Lombardia vyvrcholí na strmých kopcoch, Astana má znovu formu

2.10.2015, 19:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Posledné veľké podujatie v sezóne sa odohrá v severnom Taliansku a ponúkne skutočne drsnú cyklistiku. Množstvo svetových pretekárov využilo túto príležitosť a na prvý októbrový víkend si odložilo zvyšky svojej najlepšej formy. Medzi nimi sa predstaví aj Peter Velits.
 
Okolo Lombardie sa síce odohráva na úplnom konci ročníka, ale vďaka svojej histórii a atraktivite je zaradené medzi päť monumentov. To vždy priláka a motivuje najlepších jazdcov, aby si o jeden týždeň predĺžili sezónu, a vyžmýkali zo seba poslednú energiu. Toto podujatie sa totiž nedostalo medzi päť najväčších klasík z ničoho nič, Lombardia je kopcovitý región a na cyklistov tu čaká náročný profil. Výnimku tvorila len ostatná edícia, ktorá bola ľahšia ako predchádzajúce vydania, no tohtoročná trasa je znovu pôsobivo poskladaná a sľubuje parádne vyvrcholenie sezóny.
 
 
Drsné kopce a selektívny profil má znásobiť zlé počasie  
 
Preteky odštartujú zmierlivo. Na prvom stúpaní Colle Gallo (7,4 km; 6 %) pravdepodobne už budeme poznať utečencov, druhý kopec Colle Brianza (6 km; 4,5 %) neohrozí žiadneho jazdca. Úvodných 170 kilometrov je relatívne ľahkých, ale môžu to zmeniť dážď a zima, ktoré sú predpovedané na deň pretekov. Skutočná výzva sa začne 70 kilometrov pred cieľom. Symbolom podujatia je stúpanie Madonna del Ghisallo (8,5 km; 6,2 %; max. 14 %), ktorého priemerný sklon zmierňuje 3-kilometrová rovinatá pasáž. Ostatné úseky dosahujú prevýšenie deväť percent a môžeme si byť istý, že známa kaplnka na vrchole bude zvonením signalizovať prvú akciu v hlavnom balíku.
 
Po krátkom zjazde cyklisti okamžite nabehnú na kopec Colma di Sormano, ktorý sa skladá z dvoch častí. Tá prvá, päťkilometrová, len zľahka prekročí šesť percent, ale potom príde na rad brutálny moment. Muro di Sormano (2 km; 16 %, max. 27 %) jednoducho musí oklieštiť hlavný balík a niektorí jazdci tu stratia šancu bojovať o titul. Do cieľa potom zostáva veľa kilometrov, aby sme videli útok hlavného favorita, ale táto stena nám určite ukáže, kto bude mať výborné nohy. Na ďalšie stúpanie privedie cyklistov len 15 kilometrov po rovine. Ani Civiglio (4,2 km; 9,7 %; max. 14 %) nie je jednoduchou prekážkou, navyše jeho umiestnenie už môže podmieniť rozhodujúci útok. Ak sa tak nestane, o malú chvíľu rozhodne kopec San Fermo della Battaglia (3,3 km; 7,2 %; max. 10 %), ktorého vrchol sa nachádza len päť kilometrov pred cieľom.
 
V minulosti tu väčšinou rozhodoval nástup na záverečnom stúpaní, teraz je trasa veľmi selektívna a na konci bude prebiehať tvrdý výber. Víťaz musí mať svieže lezecké nohy a inštinkt, ako to využiť. Ak bude naozaj pršať celý deň, budeme svedkami bezcitnej cyklistiky.
 
 
lombardia-listie
 
 
Astana chce titul, Movistar tímový rebríček UCI 
 
V poslednom období klasika padajúceho lístia vyhovovala najmä španielskym pretekárom. Joaguim Rodríguez tu dvakrát oslavoval víťazstvo, pri obidvoch triumfoch sa v edícii objavil obávaný Muro di Sormano. Výbušný pretekár sa tu vždy spoliehal na svoje zrýchlenie na záverečnom kopci, podobný scenár si naplánoval aj tentoraz. Ťažký profil oslabí skupinu jeho konkurentov, ale aj samotný Purito musí predviesť výborný vrchársky výkon, aby si udržal šancu na získanie cenného hetriku.
 
Alejandro Valverde v posledných dvoch ročníkoch obsadil v Lombardii druhé miesto, teraz je pripravený vybojovať najvyššiu métu a získať druhý monument v sezóne. Mohlo by sa mu to podariť po útoku, istejší však bude v špurte menšej skupiny, kde sa ocitne len niekoľko najsilnejších pretekárov. Movistar priváža na preteky silnú zostavu, pretože si chce zabezpečiť víťazstvo v tímovom rebríčku UCI. Pred konkurenčnou Kaťušou majú náskok len 33 bodov, čo sa premietne do súboja medzi Rodríguezom a Valverdem.
 
Veľký rešpekt opäť vzbudzuje kvalita Astany. Kazašské zoskupenie v posledných dňoch vyhralo dve cenné jednorazovky, ktoré ukoristilo po výbornom tímovom výkone. V jednom prípade sa tešil Diego Rosa, druhým úspešným jazdcom bol Vincenzo Nibali. Práve taliansky borec by mal byť kapitánom na podujatí, pretože v septembri jazdí vo vynikajúcej forme. Perfektne mu vyšli posledné talianske klasiky, preto bude cyklistom, na ktorého sa všetci zamerajú. Očakáva sa, že Astana využije svoju silnú zostavu, aby urobila preteky veľmi ťažkými. V zálohe budú jazdiť Fabio Aru a Mikel Landa, ktorí môžu takisto prehovoriť do konečného poradia.
         
Na konci ročníka získal dobrú lezeckú formu Thibaut Pinot, ktorý uspel na domácich dvojdňových pretekoch, ktoré sa odohrali v kopcoch. Vyhovuje mu pripravený ťažký profil, kde na konci rozhodne výkon, preto sa zaraďuje medzi kandidátov na výborný výsledok. To isté môžeme povedať o Rafalovi Majkovi. Poľský jazdec si udržiava potrebnú výkonnosť, pretože len štyri po MS dosiahol na klasike Miláno - Turín, ktorú vyhral Rosa a ktorá končila na ťažkom stúpaní, druhé miesto. Zdá sa, že na preteky bude správne pripravený a bude chcieť prekonať tretiu priečku z roku 2013.
 
Zaujímavá príležitosť sa núka pre Baukeho Mollemu, ktorý nedávno vyhral Tour of Alberta a na kanadských klasikách bol tiež viditeľný. Mollema vie jazdiť ťažké jednorazovky, bude mať pri sebe skúsenú vrchársku zostavu, takže môže finišovať veľmi vysoko. Okolo Lombardie je cieľom aj pre Ruia Costu. Výborný portugalský cyklista sa skvele hodí na podobné terény, v posledných dvoch rokoch však nevyhral ani jednu veľkú klasiku. Forma obhajcu prvenstva Daniela Martina je neistá, nebyť jeho pádu na Vuelte, patril by medzi hlavných adeptov.
 
Výbornú sezónu prežíva Tim Wellens, ktorý po triumfe na Eneco Tour kraľoval aj v Montreale. Mladý belgický jazdec je silný na kratších stúpaniach, uvidíme, ako mu zapasujú tie prudké v Lombardii. Pozornosť si zaslúžia aj súrodenci Yatesovci či Rigoberto Urán, na MS sa v dobrej forme ukázal Michal Kwiatkowski. Na toto podujatie sa sústredili aj Pozzovivo, Bardet, Barguil či mnohí ďalší, preto očakávame útočné predstavenie s otvoreným koncom. V tíme BMC sa predstaví Peter Velits, ktorý sa postaví na štart pretekov po odstúpení z Vuelty. Bude podporovať lídrov Gilberta a Sáncheza, pre belgického jazdca by to však mala byť náročná úloha.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop