Karol Voltemár: O sile ľudskej vôle

15.3.2016, 23:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Čas od času Vám predstavíme človeka, ktorý svoju lásku k cyklistike vyjadruje neobyčajným spôsobom. Dnes je to Slovák Karol Voltemár, ktorý zhmotňuje sny do reality. V spoločnosti bicykla spoznáva seba i svet. Po 34 mesiacoch cestovania má v nohách 43 krajín a viac ako 56-tisíc kilometrov.
 
Ako dieťa rád listoval cestovateľské časopisy a sníval o ďalekých dobrodružstvách. Napriek počítačovému boomu si postupne vybudoval vzťah k športu, prírode a cestovaniu. Možno až závislosť. Nezastavila ho ani vážna nehoda na lyžiach, po ktorej mu lekár predpovedal vozík. K športu sa vrátil s tyčou v nohe a so snom o životnom štýle cestovateľa. Tri roky sa tvrdo pripravoval, šetril peniaze a plánoval organizáciu, aby sa napokon vzdal bratislavského pohodlia.
 
 
voltemar 7
 
 
MIMO KOMFORT
 
Na cestu okolo sveta a mimo komfortnej zóny sa vydal v máji 2013 spod Devína. Odvtedy ho ženie túžba po spoznávaní seba, ľudí a sveta, po objavovaní nového a neznámeho. Chce inšpirovať ľudí, že myšlienky a idey sú uskutočniteľné. To všetko s denným rozpočtom do 10 eur, k čomu sa občas prirátajú viacnásobne vyššie servisné či byrokratické poplatky.
 
Vybavenie na cestu ho aj s podporou sponzorov stálo približne 13-tisíc eur. Už precestoval Európu, Áziu, Austráliu, Severnú Ameriku a aktuálne sa nachádza na hraniciach medzi Peru a Bolíviou. Denne prejde 50 až 200 kilometrov. Zväčša prespáva v stane, občas u bežných ľudí alebo v lacných hoteloch.
 
 
video v clanku ikonka cierna30 000 kilometrov
 
 
DEŇ ZA DŇOM
 
Karol cestuje okolo sveta takmer tri roky, ktoré sa skladajú z každodenných zážitkov a vnútorných bojov. V Iráne ho zvalcoval traktor, v Číne sa zrazil s motorkou. Prekonal črevné problémy, hlad i tropickú horúčku, pokračoval s odštiepenou kosťou. Prežil nekonečné dažde, takmer stopercentnú vlhkosť, nedýchateľný smog, púštnu búrku, blízkosť tornáda, pekelnosť horúčavy. Na vlastnej koži pocítil totalitné režimy, nekonečnú byrokraciu i šťastnú chudobu.
 
Za najväčšie nebezpečenstvo aj dobro cesty označuje ľudí, ktorých stretol. Nevraživých šoférov i zlodejov v kontraste s pohostinnými dobrákmi so srdcom na dlani. Viac ako desaťkrát menil koleso či reťaz. Svojim spôsobom už prešiel okolo sveta, keďže priemer Zeme po rovníku je 40 075 kilometrov. Pokračuje ďalej. V pláne má príchod do Rio de Janiero, odtiaľ presun do Afriky a na jeseň 2016 návrat na rodnú hrudu. Na Slovensku a v Česku bude mať sériu prezentácií o celom putovaní po všetkých zaľudnených kontinentoch.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrednáška v Bratislave po prvom roku cesty
 
Cestu Karola Voltemára môžete sledovať a podporiť aj na webe worldbiketravel.sk
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop