans a tempo, som veľmi rád, že som zvíťazil. Favoritmi boli Martin a Dumolin, ale nakoniec som bojoval proti Malorimu. Ale ja som mal výborný deň, na trati som sa cítil skvele a profil mi vyhovoval. Okrem Cancellaru a Wigginsa tu boli najlepší časovkári sveta, preto je hodnota môjho víťazstva veľmi vysoká."
 
Adriano Malori: "Podarilo sa mi dosiahnuť vysokú rýchlosť takmer od začiatku a  potom som ešte zvýšil svoje tempo. Dal som do toho úplne všetko, ale nestačilo to na Kirijenku. Zdá sa, že záverečný kopček mu zahral do kariet. Napriek tomu sa nemôžem sťažovať. Som veľmi spokojný s druhým miestom, čo mi dáva veľkú dôveru pred nasledujúcimi sezónami. Dnes sme všetci jazdili veľmi rýchlo, pretože sa pretekalo po vetre. Išiel som na úplné maximum, ale Kirijenka bol na trati najsilnejší."
 
Jerome Coppel: "Veľmi sa teším z bronzovej medaily. Je to pre mňa výnimočný deň. Na trati som mal najlepšie pocity z celej sezóny. Všetko mi zapadlo do kariet, mal som aj trošku šťastia. Všetko pre mňa fungovalo, bol to ten správny deň na úspech."
 
Tom Dumoulin: "Skončilo to úplne neočakávane. Kirijenka bol mnohokrát blízko k podobnému úspechu, preto si víťazstvo zaslúžil. Predviedol veľmi silnú jazdu a my všetci mu musíme len zablahoželať. Po psychickej stránke to bola pre mňa ťažká hodina na trati, ale neprestával som bojovať, na čo môžem byť hrdý. Mal som trochu bolesti v sedacej časti, nebola to pre mňa ideálna situácia. Neprišiel som získať piate miesto, preto ma aspoň teší, že som  bojoval až do cieľa."
 
Rohan Dennis: "Pre mňa sa časovka začala veľmi dobre. Išiel som svojím tempom, a aj keď som mierne zaostával na prvých dvoch medzičasoch, udržiaval som stabilnú rýchlosť. Na méte 25 kilometrov som potom dostal defekt. Je to trochu trapas, al také veci sa stávajú. Mohol by som sa vyhovárať, koľko času som pri tom stratil, ale na Kirijenku by to aj tak nestačilo. Predviedol úžasnú jazdu. Sezóna pre mňa skončila priemerným výsledkom. Bolo by čerešničkou na torte, ak by som zvíťazil, ale aj tak mám za sebou skvelý ročník."
 
Tony Martin: "Bola to naozaj zvláštna časovka. Pre mňa to bolo príliš rýchle, čo som vôbec neočakával, keďže som sa cítil dobre. Po ôsmich kilometroch nám začalo fúkať do chrbta, ale ja som nedokázal nájsť svoj rytmus a dosiahnuť potrebnú rýchlosť. Je to pre mňa prekvapenie. Približne v polovici pretekov som začal upadať psychicky, nebol to fyzický problém. Bol som dobre pripravený, chcel som získať zlatú medailu, ale časovka mala úplne iný priebeh, ako som očakával. Bola super rýchla. Som veľmi prekvapený. Bol som presvedčený, že budem úspešný, vôbec neviem, čo sa stalo. Jednoducho to nebol môj deň, som sklamaný."                  
 
 
ČASOVKA JEDNOTLIVCOV ELITE
1. vlajka KIRIJENKA Vasil BIELORUSKO 1h 02' 29''
2. vlajka MALORI Adriano TALIANSKO + 00' 09''
3. vlajka COPPEL Jerome FRANCÚZSKO + 00' 27''
4. vlajka CASTROVIEJO Jonathan ŠPANIELSKO + 00' 29''
5. vlajka DUMOULIN Tom HOLANDSKO + 01' 01''
6. albansko DENNIS Rohan AUSTRÁLIA + 01' 08''
7. vlajka MARTIN Tony NEMECKO + 01' 18''
8. vlajka BODNAR Maciej POĽSKO + 01' 17''
9. vlajka BIALOBLOCKI Marcin POĽSKO + 01' 22''
10. vlajka MOSER Moreno TALIANSKO + 01' 32''
11. vlajka BÁRTA Jan ČESKÁ REPUBLIKA + 01' 34''
12. vlajka PHINNEY Taylor USA + 01' 36''
13. vlajka OLIVEIRA Nelson PORTUGALSKO + 01' 52''
14. vlajka CUMMINGS Stephen VEĽKÁ BRITÁNIA + 01' 58''
15. albansko HEPBURN Michael AUSTRÁLIA + 01' 59''
16. vlajka BRANDLE Matthias RAKÚSKO + 01' 59''
  
 
 
Súvisiace články:
{module ms-2015-clanky}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop