Prvú etapu v Abu Dhabi vyhral Andrea Guardini, Sagan pomáhal Bennatimu

6.10.2015, 12:08 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Preteky v Abú Zabí patria medzi novinky v cyklistickom kalendári, ale to nebránilo mnohým výborným cyklistom, aby na konci sezóny cestovali na Blízky východ. Medzi nich patril aj Peter Sagan, ktorý si prvý raz vyskúšal jazdu v dúhovom drese a mal ambíciu, aby ho poctil premiérovým triumfom.
 
1. etapa Abu Dhabi Tour 2015 (UCI Asia Tour, 2.1, 1. ročník)
8.10. štvrtok rovinatá ciel rovina Qasr Sarab > Mad. Zayed 174 km vitaz Guardini
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4
 
Podariť sa mu to mohlo hneď v úvodnej etape, ktorá mala rovinatý profil a očakávalo sa, že bude zakončená hromadným špurtom. V tomto smere však bola na trati silná konkurencia, Viviani, Modolo, Guardini, Matthews či Boonen mali byť pre svetového šampióna zdatnými súpermi. Na podujatí sa predstavil aj Juraj Sagan.
 
Všetkých cyklistov čakal veľmi horúci deň v púšti, pretože teploty sa vyšplhali až na 45 stupňov, čo bola pre pelotón poriadna zaberačka. Situácia sa mala zmeniť len príchodom do cieľového mesta, kde bolo pripravených záverečných 15 kilometrov. O únik sa postarali Paul Voss (Bora-Argon 18), Songezo Jim (MTN-Qhubeka), William Clarke (Drapac), Francisco Mancebo (Skydive Dubai), Alessandro Bazzana (UnitedHealthcare) a Michael Thompson (Team Wiggins).
 
Vo vedúcej skupine pútal pozornosť niekdajší výborný
40°C
španielsky vrchár Francisco Mancebo, ktorý presne pred desiatimi rokmi skončil na Tour de France na štvrtom mieste a dosiahol niekoľko pekných výsledkov na GT. Jeho kariéru však zlomila dopingová kauza Operácia Puerto, po ktorej sa už nedostal na svoju bývalú úroveň. Pelotón nemusel mať pred utečencami žiadny strach, ale aj tak ich držal pod kontrolou a odstup udržiaval pod hranicou štyroch minút.
 
Na rýchlostnej prémii získal tri bonifikačné sekundy Wiliam Clarke, medzitým klesol náskok utečencov na tri minúty. Pretekári sa dnes nikam neponáhľali, priemerná rýchlosť prvých dvoch hodín dosiahla úroveň 35 km/h. Deväťdesiat kilometrov pred cieľom sa vo vedúcej skupine už nenachádzali Bazzana a Thompson. Na čele balíka jazdili tímy Sky a Astana, Peter Sagan sa zatiaľ s pokojom pohyboval na konci pelotónu.
 
Na vysoké teploty museli nakoniec reagovať aj organizátori, ktorí skrátili dnešný profil o záverečný okruh v meste Madinat Zayed, takže etapa bola kratšia o 15 kilometrov. Z úniku potom vypadol aj Wiliam Clarke, jazdci z celku Sky stiahli náskok utečencov na dve minúty.
 
Druhú rýchlostnú prémiu ukoristil Paul Voss a pre nemeckého pretekára to bola zároveň konečná jazda v tejto etape. V úniku potom zostal bojovať už len osamotený Francisco Mancebo. Obrovské horúčavy robili mnohým pretekárom veľké problémy, ani Peter Sagan si pretekanie v takýchto podmienkach neužíval. Posledných 50 kilometrov čakala na cyklistov úmorná priamočiara cesta do cieľa, kde sa nenachádzala ani jedna zákruta. Mancebo na čele bojoval ako lev, pred balíkom si vybudoval náskok tri minúty.
 
Aj španielskemu pretekári potom došli sily a na čele ho vystriedal jeho kolega Rafaa Chtioui. Napriek tomu, že v balíku sa nasadilo vysoké tempo, o čo sa postarali viaceré celky, tuniský jazdec si dokázal vypracovať slušný náskok 90 sekúnd. Svoj odstup ešte zvýšil a na čele pelotónu sa striedali viaceré zoskupenia, aby ich borec tímu Skydive Dubai neprekvapil. Lampre, Sky, Movistar a Etixx nakoniec dokázali dostať pod kontrolu svoje manko, ale do cieľa ich čakala dlhá cesta. Na konci ťahal balík aj tím Wiggins, no Chtioui sa nevzdával a udržiaval si 30-sekundový náskok.
 
Jeho šance na úspech boli zničené 1500 metrov pred cieľom, v hromadnom špurte bol najrýchlejší Andrea Guardini z Astany. Peter Sagan vyrazil dopredu ako prvý a chcel rozbehnúť šprint pre Daniele Bennatiho, ktorý nakoniec obsadil tretie miesto. Na druhú priečku sa tesne dostal Tom Boonen.
 
Andrea Guardini ukázal na konci najvyššiu rýchlosť, obehol Petra Sagana a bez problémov zvíťazil. Zároveň sa stal prvým lídrom pretekov. Slovenský šampión sa snažil pomôcť svojmu tímovému kolegovi a potom sa nezapojil do bitky o etapový triumf. O druhé miesto nakoniec šprintovali skúsení pretekári, lepší dojazd predviedol Tom Boonen. Napriek tomu, že etapa bola rovinatá, jazdci na trati bojovali s vysokými teplotami, čo v konečnom dôsledku mohlo ovplyvniť  dnešný dojazd.     
 
     
VÝSLEDKY 1. ETAPY:
1. vlajka GUARDINI Andrea ASTANA PRO TEAM 4h 21' 11''
2. albansko BOONEN Tom ETIXX - QUICK-STEP + 00' 00''
3. vlajka BENNATI Daniele TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
4. vlajka PALINI Andrea SKYDIVE DUBAI + 00' 00''
5. vlajka CANOLA Marco UNITEDHEALTHCARE PRO CYC. + 00' 00''
11. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
26. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
 
 
 
 
abu-dhabi-1
 
 
Stanovisko k vysielaniu na Slovak Sport TV:
Švajčiarska spoločnosť IMG Media, ktorá predáva TV práva približne z polovice cyklistických pretekov, podpísala so Slovak Sportom zmluvu na live vysielanie Abu Dhabi Tour v rokoch 2015 až 2017 (zmluvu som videl). Následne tá istá spoločnosť predala TV práva Eurosportu s exkluzivitou pre Slovensko. O tejto situácii televíziu nikto neinfomoval. Tá mala podpísanú zmluvu, takže by nikoho nenapadlo, že ju Švajčiari nedodržia. Na problém prišiel až technik televízie, ktorý ani desať minút pred prenosom nedostal satelitné koordináty a domnieval sa, že ide o technickú chybu, ktorá sa občas stáva, že sa vysielanie začne neskôr. Keď však prenos na Eurosporte začal bez problémov, kompetentní začali zisťovať, čo sa deje. Po viacerých telefonátoch boli riaditeľovi televízie oznámené vyššie písané skutočnosti a televízia momentálne vyžaduje od IMG Media nápravu alebo kompenzáciu. Rokovania prebiehajú.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop