Cyklistický mág Lefévere: Sagan je najlepší na svete, Martina Velitsa potrebujeme

30.4.2016, 22:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Pri príležitosti siedmeho spoločného poľsko-slovenského ročníka Karpatských pretekov kuriérov (29.4. - 3.5.), ktoré patria k svetovo najvýznamnejším podujatiam pre cyklistov do 23 rokov a v nedeľu majú na programe slovenskú etapu z Trenčianskych Teplíc do Starej Bystrice, navštívili Slovensko vzácni hostia. Konkrétne generálny manažér Etixx - Quick-Step Patrick Lefévere a hviezdny jazdec tohto celku Zdeněk Štybar
 
"Rád si pozriem preteky mladíkov, z ktorých vyrastú veľkí šampióni. Do našej mládežníckej farmy Klein Constantia vyberáme jazdcov veľmi starostlivo. Zrejme iba my posielame skautov na všetky významné preteky na viacerých kontinentoch. Výsledkom je, že máme veľmi rôznorodú súpisku. Mám nádej, že v najbližších rokoch prejdú aj ďalší mladíci do nášho elitného tímu. Vychovali sme tak Alaphilippa alebo Vakoča. Musíme hľadať budúcich víťazov, investícia do budúcnosti je nevyhnutná," začal rozprávanie Patrick Lefévere.  
 
Nadviazal naňho prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara: "Teší ma, že takéto významné podujatie prechádza Slovenskom, že sa na ňom podieľajú slovenskí organizátori. Toto spolu s minuloročným titulom majstra sveta i Európy v cestnej cyklistike a ďalšími úspechmi je výborná kombinácia pre tak malú krajinu, ako je Slovensko. Myslím, že aj pán Lefévere sa teší, že je v takejto cyklistickej krajine a má tu spojenca v podobe spoločnosti janom." 
 
janom už piaty rok sponzoruje World Tour tím Etixx - Quick-Step, v roku 2012 ho priviedla na tímové sústredenie vo vojenskej základni Lešť. "Dlhodobo podporujeme cyklistiku na domácej i medzinárodnej úrovni, boli sme pri raste viacerých mladých talentov. Tešíme sa spolu z mnohých úspechov a dúfame, že v budúcnosti naša spolupráca prinesie nové talenty a nové úspechy," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti janom Daniel Šmigura. Skupina s dohnianskymi koreňmi sponzoruje a prostredníctvom CK EPIC Dohňany spoluorganizuje Karpatské preteky kuriérov.
 
"Robia veľa pre náš tím, sú dôležitým sponzorom a potrebujeme ich. Ján Miškovský sleduje celé dianie zblízka, je veľmi zanietený, rovnako ako celá rodina Miškovských," chválil spoluprácu Lefévere.
 
 
tlacovka 08
M. Porubec - D. Šmigura - P. Lefévere - Z. Štybar - P. Privara (© J. Maliňák, C-I.sk)

 
ZRKADLO JARI
 
Jeden z najvplyvnejších mužov svetovej cyklistiky Lefévere si odskočil na Slovensko po tradične hektickej jarnej časti sezóny so štyrmi klasikárskymi monumentmi. Jar Etixxu zhodnotil podobnými slovami, ako už pred pár dňami pre zahraničné médiá. "Chceli sme vyhrať veľkú klasiku. Nevyhovárame sa, ale najrýchlejší šprintér Gaviria spadol na Miláno - San Remo tesne pred cieľom a Boonen bol tesne druhý na Paríž - Roubaix za Haymanom, ktorý podal výkon zopakovateľný iba raz v kariére. Zároveň som spokojný, že už máme 23 víťazstiev, viac ako ktokoľvek iný, a získalo ich viac ako desať rôznych jazdcov, čo svedčí o dobrom tímovom výkone. Každopádne, sezóna je dlhá, má tri hlavné obdobia a všetko zhodnotíme až na konci." 
 
Podobne Zdeněk Štybar sa radšej pozerá dopredu po nevydarených monumentoch, na ktorých nenadviazal na víťaznú etapu z Tirreno - Adriatico. "Myslím, že som mal veľmi sľubný štart do sezóny, ale po Tirrene som ochorel, na Miláno - San Remo som spadol na Cipresse a až teraz pred týždňom som dobral antibiotiká po Paríž-Roubaix. Dlho som bojoval s vírusom, ktorý ovplyvnil moju jar, ale už sa sústredím na budúcnosť a druhú časť sezóny," komentoval "Štyby". Trojnásobný majster sveta v cyklokrose naštartoval aktuálnu sezónu aj návratom k pôvodnej disciplíne, ale iba na jedinom podujatí doma v belgickom Essene. "Beriem to skôr ako zábavu. V zime potrebujem najazdiť kilometre na ceste, čiže v príprave mi nesedí intenzita cyklokrosu, s cestou sa to dá iba ťažko skombinovať."
 
 
tlacovka 17
Zdeněk Štybar (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
SPOJENIE SO SAGANOM
      
Najdlhšie pôsobiaci tímový šéf v profesionálnom pelotóne Patrick Lefévere nemohol vynechať fenomén Petra Sagana, ktorého ako devätnásťročného testoval, ale napokon ho nezobral do tímu. Neskôr to označil ako svoju veľkú chybu, ktorú tentoraz bližšie vysvetlil a reagoval na šumy o príchode Žilinčana do belgickej stajne:
 
"Aktuálne rokujeme s asi 150 cyklistami, respektíve s ich manažérmi, ktorí ma presviedčajú už od začiatku sezóny. Samozrejme, možný zánik tímu Tinkoff a ďalších tímov vedie k nervozite na prestupovom trhu a všetko je otvorené. Áno, testovali sme Petra, keď mal 17 rokov (v skutočnosti 19, pozn. red.), ale rovnako sme kedysi nezobrali Cancellaru, Pozzata, Boassona Hagena či Kwiatkowskeho (najprv šiel do RadioShacku, pozn. red.). To je cyklistika. Možno Peter Sagan raz bude pretekať v našom tíme, ale nemôžem povedať, či to bude po zániku Tinkoffu alebo o päť rokov."  
 
Lefévere však neskrýval záujem o úradujúceho majstra sveta z Richmondu. "Nie je tajomstvom, že Peter Sagan je aktuálne najlepším cyklistom na svete. Áno, rokovali sme s jeho manažérom Giovannim Lombardim, ale nerozprávali sme o peniazoch, takže niektorí novinári vedia o rokovaniach asi viac ako my. Pre mňa je dôležitá športová stránka, ako cyklista zapadne do tímu. Nezabúdajme, že už máme v tíme klasikárov ako Štybara, Terpstru a Trentina. Mohli by sme byť pre Sagana dobrým tímom, viackrát ostal v pretekoch bez tímovej podpory. My mu vieme ponúknuť výborný podporný tím. Ale momentálne neviem, ako sa to vyvinie."
 
Žilinčanovi vzdal hold aj druhý muž Paríž - Roubaix 2015 Zdeněk Štybar, ktorý potvrdil, že nie je ľahké byť konkurentom slovenského šampióna: "S Petrom mám veľmi dobrý vzťah, často sa v pelotóne rozprávame. Na trati ale nosíme iné dresy a musíme to brať profesionálne, rozmýšľame iba o vlastnom úspechu. Má silný šprint, ale na Okolo Flámska sme videli, že dokáže ísť sólo únik aj 30 kilometrov. Preto sa s ním ťažko spolupracuje. Ako hovoril Patrick Lefévere, Peter Sagan je aktuálne asi najlepším cyklistom na svete. Štýlom jazdy dokazuje, že dúhový dres mu patrí zaslúžene."
 
 
tlacovka 18
Patrick Lefévere na tlačovke (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
OCENENIE MARTINA VELITSA
 
Slávny cyklistický funkcionár a rodák z flámskej časti Belgicka sa vyjadril aj k pozícii slovenského profesionálneho cyklistu Martina Velitsa v belgickom celku: "Sme spokojní s jeho prácou. Martin je inteligentný chalan. Vie, že nikdy nevyhrá Tour de France alebo Paríž - Roubaix, ale potrebujeme cyklistov ako on. Bojuje v únikoch, podporuje šprintérov, pomáha ostatným. Dá sa to nazvať ako špinavá práca, ale všetci si to veľmi ceníme, vhodne zapadá do nášho družstva.
 
K pochvale Púchovčana sa pridal tiež Peter Privara: "Každý domestik vo World Tour tíme, i keď nemám rád to slovo, je na absolútne elitnej úrovni. Nemám rád, keď sa ich výkony znehodnocujú. Konkurencia sa stále zväčšuje a cyklistika je mimoriadne náročný šport. Klobúk dole."
 
kratka sprava ikonkaSúvisiaca krátka správa
martinn tony tlacovka
 
 
NÁROČNÉ RIO 
 
Extrémne náročná bude aj tohtoročná trasa olympijských cestných pretekov s hromadným štartom v Rio de Janeiro. "Myslím, že najväčšie šance majú štyria alebo piati jazdci ako Quintana, Froome, Contador či Rodríguez. Bude tam veľká rôznorodosť taktík. Určite vyhrá typický vrchár. Samozrejme, o nomináciách a taktike rozhodujú národné zväzy, je to v ich réžii, takže si to zrejme pozriem len v televízii, " vyjadril sa s typickou dávkou nadhľadu Lefévere. O tom, ktorých pretekárov svojho tímu by rád videl v Riu, rozprávať nechcel.
 
Ani Zdeněk Štybar vraj ešte nemá istú účasť na brazílskej oslave športu. "Ďalším mojim veľkým cieľom je Tour de France, ale Rio de Janeiro je zatiaľ otázne. Ako Česko máme štyri miestenky, ale viacerých kandidátov, minimálne päť. Samozrejme, trať je veľmi náročná. Dúfam, že sa dostanem do formy, no a že tam pôjdem." 
 
Štybar komentoval aj krátkodobý návrat Petra Sagana k horskej cyklistike, v ktorej by teoreticky mohol štartovať na brazílskej olympiáde. "Absolútne ho chápem. Má na to formu, skúsenosti aj techniku, ale nie je to jednoduché, ten prechod na iný bicykel a do výrazne intenzívnejšieho cyklokrosu. Na ceste nejazdíme ani časovky tak intenzívne, telo si musí zvyknúť. Myslím, že Peter si to užíva, a to je najdôležitejšie."
 
 
MOTORČEKOVÉ DOŽIVOTIE A HOKEJOVÉ TRETINY
 
Lefévere sa nevyhol ani téme technologického dopingu v pelotóne. "Odhalili jedno dievča v cyklokrose, a to je všetko. Iné prípady boli v rovine špekulácií. Myslím si, že ak to neviete dokázať, mali by ste byť ticho. Ak poviete A, treba povedať aj B a priniesť dôkaz. Obviniť je ľahké, dokázať ťažšie. Samozrejme, som za prísne kontroly a ak niekoho prichytia, tak by mal dostať doživotný zákaz." Zdeněk Štybar vyjadril súhlasné stanovisko.
 
Po skončení tlačovej konferencie si prominentní hostia šli na pár minút pozrieť hokejový zápas Slovenska s Dánskom (Lefévere možno prvý raz v živote videl ľadový hokej), ktorý sa hral iba pár metrov od známeho hotela a napokon sa presunuli sa do Dohnian. V nedeľu sú k dispozícii fanúšikom v Trenčianskych Tepliciach aj Starej Bystrici.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z tlačovej konferencie (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
Fotografia 1 z 12
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideozáznam z tlačovej konferencie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop