Movistar si udržuje pozície na Grand Tours, do popredia idú Orica a Etixx

26.9.2016, 22:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Jedným z vrcholov každého ročníka sú preteky Grand Tour, ktoré priťahujú obrovskú pozornosť, a pre jednotlivé zoskupenia sú meradlom úspechu, či neúspechu tej-ktorej sezóny. Na týchto podujatiach si udržuje silnú pozíciu Movistar, tímu Sky sa naďalej darí na TdF a v tomto smere urobila najväčší prerod Orica. A úspešný ročník má za sebou aj Etixx.
 
 
Na Gire úspešný Nibali, ale Astana v sezóne veľa nevyhrávala
 
Na Giro d'Italia to dlhú dobu vyzeralo, že premiérový titul na trojtýždňových pretekoch získajú Steven Kruijswijk alebo Esteban Cháves, ale v záverečných etapách predviedol Vincenzo Nibali výnimočné znovuzrodenie. Domáci šampión zvíťazil napriek tomu, že po osemnástich etapách strácal na lídra pretekov neuveriteľných 4:43, ale toto manko dokázal vynulovať za dve etapy. Využil na to svoje skúsenosti, ktoré ešte chýbali Kruijswijkovi a Chávesovi. Tí počas pretekov mali Nibaliho doslova na lopate, ale nedokázali mu zasadiť smrtiaci úder. Jazdec tímu Astana začal svoj obrat na cieľovom stúpaní Risoul, kde uštval svojich najväčších súperov, a odštartoval naháňačku, ktorá sa len tak nevidí.
 
 
nibali podium profilovka astanaf
Vincenzo Nibali na pódiu Giro d'Italia 2016 (© Astana Pro Team)
 
 
Nibaliho etapový triumf vo francúzskom lyžiarskom stredisku bol dôležitým momentom pre zisk titulu, ale pre jeho zamestnávateľa to bola len jediná víťazná etapa v tomto ročníku na GT. Astana si v tomto smere pohoršila, veď v minulom roku vyhrala až sedem etáp, čo bolo minuloročné maximum. Bolo vidno, že tentoraz jej chýbali víťazstvá Fabia Arua a prejavil sa aj odchod Mikela Landu.
 
Naopak, oproti minulému ročníku si výrazne polepšil tím Etixx - Quick-Step, ktorý dokázal zdvojnásobiť počet víťazstiev, a s celkovým počtom deväť sa stal v tomto smere najúspešnejším. Belgická zostava sa štyrikrát tešila na Gire a Vuelte a nosila tu aj najcennejší dres. Na obidvoch podujatiach bol úspešný Gianluca Brambilla, na Gire a Tour sa zase presadil Marcel Kittel, ale nemecký šprintér nemohol byť spokojný len s jedným triumfom na francúzskom podujatí.
 
V malej miere si polepšili tímy Lotto-Soudal, Orica a Sky (štyri z piatich víťazstiev získal Froome) a medzi hlavných skokanov patrili Dimension Data a IAM Cycling. Africké zoskupenie bolo mimoriadne úspešné na Tour de France, kde šprintérske gala-predstavenie Marka Cavendisha doplnil Steve Cummings. Peknú rozlúčku so svojou činnosťou predviedla švajčiarska zostava, ktorá sa tešila na každej GT. Treba pripomenúť, že v minulom roku na tomto javisku nezískala ani jedno víťazstvo. Teraz sa do tohto nelichotivého postavenia dostali Trek-Segafredo a Cannondale - Drapac. O jeden triumf si polepšil Tinkoff. Kým v minulom roku boli úspešní Peter Sagan a Alberto Contador, v aktuálnej sezóne sa v ruskom celku presadil len svetový šampión.           
 
 
grand tours 2016 graf etapy timy
 
 
Top 10 na Giro d'Italia 2016
1. NIBALI Vincenzo link ikonka Astana Pro Team link ikonka 86:32:49 850
2. CHÁVES Esteban link ikonka Orica GreenEDGE link ikonka 00:52 680
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:17 575
4. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:50 460
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff link ikonka 04:37 380
6. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step link ikonka 08:31 320
7. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale Pro Cycling Team link ikonka 11:47 260
8. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 13:21 220
9. ATAPUMA Darwin BMC Racing Team link ikonka 14:09 180
10. SIVTSOV Konstantin Dimension Data for Qhubeka link ikonka 16:20 140
 
 
Tour a Sky idú dokopy, tešila sa celá britská cyklistika 
 
Na Tour de France sme videli tú istú pesničku ako pred rokom. Sky dorazil na podujatie v špičkovej forme, a netýkalo sa to len samotného lídra Chrisa Frooma, ale celého podporného tímu. Konkurencia mala síce k dispozícii výborný profil, aby poriadne otestovala Froomove schopnosti, ale britský celok vybudoval okolo svojho kapitána nepriechodnú hradbu. Quintana a spol. ani nedostali šancu, aby ho vyzvali na priamy súboj, ale nič nenasvedčovalo tomu, že by britský jazdec nebol pripravený na túto konfrontáciu.
 
 
 
tdf 2016 podium 2 movf
pódium Tour de France 2016: Bardet - Froome - Quintana (© Movistar Team)
 
 
Ale Froome nezvíťazil na Starej dáme len kvôli takmer dokonalej podpore od spolujazdcov, veď vyhral dve etapy a dvakrát obsadil druhé miesto. A vytvoril tak slušný základ pre britskú cyklistiku, ktorá si v tejto sezóne vychutnala až jedenásť etapových triumfov, vrátane víťazstva tímu Sky v TTT na Vuelte. Froome pridal aj ďalšie dva úspechy na Vuelte a vyrovnal tak Cavendishovu bilanciu z TdF. Na francúzskej GT sa Veľkej Británii ohromne darilo, ku konečnej cifre sedem víťazstiev sa pridal aj Cummings. Na Vuelte sa potom predviedol Simon Yates. K absolútnej spokojnosti im chýbal len víťazný zárez z Gira.
 
Deväť triumfov získali nemeckí jazdci, tí zase neboli úspešní len na Vuelte. No vytiahli sa na talianskej GT, kde uchmatli až sedem víťazstiev. Zaujímavosťou bolo, že všetky vybojovali v hromadných špurtoch. Na Tour de France sa jedenkrát presadili Greipel a Kittel a ich vzájomný súboj na GT skončil v pomere 4:3 pre jazdca tímu Lotto-Soudal. 
 
Sedem víťazstiev ukoristili talianski borci, ale s výnimkou Nibaliho a Ulissiho sa nepresadili tie najväčšie hviezdy. Veď v koncovkách boli úspešní takí borci ako Trentin, Brambilla, Ciccone alebo Conti. Dôvod na radosť mali aj belgickí fanúšikovia. Na Gire sa presadil po útoku Wellens, podobným spôsobom sa vytiahli na TdF Van Avermet a De Gendt. Ale až štyrikrát boli úspešní na Vuelte, kde potiahli belgické farby Meersman, Van Genechten a Keukeleire.
 
Holandsko potešil tromi víťazstvami Tom Dumoulin, Francúzom v tomto rebríčku musia chýbať veľké mená, okrem Bardeta sa presadili len Geniez, Calmejane a Latour. V tejto spoločnosti mala zastúpenie aj slovenská trikolóra, ktorú zviditeľnil na Tour de France Peter Sagan. Dvomi víťazstvami na Vuelte zaujal dánsky cyklista Magnus Cort Nielsen
   
 
grand tours 2016 graf etapy krajiny
 
 
Top 10 na Tour de France 2016
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 89:04:48 1000
2. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 04:05 800
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:21 675
4. YATES Adam ORICA - BikeExchange link ikonka 04:42 575
5. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 05:17 475
6. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:16 400
7. RODRÍGUEZ Joaquim link ikonka Team Katusha 06:58 325
8. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 06:58 275
9. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 07:04 225
10. KREUZIGER Roman link ikonka Tinkoff link ikonka 07:11 175
 
 
Movistar si znovu vychutnal domácu GT
 
Na Vuelte sa odohral zaujímavý pokus Chrisa Frooma vyhrať dve 3-týždňové preteky za sebou, a takmer sa mu to podarilo. Španielske podujatie pripravilo mnoho zvratov a môžeme povedať, že to bola Grand Tour, na ktorú sa výborne pozeralo, pretože od začiatku do konca sa starali o zábavu svetoví jazdci. Na trati boli ozdobou súboje Quintanu s Froomom a Oricy proti Contadorovi. Quintana si chcel budovať náskok v kopcoch, Froome sa sústredil na rovinatú časovku, ale napínavú zápletku nečakane vyriešila pätnásta etapa, kde zlyhal tím Sky a exceloval Quintana.           
 
 
froome quintana stupanie vuelta 2016 movf
Nairo Quitana a Chris Froome na Vuelte (© Movistar Team)
 
 
Kolumbijský pretekár tak po nevydarenej Starej dáme predsa len ovládol Grand Tour, úspech na Vuelte bude mať na neho určite blahodarný vplyv aj v nasledujúcom ročníku. Nairo Quintana vyhral svoju druhú Grand Tour v kariére a aj vďaka tomu sa Movistar udržal na výslní z hľadiska umiestnení v Top 10 na najväčších etapových podujatiach. Len španielska zostava sa mohla pýšiť skvelou bilanciou, že na všetkých 3-týždňových pretekoch mala v elitnej spoločnosti až dvoch jazdcov. Ale keby len to, vždy sa objavila aj na pódiu. To len podčiarkuje obrovskú kvalitu tohto zoskupenia, ktoré bude chcieť v budúcom ročníku konečne poraziť tím Sky na TdF.
 
V tomto smere sa výrazne posunula Orica- BikeExchange, ktorá sa v najlepšej desiatke objavila až štyrikrát, kým v ostatnej sezóne to bolo len raz. Vydarené Giro a Vueltu má za sebou Esteban Cháves, ktorý tam vybojoval druhé, resp. tretie miesto, a s podobným výsledkom sa môžu pochváliť len tí najleší z najlepších. Prelomové výsledky dosiahli aj talentovaní britskí jazdci Adam a Simon Yates, ktorí začínajú napĺňať svoj potenciál, a spoločne s Chávesom tvoria veľmi silnú budúcnosť austrálskej zostavy. Orica sa tak musí prirodzene transformovať na tím, ktorého cieľom sa stáva klasifikácia v etapových pretekoch.    
 
Tinkoff mal zastúpenie v elitnej spoločnosti na každej GT, o čo sa postarali Majka, Kreuziger a Contador, ale ani raz sa nedostali na pódium, čo mal dosiahnuť predovšetkým Pistolero. Podobný rezultát vybojoval Etixx - Quick-Step, ale v belgickom celku museli byť mimoriadne spokojní, keďže v minulom roku nemali v Top 10 ani jedného zástupcu. Teraz sa tam ukázali Jungels, Daniel Martin a De la Cruz. Medzi skokanov patril aj Cannondale - Drapac, ktorý najskôr získal siedme miesto na Gire s osvedčeným Rigobertom Uránom, a ich veľké chvíle prišli aj na Vuelte, kde sa výborne predviedli Talansky a Formolo.
 
V tíme Sky bol na všetko sám Chris Froome, BMC si polepšilo príchodom Richie Porta. Zo svojich pozícii mierne ustúpila Kaťuša, ktoré sa dostala do Top 10 len na Tour, kde sa ešte raz vytiahol Joaquim Rodríguez. Na Starej dáme sa  ukázal aj tím Lampre-Merida, ktorý stále cibrí potenciál Louis Meintjesa, a s jedným prienikom do najlepšej desiatky musel byť spokojný Ag2R, pretože z toho bolo druhé miesto na TdF, ktorým sa môže chváliť Romain Bardet.   
 
 
grand tours 2016 graf top 10
 
 
Top 10 na Vuelta a Espaňa 2016
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 83:31:28 850
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:23 680
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - BikeExchange link ikonka 04:08 575
4. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 04:21 460
5. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 07:43 380
6. YATES Simon ORICA - BikeExchange link ikonka 08:33 320
7. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 11:18 260
8. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 13:04 220
9. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 13:17 180
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 14:07 140
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop