Medzi prekvapeniami sezóny Landa či Dumoulin, ale aj choroba Kittela

14.11.2015, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V uplynulej sezóne niekoľko cyklistov zaznamenalo obdivuhodné výsledky, ktoré môžu výrazne posunúť ich kariéru dopredu, a právom sa zaradili medzi pozitívne prekvapenia ročníka. Na druhej strane sa našli pretekári, ktorí sa borili s problémami, a pozornosť vzbudilo aj niekoľko zaujímavých prešľapov.
 
 
Na Grand Tour prišli nové objavy
 
Doslova ako kométa zažiaril Mikel Landa. Španielsky jazdec si urobil skvelé meno na Gire, kde finišoval na treťom mieste a postupne sa stával silnejším v kopcoch ako samotný Contador. Na talianskej GT vyhral dve etapy a mohol ukoristiť aj ďalšiu, záverečnú horskú, ktorá končila v Sestriere, ale vtedy poslúchol tímovú réžiu. V opačnom prípade mohol poskočiť na druhé miesto v klasifikácii, ale Astana uprednostnila domáceho Arua.
 
Mikel Landa je produktom baskickej cyklistiky a po rozpade tímu Euskaltel-Euskadi zamieril do Astany, kde posilnil vrchársku konkurenciu. V uplynulom ročníku si udržiaval pozíciu talentovaného borca, ale spomínané Giro všetko zmenilo. 25-ročný cyklista predviedol, že dokáže zvládnuť trojtýždňové preteky a stále byť silný v kopcoch. Potvrdila to brutálna jedenásta etapa na Vuelte, kde dominoval v úniku. Výrazné výkonnostné napredovanie ho preto posunulo z pozície domestika v Astane do úlohy kapitána v tíme Sky na nasledujúcom Gire. Na začiatku roku 2015 sa mu o tom ani nesnívalo.
 
Zostava okolo Davida Brailsforda vstúpi do nasledujúcej sezóny aj s ďalším novým lídrom. Geraint Thomas si túto poctu vyslúžil svojimi výkonmi na Starej dáme, kde až do samého konca bojoval o miesto na pódiu. Britský cyklista patrí v pelotóne medzi najvšestrannejších borcov, ktorí sa dokážu presadiť na klasikách a popri tom byť užitoční aj na Grand Tour. Tohtoročná Tour de France ho však prezentovala v tom svetle, že môže konkurovať najsilnejším GT jazdcom na najvyššej úrovni.
 
Pre mnohých to bolo prekvapením, pretože bol v prvom rade pokladaný za klasikára, ktorý v predchádzajúcom roku vyhral E3 Harelbeke a mal potrebnú kvalitu, aby v tomto smere vybojoval niekoľko ďalších titulov. Ale po takomto výsledku na Tour, ktorý bol podporený silnou jazdou v kopcoch, dostali prednosť ambície na GT. Jeho účasť na klasikách bude v ďalšej sezóne obmedzená, keďže v nasledujúcom roku má byť na Tour de France spolu s Froomom chráneným jazdcom v tíme Sky. Niekdajší úspešný dráhar asi nemôže dostať lepšie ocenenie v cestnej cyklistike. 
 
 
 
 
Na Vuelte urobil veľký prievan Tom Dumoulin. Holandský pretekár výrazne potrápil špecialistov na klasifikáciu. V kopcoch im dokázal vzdorovať, v časovke všetkým ukázal chrbát, ale nakoniec sa prejavila jeho jazdecká typológia a v záverečnom týždni začal slabnúť. Ale v každom prípade to bola veľká senzácia, že časovkársky špecialista a jazdec, ktorý zvláda aj profily ardenského typu, sa dokázal presadiť na kopcovitej GT. Okamžite sa vynorili otázky, či môže bojovať o titul na Tour de France.
 
Tieto emócie okamžite uzemnil jeho tréner Adriaan Helmantel, ktorý vidí za jeho úspechom na Vuelte zhodu niekoľkých okolností. Dumoulin po zranení kľúčnej kosti, ktorú si zlomil na TdF, začal trénovať už po siedmich dňoch, takže nestratil nič zo svojej špičkovej výkonnosti. Okrem toho mnohí konkurenti nejazdili v takej forme ako na Tour.
 
dumoulin-tom-2014Podľa Helmantela na podujatí vyťažil z profilov prvého týždňa, pomerne dlhej časovky a zlepšenej schopnosti minimalizovať straty počas horských etáp. Ale ani to mu nestačilo, pretože v záverečnom týždni jeho hodnoty klesali a bolo len otázkou času, kedy sa to prejaví. Dumoulin však urobil obrovský pokrok vo všeobecnosti ako jazdec, preto nebude náhoda, že už na začiatku sezóny 2015 začali v tíme Giant premýšľať, či do piatich rokov môže na GT dosiahnuť pódium.              
 
Veľkú pozornosť si zaslúžil aj celkový triumf Petra Sagana na Okolo Kalifornie. Slovenský cyklista tu predviedol svoju všestrannosť v najlepšom možnom vydaní. V hromadných dojazdoch špurtoval proti Cavendishovi, vyhral 10-kilometrovú časovku a všetkým vyrazil dych na cieľovom stúpaní Mount Baldy, kde získal šieste miesto a udržal šancu  ukoristiť veľký titul. Pri takých súperoch ako Henao, Gesink, Zubeldia, Alaphilippe či Dombrowski bol zisk žltého dresu perfektnou vizitkou.
 
 
Neúčasť silných jazdcov ovplyvnila veľké preteky
 
Predchádzajúci ročník bol veľmi smoliarsky pre Marcela Kittela. Nemecký jazdec sa postupne vypracoval na pozíciu pre najlepšieho šprintéra a v ostatných edíciách to potvrdil najmä na Tour de France. Na začiatku sezóny vyhral kritérium v Adelaide a súťažil na Tour Down Under, ale po návrate z Austrálie ho napadol vírus, po ktorom kašlal a zle sa mu dýchalo. Šesť dní preto odpočíval a netrénoval, tím Giant-Alpecin to nepovažoval za vážnu situáciu a poslal ho pretekať do Kataru. V arabskej krajine však zistili, že elitný šprintér je chorý oveľa vážnejšie a trvalo mu tri mesiace, kým sa postavil na štart ďalších pretekov.
 
Tour de Yorkshire však zabalil hneď v prvej etape a neskôr musel naháňať kondíciu na menších holandských podujatiach, aby bol vôbec nominovaný na Starú dámu. Zdravotné komplikácie boli nakoniec silnejšie a svetlo sveta uzrelo náročné rozhodnutie, že kráľ najsledovanejších hromadných dojazdov bude na francúzskom podujatí chýbať.
 
Sezónu mu nezachránilo ani víťazstvo na Okolo Poľska. Tieto komplikácie nakoniec spustili nečakanú šprintérsku rošádu. Giant-Alpecin uvoľnil Marcela Kittela spod kontraktu a nemecký borec vystriedal v tíme Etixx - Quick-Step svojho súpera Marka Cavendisha.
 
Výsledkovo sa výrazne odmlčal aj Arnaud Démare, ktorý v sezóne 2014 dosiahol až 15 víťazstiev, ale v minulom ročníku sa radoval len dva razy na Balosie Belgium Tour. Talentovaný pretekár mal pritom veľké ambície, ktoré smerovali na flámske klasiky a Tour de France. V tíme FDJ sa mu po odchode Nacera Bouhanniho muselo voľnejšie dýchať, ale na pretekoch sa to neprejavilo.
 
Francúzsky tím mu pritom dôveruje, na vybraných podujatiach mu zabezpečil najlepšiu možnú podporu, ale Démare sa v tomto roku zasekol. Na jednorazovkách sa dostal do top 10 len na Omloop Het Niewsblad, dojazdy v hlavných pretekoch sezóny mu vôbec nevyšli. Akoby mu chýbala vnútorná tímová konkurencia v podobe Bouhanniho, ktorý ho stimuloval k lepším výkonom. Ale netreba zabúdať, že má len 24 rokov a dosť času, aby sa naplno prejavil.
 
cancellara-fabian-e3-2015-zapastieJarné klasiky poznačila neúčasť Fabiana Cancellaru a Toma Boonena. Obidvaja patria k najlepším borcom, ktorí kedy pretekali na mačacích hlavách a stále majú obrovský vplyv na priebeh týchto podujatí. Belgický cyklista túži pred koncom kariéry odjazdiť ešte jednu klasikársku sezónu bez zranení a obmedzení. V tomto roku sa mu to nepodarilo, poranené rameno na Paríž - Nice mu nečakane skrížilo plány. Pre Spartaka sa skončili klasiky pádom na E3 Harelbeke, ale jeho smola pokračovala aj ďalej. Na Tour de France znovu spadol a z Vuelty ho potom odstavil vírus.
 
 
UCI musela riešiť veľa pripomienok 
 
Negatívne reakcie vyvolali predovšetkým kolízie medzi cyklistami a motorkami. Najhoršie na to doplatil Greg van Avermaet, ktorý mal na Clasica San Sebastian nabehnuté k sólovému víťazstvu, ale stret s motorkou ho obral o triumf na tomto podujatí. Veľkú odozvu vyvolal aj pád Petra Sagana, ktorý sa odohral na Vuelte. Slovenský jazdec bol po tomto bolestivom strete veľmi nahnevaný a apeloval na väčšiu bezpečnosť pre cyklistov. To ešte netušil, že o niekoľko dní neskôr zažije podobnú situáciu aj jeho kolega Sergio Paulinho.
 
Bezpečnosť jazdcov bola v sezóne pretriasanou témou, na Tour of Flanders sprievodné vozidlá zapríčinili dve nehody, po ktorých museli opustiť preteky Jesse  Sergent a Sebastien Chavanel. Na Okolo Ománu sa cyklisti vzbúrili a prestali pretekať v piatej etape, pretože bolo veľmi teplo a na horúcom asfalte sa množili defekty. A na trati hrozila piesočná búrka. Takéto šťastie nemali účastníci veternej edície Gent - Wevelgem, ktorí museli pretekať v obrovskom nárazovom vetre, mnohých z nich doslova sfúklo z bicyklov, čo im spôsobilo zranenia. Napríklad Martin Velits si tu zlomil kľúčnu kosť. Pre fanúšikov a pozorovateľov to boli epické preteky, pre jazdcov katastrofa.
 
 
 
 
Z toho dôvodu sa na Medzinárodnú cyklistickú federáciu v priebehu sezóny množili požiadavky na zmenu pravidiel, ale UCI si na začiatku roka zavarila aj sama. Jej pripravovaná zmena hodnotenia cyklistov a tímov skončila fiaskom, nový rebríček fungoval len pár dní. UCI sa potom musela vrátiť k starej verzii, čo na začiatku ročníka spôsobil poriadny chaos na najvyššej úrovni cyklistiky.
 
Kritike sa nevyhla ani pri udeľovaní licencie pre tím Astana. Kazašský celok sa previnil niekoľkými dopingovými kauzami v priebehu pár mesiacov a Brian Cookson sa najskôr tvrdo vyjadroval na ich adresu, dokonca sa nebál hovoriť, že môžu stratiť licenciu. Lenže neskôr sa jeho rétorika otočila, čo pripomínalo akúsi roztržitosť zo strany UCI na začiatku sezóny. Naopak, na striktné dodržiavanie pravidiel doplatil Richie Porte na Gire, kde jeho výmena kolesa so Simonom Clarkom patrila medzi najdiskutovanejšie momenty v ročníku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop