Eroica, návrat do minulého storočia + foto a video

20.10.2016, 22:00 | Magazín C-I.sk | Martin Fraňo
V malebnom mestečku Gaiole in Chanti obkolesenom toskánskymi vinicami a prašnými bielymi cestami „Strade Bianche“ sa konal už jubilejný, dvadsiaty ročník podujatia Eroica. Každý znalec histórie vie, že Eroica je podujatie určené pre široké masy cyklistov, štartujúcich na bicykloch vyrobených pred rokom 1987. Teda oceľové rámy, pedále s klipsňami, či radiace páčky na ráme sú podmienkou účasti. Čoraz populárnejšie sú bicykle vyrobené pred vojnou, s prvými meničmi prevodov Vittoria Margheritta či Campagnolo Cambio Corsa, ba dokonca i bicykle s pevným prevodom zo začiatku storočia. Po úspechu podujatia pre široké masy sa presadili niektoré úseky ciest i v profesionálnom podujatí Strade Bianche, ktoré využíva niektoré úseky z Eroicy a v roku 2017 dokonca dosiahlo zaradenie do kalendára World Tour.
 
 
eroica 5
 
 
Už po druhýkrát sa podujatia zúčastnila aj slovenská minivýprava, tentokrát v päťčlennom zložení, zastupujúca i náš portál cycling-info.sk. K vlaňajším absolventom kráľovskej dvestovky Martinovi Fraňovi a Lívii Hanesovej sa pridalo i ďalšie slovenské trio Ján Fraňo a ďalšia cyklistická rodina exmajstra Európy Eva a Juraj Gavendovci. Podujatie sa teší obrovskej popularite, ktorá viedla k neuveriteľnému zvýšeniu počtu štartujúcich z niekoľko desiatok v prvom ročníku k historickému tohtoročnému maximu 7 000 cyklistov. Začiatky podujatia boli veľmi pionierske a niesli sa v duchu veľkého nadšenia organizátorov, ktoré je však z podujatia cítiť i dnes. V maličkom vinárskom mestečku Gaiole in Chianti sa už od štvrtka schádzali cyklisti z celého sveta, zo všetkých kontinentov a desiatok štátov. Pre zúčastnených bol pripravený kultúrny program v duchu retro. Gurmánske špeciality regíónu, predovšetkým kvalitné červené víno, či talianske syry a kvalitná káva čihali na účastníkov zo všetkých strán. Novinkou bola výstava historických bicyklov v neďalekom kaštieli  z jedenásteho storočia – Castel di Brollio.
 
 
eroica 4
 
 
Aj keď mestečko normálne číta niečo cez dvetisíc obyvateľov, na svojom malebnom historickom námestí v deň štartu Eroica privítalo 7 000 účastníkov so svojim doprovodom. Prvý víkend v októbri to v Gaiole jednoducho žije. Organizátori pripravili opäť kvalitné zázemie, stanovanie a kempovanie na miestnom futbalovom ihrisku s kompletným sociálnym zázemím bolo takmer obsadené, pretože štart prvých pretekárov je už o piatej hodine rannej v nedeľu, keď sa vydajú na najdlhšie trate 209 a 135 kilometrov prví cyklistickí retronadšenci. Pre štart do pol siedmej je predpísané povinné osvetlenie, teda údolie Gaiole sa v nedeľné ráno ocitne vo svetielkujúcom pelotóne tisícok cyklistov, ktorí sa vydali na jednotlivé trasy podujatia. Nádherný pohľad sa naskytne každému účastníkovi na 10.kilometri, keď sa cyklisti odklonia na prvý úsek šotolinovej cesty vinicou-Strade Bianche pri malebnom Castel di Brolio. Sviečky lemujúce trať len umocňujú neskutočnú atmosféru, ktorú toto podujatie má. Je to skrátka návrat v čase k cyklistike v začiatkom minulého storočia. Tvrdej cyklistike, kde cyklisti štartovali za skorých ranných hodín a do cieľa dorazili za tmy, akékoľvek poruchy a defekty si opravovali sami. Jednotlivé trate 209, 135, 76 a 46 kilometrov obsahujú zhruba polovicu na nespevnenej vozovke, idúcej cez toskánske vinice. Nie sú to však rovinaté nudné úseky, no neustále stúpania a klesania. Tisícky cyklistov lemujú cestu, trápia sa v strmých stúpaniach, mohí tlačia.
 
 
eroica 3
 
 
Trate 46 a 76 kilometrov sú pre začiatočníkov. Aj keď naša dvojica nováčikov Eva s Jankom radšej zvolia 46 kilometrovú trať, sami v cieli zhodnotia, že aj pre cyklistu, ktorý toho moc najazdené nemá, je  76ka ideál. Aby si deň náležite užil, no pocítil aj tvrdosť a nekompromisnosť historickej cyklistiky. Trať 135, ktorú absolvovali Juraj s Líviou už vyžaduje pravidelné tréningy a dobrú fyzickú pripravenosť a zároveň ponúkne nádherné scenérie toskánskych viníc. Trať 209 kilometrov, ktorú po vlaňajšej premiére absolvoval Martin opäť je už skúškou morálky a hlavne silnej fyzickej a mentálnej pripravenosti. No podobných šialencov sú tisíce. Je zaujímavé, že medzi najväčší počet štartujúcich sa ráno medzi piatok a šiestou vydal práve na tú najťažšiu a najdlhšiu trať. Zaujímavosťou je i to, že 209kilometov s priblizne 130 kilometrami po nespevnenej vozovke s celkovým nastúpaním 3760 metrov absolvovalo veľké množsto cyklistov v pokročilom veku 50-65 rokov. Dokonca nechýbajú i tí, čo to celé prejdú na staručkom bicykli na jednom prevode, ba dokonca s na túto devastáciu na bicykli z rokov 1920 vydáva i vcelku nevídaný počet žien. Dvestovka je skrátka výzva, aj keď prví pretekári z tejto trate do cieľa dorážajú až okolo piatej poobednej hodiny po desaťhodinovom podujatí.
 
 
eroica 2
 
 
I občerstvovacie stanice sú dobové. Zhruba každých tridsať kilometrov čaká pretekárov bufet plný vína, toskánskych koláčov, chlebo so šunkou, či domácou cícerovou polievkou. Eroica nie je súťažné podujatie. Patrí k nesúťažnej časti cyklistiky pre všetkých, cieľom je určenú trať prejsť v časovom limite, o čom svedčia získané pečiatky na jednotlivých prejazdoch. Náročnosť a dĺžka, najmä tých dlhších tratí však vyžaduje veľkú prípravu a limitujúcim faktorom pre mnohých je tma, keď štartujú po tme a do cieľa dorazia znova neskoro večer. Jedno však Eroica ponúka všetkým zúčastneným a divákom určite. Neuveriteľnú atmosféru minulého storočia, dýchajúcu z každého rohu nielen v štartovnom mestečku Gaiole, ale i po celej trati, ktorá je už permanentne značená celoročnými značkami. Každý je náležite pripravený. Nielen dobový bicykel, no i oblečenie je súčasťou tohto cyklistického karnevalu. A to sa týka nielen cyklistov, ale aj organizátorov a doprovodu. O obrovskom boome podobných podujatí v Taliansku svedčí i to, že Taliani usporiadavajú každý víkend jedno zo série podujatí retro Giro d´Italia, ktorých je takmer dvadsať. Séria jednorázoviek Eroica sa postupne zTalianska šíri aj ďalej. V roku 2016 sa uskutočnila Eroica v Japonsku, Veľkej Británii, Španielsku, USA, Holandsku, no vznikli aj nové podujatia, Eroica Južná Afrika a Eroica Uruguaj. Samozrejme v týchto dcérskych retro pretekoch neštartuje taký počet súťažiacich, no budujú novú históriu. V tisíckach sa pohybujú len vo Veľkej Británii a Španielsku. No záver roka, originálna matka seriálu Eroica v Gaiole in Chianti, je zraz všetkých milovníkov historického pretekania z celého sveta, ktoré sa rýchlo blíži k magickej hodnote 10 000 zúčastnených.
 
 
eroica 1
 
 
Aj z tohto dôvodu je obrovský záujem o kvalitné a zachovalé bicykle z minulého storočia, no tradičné firmy sa predháňajú i vo výrobe replík, ktoré musia prejsť autorizáciou organizátora podujatia. V súčasnej uponáhľanej dobe, množstva iných moderných športových podujatí však Eroica na záver roka ponúka niečo, čo nie je úplne bežné. Pohodu, dobovú atmosféru, návrat v čase v nádhernom prostredí, ktoré zo všetkých strán dýcha minulosťou. V roku 2016 ju len umocnila účasť jedného z legiend talianskej cyklistiky Felice Gimondiho. V jubilejnom ročníku sme stretli účastníkov snáď všetkých európskych národov, i našich západných susedov, ktorých prezradilo oblečenie s nápisom ČSSR, no nechýbali skupiny z Ázie, Austrálie a Ameriky.  Verím, že „slovenská“ skupina sa na budúci rok znova rozrastie a vytvorí maličkú enklávu počas magického víkendu v Gaiole, pretože predregistrácia a boj o štartovné čísla čoskoro začína. Organizátori sa snažia udržať počet účastníkov na únosnú hodnotu, no dopyt neustále rastie, snáď sa zvýši i slovenská účasť, pretože na tomto ojedinelom podujatí pre fanúšikov cyklistiky každého veku a výkonnosti je o čo stáť.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih videí z L'Eroica - pretekov na historických bicykloch
 
 
väčšina fotografií: © Lívia Hanesová
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop