Zaskočí niekto na MS v tímovej časovke BMC, Oricu a Etixx? Velits neštartuje

18.9.2015, 15:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tímová časovka sa stala rýchlo obľúbenou súčasťou svetového šampionátu, svedčí o tom skutočnosť, ako sa jednotlivé celky svedomito pripravujú na túto disciplínu. Aj v tomto roku mnohé z nich priniesli do Richmondu svoj najlepší repertoár, čo bude zárukou napínavých súbojov o každú sekundu.
 
 
Kratšia, ale rýchla trasa
 
Štvrtý raz po sebe TTT otvára týždeň na majstrovstvách sveta a je to jediná súťaž, v ktorej sa predstavia profesionálne celky. Tímová časovka je náročná disciplína, kde je dôležitý každý detail, preto by národné tímy len ťažko dokázali natrénovať potrebnú harmóniu na trati. Zároveň je to priestor pre sponzorov jednotlivých zoskupení, aby sa mohli prezentovať počas svetového šampionátu. Majstrovskej časovky sa zúčastní šesť cyklistov, v cieli sa bude počítať čas štvrtého jazdca v poradí.
 
Oproti minulým rokom je dĺžka časovky podstatne kratšia, v Ponferrade i Florencii merala zhodne 57 kilometrov, čo je takmer o dvadsať kilometrov viac ako tentoraz. Prvá časť trasy je priamočiara, čo bude výhoda pre dynamické zoskupenia. V druhej polovici čaká na pretekárov niekoľko úsekov na úzkych cestách, ale v konečnom dôsledku je to rýchly profil, ktorý je určený pre silné motory. Tesne pred cieľom striehne krátke 350-metrové stúpanie a finiš je rovnaký, aký na jazdcov čaká v cestných pretekoch. Keďže trať nie je veľmi dlhá, celky sa nemusia sústrediť, aby nastavili žiadané tempo na dlhú dobu, ale bude záležať na tom, kto udrží najvyššiu rýchlosť od začiatku do konca.
 
 
-reklama-
cyklostyl-sep-2015
 
 
Tradičná rivalita troch tímov
 
V tímovej časovke prevláda v poslednom čase veľká rivalita medzi zoskupeniami BMC, Orica, Etixx a nebude tomu inak ani v Richmonde. Tím BMC príde obhajovať majstrovský titul takpovediac na domácu pôdu. Americké zoskupenie bolo hrdé na svoj minuloročný titul, každú TTT sa snažilo ísť na sto percent, preto nemôže mať iný cieľ, ako znovu dosiahnuť najrýchlejší čas. V sezóne sa im to podarilo na Critérium du Dauphiné, Tour de France a Vuelte. Zo zostavy im vypadol Tejay van Garderen, ktorý patril medzi ťahúňov, ale posilní ich stále silnejší Taylor Phinney, ktorý bude veľmi motivovaný. BMC sa spolieha najmä na Rohana Dennisa, ale všetci pretekári sú veľmi skúsení a kvalitní, preto by im nemalo ujsť miesto na pódiu.
 
Orica-GreenEdge na ostatných dvoch šampionátoch obsadila "nepopulárne" druhé miesto, austrálska zostava je preto veľmi nabudená, aby sa konečne dostala na najvyšší stupienok. Podarilo sa im vyhrať tímovú časovku na Gire, ale potom im to veľmi nešlo, no na MS to bude z ich strany iná pesnička. Vedenie celku bolo veľmi spokojné s navrhnutou trasou, pretože je veľmi rýchla a nie príliš dlhá, čo austrálskym jazdcom s dráharskou minulosťou mimoriadne vyhovuje. Durbridge, Hepburn, Tuft a Matthews sú dostatočnou zárukou, že táto partia to myslí vážne s útokom na zlatú medailu.
 
V priebehu sezóny tím Etixx - Quick-Step v TTT zaostával za očakávaniami, ale dvojnásobných šampiónov nemôže nikto podceniť. Ako vždy, všetko bude závisieť od výkonu Tonyho Martina, ale nemecký borec má po zranení za sebou ťažkú prípravu. Práve on býval kľúčovým mužom pri úspechoch belgického celku, teraz musia podať svoje najlepšie výkony aj Kwiatkowski, Urán a Terpstra, ak chcú byť v cieli najrýchlejší.
 
 
cct-2015-ttt-etixx-eqsf
Etixx - Quick-Step počas tímovej časovky (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Medaila by bola pre nich úspechom
 
Čiernymi koňmi podujatia môžu byť Giant, Tinkoff a Movistar. Giant-Alpecin teší forma Toma Dumoulina, ktorú predviedol na Vuelte. Vedenie celku sa preto spolieha na to, že holandský borec potiahne celú zostavu. Tá je takmer identická ako na minuloročných majstrovstvách a do kariet im môže zahrať kratšia vzdialenosť. Kvalitné výkony predvádzal v TTT Tinkoff-Saxo, veď na Gire a Vuelte obsadil zhodne druhé miesto. Ruský celok nemá vo svojich radoch slabinu. Rogers a Sagan sú hlavnými motormi, Bodnar skončil druhý v časovke na Vuelte, Valgren, Juul-Jensen a Boaro patria medzi skvelých ťahúňov na rovinách.
 
V tomto smere má výborné zdroje aj Movistar, ktorý budú tlačiť predovšetkým Malori, Castroviejo a Dowsett. Všetci traja sú vynikajúci časovkári, ktorých dopĺňajú ďalší univerzálni borci, takže od španielskeho zoskupenia sa očakáva hodnotný výkon. Prekvapením sa môže skončiť predstavenie Lotto-Jumbo. Holandský celok sa v tejto disciplíne zlepšil a v jeho radoch sa predstaví národný časovkársky šampión Kelderman, ktorého podporia Gesing, Vanmarcke či Van Emden.
 
Výborné tímové výkony dokáže predviesť Astana, ktorá sa môže oprieť o takých jazdcov ako LL Sánchez, Boom alebo Taaramae. V tíme Sky budú chýbať najväčšie časovkárske hviezdy, preto bude ťarcha výsledku visieť na pleciach Vasila Kirienku. Uvidíme, ako sa Trek Factory vysporiada s neúčasťou Fabiana Cancellaru, ale ich skúsená zostava má určite kvalitu, aby atakovala čelné pozície.
 
 
Výsledky TTT v roku 2015 (by berloq):
Coppi e Bartali: Stage 1B, Gatteo 13.3 km > CCC Sprandi
Giro del Trentino: Stage 1, Riva del Garda - Arco 13.3 km > Bora-Argon 18
Tour de Romandie: Stage 1, Vallée de Joux - Juraparc 19.2 km > Sky
Giro d'Italia: Stage 1: San Lorenzo Al Mare – Sanremo 17.6 km > Orica
Criterium du Dauphiné: Stage 3, Roanne – Montagny 24.5 km > BMC
Tour of Austria: Prologue, Vienna Ringstrasse 5.4 km > Kaťuša
Tour de France: Stage 9, Vannes – Plumelec 28 km > BMC
Czech Cycling Tour: Stage 1, Uničov 20.4 km > Etixx
Vuelta a Burgos: Stage 2, Burgos 13.14 km > Astana
Vuelta a Espana: Stage 1, Puerto Banús - Marbella 7.4 km > BMC
Tour of Alberta: Stage 2, Grande Prairie 19.6 km > Trek
 
 
Aktualizácia: Peter Velits sa napokon do zostavy BMC nezmestil. Prednosť dostali Dennis, Dillier, Küng, Oss, Phinney a Quinziato.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop