Porovnanie Grand Tours 2015: Astana najlepšia, šprintéri v úzadí

17.9.2015, 08:36 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Tri najslávnejšie etapové preteky majú svoje silné stránky, napríklad práve skončená Vuelta vsádza na horské dojazdy. Všetky Grand Tour sú dôležitými miestami, kde sa najlepšie zviditeľnia kvality cyklistov a ich zamestnávateľov, preto chce byť každý úspešný na týchto podujatiach.
 
Španielske preteky zakončujú sezónu etapových podujatí, čo môže byť za istých okolností nevďačná pozícia, keďže mnohí borci sú na konci ročníka už unavení. Ale v poslednom období urobili výbornú prácu organizátori Vuelty, ktorí jasne stanovili charakter podujatia. Dominantou sa stali svojrázne španielske stúpania, ktoré si užíva predovšetkým domáca základňa vrchárov.
 
Aj v tomto roku mala Vuelta najviac horských dojazdov, v porovnaní s ostatnými GT si tento trend udržuje dlhšiu dobu. Na Gire a Tour sa kladú väčšie nároky na univerzálnosť, pretože súčasťou podujatia sú aj náročné časovky, ktoré dokážu odzbrojiť klasických vrchárov. V tejto sezóne pre nich pripravila podobné prekvapenie aj Vuelta a hneď sa dostal do boja o celkový triumf aj jeden z najlepších časovkárov Tom Dumolin. Treba však povedať, že to nebolo len zásluhou jazdy proti chronometru.
 
Najmenej náročných cieľových stúpaní v tejto sezóne navrhlo Giro, preto je zaujímavé, že práve tu sa vytvorili v horských etapách najväčšie rozdiely. Aj keď sa v Taliansku nekončilo na najťažších kopcoch, pred cieľom sa nachádzalo dostatok prudkých stúpaní, ktoré poriadne rozbili pelotón. Na Tour de France sa finišovalo do kopca viac ako obyčajne, ale mohli sme sa presvedčiť, že ani to nemusí znamenať útoky v každej etape. Víťazovi Starej dámy stačil jeden perfektný atak a potom už nemusel premýšľať, kde získa ďalší čas na svojich súperov. Vuelta bola vďaka mnohým kopcom napínavá a vyrovnaná, takže ani ťažký druhý týždeň nerozhodol klasifikáciu. Podarilo sa to len v predposlednej etape, čo v ostatných rokoch na GT nebýva zvykom.
 
 
vuelta-2015-graf-pocet-cielov-v-stupani
 
 
Najúspešnejším tímom na GT, čo sa týka umiestnenia, bola Astana. Kazašská zostava kraľovala na španielských pretekoch a na Gire obsadila druhé a tretie miesto. Fabio Aru tak dosiahol najlepšie výsledky spomedzi všetkých jazdcov na celkové poradie, jeho pomocník Mikel Landa sa zase zaradil medzi nové hviezdy. Nesmieme zabúdať ani na štvrté miesto Vincenza Nibaliho na Tour de France, čo však bolo pre toto zoskupenie neuspokojivým rezultátom.
 
Po jednom titule vybojovali Sky a Tinkoff-Saxo, Chris Froome a Alberto Contador potvrdili svoju extra-triedu. Britský celok splnil svoj hlavný cieľ, ktorým je vždy úspech na Tour. Okrem toho ich museli potešiť výkony Lea Koniga a Mikele Nieveho, ktorí ich výborne reprezentovali na zvyšných GT. V ruskom tíme hrá prím Pistolero, ktorý si vychutnal Giro, ale magické double sa mu nepodarilo vybojovať. Jeho piate miesto na Starej dáme má tak ambivalentný význam. Jeho nástupcom by sa mohol stať Rafal Majka, ktorý sa stáva čoraz silnejším na trojtýždňových pretekoch.        
     
Movistar chcel zvíťaziť na Tour de France, ale dve miesta na pódiu ich takisto dostali do radostnej nálady. Nairo Quintana má pred sebou ešte niekoľko ďalších pokusov, aby zasadol na najvyšší trón, Alejandro Valverde si na sklonku kariéry splnil veľkú túžbu. Táto silná dvojica bola úspešná aj na Vuelte, výsledkovo ich v tomto roku doplnil Andrey Amador. Zástavu Kaťuše aj tentoraz držala v rukách zohratá dvojica Rodríguez - Moreno, popri nich sa ukázal Jurij Trofimov. Na GT sa čakalo viac od tímov Ag2r, Can-Garmin, Trek, ktoré mali potenciál, aby zaradili vyšší výkonnostný stupeň.
 
 
grand-tours-graf-top10
 
 
Uspieť v celkovom poradí sa nedarilo ani tímu BMC, ale americká zostava nazbierala až sedem etapových triumfov. Možno ten najväčší dosiahol Rohan Dennis, keď ovládol časovku na začiatku Tour a obliekol sa do žltého dresu. BMC potom potvrdil kvality v tímovej časovke, podarilo sa mu v nej triumfovať na Starej dáme i Vuelte. Vo víťazstvách bola úspešná aj Astana, ktorá si pripísala na svoje konto rovnaký počet zárezov. A dosiahli ich najväčšie osobnosti (Landa 3, Aru 2, Nibali 1), ku ktorým sa zaradil skúsený Paolo Tiralongo. Výborná forma tímu sa prejavila aj v tomto smere.
 
V tejto spoločnosti sa ocitol celok Lampre-Merida, ktorý presne splnil svoju stratégiu. Pri neúčasti jazdca na celkové poradie stavil na úniky a v štyroch prípadoch to jeho borci zvládli na výbornú. Na Tour to bol Ruben Pláza, ktorý v šestnástej etape utiekol nielen Petrovi Saganovi. Španielsky pretekár potom zažiaril aj na Vuelte, kde predviedol veľmi dlhú sólovú jazdcu až do cieľa, podobné víťazstvo vybojovali aj Polanc a Oliveira.
 
Len dva triumfy majú na svojom konte celky Movistar a Tinkoff-Saxo, ruský celok môže víťazstvá Majku a Sagana len ťažko považovať za dostatočný úspech. Väčšie očakávania mali určite aj Etixx - Quick-Step či Giant-Alpecin, ktoré sa síce radovali štyrikrát, ale vzhľadom na pretekársku kvalitu mohli dosiahnuť viac. Naopak, dva premiérové triumfy na GT zaknihovalo zoskupenie MTN-Qhubeka, ktoré musí byť s touto prezentáciou maximálne spokojné.
 
 
grand-tours-graf-etapy
 
 
V jednotlivých etapách sa najčastejšie radoval André Greipel, ktorý predviedol životný výkon na Tour de France. Nemecký šprintér nemal na tomto podujatí konkurenciu a svoju parádnu výkonnosť dokázal pretaviť do želaného výsledku. To sa už nedalo povedať o ostatných jazdcoch, pretože nikto zo šprintérov nedokázal napodobniť jeho úspechy. Sacha Modolo bol dvakrát najrýchlejší na Gire, ale potom chýbali šprintéri, ktorí by boli viackrát úspešní.
 
Oproti minulému roku si pohoršil tím Giant-Alpecin, ktorý doplatil na chorobu Marcela Kittela, a ani John Degenkolb nenadviazal na svoje minuloročné výkony na Vuelte. Väčšiu porciu víťazstiev očakával Mark Cavendish, Peter Sagan vyhral jednu etapu na španielskej GT, ale určite by bol radšej, ak by takýchto úspechov mal na svojom konte viac. Popri skúsenejších cyklistoch vybojovali prvé triumfy v hromadných dojazdoch Danny van Poppel a Caleb Ewan
 
 
grand-tours-graf-sprinteri
                              
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop