Po 12. etape: Radosť pre smoliarov, otázka bezpečnosti stále tlie

3.9.2015, 21:58 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Až v poslednom kilometri skončil únik dvanástej etapy a šprintovalo sa chaoticky bez vláčikov. Holandského 22-ročného rýchlika Dannyho van Poppela to nezaskočilo a dosiahol prvý veľký triumf v profesionálnom pelotóne, prvý vo World Tour. „Na tejto Vuelte som využil hneď prvú šancu na úspech. V prvom týždni mi to utieklo, pretože som nemal dobré pocity a bojoval som s teplom. Trochu ma to hnevalo. Dnes som musel prevziať zodpovednosť a ako tím sme to spoločne dokázali. Tím mi celý deň pomáhal, čo bolo pre mňa špeciálne a veľmi ma to motivovalo,“ uviedol rodák z Utrechtu. Šprint do veľmi mierneho stúpania mu sadol a prvýkrát na Vuelte pocítil vlastnú silu.
 
Danny Van Poppel to zvládol napriek tomu, že jedenásť kilometrov pred páskou menil koleso a následne dobiehal pelotón. Tím Trek napokon prelomil celosezónnu smolu a vychutnal si krásne tesné víťazstvo holandského talentu. „Toľko vecí v tejto sezóne nám nevyšlo, ale naďalej sme pracovali a verili. Vedeli sme, že jedného dňa sa nám to vráti a toto bol jeden z tých dní. Pre takéto momenty to stojí za to,“ povzdychol si jeden z tímových manažérov Dirk Demol.
 
Nepopulárna druhá priečka zostala oveľa skúsenejšiemu šprintérovi - tridsaťročnému Darylovi Impeymu z tímu Orica-GreenEDGE. „V závere som si myslel, že to dokážem, ale van Poppel ma predbehol na posledných 30 - 40 metroch, čo ma zlomilo. Nemohol som urobiť viac, bol rýchlejší ako ja. Som sklamaný, že som nevyhral, ale zároveň som rád, že som dal do toho všetko,“ povedal historicky prvý africký cyklista, ktorý si obliekol žltý dres na Tour de France, konkrétne v roku 2013.
 
Smutné oči zostali aj pätici uprchlíkov, ktorí šprintérom takmer uhryzli etapový vavrín. Tesná prehra je najhoršia a jeden z hrdinov Maxime Bouet (Etixx - Quick-Step) neskrýval sklamanie, ale aj pokračujúce odhodlanie: „Som typ, ktorý to rád skúša a útočí. Avšak, dnes to trochu bolí, keďže to tesne nevyšlo. V posledných 30 kilometroch sme išli naozaj naplno. Keď nám 18 kilometrov pred páskou povedali, že máme dve minúty, tak som začal veriť akoby som hral finále. Snažil som sa neobzerať. Mal som pocit, že pelotón nás chytí, ale dal som do toho všetko. Žiaľ, chýbali stovky metrov. Možno by sme si už zaslúžili pekný výsledok po dvoch týždňoch boja. Nevadí, boj nekončí a skúsime to znova.    
  
Celkové poradie nepredviedlo žiadne zmeny, no Fabio Aru (Astana) v červenom drese si uvedomil ochudobnenie podujatia po odstúpení Chrisa Frooma, a zároveň sa pozerá dopredu. „Je to zlá správa, pretože bez neho bude pretekanie menej atraktívne. Má to ťažké a želám mu skoré uzdravenie. Máme za sebou náročné Pyreneje, ktoré sme dnes cítili v nohách. Už sme unavení, ale tiež spokojní s aktuálnou pozíciou. Čakajú nás ďalšie ťažké skúšky, najmä cez víkend. Musíme to zvládnuť deň za dňom.
 
V zákulisí sa naďalej riešila otázka bezpečnosti v súvislosti s kolíziami Petra SaganaSergia Paulinha z tímu Tinkoff-Saxo s motorkami. Šéf Asociácie profesionálnych cyklistov Gianni Bugno vyzval Medzinárodnú cyklistickú úniu (UCI) k „zastaveniu krviprelievania“. Prezident UCI Brian Cookson prisľúbil zmeny v prospech bezpečnosti počas zimnej prestávky. Mali by zahŕňať lepší výcvik šoférov v konvoji, prípadne zredukovanie počtu cyklistov v pelotóne.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop