Fantastický Sagan zvíťazil štýlovým spôsobom. Je majster sveta!

1.9.2015, 10:30 | Preteky vo svete | T. Šandor a L. Timko
Svetový šampionát vyvrcholil najočakávanejšou disciplínou, preteky mužov Elite mohli patriť k ozdobám celej sezóny. Všetci boli zvedaví, aký scenár sa nakoniec odohrá na svižnom okruhu, my sme verili, že všetko dopadne tak, aby Peter Sagan až do samého záveru udržiaval šancu bojovať o medaily.
 
 
Disciplína: Preteky mužov Elite na MS 2015 v Richmonde
Majster sveta 2015: Peter Sagan (Slovensko)
Vlanajší víťaz: Michal Kwiatkowski (Poľsko) (odkaz)
Dátum a čas: Nedeľa, 27. september 2015, od 15:00 CET
Trasa a dĺžka: Richmond > Richmond; 259,2 km (15 okruhov)
Počet nastúpaných metrov: 1648 m
Slováci: Peter Sagan, Juraj Sagan, Michael Kolář (všetci Tinkoff-Saxo)
Priamy prenos na Dvojke RTVS: od 16:00
štúdio Ján Hudok, komentuje Vladimír Genda
spolukomentuje Matej Vyšňa, hosť Peter Zánický
 
 
Na začiatku pretekov bolo najdôležitejšou informáciou, že nepršalo a cyklisti odštartovali podujatie na suchých cestách. Včerajšie zápolenie juniorov ukázalo, že dážď dokáže poriadne skomplikovať situáciu na technickom okruhu, v tomto smere zatiaľ problémy nehrozili. V Richmonde však bola zatiahnutá obloha a dažďové prehánky sa mali objaviť v ďalšom priebehu. Jazdci neštartovali priamo na okruhu, ale chvíľu im trvalo, kým sa dostali na dejisko hlavných súbojov.
 
Prvý únik sa vytvoril veľmi rýchlo, ako prvý vyrazil dopredu Conor Dunne (Írsko), ku ktorému sa za chvíľu pridali Andrej Khripta (Ukrajina), Jesse Sergent (Nový Zéland), Ivan Stevic (Srbsko) a Park Sung Baek (Kórejská republika). Zdalo sa, že sa vpredu usadí len 5-členná skupina, ale nakoniec ju posilnili aj Sergej Tvetcov (Rumunsko), Ben King (USA) a Carlos Alzate (Kolumbia).
 
Žiadne veľké tímy neposlali do brejku svojho cyklistu, výnimku tvorili len USA, ktorý sa ako domáca krajina chceli prezentovať takýmto spôsobom. Lojálny domestik Ben King však nepatril medzi favoritov dnešných pretekov. V úniku zaujal aj bývalý úspešný dráhar a špecialista na prológy Jesse Sergent, ktorý jazdí za tím Trek Factory.
 
 
ms-richmond-slovaci-start
Slováci tesne pred štartom (© Rastislav Zoller)
 

Utečenci si po prvom kole vybudovali náskok päť minút. V balíku išiel na kopcoch razantne holandský celok, ktorému sa dokonca podarilo rozdeliť pelotón a v druhej časti zostali aj Štybar, Matthews či Costa. Naši traja zástupcovia jazdili pozorne a zostávali v hlavnom balíku.  Pelotón sa potom spojil, ale pre všetkých to bola veľká výstraha, že niektoré celky pôjdu tvrdo za tým, aby urobili preteky veľmi ťažkými.

V druhom a treťom okruhu si preto vedúca skupina nedokázala vypracovať väčší náskok ako štyri minúty, čo na MS nebýva zvykom. Únik na tomto podujatí najskôr dostáva veľký priestor, ale teraz bola proti tomu holandská reprezentácia. Po troch kolách Saganovci a Kolář jazdili bez problémov v pelotóne.

Podľa vyjadrení našej výpravy mal Peter Sagan v dejisku šampionátu veľmi dobrú náladu a na štart pretekov prichádzal uvoľnený. Priamo na trati ho v mechanickom vozidle sprevádzal Ján Valach, ktorý však v kolóne obsadil až predposledné 27.miesto, čo malo byť problémom pri technických problémoch nášho najlepšieho cyklistu. Na prvom bufete ho podporovali Maroš Hlad a taliansky masér z Tinkoffu, druhý bufet si zobrali pod palec Martin Riška a mechanik tímu Jakub Bučo.
 
Po piatich kolách boli pretekári v sedle presne dve hodiny. Hlavný balík išiel na rovinatých úsekoch zatiaľ pokojne, tempo sa dvíhalo len na dvoch kopcoch s mačacími hlavami, ale aj to stačilo, aby si únik nemohol vytvoriť väčší náskok. Po úvodných sto kilometroch zostával pelotón relatívne kompletný, len veľmi málo jazdcov s ním nedokázalo udržať kontakt. Peter Sagan sa na kockových kopcoch pohyboval na predných pozíciách, čo bola najlepšia voľba, aby cez ne prebehol bez problémov. 
 
V polovici pretekov situácia na trati zostávala stabilná, len hlavný balík sa čoraz viac približoval k vedúcej skupine. Po siedmich okruhoch mali utečenci výhodu len 50 sekúnd, čo bolo nezvyčajné pre túto pomerne skorú fázu podujatia. V ôsmom okruhu museli utečenci zvýšiť tempo, aby ich pelotón nedobehol veľmi rýchlo, na čo doplatili Andrej KhriptaPark Sung Baek, ktorí vypadli z úniku. Náskok brejku sa potom mierne zvýšil. Trojica našich borcov zatiaľ jazdila bez akýchkoľvek komplikácii.
 
V deviatom kole vypadol z úniku aj srbský jazdec Ivan Stevic a po chvíli odstúpil z pretekov. Potom sa prvý raz ukázali v pelotóne belgickí cyklisti, ktorí si na jeho čele vyskúšali jazdu cez kopce na mačacích hlavách. Ešte predtým sa zrazilo biele rozhodcovské auto s rozhodcovským, obidve boli rozbité a odstavené z pretekov.
 
 
-reklama-
cyklostyl-sep-2015
 
 
Na posledných sto kilometroch začali v pelotóne aktívne jazdiť okrem holandskej reprezentácie aj belgická a španielska, a to znamenalo, že preteky začali dostávať grády. Jeden pád potom rozdelil hlavný balík, vpredu zostalo okolo 30 jazdcov. Táto skupina postupne chytila únik, ale následne sa všetko spojilo. Bez utečencov sa však išlo veľmi rýchle tempo. 
 
V ďalšom kole belgickí cyklisti poriadne zrýchlili na dvoch stúpaniach, mnoho jazdcov sa dostalo do problémov, vrátane Juraja Sagana. Slovenský pretekár sa potom znovu objavil v balíku. Päť kôl pred koncom sa vytvoril nový únik, vpredu to vyskúšali Boivin, Pantano, Phinney a Sivtsov. Poslední dvaja menovaní boli nebezpeční kvôli svojim tempárskym kvalitám. Pantano sa v tejto spoločnosti dlho neohrial. Na ďalšej sérii kopcov vystrčil rožky Sep Vanmarcke, ale po mačacích hlavách sa situácia znovu upokojila.
 
Vedúca trojica si vybudovala náskok 1:50, ale dlažobné kopce jej výhodu zmenšili o jednu minútu. Po poslednom kopci na okruhu sa rozdelil hlavný balík, naši borci v čelnej skupine nefigurovali, ale za chvíľu sa všetko pospájalo. Z týchto momentov bolo vidno, že pretekári nemohli podceniť ani jeden okamih a vždy museli zostať koncentrovaní. Tri okruhy pred koncom vypadol z balíka Michael Kolář a tentoraz to mal veľmi ťažké, aby sa vrátil späť.
 
V tomto kole boli chytení aj traja utečenci, na prvom kopci začal zaostávať aj Juraj Sagan. Do predposledného kola nabehli na čele pretekov Mollema, Kwiatkowski, Boonen, Amador, Viviani, Stannard, Moreno, a to bola silná skupina, ktorá pri dobrej spolupráci mohla veľmi potrápiť hlavných favoritov. Balík zaostával 20 sekúnd a prenasledovanie viedla nemecká reprezentácia.
 
Pre týchto útočníkov sa stali osudné kopce na mačacích hlavách, ale nie úplne, pretože táto skupina sa rozrástla o pomerne veľa pretekárov. Za nimi sa nachádzali zvyšky hlavného poľa, kde jazdil aj Peter Sagan. Na cieľovej čiare potom prišlo k preskupeniu síl, vpredu jazdila nová väčšia skupina, do ktorej sa prepracoval aj slovenský šampión.
 
O víťazovi pretekov tak rozhodol posledný prejazd cez tri krátke kopce, v balíku sa stále nachádzali všetci favoriti. Na Libby Hill nasadil do útoku Štybar, za ktorým sa najskôr udržal len Degenkolb, ale potom sa k nim pridali ďalší, jedným z prvých bol Peter Sagan. Slovenský borec na ďalšom kopci vsadil na útok a potrhal štartové pole. Za naším jazdcom sa pohybovali Avermaet a Hagen.
 
Peter Sagan prišiel na cieľovú rovinku ako prvý, za ním sa rozbehla svorka vlkov, ale Peter Sagan bol nezničiteľný, zvíťazil a stal sa majstrom sveta!!!
 
 
 
 
Špurt balíka vyhral Matthews, tretí skončil Navardauskas.
 
Slovenský a už aj svetový šampión predviedol na konci parádny výkon, na ktorý nikto nebol schopný reagovať. Ako jediný si dokázal na krátkom 100-metrovom kopci na mačacích hlavách vytvoriť rozhodujúci náskok, čo nikto nepredpokladal, že sa niekomu môže podariť. Do cieľa potom prišiel po sólovom ataku, čo len zvyšuje hodnotu jeho výkonu a ukazuje, akým je výnimočným cyklistom. 
 
Počas pretekov zvládol všetky situácie s chladnou hlavou, veľmi mu pomohla prítomnosť brata Juraja a kamaráta Michaela, ktorí sa o neho vzorne starali. Záverečné hektické momenty ho nevyviedli z miery, ale sústredil sa na svoj plán, ktorým bol útok na stúpaní 23rd street. Van Avermaet bude ešte dlho spomínať, ako mu tu Sagan podkúril na 100-metrovom stúpaní. Z jeho strany to bol mimoriadny výkon nielen z fyzickej stránky, ale aj taktickej.
 
Preteky sa vyvíjali podľa očakávania, mnohí jazdci sa pokúšali útočiť, ale pelotón bol vždy natoľko silný, aby sa rozhodujúce ataky odohrali až v poslednom kole. Na prvom kopci vyrazil dopredu Zdeněk Štybar, ale český jazdec nedokázal vytvoriť rozdiel, hoci sa veľmi snažil. A potom svoju exhibíciu predviedol Peter Sagan.
 
Bitku o druhé miesto vyhral Michael Matthews, ktorý má za ženu Slovenku a ktorý môže najviac ľutovať, že žilinský rodák predviedol majstrovský kúsok. Medailu prekvapujúco nezískali Alexander Kristoff a John Degenkolb, ktorého pravdepodobne unavilo stíhanie Štybara. Tretie miesto Ramunasa Navardauskasa je rovnakým prekvapením ako bronzová medaila Jeroma Coppela v ITT.
 
 
sagan-p-audio PETER SAGAN PO ZISKU TITULU mikrofon
preteky, taktika, pocity, odkaz pre svet
{play}images/music/sagan-2015/sagan-ms-po-pretekoch.mp3{/play}
zdroj: Lukáš Timko, Cycling-Info.sk
 
 
Ján Valach (reprezentačný tréner Elite):
{play}images/music/sagan-2015/valach-po-ms.mp3{/play}
 
Katarína Smolková (priateľka Petra Sagana):
{play}images/music/sagan-2015/smolkova-po-pretekoch.mp3{/play}
 
Peter Kmec (veľvyslanec SR v USA):
{play}images/music/sagan-2015/kmec-po-pretekoch.mp3{/play}
 
 
Juraj Sagan: "Boli to veľmi zvláštne preteky. Asi trištvrte kola sa šlo relatívne pokojne a všetko to bolo o tom poslednom úseku. Vybudovala sa pozícia pod prvý kockový kopec a tam sa už išla úplná hrana. Snažili sme sa každé kolo byť s Petrom, pomáhať mu čo najviacdostať sa do špice. Veril som, že by som mohol zvládnuť ešte jedno kolo viac, ale trochu som to pokašľal. Bol tam nejaký problém, musel som zabrzdiť a to, aby som sa na kockách znova rozbehol a dostal späť, ma stálo strašne veľa síl. Odovzdal som tam všetko, úplne na dno síl, preto som spokojný aj so svojim výkonom. Peter vyzeral byť na tom celé preteky veľmi dobre. Predpokladal som, že skôr bude špurtovať z nejakej skupiny, ale videli ste..."
 
Ľubomír Sagan (otec Juraja a Petra): "Stále to o chlp nevychádzalo, ale cítil som a veril, že tentoraz Peťko odíde s medailou na krku. Prosto som si povedal, že to tak bude. Že to je až zlato? Úžasné. Treba vždy veriť!"
 

Michael Matthews: "Na konci sme boli všetci unavení a v tom momente je najdôležitejšie poznať, kde sú vaše limity. Musíte zostať pokojný a neprekročiť svoje hranice, ako to robí Kristoff. Keď zaútočil Sagan, nebol som na čele balíka, ale chcel som byť vtedy umiestnený čo najvyššie, no ten kopec bol strmý. V tom momente som zostával pokojný a čakal som, ako sa situácia vyvinie, keďže nielen ja, ale aj ostatní jazdci mali okolo seba spolujazdcov. Nakoniec  bolo z toho druhé miesto."

 

Ramunas Navardauskas: "Chcel som získať zlatú medailu, prišiel som sem vyhrať, ale nepodarilo sa mi to, nemal som nohy. Sagan bol veľmi silný a my ostatní sme šprintovali len o druhé miesto. Neprišiel som ako favorit, mal som okolo seba menší tím, ale v závere som predviedol veľmi dobrý šprint. Keď zaútočil Sagan, bolo to ťažké rozhodnutie, či pôjdem za ním sám na vlastnú päsť, alebo počkám na druhé tímy, čo urobia. Ak by som vyrazil dopredu, tak by sa na mňa nelepili ostatní jazdci, preto som čakal, čo urobia ostatní. Zo Saganovej strany to bol dobrý atak, zariskoval a vyplatilo sa mu to."             

 
 
  MS MUŽOV PRETEKY ELITE
  1. vlajka SAGAN Peter SLOVENSKO 6h 14' 37''
  2. albansko MATTHEWS Michael AUSTRÁLIA + 00' 03''
  3. NAVARDAUSKAS Ramunas LITVA + 00' 03''
  4. vlajka KRISTOFF Alexander NÓRSKO + 00' 03''
  5. vlajka VALVERDE Alejandro ŠPANIELSKO + 00' 03''
  6. albansko GERRANS Simon AUSTRÁLIA + 00' 03''
  7. vlajka GALLOPIN Tony FRANCÚZSKO + 00' 03''
  8. vlajka KWIATKOWSKI Michal POĽSKO + 00' 03''
  9. vlajka COSTA Rui PORTUGALSKO + 00' 03''
  10. albansko GILBERT Philippe BELGICKO + 00' 03''
  DNF vlajka SAGAN Juraj SLOVENSKO odstúpenie
  DNF vlajka KOLAR Michael SLOVENSKO odstúpenie
 
 
sagan-peter-duhovy
Peter Sagan na pódiu prežíva prvé momenty v dúhovom drese
 
 
radost-ciel
Slovenská radosť v cieli
 
 
bondra
Teší sa aj Peter Bondra
 
 
 
richmond-2015-profil-okruhu-m
Profil okruhu na MS 2015 (klik pre zväčšenie)
 
 
Súvisiace články:
{module ms-2015-clanky}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop