Abu Dhabi: Cháves vyhral rozhodujúcu etapu, keď jeho súper Poels spadol

6.10.2015, 12:08 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Sobota 10. októbra priniesla poslednú bitku vrchárov v tejto sezóne. Vďaka veľmi slušnej konkurencii sme si sľubovali pekné divadlo. Cieľ bol na stúpaní Jabel Hafeet, ktoré zažilo v profesionálnej cyklistike premiéru.
 
3. etapa Abu Dhabi Tour 2015 (UCI Asia Tour, 2.1, 1. ročník)
10.10. sobota kopcovitá ciel rovina Al Ain > Jabel Hafeet 142 km vitaz Cháves
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4
 
Organizátori sa postarali o polemiku ešte pred štartom, pretože do sveta sa rozniesli dve interpretácie Jabel Hafeetu. Jedna hovorila, že má 10,8 km pri 6,6 % a druhá 8,6 km pri 10,8 %. Tú sme uviedli aj my, pretože sa nachádza v oficiálnom roadbooku, ktorý dostali aj jazdci. Keď sme to manuálne prepočítavali podľa profilu, nesedela nám ani jedna varianta, ale menšia odchylka bola pri interpretácii č. 1, teda 10,8 km pri 6,6 % sklone.
 
Dnes sa etapa odohrala v meste Al Ain, teda 110 kilometrov na juhovýchod od Abu Dhabi už tesne pri hraniciach s Ománom. Samotný kopec Jebel Hafeet patrí do rovnakého pohoria ako známa Zelená hora v Ománe, ktorá sa jazdí vrámci februárových pretekov v tejto krajine. Oba stúpania sú vzdušnou čiarou vzialené iba tridsať kilometrov.
 
Primátorom mesta je Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (skrátene šejk Khalifa) teda primátor Abu Dhabi, emir celého emirátstva Abu Dhabi aj prezident samotných Spojených arabských emirátov. Načo by sme funkcie rozdávali rodine, keď môžeme byť vo všetkých, všakže.
 
V tomto meste prežil pár mesiacov náš reprezentant Miroslav Stoch, ktorý hral za miestny klub, ktorého vlastníkom a prezidentom nie je nikto iný ako šejk Khalifa po ktorom je aj pomenovaná najvyššia budova sveta Burj Khalifa v neďalekom Dubaji.
 
36°C
Venujme sa ale cyklistike. Pretekárov čakalo 142 kilometrov, väčšina v meste, až sa vydali na juhovýchod od centra na spomínaný kopec. Podľa nás sa táto etapa dala najlepšie porovnať s MS 2016, ktoré sa budú konať v Katare, teda Emiráte, ktorý sa v roku 1971 rozhodol nepripojiť k siedmim zjednocujúcim sa, ktoré vytvorili SAE, štát aký poznáme dnes. Budúcoročný šampionát sa totiž bude odohrávať v spletitých uliciach Dohy, čo na mape vyzerá podobne ako v Al Ain. Rovnako to bude v polovici októbra a samotný Katar je od SAE čoby kameňom dohodil.
 
Únik dnes nemal nárok na úspech, no zviditeľniť sa chcel hlavne domáci celok Skydive Dubaj. Vpredu sa objavil Tunisan Rafai Chtioui. Samozrejme, spoločnosť mu robil držiteľ čierneho dresu Alessandro Bazzana z UnitedHealthcare. Ten si prišiel aj po prémiu 63 km pred páskou.
 
Tá bola hneď vedľa štadióna Al Ain FC, ktorý momentálne vedie chorvátsky tréner Zlatko Dalič. Na emiráty majú dobré spomienky aj naši futbalisti do 20 rokov z roku 2003, ktorí tu odohrali Majstrovstvá sveta a aj na tomto štadióne sa hralo. Na turnaji sme sa dostali do osemfinále a tam prehrali s Brazíliou. Vtedy za nás hrali hráči ako Pečovský, Hološko, Halenár či Šebo. Základnú skupinu sme odohrali s exotickými krajinami Burkina Faso, domácimi SAE a Panamou. Nečudo, že sme postúpili ďalej, hoci s Burkinou Faso sme prehrali 0:1.
 
ÚNIK DŇA
.dub15. Rafai Chtioui
(Skydive Dubaj)
united Aless. Bazzana
(UnitedHealthcare)
Chtioui
s Bazzanom si nevypracovali viac ako trojminútový náskok, Sky, Astana, Movistar a Orica podľa očakávaní pracovali na čele hlavnej skupiny a chceli priviesť svojich lídrov bezpečne pod kopec. Cestu na ňom postavila spoločnosť Strabag, ktorá pôsobí aj na Slovensku a je sponzorom Slovenského zväzu cyklistiky.
 
Na začiatku kopca bol najprv dostihnutý Bazzana, potom Chtioui. Tempo hlavnej skupiny razila Astana, ktorá takto ukazovala svoju silu. Veľmi rýchlo sa balík vytriedil a z kamier zmizli šprintéri i domestici. Peter Sagan tiež záver vypúšťal. Mimochodom, dnes posledný raz v živote viedol a niesol dres pre najlepšieho cyklistu do 25 rokov.
 
Ako prvý atakoval Nibali (Astana). Chytil sa ho iba Brambilla (Etixx). Keď boli obaja dostihnutý, nastúpil Cháves (Orica) a za jeho zadné koleso sa prilepil iba Nibali. Za touto dvojicou šli Aru (Astana), Poels (Sky) a Brambilla. Cháves svojim tempom Taliana utavil a ten si radšej počkal menovanú skupinu, ku ktorej sa propojil aj Ulissi (Lampre-Merida). Cháves teda sám viedol etapu a potreboval ešte zdolať 4500 metrov.
 
Poels a Aru sa ale nechceli vzdať a v závere sa ku Kolumbijčanovi približovali. Poels pol kilometra pred cieľom Chávesa dobehol a na 250-tke mu nastúpil. Nezvládol však ľavotočivú zákrutu. Spadol a okolo neho sa prehnal jazdec Orici, ktorý sa mohol radovať z víťazstva. Nešťastný Holanďan zrejme dokaličil prevodník, a preto ho ešte predbehol aj Aru. Do cieľa to dolámal na treťom mieste.
 
Veľmi pekný výkon predviedla dvojica Ulissi (Lampre-Merida) - Brajkovič (UnitedHealthcare) na štvrtom, resp. piatom mieste. Tak prišla skupina Brambilla, Valverde, König, Nibali. Opäť sa ukázalo, aká krásna je cyklistika. Veľký favorit Nibali nemal najlepší deň a napokon mohol vyhrať jazdec Sky, ktorý patril iba do širokého okruhu favoritov.
 
Cháves sa dostal do čela celkovej klasifikácie o 16 sekúnd pred Arua a 27 pred Poelsa. Top 10 vyzerá prakticky rovnako ako výsledky dnešnej etapy, iba pozmenené o bonifikácie.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE 4h 25' 04''
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 12''
3. vlajka POELS Wout SKY PROCYCLING + 00' 21''
4. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA + 00' 31''
5. vlajka BRAJKOVIČ Janež UNITEDHEALTHCARE PRO CYC. + 00' 31''
BRAMBILLA, VALVERDE, KÖNIG, NIBALI + 01' 19''
66. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 19' 43''
75. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 19' 43''
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 3. ETAPE:
1. CHÁVES Esteban ORICA GREENEDGE
2. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 16''
3. vlajka POELS Wout SKY PROCYCLING + 00' 27''
4. vlajka BRAJKOVIČ Janež UNITEDHEALTHCARE PRO CYC. + 00' 41''
5. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA + 00' 41''
KÖNIG, VALVERDE, NIBALI, BRAMBILLA + 01' 29''
63. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 19' 47''
82. vlajka SAGAN Juraj TEAM TINKOFF - SAXO + 20' 56''
 
 
 
 
abu-dhabi-3
 
 
abu-dhabi-3-profil
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop