Valverde je už unavený, Aru sklamaný, že mu ušiel Purito

6.9.2015, 21:14 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V pätnástej etape si prišiel na svoje Joaquim Rodríguez, ktorý dokázal využiť prudký dojazd do cieľa. Medzi favoritmi sa však nevytvorili veľké rozdiely, preto musíme čakať na nasledujúce dve etapy, aby sme spoznali najsilnejších jazdcov na pretekoch.
 
Medzi nich určite patrí Purito, ktorý sa pomaličky prepracoval na vysoké priečky v GC. Skúsený španielsky jazdec vie, že pred sebou má už len jednu príležitosť, aby sa dostal na tú najcennejšiu pozíciu. "Bol to perfektný deň, polepšil som si v klasifikácii a vyhral som etapu, na čom mi najviac záležalo. Dúfam, že aj v pondelok to pôjde takto dobre. Včerajšiu etapu som chcel vyhrať a dúfal som, že pri tom získam nejaký čas na súperov. Vedel som, že záverečné dva kilometre mi budú vyhovovať, preto som sa pripravoval, že tu pôjdem naplno. Nasledujúca etapa a časovka rozhodnú preteky. Kto bude na čele poradia po časovke, s najväčšou pravdepodobnosťou sa stane celkovým víťazom. Ak však budú potom malé rozdiely, záverečné kopcovité etapy môžu zamiešať poradím. Ale nemyslím si, že bude možné staviť na prekvapujúci, dlhý útok, pretože Astana a Movistar sú veľmi silní, ktorí si s tým dokážu poradiť."
 
Rafal Majka sa rozjazdil ku kvalitným výkonom, v kopcoch momentálne patrí medzi najsilnejších borcov. Ako to už býva zvykom, keď ho poslúchajú nohy, rastie mu aj sebavedomie. "Tento dojazd mi vyhovoval viac. Bol to ťažký kopec, ktorí sme začali vo vysokom tempe. Som šťastný, že som na treťom mieste v poradí. Chcel som sa dostať medzi najlepšiu päťku, teraz chcem byť na pódiu. Nebojím sa nikoho, cítim sa silnejší, ale rozdiely v poradí sú stále malé. Naďalej platí, že musíme získať nejaký čas na Dumoulina. V pondelok nás čaká super ťažký finiš, uvidíme, ako sa budem cítiť."    
 
S malinkou dušičkou udržal červený dres Fabio Aru, ktorý sa na konci presvedčil o veľkej forme Joaquima Rodrígueza. Pred posledným horským dojazdom si tak musí dávať pozor práve na tohto domáceho pretekára. "Dnes som nechcel stratiť čas, ale bola to perfektná etapa pre Purita, záverečná prudká pasáž mu sadla. Nemohol som tu nestratiť nejaké sekundy. Joaquim predviedol parádny výkon a zajtra nás čaká opäť ťažký finiš. Uvidíme, čo sa stane, nasledujúce dve etapy budú kľúčové. Pre mňa včerajší deň neskončil pozitívne, pretože som stratil čas na Purita. Ale Dumoulin je takisto stále nebezpečný. Musím si dávať pozor na obidvoch."
 
Nairo Quintana na cieľovom stúpaní chcel staviť na dlhý atak, ale Astana jeho pokus dokázala eliminovať. Na prudkých úsekoch potom nebol schopný odpovedať na silný výkon víťaza etapy. "Som rád, že som sa dostal v krátkom čase na svoju štandardnú úroveň. Prežil som zlé dni, dokonca som chcel opustiť preteky, ale moje výkony v posledných dvoch etapách majú veľkú hodnotu. Ďakujem mojim spolujazdcom, ktorí celý deň tvrdo pracovali, aby sme sa mohli posunúť na pódium. Ak sa to nepodarí mne, skúsime to s Alejandrom. Chceli sme vyhrať etapu, ale Rodríguez bol silnejší. Aspoň sme získali čas na Dumoulina."
 
Jeho kolega Alejandro Valverde neokupuje najvyššie priečky v GC, hoci nejazdí zle, ale po ťažkej sezóne sa už nedokáže vyžmýkať k lepším výkonom. "Už som unavený, v tomto ročníku mám za sebou veľa pretekov. Vyhral som etapu, ale nie vždy sa nachádzate v GC tam, kde chcete. Chcem zablahoželať všetkým jazdcom, ktorí sú predo mnou v klasifikácii. Do Madridu je ešte ďaleko, ale bude ťažké vybojovať prvé miesto."
 
Haimar Zubeldia mohol patriť k hrdinom včerajšej etapy, ale jeho sláva skončila tesne pred cieľom. 38-ročný borec si aspoň zaspomínal na svoje najlepšie roky. "Vedel som, že to bude na konci ťažké, ale urobil by som to znovu. Na cieľovom stúpaní som chcel ísť vlastným tempom, ale bola to etapa šitá na mieru pre Purita, na posledných dvoch kilometroch bolo po všetkom. Bolo dobré, že som sa dostal do úniku, a pred cieľom som si začal veriť, keď sme na svoju stranu získali zaujímavý náskok. Ale potom to nevyšlo."
 
               

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop