Upršaný Montreal pre Tima Wellensa, na pódiu i Yates a Costa

11.9.2015, 09:05 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Pelotón sa presťahoval z Québecu do Montrealu, kde ho čakali ďalšie technické okruhy a ešte kopcovitejší profil. Výrazne sa zmenila aj charakteristika počasia. Vznikali a zanikali rôzne úniky aj s hviezdnymi menami.
 
GP Cycliste de Montreal 2015 (UCI World Tour, 4. kat., 6. ročník)
13.9. nedeľa zvlnená ciel rovina Montreal > Montreal 205,7 km vitaz Wellens
historia-pretekovvlanajsi-rocnikstartova-listina
 
Partia 167 cyklistov odštartovala do dvanástich okruhov s celkovou dĺžkou 205,7 kilometra. Krátko po štarte sa dopredu vydali Thomas Voeckler a Julian Arredondo, ktorí rozpútali nekončiace boje o únik. Maximálne ho vytvorilo až dvadsať jazdcov, teda výrazne viac ako v piatok v Québecu. 
19°C
Rozdiel bol aj v počasí, ktoré malo neprajný upršaný charakter, čo mohlo v technických pasážach pomôcť menším skupinám. Do únikov sa hneď v prvej polovici pretekania tlačili aj hviezdy ako Gilbert, Bardet, Van AvermaetAlbasiniBarguil či Kwiatkowski. Práve prílišná hrozba ale znepokojovala pelotón, ktorý dostihol mnohé sľubné pokusy. 
 
Až v druhej polovici pretekov si únik vytvoril aspoň dve minúty náskoku. Podarilo sa to trojke Voeckler (Europcar), Quinziato (BMC) a Vervaeke (Lotto Soudal). Zatiaľ čo prví dvaja majú vo veku 36 a 35 rokov bohaté skúsenosti a to najlepšie v cyklistike za sebou, tak Vervaeke je 21-ročným belgickým talentom s dobrými predpokladmi do kopcov. Prenasledovali ich Grivko (Astana) a Juul-Jensen (Tinkoff-Saxo), no iba Ukrajinec ich dostihol. Vedúca štvorica a pelotón s mankom do dvoch minút sa v posledných kolách predierali cez hustý lejak. Niektorí cyklisti z pelotónu radšej pre drsné podmienky odstúpili, zatiaľ čo televízne spoločnosti mali problémy so šírením signálu. 
 
V pelotóne najtvrdšie pracoval tím Orica-GreenEDGE, ale tentoraz zrejme nie pre odolného šprintéra a "polovičného Slováka" Michaela Matthewsa. Austrálčan so slovenskou manželkou bol väčším favoritom v Québecu, kde skončil druhý. V Montreale mali ešte väčšie šance vrchári, napríklad z austrálskeho tímu Yatesovci alebo Weening. Dvadsať kilometrov pred páskou strácali na únik iba tridsať sekúnd. Ten sa logicky potrhal a navrch mala dvojka Voeckler a Vervaeke, ktorú doplnil z pelotónu Valgren (Tinkoff-Saxo). Ich snaha sa skončila na začiatku posledného kola, po tom čo diktoval tempo pelotónu tím Etixx - Quick-Step. Thomas Voeckler sa rozlúčil s kamerami niekoľkými grimasami.
 
Pokoj vydržal iba chvíľu a približne šesť kilometrov pred cieľom záutočila v kopčeku šestica Adam Yates, Wellens, Kelderman, Bardet, Costa a Bakelants. Prví dvaja menovaní sa utrhli, ale v poslednom killometri malý náskok takmer pretaktizovali. Napokon začal šprintovať ako prvý Adam Yates (Orica), ale Tim Wellens (Lotto Soudal) ho v súboji mladíkov predbehol a pripísal si prvý triumf na jednodňovom World Tour podujatí podobne ako v Québecu Rigoberto Urán. 
 
Dvadsaťštyriročný Belgičan Wellens potvrdil parádnu jesennú formu, keď pred pár týždňami ovládol etapové preteky Eneco Tour. V Montreale sa dostalo do top desiatky viac čistokrvných vrchárov ako v Québecu. Oba dni nenápadne, ale dobre, dopadol Philippe Gilbert.
 
 
VÝSLEDKY GP MONTREAL 2015
1. lotto albansko WELLENS Tim 5h 20' 09'' 80 b.
LOTTO SOUDAL
2. orica vlajka YATES Adam + 00' 00'' 60 b.
ORICA GREENEDGE
3. lampre vlajka COSTA Rui + 00' 00'' 50 b.
LAMPRE - MERIDA
4. ag2r albansko BAKELANTS Jan + 00' 00'' 40 b.
 AG2R LA MONDIALE
5. lotto albansko BENOOT Tiesj + 00' 00'' 30 b.
LOTTO SOUDAL
6. lottoj vlajka KELDERMAN Wilco + 00' 00'' 22 b.
TEAM LOTTO NL - JUMBO
7. ag2r vlajka BARDET Romain + 00' 00'' 14 b.
AG2R LA MONDIALE
8. lottoj vlajka GESINK Robert + 00' 00'' 10 b.
TEAM LOTTO NL - JUMBO
9. bmc albansko GILBERT Philippe + 00' 00'' 6 b.
BMC RACING TEAM
10. garmin vlajka SLAGTER Tom-Jelte + 00' 00'' 2 b.
TEAM CANNONDALE - GARMIN
 
 
 
montreal-mapa-profil-maly
Mapa a profil GP Montreal 2015 (klik pre zväčšenie)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop