Generálky pred Lombardiou poodkryli výkonnosť favoritov

3.10.2015, 16:41 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
V posledných dňoch sa všetka pozornosť upierala za Atlantik. Americké majstrovstvá sveta ponúkli nádherné súboje o dúhové dresy i prestíž. Tiež priniesli obrovskú radosť slovenským fanúšikom. Okrem Ameriky sa však pretekalo i v Európe. V tieni majstrovstiev sveta sa uskutočnili generálky pred klasikou padajúceho lístia.
 
Niet divu, že sa až tri zo štyroch jednorazových pretekov kategórie HC uskutočnili práve na Apeninskom poloostrove. Posledná do partie sa odohrala na nemeckých cestách.
 
 
Nibali pred Lombardiou s víťazstvom
 
Žralok z Messiny dokázal vyhrať preteky s názvom Tre Valli Varesine. Jednorazovka, podobne ako nasledujúce talianske, sa uskutočnila na severe krajiny. Podujatie opäť raz ukázalo obrovskú silu Astany. "Za tento úspech sa musím sa poďakovať predovšetkým mojím kolegom," uviedol bezprostredne po víťazstve Nibali. "V prvej časti dnešného dňa sme šli veľmi, veľmi rýchlo, preteky teda neboli jednoduché. S Fabiom sme sa dohodli, že pôjdem na víťazstvo ja. Našťastie sa to podarilo," dodal víťaz Starej dámy 2014. Druhým mužom bol Sergej FirsanovRusVela. Tretí skončil Giacomo NizzoloTrek Factory Racing. Podujatie bolo pre Trek úspešné, piaty skončil ďalší jeho reprezentant a ďalší Talian Fabio Felline.
 
"Úprimne povedané, dnes na Nibaliho nemal z pelotónu nikto. Giacomo bol pôsobivý. Bol možno jediným mužom, ktorý mohol niečo urobiť. V skutočnosti však bolo dnes prvé miesto nemožné," priznal po pretekoch športový riaditeľ Treku Adriano Baffi.
 
"Som celkom spokojný. Cítil som sa dnes dobre. V polovici pretekov som videl, že tímy nemajú záujem o kontrolu, preto som šiel do úniku. Nevyšiel, no nakoniec som skončil tretí," dodal Nizzolo. Spoločne s Fellinim sa predstavia i na Giro di Lombaria, a tak majú o motiváciu postarané.
 
 
Spokojná Astana i Majka
 
Dve najväčšie mestá na severe Talianska spája okrem kvalitného futbalu i cyklistická klasika Miláno - Turín. Od roku 2013 tu dominujú domáci Taliani. Tentoraz su triumf vychutnal jazdec Astany Diego Rosa. "Musel som zaútočiť," zazneli slová jazdca s prvým veľkým víťazstvom vo veľkej cyklistike. "Pred pretekmi mi v tíme povedali, aby som sa pokúsil o výsledok. Dali mi dôveru, verili, že by som mohol vyhrať. Cieľ bol blízko môjho domova, preto je moje prvé víťazstvo ešte krajšie. Chlapci ma neskutočne podporovali, možno práve preto to vyšlo," dodal dojatý víťaz podujatia. V Lombardii bude však opäť pracovať on pre tím. Lídrom Astany bude Vincenzo Nibali. Posilnenému žralokovi víťazstvom z Tre Valli Varesine, sa bude snažiť znepríjemniť život druhý muž z podujatia, ktoré malo dĺžku 186 kilometrov, Poliak Rafal Majka. Ten by mal byť lídrom Tinkoffu - Saxo.
 
"Necítil som sa dne veľmi pohodlne. Z USA som bol doma len pár dní, a tak som cítil, že telo ešte nebolo úplne zotavené. S druhým miestom som spokojný, napokon i s výkonom. Verím, že v nedeľu budú nohy reagovať lepšie. I tak to však bola pre mňa vynikajúca skúška," uviedol kolega úradujúceho majstra sveta Rafal Majka. Dominanciu kazašského celku na tomto podniku podčiarkol tretím miestom Fabio Aru. Dobrý výsledok vybojoval i Francúz Thibaut PinotFDJ, ktorý by sa mohol pokúsiť o dobrý výsledok i v nedeľu.
 
 
V Piemonte zvíťazil Belgičan
 
Na severe Talianska v oblasti Piemontu sa uskutočnilo Giro del Piemonte. Daždivé preteky ovládol Belgičan z francúzskeho tímu. Jan BakelantsAg2r zvíťazil  len o štyri sekundy pred početnejšou skupinkou prenasledovateľov.  
 
"Počas celého dňa bolo veľmi zlé počasie, čo mi dosť vyhovuje. Celý deň som bol naladený na víťazstvo. Musel som to skúsiť. Mal som dobré nohy, preto to vyšlo," uviedol po pretekoch víťaz pamätnej 2. etapy Tour de France 2013. Bakelants sa vyjadril i k vyhliadkam tímu pred Lombardiou. "Na preteky vysielame silnú zostavu. Pozzovivo, Bardet, Vuillermoz... Môžeme dosiahnuť veľké veci!"
 
Na stupňoch víťazov sa okrem rodáka z cyklistického mesta Oudenaarde objavili i dvaja Taliani. Matteo TrentinSonny Colbrelli.
 
"Bol to veľmi ťažký deň. Počas celých pretekov pršalo a bolo dosť chladno. Ako tím sme spravili perfektné preteky. A ako domáci jazdec som chcel preteky vyhrať, druhé miesto je teda dosť trpké," vyznal sa jazdec celku Etixx - Quick-Step, ktorý sa však v Lombardii nepredstaví. Etixx sa bude prvú októbrovú nedeľu spoliehať na Poliaka Michala Kwiatkovského. Pomôcť by mu mal i Zdeněk Štybar či Petr Vakoč
 
 
Medzi talianske sa vtesnala i nemecká klasika
 
Okrem spomínaných talianskych generálok pred Lombardiou sa uskutočnili preteky kategórie HC i v Nemecku.  Sparkassen Münsterland Giro. Tak znie celý názov podujatia konajúceho sa v severnom Nemecku. Vyhral ho Tom Boonen. V tesnom závese za ním skončil jeho krajan Roy JansWanty - Groupe Gobert. Bronzovú priečku vyšpurtoval domáci pretekár z Giant-Alpecin Nikias Arndt.
 
Minulý ročník bol o nemeckej dvojici Greipel - Kittel. Greipel prvý a Kittel druhý. Tohtoročná edícia taká nebola, Greipel neštartoval, dres s číslom jeden niesol jeho kolega Marcel Sieberg. No a Kittel preteky nedokončil.
 
"Škoda Kittelových technických problémov. Chlapci odviedli výbornú robotu, v závere sme šli na Nikiasa, vydalo nám to aspoň na tretie miesto. V závere mal prichystaný perfektný vláčik," povedal športový riaditeľ Giant-Alpecin Rudi Kemna.
 
Tom Boonen mal tak "o čosi ľahšiu prácu". Takmer 180 kilometrov dlhé podujatie vyhral po špurte 13-člennej skupinky. "Boli to pekné preteky s množstvom zákrut a mnohými dláždenými úsekmi. Boli teda dosť technické," uviedol po dojazde víťaz. Pred koncom sa snažil atakovať ešte Tony Martin, no i napriek tomu došli k záverečnému špurtu. "Tím kontroloval skoro celé preteky. nevyšiel nám atak, a tak došlo k špurtu, ktorý sa mi podarilo vyhrať," dodal Boonen.
 
V nedeľu na poslednom sezónnom monumente štartovať nebude, ale zamieri do Spojených Arabských Emirátov. Ako sme písali vyššie, Etixx bude jazdiť na Kwiatkovského.
 
Pre Belgičana je to prvé víťazstvo od tretej etapy na Eneco Tour, celkovo štvrté v sezóne, uvidíme, či ešte zabojuje proti Saganovi na budúci týždeň.
 
 
boonen-vitazstvo-2015-eqsf
Boonen vyhral Sparkassen Münsterland Giro (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop