Komentár: O Saganovej popularite v USA som vedel, ale naživo ma šokovala

1.10.2015, 22:00 | Magazín C-I.sk | Lukáš Timko
Po štyroch rokoch v Európe sa svetový šampionát presunul na iný kontinent a do USA sa vrátil po 29 rokoch. Zaujímavé je, že v Armstrongovej ére Američania MS nehostili. Štát Virginia sa chcel takýmto spôsobom prezentovať svetu napriek tomu, že v Richmonde cyklistika nemá takú tradíciu ako v iných častiach USA.
 
V kuloároch sa hovorí, že to kompetentní stihli v pravý čas, pretože poplatky smerom k UCI za dejisko šampionátu sa v súčasnosti rapídne zvyšujú. Kým Richmond platil zhruba šesť miliónov dolárov, katarskí šejkovia za budúcoročný "špás" poslali do Aiglu šek v hodnote desiatich miliónov. Podobná suma čaká aj Nórov o rok neskôr. Nečudo, že na rok 2018 ostal iba jediný kandidát Salzburg, ktorý ale nie je ochotný zaplatiť takúto sumu a na richmondskom kongrese UCI ani dejisko šampionátu o tri roky nebolo oznámené.
 
Na samotnom kongrese sa neudialo nič zásadné, keďže nebol volebný. Viacero jeho účastníkov tvrdí, že Brian Cookson veľmi veľa rečnil a žiadnu opozíciu nepustil k slovu. Pozíciu si upevnil a spustil aj svoju "globalizáciu cyklistiky", čo znamená zvyšovanie počtu exotických pretekov za tučné peniaze smerom k UCI, ako aj samotné zvýšenie poplatkov za organizáciu pretekov pod hlavičkou únie, čo môže v konečnom dôsledku znamenať zánik živoriacich európskych pretekov, ktoré aj vo World Tour nahradia iné destinácie. Prezidentov jednotlivých zväzov prekvapilo to, že prvý raz nedostali do ruky žiadne dokumenty, tj. správu o hospodárení, rôzne súhrnné štatistiky, rozpočet a pod. Museli iba veriť tomu, čo bolo povedané.
 
UCI prijalo päť nových členov, spolu teda úniu tvorí 185 zväzov. Viaceré menšie exotické štáty zatiaľ neúspešne žiadali o zmenu v stanovách voľby prezidenta UCI, pretože sa nehlasuje priamou voľbou, ale jednotlivé kontinentálne federácie delegujú svojich zástupcov a je tam veľká prevaha Európy. Pomer je podobný ako pri miestenkach na MS. Dodajme, že medzi trinástimi hlasujúcimi Európanmi je aj prezident SZC Peter Privara. Zatiaľ sa na tom nič meniť nebude.
 
Zásadnou zmenou v budúcom roku je vznik ženskej World Tour. Existovať budú tímy aj preteky (13 jednorázoviek a štyri etapáky, 35 súťažných dní), rovnako ako je to u mužov. Veľkou otázkou ale ostáva to, ako to bude reálne vyzerať, pretože tieto tímy nemajú vysoké rozpočty, je potrebné lietať po celom svete a existuje riziko veľkých rozdielov medzi jednotlivými celkami.
 
 
Vráťme sa ale k Richmondu 2015. Ak máme porovnať šampionát s predchádzajúcimi rokmi, musíme povedať, že v ničom výraznom nezaostal, ale minulosť ani neprevýšil. Pozitívna bola divácka účasť. Američania vytvorili výbornú atmosféru už v piatok, nedeľa bola pekným vyvrcholením. Fanúšikov bolo rozhodne viac ako vlani v Ponferrade, ktorá bola tak trochu v strede ničoho a Španieli to príliš nezachránili. Je vidieť, že Američania majú radi tento životný štýl - návštevu športových podujatí s hot-dogom a pivom v ruke.
 
Čudným ťahom bolo umiestnenie pódia dnu do veľkej haly namiesto klasického outdooru. Možno to bolo aj preto, aby tam ľudia nechali pár dolárov, keďže sa tam nachádzalo množstvo obchodov aj prezentačných stánkov štátu Virginia. Novinárov bolo pochopiteľne menej ako v Európe. Dá sa povedať, že nás do určitej miery chceli pohostiť, ale vo všetkom jedle boli kilá curku, takže sa toho veľa zjesť nedalo. Pozitívne hodnotíme prístup organizátorov, ktorí boli usmievaví a príjemní.
 
 
ms-richmond-preteky-vlajka
 
 
Svetový fenomén Sagan
 
O Petrovom výkone sa popísalo veľa, nebudeme to znova omieľať. V každom prípade nás podpora zo strany Američanov prekvapila. Áno, vyhral Kaliforniu, je v USA obľúbený, ale predpokladali sme, že v Richmonde na opačnej strane obrovskej krajiny to až také viditeľné nebude. Domáci však boli Petrom posadnutí. Fandili svojim a hneď po nich nasledoval s veľkým odstupom pred zvyškom sveta Žilinčan. Vidieť to môžete aj na tomto videu.
 
Už v piatok aj sobotu sa pri slovenskej reprezentácii zastavovali fanúšikovia a pýtali sa na Petra Sagana. Či je tu, alebo na hoteli, či má formu. Že mu fandia a isto vyhrá. Doslova šok som ja osobne zažil v nedeľu. Nechcel som to písať, ale pri tejto príležitosti musím. Absolvoval som jedno kolo pretekov Elite v slovenskom mechaničáku s Jánom Valachom a mechanikom Bertom Nazzarenom, za čo Janovi ďakujem. Rád som videl asi osem až desať slovenských vlajok na celej trati, po amerických a nórskych najviac, ale prístup fanúšikov bol neuveriteľný. Keď auto v určitých častiach okruhu zastavilo alebo išlo pomaly, ľudia doslova šaleli. Človek by si povedal, 27. auto v konvoji, rovnaké ako ostatné, iba s maličkou slovenskou vlajkou pri palivovej nádrži, to nemôže vzbudiť pozornosť. Fanúšikovia ale po aute húfne pokrikovali Go Sagan!!, Slovakia!!, prípadne sa pýtali ako sa darí Petrovi, či je v pohode. Toto bolo pre mňa úplne nečakané až nepochopiteľné. Klasické predsudky o menej inteligentných Američanoch mi nedovolili myslieť si, že si masy ľudí spoja Slovensko a našu vlajku so Saganom. Opak bol pravdou. Znamená to, že Sagan je jednoducho šialený fenomén a suverénne najväčšia reklama na Slovensko v našej histórii.
 
Verme, že nás čaká krásny dúhový rok, keď sa začnú na našich cestách objavovať hobby cyklisti v dúhových dresoch a Peter bude statočne reprezentovať tento honor. Vidíme, že jeho forma po upravení sedla a zmene trénera pred Kaliforniou šla do pozoruhodných výšin a ak bude takto pokračovať, môže nás čakať úžasná jar. Uvidíme, ako to bude vyzerať s nosením dúhy v prípade líderstva v niektorej zo súťaží v etapáku. Niektorí hovoria, že dres majstra sveta má prednosť pred všetkými, no pravidlá UCI to celkom jasne netvrdia. Je tam napísané, že bude "mať právo" nosiť tento dres za každých okolností. Teda aj keby viedol bodovaciu súťaž na Tour de France, no je otázne, či toto právo využije.
 
 
ms-richmond-slovaci-start
 
 
Ostatní Slováci sa zaradili do priemeru
 
Šampionát ale nebol iba o mužskej kategórii Elite, snažili sme sa Vám už tradične priniesť čo najviac informácií aj o ostatných kategóriách. Spoločným menovateľom našej mládeže je, že sa nevie pripraviť na všetky tri vrcholy sezóny - majstrovstvá Slovenska, Európy i sveta. Baška formu neudržal, hoci trať nebola až taká zlá, nešlo sa mu dobre, dostal kŕče a ostal v piatej desiatke. Malovec sa po zranení a bez pretekov do formy ani nedostal a prvoročák Bellan opäť ukázal, že na svet, podobne ako Európu, ešte nemá. Obaja majú šťastie, že budú môcť pôsobiť v kontinentálnych tímoch. Malovec ostane v Cycling Academy a Bellan tam zrejme poputuje za ním, alebo sa presunie do Dukly. Spomínal sa aj AWT-GreenWay v prípade Baškovho odchodu, ale to sa v Jurajovom prípade nezdá pravdepodobné.
 
Juniori predviedli rovnaké preteky ako v Tartu. Ten, od ktorého sa to nečakalo, bol opäť najlepší, hoci Orosove 84. miesto sa za žiadny úspech považovať nedá. Trať a konkurencia bola priťažká pre Foltána a Michalička mal opäť problémy. Všetci traja sú do určitej miery talentovaní, ale musia sa poriadne zlepšiť. Majú na to ešte budúci rok. Všetko, čo pokazili, môžu napraviť. Mládežníckej cyklistike aj jej budúcnosti sa po skončení sezóny budeme venovať...
 
Nepreženieme, keď povieme, že Slovensko nemalo v majstrovských pretekoch žien Elite zastúpenie dvadsať rokov, ale Medveďová vydržala s najlepšími prakticky iba dva a pol kola. Budeme zvedaví, koľko to bude na budúci rok. Skutočnosť, že sa v pretekoch objavili iba štyri provoročáčky a z toho dve dokončili, poukazuje na náročnosť pretekov a veľký skok z juniorskej kategórie. Je ale otázne či sa s tým dá uspokojiť.
 
 
ms-richmond-repre-cela
hore: T. Liška, J. Bučo, T. Rech, M. Hlad, Ľ. Sagan, P. Privara, M. Kolář, J. Valach, J. Michalička, E. Baška, S. Oros, A. Foltán, M. Riška
dole: R. Zoller, B. Nazzareno, P. Sagan, J. Sagan, J. Bellan, Ľ. Malovec, T. Medveďová
 
 
Bude v slovenskej cyklistike viac peňazí? Na koho nadávať?
 
V nedeľu večer sme sa pýtali prezidenta SZC, ako naloží s týmto najväčším úspechom histórie slovenskej cyklistiky. Povedal nám toto: "Veľmi dúfam a urobím všetko preto, aby sme nepremárnili šancu, tak ako sa to zrejme stalo pri hokejovom titule v roku 2002. Peťov titul nám možno otvorí ďalšie dvere na ministerstve či k sponzorom, výzvou zostáva absencia generálneho partnera. Máme majstra sveta, európskeho šampióna aj zelený dres z Tour de France, takže kedy, ak nie teraz."
 
Keďže toto je komentár, môže obsahovať názor šéfredaktora. Tu je: Na Slovensku má slovo "funkcionár" výrazne negatívnu konotáciu. Sedí si na stoličke, hrabe pre seba, je neschopný čokoľvek zabezpečiť, cicia štátny rozpočet. Každý súdny človek však vidí, že Slovenský zväz cyklistiky rapídne rastie. Faktom je, že bývalé vedenie SZC nemalo žiadnych súkromných sponzorov, prezident SZC sa nezúčastňoval na kongresoch ani žiadnych akciách UCI. Vozový park obsahoval tri autá v zúboženom stave. Nové, na slovenské pomery veľmi mladé a vzdelané, vedenie SZC za štyri roky vymenilo a zdvojnásobilo autá, s ktorými reprezentácia chodí po Európe. Má šesť stálych sponzorov, mimochodom viac ako ČSC, (po reakcii p. Vašíčka som si znova otvoril web ČSC a po dôkladnejšom hľadaní našiel osem, takže sa Čechom ospravedlňujem! Nerozumiem ale, prečo mali na sponzorskej stene v Richmonde iba troch, z čoho som pôvodne vychádzal) a ďalších menších na jednotlivé akcie. Približne 55 % nákladov amerického výjazdu uhradili súkromní sponzori. SZC sa navyše nedarí v kruhu Slovenského olympijského výboru, pretože prezident zväzu otvorene vystupuje proti Františkovi Chmelárovi a spol. 
 
Absencia generálneho partnera je naozajstným nedostatkom. Je však potrebné si uvedomiť, že podnikateľský sektor si cyklistiku spája so Saganom a mať svoje logo na jeho drese chcú, ale stáva sa tak iba jediný raz do roka, práve na MS. To je obrovský rozdiel medzi cyklistikou a ostatnými športami. Futbalisti i hokejisti majú na sebe reprezentačný dres s logami partnerov zhruba desaťkrát. Nehovoriac o iných športoch, kde športovci nepôsobia v zahraničných kluboch, teda tunajšieho sponzora prezentujú neustále.
 
Nestačí iba frflať a nadávať na neschopných funkcionárov, ale uvedomiť si súvislosti. Ľudia z blízkeho okolia SZC vedia, že prezident niekoľkokrát dobiedzal a vážne rokoval so všetkými troma mobilnými operátormi, ale mnoho veľkých rýb je teraz v zabehanom stave, keď nechce zvyšovať svoje sponzorské aktivity, museli by niektorý šport opustiť a všetky si prirodzene pozíciu chcú za každú cenu udržať.
 
 
ms-richmond-sponzori-szc
 
 
Je potrebné si šampionát zaslúžiť, alebo iba splniť neexistujúce kritériá?
 
Počas MS sa na sociálnej sieti objavil status juniorskej majsterky Slovenska v časovke, že nebola nominovaná na MS, hoci splnila kritériá. Zákonite sa rozbehli diskusie, že to nie je v poriadku, nepodporujú sa talenty, naopak ubíja sa ich nadšenie a hanba kompetentným, zasa nejakým hlúpim funkcionárom. To je opäť mimoriadne povrchné videnie bez vedomostnej gramotnosti. O tom, kto sa zúčastní na MS, rozhodujú volené, teda kvalifikované, komisie na návrhy repre trénerov. Ľudia, ktorí jednoducho vedia, či si daný športovec zaslúži cestovať polovicu planéty kvôli 25-minútovému výkonu v časovke. Jedna vec je splniť kritériá (u žien a junioriek nie sú žiadne, aby sa vôbec obsadil pelotón, tzn. jednu cyklistku môže postaviť každá krajina) a druhá na šampionát reálne patriť. Inkriminovanú osobu v časovke na MSR a ČR zdolalo sedem českých pretekárok a ani tá najrýchlejšia do USA necestovala. To, že by Lucia v pretekoch s hromadným štartom ani nenastúpila a kvôli časovke by v USA strávila desať dní už rozvádzať nebudeme.
 
Niekedy stačí obyčajná súdnosť. Slovenská reprezentácia sa nemôže hrať na niečo, čo nie je. Na jednej strane sa vo veľkom kritizuje, že funkcionári nevedia zabezpečiť sponzorov, že na MS chodí veľa bafíkov a potom sa zasa úplne opačne nadáva na to, že sme nevyužili všetky miestenky, ktoré by stáli kasu tisíce eur. Filozofia, že si športovec svetový šampionát musí zaslúžiť rozhodne nie je na škodu a praktizuje sa všade. Práve táto filozofia zvyšuje motiváciu. Takýto športovec už prichádza na podujatie s cieľom na ňom niečo ukázať.
 
 
Na záver chcem poďakovať sponzorom, že mi umožnili cestovať na MS, kam som sa rozhodne netlačil a ani s tým nerátal. Nie som so svojou prácou príliš spokojný, čo pramenilo z toho, že sme my píšuci novnári mali od UCI prísny zákaz filmovať aj fotografovať. Zároveň nie som bulvárny novinár, aby som sa tlačil niekam, kam nepatrím.
 
 
Časť tlačovej konferencie s Petrom Saganom:
 
 

 
 
Súvisiace články:
{module ms-2015-clanky}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop