Talentovaní nováčikovia sa presadili v špurtoch, kopcoch i klasikách

22.10.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Každý rok sa vo svetovej cyklistike objavia noví talentovaní pretekári, ktorí dostanú príležitosť jazdiť za najlepšie tímy. Od nováčikov nikto nečaká okamžité úspechy, ale vždy sa medzi nimi nájde niekoľko cyklistov, ktorí na seba upútajú pozornosť.
 
Orica-GreenEdge ponúkla túto možnosť hneď dvom perspektívnym jazdcom. Do jej radov musela pribudnúť vychádzajúca hviezda austrálskej cyklistiky Caleb Ewan a zaujímavý kontrakt si vyslúžil aj Magnus Cort. Dánsky jazdec je považovaný za odolného šprintéra a v sezóne dosiahol niekoľko umiestnení v top 10 na Tirrene či Enecu. Okrem toho finišoval desiaty na GP Plouay a rovnakú pozíciu v GC vybojoval aj na Okolo Dánska, takže so svojou premiérovou sezónou mohol byť spokojný.    
 
Ale záujem smeroval predovšetkým na domáceho 20-ročného pretekára, ktorý ukázal potenciál ewan-caleb-vitazstvo-2015pre hromadné špurty, ale nemal byť len klasickým šprintérom, pretože zvláda aj ťažšie dojazdy. Caleb Ewan odštartoval profesionálnu kariéru raketovo a dosiahol až 11 víťazstiev. Iste, väčšina z nich pochádzala z menších podujatí, ale viditeľný bol všade, kde štartoval, pretože vždy chcel zvíťaziť. Zaujal hneď na začiatku ročníka na domácich majstrovstvách, kde v cestných pretekoch ukoristil striebornú medailu. Potom bol úspešný na Herald Sun Tour a výborné špurty predvádzal na Tour de Langkawi, kde súperil proti Guardinimu.
 
Prvý triumf na európskej pôde zaznamenal na španielskej klasike Vuelta Ciclista a La Rioja, v júni sa stal celkovým víťazom na Tour de Korea, kde ukoristil štyri etapy. Na konci sezóny veľmi túžil uchmatnúť prvé WT víťazstvo, ale v Poľsku sa mu to ešte nepodarilo. Naopak, spôsobil tam ťažký hromadný pád v závere druhej etapy, a treba povedať, že mladý Austrálčan sa do podobnej situácie dostal v sezóne niekoľkokrát. Všetko si to vykompenzoval v piatej etape na Vuelte, kde v špurte do mierneho kopca nechal za sebou Degenkolba i Sagana. Caleb Ewan ukázal obrovskú motiváciu a nos na víťazstvá, s pribúdajúcimi skúsenosťami sa môže zaradiť medzi najlepších jazdcov na svete.
 
 
 
 
Spomedzi belgicko-holandských talentovaných klasikárov prežil najlepšiu sezónu Tiesj Benoot. Ako 21-ročný jazdec pri premiére na Tour of Flanders obsadil skvelé piate miesto, čo nemohlo byť dielom náhody, ale silného výkonu, pretože na konci týchto pretekov rozhoduje len fyzická stránka. Už predtým bol výborný na E3 Harelbeke, kde finišoval v hlavnej skupine favoritov.
 
benoot-tiesj-2015Tiesj Benoot nastúpil do tímu Lotto-Soudal ako univerzálny jazdec na klasiky, ktorý má aj dobrý finiš. Na mnohých menších jednorazovkách sa umiestňoval v top 10, medzi najlepšie výsledky patrí piate miesto na GP Montreal. Belgický jazdec sa však dokázal presadiť aj v etapových pretekoch. Na Enecu obsadil ôsme miesto, na Baloise Belgium Tour skončil druhý. Viditeľný bol aj na Critérium du Dauphiné, kde sa dva razy dostal v etape medzi desať najlepších. Zo zástupov mladých belgických cyklistov tak predviedol najlepší vstup medzi profesionálov.
 
Na svoj premiérový ročník nezabudne ani Stefan Küng. 21-ročný švajčiarsky pretekár sa stal súčasťou zoskupenia BMC, ktoré v ňom objavilo nástupnícke gény Fabiana Cancellaru. Küng je vynikajúcim časovkárom a jeho jazdecké zručnosti a sila ho predurčujú na úspechy v najťažších klasikách. Na kockovom podujatí Tri dni De Panne skončil na štvrtom mieste v GC, o dva dni neskôr ovládol zvlnenú klasiku Volta Limburg Classic.
 
Krásne víťazstvo potom dosiahol na domácej scéne v Romandii. V štvrtej etape sa dostal do úniku, ďaleko pred cieľom zničil ostatných utečencov a sólovou jazdou si vychutnal príchod do cieľa. Sezónu zakončil nomináciou do tímovej časovky v Richmonde, kde sa v tíme BMC stal majstrom sveta. Vo víťaznej zostave bol jasne najmladším členom.
 
 
 
 
Na scéne sa objavil aj ďalší maličký vrchár z Kolumbie. Miguel Angel López sa dostal do tímu Astana po tom, čo v roku 2014 vyhral Tour de l'Avenir. V nabitej zostave kazašského celku mal pomerne pokojnú sezónu, ale aj tak zaujal niektorými výsledkami. Najskôr získal druhé miesto v šiestej etape na Okolo Turecka, ktorá končila na stúpaní Selcuk.
 
lopez-miguel-astana-2015Potom predviedol skvelý výkon vo Švajčiarsku, pretože na ťažkom cieľovom stúpaní Rettenbachgletscher finišoval na štvrtej pozícii a v konečnom dôsledku obsadil na podujatí siedme miesto. Darilo sa mu aj v Burgose, kde získal prvé etapové víťazstvo a v klasifikácii sa dostal na štvrtú priečku. Tieto výsledky naznačujú, že Miguel Angel López v ničom nezaostáva za svojimi slávnejšími krajanmi a možno viacerých v budúcnosti potrápi.
 
Kvalitných jazdcov produkuje stále aj francúzska cyklistika. Jedným z nich je Pierre-Roger Latour, ktorý sa stal novým členom celku Ag2r. 22-ročný borec zaujal predovšetkým na Route du Sud, kde obsadil tretie miesto za Contadorom a Quintanom. V kráľovskej etape na Port de Balés  zostal ako jediný pri spomínanej dvojici, obidvaja sa mu vzdialili len v klesaní do cieľového mesta. V sezóne dosiahol len jedno etapové víťazstvo, na Tour de l'Ain, kde napokon získal tretie miesto v poradí. Jeho silnou stránkou je však konzistencia počas etapových pretekov, čo sa mu osvedčilo na Okolo Rakúska a v Burgose, kde sa dostal v klasifikácii medzi najlepších. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop