Tony Martin môže vyrovnať rekord v ITT, proti nemu stoja draví jazdci

22.9.2015, 10:56 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Očakávanou disciplínou na majstrovstvách sveta je časovka jednotlivcov v kategórii Elite, ktorá v tomto roku získala zaujímavý náboj. Pri neúčasti stabilných medailistov Wigginsa a Cancellaru dostali zálusk na pódium hneď niekoľkí mladí jazdci.
 
V tomto prípade organizátori nesiahli na dĺžku pretekov, ako tomu bolo v TTT, a ponechali výživnú vzdialenosť 53 kilometrov. To znamená, že trasa je určená pre špecialistov s poriadnymi časovkárskymi motormi, ktorí dokážu udržať vysoký výkon na dlhú dobu. Štartovať sa bude 30 kilometrov severne od Richmondu. Profil je rovinatý a priamočiary, jazdiť sa bude na širokých cestách, len v samotnom meste je pripravených niekoľko zákrut, kde sa dajú stratiť dôležité sekundy. Ale aj ITT je rýchla záležitosť, ktorú si vychutnajú cyklisti s veľkou silou v nohách.
 
 
Zvíťazia skúsenosti?
 
Preteky ovplyvní neúčasť minuloročného víťaza Bradleyho Wigginsa, ktorý sa už rozlúčil s cestnou cyklistikou, a štvornásobného majstra sveta v časovke Fabiana Cancellaru, ktorý musel predčasne ukončiť sezónu po mnohých zraneniach. Na štarte tak bude najskúsenejším borcom Tony Martin. Nemecký jazdec prichádza do Richmondu po zranení, ktoré utrpel na Tour de France a ktoré ovplyvnilo jeho prípravu na svetový šampionát. Pred niekoľkými týždňami vyhral etapové podujatie Tour du Poitou Charentes, no v časovke tu nestačil na Maloriho a Castrovieja. Sebadôveru mu zdvihol výkon v TTT, ale so striebornou pozíciou nebol spokojný. V individuálnej časovke je jeho jediným cieľom získanie štvrtého majstrovského titulu, čím vyrovná Spartakov rekord. Ak bude mať svoj deň, na dlhej a rýchlej trati môže byť nezastaviteľný.
 
 
martin-tony-algarve-casovka-eqsf
Tony Martin v časovke (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Vynikajúcu sezónu má za sebou Rohan Dennis, ktorý by ju najradšej zakončil zlatou medailou v ITT. Austrálsky jazdec sa nachádza v rovnakej pozícii ako pred rokom. Aj v Ponferrade bol hlavným strojcom víťazstva tímu BMC v TTT, ale v individuálnej časovke potom nedokázal zopakovať svoj výkon a obsadil "len" piate miesto. V súčasnosti je oveľa viac sebavedomý, veď vyhral časovku na Tour de France a na chvíľu bol držiteľom svetového rekordu v hodinovke. Dennis má momentálne vynikajúcu formu, na trati je dravý, preto bude patriť medzi hlavných adeptov minimálne na pódiové umiestnenie.
 
Kvalitný výkon sa očakáva aj od Toma Dumoulina. Holandský pretekár v minulom roku získal bronzovú medailu, teraz má šancu vybojovať tú najcennejšiu. V jeho prípade je však otázkou, či bude stopercentne pripravený po náročnej Vuelte, kde predvádzal skvelé výkony. Na španielskej GT vyhral dlhú časovku jednotlivcov, rovnaký úspech dosiahol aj vo Švajčiarsku a Baskicku. Najmä jeho zásluhou tím Giant-Alpecin v TTT vybojoval piatu priečku, takže keď sa Dumoulin vyžmýka k najlepšiemu výkonu, určite zamieša poradím na najvyšších priečkach.
 
 
dumoulin-suisse-2015-casovka-tgaf
Tom Dumoulin v časovke (klik pre zväčšenie) (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Využijú šancu na medailu?
 
Na majstrovstvách sveta vždy predvedie výborný výkon Vasil Kirienka, ktorému na uplynulom šampionáte len tesne ušla bronzová medaila. Jazdec tímu Sky v tomto roku vyhral ťažkú časovku na Gire a dobyl európsky titul, preto bude patriť medzi adeptov na medailu. Zvedaví budeme na Taylora Phinneyho. Americký cyklista sa vrátil do súťažného rytmu len nedávno, ale už sa mu podarilo vyhrať etapu na USA Pro Challenge. Veľmi ho povzbudil triumf v TTT, preto môžeme očakávať, že aj v individuálnej časovke podá kvalitný výkon. Aj keď ešte nemusí jazdiť vo svojej vrcholnej forme, medzi najlepšími by nemal chýbať.
 
Po tímovej časovke majú zvýšené sebavedomie jazdci z Movistaru Malori, Dowsett a Castroviejo. Všetci traja výborne načasovali svoju formu a každý jeden z nich sa môže stať čiernym koňom pretekov. Kvalitné výkony predvádzal v ročníku aj Matthias Brandle, ktorý by sa mal prepracovať do top 10. V minulej sezóne sa to podarilo Janovi Bártovi a český jazdec nemôže mať iný cieľ, ako tento výsledok zopakovať.
 
Zaujímavou premenou prešiel v poslednom období Jurgen van den Broeck, ktorému po dlhšom čase opäť išli časovky. Tie najlepšie sa mu podarili na Gire, V Romandii a Poľsku, preto sa rozhodol bojovať v tejto disciplíne aj na MS. Z jazdcov na celkové poradie vyniká v tejto činnosti Rigoberto Urán, na štarte sa objavia aj Ilnur Zakarin a Wilco Kelderman, ktorí rovnako zvládajú jazdu proti chronometru, uvidíme, či sa im podarí dostať do top 10. Vo veľmi dobrej forme jazdí Maciej Bodnar, ktorému vylepšilo náladu druhé miesto v časovke na Vuelte. Do boja sa chystá aj Stephen Cummings, prekvapenie môže zaobstarať mladá švajčiarska garda Kung - Dillier.
 
 
-reklama-
cyklostyl-sep-2015
 
 
Súvisiace články:
{module ms-2015-clanky}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop