Abu Dhabí rozhodne horský dojazd, aký bude Sagan v dúhovom drese?

7.10.2015, 13:43 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Šejkovia v spoločnosti talianskej RCS Sport využili priestor na konci sezóny a zorganizovali krátke podujatie v Spojených arabských emirátoch, na ktoré sa im vďaka slušným dolárom podarilo pritiahnuť niekoľko zaujímavých cyklistov. V premiérovom ročníku bude pútať veľkú pozornosť aj čerstvý majster sveta Peter Sagan.
 
 
Na cyklistov čakajú rýchle dojazdy, horský finiš a vysoké teploty
 
Abu Dhabi Tour nadväzuje na spojenie najväčších organizátorov cyklistických pretekov s krajinami Blízkeho východu, ktoré je úspešné na začiatku každého ročníka. Miestni multimilionári ale tentoraz do Spojených arabských emirátov prilákali veľmi kvalitné štartové pole aj na konci sezóny. Okrem toho sa v nedeľu 11. októbra v Abu Dhabí uskutoční galavečer, kde si Medzinárodná cyklistická únia poctí najlepších pretekárov za uplynulý ročník, čo bolo tiež motívom, aby si niektorí borci predĺžili sezónu.
 
Na pelotón čakajú tri etapy, kde ukážu svoju rýchlosť šprintéri, ale víťaza podujatia určí skutočný horský dojazd. Takmer celý prvý deň prebehne v púšti, no cieľová páska sa nachádza v meste Madinat Zayed. Na trase nie sú žiadne vrchárske prekážky, ale v prvej časti sa budú jazdci pohybovať na zvlnenom teréne, kde musia zostať ostražití. Príčinou bude vietor, ktorý je typický pre púštne podmienky. Druhá etapa je klasickou mestskou záležitosťou s hromadným dojazdom, ktorá sa odohrá v hlavnom meste SAE.
 
Pre celkovú klasifikáciu bude kľúčový dojazd na konci tretieho dňa, pretože sa bude finišovať na stúpaní Jebel Hafeet (8,6 km; 10,8 %), ktoré má zaujímavé parametre. Ešte predtým sa balík ocitne na otvorených priestranstvách, ktoré môžu za istých okolností rozdeliť pelotón. Preteky zakončí štýlová etapa, ktorá sa odohrá pod umelým osvetlením a celá prebehne na okruhu Yas Marina Circuit, kde sa jazdia preteky F1. Priebeh podujatia a formu cyklistov ovplyvní teplé počasie, pretože v Abu Dhabí sa bude jazdiť pri teplotách 40 stupňov Celzia. V každej etape budú k dispozícii aj bonusové sekundy v tradičnom meradle.
 
 
jebel-hafeet
 
 
 Na konci ročníka si zmeria sily zaujímavá konkurencia
 
Na jedinom cieľovom stúpaní bude lákadlom súboj medzi Astanou, Valverdem a Chávesom. Lídrom kazašského tímu bude Vincenzo Nibali, ktorý pred niekoľkými dňami ukoristil monument v Lombardii. Má výbornú formu, preto sa očakáva jeho útok na Jebel Hafeet. V skutočnosti však nikto nevie, aké je toto stúpanie ťažké, ale talianskemu pretekárovi nezostáva nič iné, ako sa pokúsiť atakovať, pretože v špurte skupiny favoritov nebude mať veľké šance. Spoľahnúť sa môže na Fabia Arua a Diega Rosu, ktorí to v tretej etape určite rozprúdia.
 
Pripravený horský dojazd vyhovuje aj Alejandrovi Valverdemu. Španielsky jazdec síce nemusí mať takú skvelú formu, ako na nedávnych pretekoch, ale v správny čas sa dokáže vždy vyburcovať k potrebným výkonom. Do kariet mu hrá aj množstvo bonusových sekúnd, ktoré leží na trati, pretože je najrýchlejším jazdcom spomedzi adeptov na titul. Po Vuelte si veľmi dobrú fazónu udržuje Esteban Chávez, ktorý v Lombardii takisto patril medzi najsilnejších pretekárov. Ako klasický vrchár môže využiť svoje schopnosti, aby sa v kráľovskej etape odpútal od svojich súperov.
 
V tíme Sky sa momentálne dobre ukazuje Wout Poels, spoločnosť mu budú robiť Leo Konig a Sebastian Henao. Budeme zvedaví, ako sa predvedie Tom Dumoulin, či mu zostali zvyšky formy, akou disponoval na španielskej GT. Zo zaujímavých vrchárov tu uvidíme pretekať aj Alberta Losadu, Dominika Nerza či Gianlucu Brambillu. Uvidíme, ako sa v pretekoch presadia klasikári Gilbert a Ulissi.
 
Atraktívne súboje nás čakajú aj v šprintérskych etapách. Jedným z favoritov bude Peter Sagan, ktorý si prvý raz v oblečie dúhový dres. Po hektických chvíľach po MS sa pre neho sezóna neskončila, ale naďalej trénoval, pretože chce majstrovský dres okamžite pokrstiť víťazstvom. V hromadných špurtoch mu bude najviac pomáhať Daniele Bennati, ale celý tím Tnkoff-Saxo, vrátane Juraja Sagana, je pripravený mu čo najviac uľahčiť cestu za etapovým triumfom. Ale proti nemu bude stáť silná konkurencia.
 
Z Richmondu si priváža kvalitnú formu Michael Matthews, ktorý bude patriť medzi zdatných protivníkov. Dobrú jeseň má za sebou Elia Viviani, ktorý sa môže spoľahnúť na podporu Bena Swifta. Na hromadné špurty sa sústredí aj tím Lampre-Merida, Modolo a Cimolai sú zohratou dvojicou. Bez šance nemusia byť ani Juan José Lobato alebo Tom Boonen. Na štarte sa ukáže aj šprintérska hviezda Marcel Kittel, ale jeho výkonnosť je veľmi otázna. Vo svojej top forme by bol na podujatí suverénne najrýchlejším pretekárom, ale nemecký jazdec sa v tejto sezóne borí s veľkými problémami. 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop