Peter Sagan. Majster sveta so zlatým srdcom

29.9.2015, 06:00 | Preteky vo svete | Rasťo Boris
Peter Sagan mal dvanásť rokov, keď ho tréner Peter Zánický zobral do rakúskeho mestečka Kaprun na svetový šampionát v horskej cyklistike. „Ak budete drieť, raz sa postavíte na štart,“ motivoval tréner udivených malých Saganovcov. Chlapci odvtedy vyrástli o trinásť rokov, absolvovali viaceré šampionáty, no a Peter sa stal viackrát majstrom sveta, najčerstvejšie v cestnej cyklistike.
 
 
Dospelák i dieťa
 
Peter Sagan vletel medzi elitu v roku 2010 a odvtedy patril aspoň do širšieho okruhu favoritov na väčšine jednodňových vrcholov, vrátane piatich šampionátov, no neovládol žiadny z nich. Až v Richmonde ho nepribrzdili taktické chyby a mladícke nerozvážnosti, technické či zdravotné problémy, tak ako v posledných rokoch. Tentoraz nemal smolu, ale ideálny deň, ktorým umlčal kritikov. Nešiel naivne, ale ako skúsený mazák. Najprv sa schoval do pelotónu na dlhé hodiny a ukážkovo šetril energiu, aby 2500 metrov pred cieľom nevyspytateľne zariskoval, vsadil všetko na jednu kartu a doslova vychrlil nazbieranú lávu.
 
Presne tak to robia vyzretí majstri cyklistického remesla. Najväčšiu zbraň všestrannosť použil on proti súperom, nie naopak. Spojil šetrenie síl, inštinkt, výbušnosť, vycibrenú techniku i časovkársku vytrvalosť. Do posledných stoviek metrov sa zahryzol ako buldog. Pretrpel ich a získal prvý titul majstra sveta na ceste už vo veku 25 rokov. V dúhovom drese nahradil rovesníka a mládežníckeho konkurenta Poliaka Michala Kwiatkowskeho, pričom posledným 25-ročným šampiónom pred nimi bol ešte Tom Boonen v roku 2005 v Madride.
 
Peter Sagan sa stal majstrom sveta, no opäť zostal sám sebou. Tentoraz nepredviedol víťazné gestá v štýle Hulka alebo Forresta Gumpa, ale akési neveriace šťastie. Také detsky úprimné. Pár metrov za cieľovou čiarou odovzdal bicykel organizátorovi, rozdal prilbu i rukavice fanúšikom a následne si nevídaným spôsobom tľapol s viacerými súťažiacimi. Nechýbala krátka jazda na zadnom kolese. Na pódiu pridal grimasy a vyhlásenia s vtipnou i vážnou príchuťou.
 
 
Majster so zlatým srdcom
 
Nečakane a možno nezrozumiteľne komentoval migračnú krízu. „Je to veľký problém a dodávalo mi to motiváciu. Chcem povedať všetkým ľuďom, že to musíme zmeniť. V najbližších rokoch bude všetko iné. Šampionát a náš šport sú pre ľudí dobré, pretože im dodávajú motiváciu,“ aj toto povedal čerstvý majster sveta so zlatým srdcom. „Teraz je to majster sveta s poslaním. Rešpekt!“ reagoval Sven Nys, viacnásobný majster sveta v horskej cyklistike i cyklokrose.
 
Saganovo empatické vyjadrenie je v kontraste s jeho kontroverziami z minulosti ako bolo chytenie zadku hostesky alebo kopanie do bicykla. Popritom ako si razí vlastnú cestu, tak dospieva i po ľudskej stránke. „Motivácia z diania vo svete? Z chlapca sa stáva muž,“ napísal web rouleur.cc.
 
Sagan je jednoducho cyklistom, ktorý presahuje cyklistiku. Šport potrebuje podobne charizmatické a svojské persóny. Aj jeho zisk majstrovského titulu je ďalším filmovým scenárom. Na Tour de France večne druhý, na Vuelte spadol a dostal sa psychicky dole. Avšak, už štyri dni po odstúpení nasadol s pozostatkami modrín na bicykel a drel aj na vysokohorskom sústredení v Utahu. V Richmonde dopísal majstrovský scenár a pozberal ovocie. „Cyklistika potrebovala také víťazstvo, rovnako ako ho potreboval Sagan. Šport má málo šampiónov s jeho charizmou. Musel to dokázať,“ reagoval novinár z The Guardian William Fotheringham.
 
 
-reklama-
cyklostyl-sep-2015
 
 
Pohoda a politika
 
Peter sa v USA dostal nielen do fyzickej formy, ale i psychickej pohody. Prvýkrát si vybral spolujazdcov i zloženie podporného tímu. Napríklad masér Maroš Hlad pracoval aj viac ako dvanásť hodín denne, ale stálo to za to. Hodnotí prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara: „V minulosti chýbalo málo. Tentoraz rozhodla Peťova fantastická výkonnosť, ale aj atmosféra okolo neho. Celý týždeň bolo cítiť pohodu a odhodlanie vyhrať. Ešte som Peťa asi nikdy nevidel v takej pohode.“  
 
K Saganovmu pohodovému úspechu okamžite blahoželali aj viacerí slovenskí politici, no zatiaľ to nevyzerá na rapídne prilepšenia vo financovaní samotného športu. Reakcia Petra Privaru: „Cyklistika patrí vo svete medzi päť najpopulárnejších športov a my, malý päťmiliónový národ, máme v ňom majstra sveta, čo je veľká vec. Dúfajme, že z toho niečo vyťaží aj slovenská cyklistika, že nepremárnime šancu, tak ako sa to asi stalo pri hokejovom titule z roku 2002. Peťov úspech možno otvorí ďalšie dvere na ministerstve či k sponzorom, výzvou pre zväz zostáva absencia generálneho partnera. Máme majstra sveta, európskeho šampióna aj zelený dres z Tour de France, takže kedy, ak nie teraz. Výhodou cyklistiky v porovnaní s hokejom je, že je masovo dostupnejšia, no reprezentačných podujatí je oveľa menej.“
 
Samotného Petra Sagana čaká rok v dúhovom drese, ktorý bol pre niektoré iné hviezdy prekliatím. Dúhový cyklista je viac na očiach a pod väčším tlakom. Náš Žilinčan sa ale presvedčil, že dokáže lepšie využiť svoj všestranný potenciál, ak všetko zapadne ako má. Ak chce získať ďalšie veľké triumfy, tak musí byť oveľa viac nevyspytateľný, nečitateľný a útočný. Bude to zaujímavé.            
 
 
Reakcie cyklistického sveta:
 
Mark Cavendish: „Gratulujem Petrovi Saganovi. Dúhový dres bude v ďalšej sezóne v dobrých rukách.“
 
Fabian Cancellara: „Musím povedať, že cyklistika má veľmi zaslúženého majstra sveta. Gratulujem k tvojmu víťazstvu!“
 
Cadel Evans: „Wau! Úžasné Peter Sagan, bolo iba otázkou času, kedy sa stane svetovým šampiónom.“
 
Ivan Basso: „Peter Sagan je najlepší na svete. Aký šampión! Veľký, veľký, veľký.“
 
Oleg Tinkov: "Peter je šelma. Cyklistika bez neho by bola úplne iná."
 
USA Today: „Sagan preťal cieľovú pásku s rukami mimo riadidiel, odložil nabok bicykel a odhodil prilbu medzi nadšených divákov. S oslavami zlata z MS nie je treba dlho otáľať.“
 
Reuters (V. Brit.): „Sagan žije v súčasnosti, ale myslí na budúcnosť. V prvých vyjadreniach po zisku titulu narážal na celosvetové problémy a utečeneckú krízu, ktorá zachvátila Európu.“
 
L'Equipe (Fr.): „Monštrum Sagan. Slovenský reprezentant sa na poslednom náročnom stúpaní odpútal od hlavného pelotónu a prišiel si do cieľa po dúhový dres.“
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop