Nový rebríček má za sebou prvý rok, najvyššie Peter Sagan a Chris Froome

27.10.2016, 18:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V tomto ročníku vstúpil do platnosti nový svetový rebríček, ktorý sa otvoril všetkým pretekárom. V premiérovej sezóne nastolil otázku, či post cyklistickej jednotky získa jazdec na celkové poradie, alebo silný klasikár, ktorý sa dokáže presadzovať v priebehu celého roka. Túto dilemu s prehľadom vyriešil najuniverzálnejší pretekár súčasnosti.
 
Do nového rebríčka boli započítavané všetky podujatia, a teda sa to netýkalo len elitných pretekov World Tour a cyklistov, ktorí jazdili v profesionálnych celkoch. Samozrejme, najvyššie hodnotenia boli ponechané najväčším a najsledovanejším podujatiam, preto na čele UCI World Classification sa mohli objaviť len najväčšie hviezdy. Okrem víťazstva a umiestnenia na pretekoch boli udeľované pekné body aj za etapový triumf, vysoké priečky v ostatných klasifikáciách na Grand Tour, nosenie líderského dresu a konečne aj úspech na MS, OH alebo národných šampionátoch, takže bol vytvorený široký priestor, kde si cyklisti mohli polepšiť. Na základe tohto poradia potom vzniká nominačný kľúč na MS.
 
 
Svetový rebríček z 24. októbra 2016 - finálna podoba sezóny 2016
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 5359
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 3771
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 3711
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 3568
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 2916
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 2552
7. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha link ikonka 2426
8. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 2419
9. ULISSI Diego Lampre - Merida link ikonka 2415
10. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - BikeExchange link ikonka 2169
11. MATTHEWS Michael link ikonka ORICA - BikeExchange link ikonka 1984
12. IZAGIRRE Ion Movistar Team link ikonka 1945
13. CANCELLARA Fabian link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 1899
14. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 1886
15. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 1863
16. COLBRELLI Sonny Bardiani - CSF 1827
17. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 1741
18. COQUARD Bryan Direct Energie 1719
19. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 1687
20. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 1630
428. BAŠKA Erik Tinkoff link ikonka 168
567. ČANECKÝ Marek Amplatz - BMC 120
592. SAGAN Juraj Tinkoff link ikonka 113
788. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 76
810. KOLÁŘ Michael Tinkoff link ikonka 73
1034. KOVÁC Maros Dukla Banská Bystrica 46
1207. MALOVEC Ľuboš Cycling Academy Team 35
1217. BRONIŠ Roman CK Příbram Fany Gastro 35
1588. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 20
1678. VELITS Peter BMC Racing Team link ikonka 16
1737. TARAGEL Filip Cyklistický tím Firefly 15
1859. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 11
1872. PALČÁK Jozef Dukla Banská Bystrica 11
1938. GEŠO Adam ***body mu nepatria 10
1947. VELITS Martin Etixx - Quick-Step link ikonka 10
2227. KURIL Patrik Airos Sportakus Cycling Team 5
2297. HARAG Tomáš Dukla Banská Bystrica 4
2496. SCHWABIK Johann Cykloklub Schwabik 3
2737. LAJCHA Juraj Dukla Banská Bystrica 1
 
Zobraziť Top 500 rebríčka
 
***Adamovi Gešovi body nepatria, keďže sa do výsledkov dostal chybou rozhodcov, uvádzame ale oficiálny rebríček UCI, teda musíme ho uvádzať...
 
 
 
Porovnanie umiestnenia s rebríčkom UCI World Tour
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 1.
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 3.
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 6.
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 2.
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 4.
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 8.
7. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha link ikonka 15.
8. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 5.
9. ULISSI Diego Lampre - Merida link ikonka 36.
10. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - BikeExchange link ikonka 9.
11. MATTHEWS Michael link ikonka ORICA - BikeExchange link ikonka 21.
12. IZAGIRRE Ion Movistar Team link ikonka 11.
13. CANCELLARA Fabian link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 22.
14. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 58.
15. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 7.
16. COLBRELLI Sonny Bardiani - CSF -
17. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 29.
18. COQUARD Bryan Direct Energie -
19. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 68.
20. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits -
 
 
Z tohto porovnania je zrejmé, že nový rebríček pomohol šprintérom i klasikárom a tiež cyklistom, ktorí sa presadili na pretekoch mimo World Tour, čo sa aj očakávalo. Naopak, čistokrvní vrchári bodovali lepšie vo World Tour poradí. Konečne si mohli sily zmerať všetci pretekári, pretože Colbrelli, Coquard či Bouhanni vo WT chýbajú.
 
Zaujímavé je, že z niektorých tímov World Tour zabodovali úplne všetci pretekári. Najmenej cyklistov - 22 bodovalo z Giantu-Alpecin. Z BMC sa ako posledný zapísal do rebríčka Peter Velits a skončil na chvoste americko-švajčiarskeho celku.
 
uci body pocet v time
 
 
 
 
Saganov jedinečný ročník, Froome sa nenechal zahanbiť
 
Na prvých dvoch priečkach sa umiestnili jazdci, ktorí sú typologicky rozdielni, ale v svojej skupine patria k najlepším z najlepších. Peter Sagan kraľoval v jednodňových pretekoch a mnohých etapách, Chris Froome bol veľmi úspešný na Grand Tour. Post svetovej jednotky vybojoval slovenský borec, ktorý má takmer neohraničenú škálu možností, ako sa presadiť.
 
Peter Sagan položil základ svojej pozície v jarných klasikách, na ktoré sa pripravil vynikajúco. Jeho forma vyvrcholila v správnom čase. Ovládol Okolo Flámska a Gent - Wevelgem, na E3 Harelbeke skončil druhý a medzi najlepšími sa zakaždým objavil od Omloop Het Nieuwsblad až po Paríž - Roubaix.
 
Víťazný inštinkt na jednodňové preteky si zachoval aj v druhej časti sezóny. V dvoch kanadských klasikách vybojoval víťazstvo a druhú priečku, no vrcholom celého jeho ťaženia boli triumfy na majstrovstvách sveta a Európy. Dôležité body do rebríčka získaval aj etapovými víťazstvami, medzi ktorými vyčnievajú tri zárezy z Tour de France, kde si obliekol aj žltý dres. Triumfy získaval vo Švajčiarsku, na Enecu, v Kalifornii a úspešný bol aj v celkovom poradí na Tirreno - Adriatico a Eneco Tour, čo mu tiež zaručilo slušný bodový zisk.
 
Po skvelej sezóne nemal Peter Sagan v novom rebríčku UCI konkurenciu, čo len umocnilo jeho výnimočnosť. A v konečnom dôsledku aj zvýšilo prestíž UCI World Classification, pretože na najvyššom tróne sa usadil aktuálny majster sveta a jeden z najobdivovanejších cyklistov súčasnosti.
 
Postavenie Chrisa Frooma len potvrdilo skutočnosť, že najviac bodov ponúkajú Grand Tour, a výborná sezóna v tomto smere zaručuje aj vysoké postavenie v rebríčku. Britský jazdec je toho rukolapným dôkazom. V sezóne 2016 sa mu maximálne darilo na trojtýždňových podujatiach. Z ďalších pretekov bol úspešný "len" na Critérium du Dauphiné a Herald Sun Tour, plus získal bronzovú medailu na OH v ITT, ale na ostatných podujatiach sa príliš nepresadil.
 
Víťazstvo na Tour de France a druhé miesto na Vuelte sú však vynikajúcou vizitkou a jedným z najlepších výkonov, ktorý sme videli na dvoch GT v sezóne od jedného cyklistu v poslednom čase. Okrem toho získaval body aj za etapové víťazstvá. Raz triumfoval na Dauphiné a až päťkrát sa radoval na Tour a Vuelte, čo je výborná úspešnosť, s ktorou sa môžu porovnávať len šprintéri. A keď sa k tomu pridalo trinásť dní v žltom drese na Starej dáme, Froome musel byť maximálne spokojný, ako zvládol obidva vrcholy svojej sezóny.
 
 
froome quintana 2016 vuelta panorama movf
Chris Froome a Nairo Quintana v stúpaní na Vuelte (© Movistar Team)
 
 
Dopredu sa natlačili Avermaet a Quintana  
 
Vynikajúce výkony predvádzal aj Greg van Avermaet. Belgický jazdec až doteraz čakal na významný triumf na klasikách, šťastie sa k nemu začalo obracať na Omloop Het Nieuwsblad. Po tomto úspechu prišli ešte významnejšie výsledky. Stal sa olympijským víťazom a spolu so Saganom úradoval na kanadských jednorazovkách. Pekné chvíle prežil aj na Tour de France, kde sa po víťaznej etape na tri dni obliekol do žltého dresu. A aby toho nebolo málo, Van Avermaet dokázal využiť upravenú verziu Tirreno - Adriatico na celkový triumf, hoci len o jednu sekundu pred svetovým šampiónom.
 
Podobne ako Peter Sagan sa dokázal presadzovať v priebehu celej sezóny, na trati patril k pretekárom s najlepšou formou. V rebríčku mohol skončiť aj o jedno miesto vyššie, na Frooma nestrácal príliš veľa. Ak by nevynechal E3 Harelbeke a dokončil Okolo Flámska, posun by bol reálny.
 
Na štvrtej priečke sa objavil Nairo Quintana, ktorý sa zase môže porovnávať v Chrisom Froomom. Aj on úspešne absolvoval dve Grand Tour. Po treťom mieste na TdF sa zmobilizoval na Vuelte, kde porazil svojho britského súpera. Na rozdiel od Frooma vyhral len jednu etapu na španielskej GT, ale na jeho konto pribudli také úspechy ako celkové víťazstvo v Katalánsku, Romandii a na Route du Sud a tretie miesto na Okolo Baskicka. Napriek tomu, že sa nedokázal viac pobiť o žltý dres, má Nairo Quintana za sebou výborný ročník.
 
Hneď za ním sa umiestnil jeho tímový kolega Alejandro Valverde. Španielsky pretekár v uplynulých dvoch sezónach ovládol hodnotenie World Tour, tentoraz sa sústredil na iné ciele. 36-ročný cyklista sa rozhodol zúčastniť všetkých GT a takmer sa mu podaril unikátny výsledok s trojnásobným prienikom do Top 10. Najlepšie sa mu darilo na Gire, kde získal tretiu priečku, na Tour finišoval šiesty. Okrem tohto veľmi náročného programu nezabudol ukázať ani svoje klasikárske schopnosti, keď ovládol Valónsky šíp a kvalitný výkon predviedol aj na Clasica San Sebastian. Nikoho tak neprekvapilo, že s Movistarom predĺžil zmluvu ešte o niekoľko sezón.
 
 
video v clanku ikonka ciernaValverdeho finiš na Valónskom šípe
 
 
Medzi najlepšími sa objavil aj Romain Bardet. Jazdec tímu Ag2r postupnými krokmi zlepšuje svoje výkony. V tomto roku to predvádzal najmä na etapových pretekoch, kde s výnimkou Romandie zakaždým finišoval v najlepšej desiatke. Vrcholom jeho snaženia bolo druhé miesto na Critérium du Dauphiné a najmä strieborná pozícia na Starej dáme. Bardet je stále mladým pretekárom, jeho kondícia bude ešte rásť, preto má svoje najlepšie roky ešte pred sebou.
 
Alexander Kristoff je schopný vyhrávať klasiky alebo získavať etapové triumfy, no v tejto sezóne sa mu nepodarilo ukoristiť veľké víťazstvo. Vyhrával síce v Kalifornii, Katare a Ománe, ale vo WT pretekoch či na TdF to šťastie nemal. Dobrý výkon predviedol aj na Okolo Flámska, K-B-K alebo MS, ale víťazstvo mu to neprinieslo. Sezóna Alberta Contadora sa točila okolo Tour de France, a z tohto hľadiska ju nemôže pokladať za úspešnú. A štvrté miesto na Vuelte nemohlo byť pre jazdca jeho kalibru dostatočné. Pritom sezónu odštartoval veľmi dobre, ale víťazstvo v Baskicku a Burgose a druhé miesta v Katalánsku a Paríž - Nice zatienil jeden pád, ktorý sa mu prihodil na Starej dáme.
 
Na deviatej priečke sa usadil Diego Ulissi, ktorý zbieral body naprieč celým ročníkom. Najviac sa mu darilo na Gire, kde vyhral dve etapy, a jeho silnou stránkou boli jednorazové preteky. Medzi najlepších patril na Amstel Gold Race a Valónskom šípe a výbornú a stabilnú formu ukazoval aj na jesenných jednorazovkách. Okrem toho ovládol Czech Cycling Tour. Životnú sezónu prežil Esteban Cháves. Mal na dosah celkový triumf na Gire, silnejší bol len Nibali. Skvelé výkony predvádzal aj na Vuelte, kde ho prekonali vo vlastnej lige jazdiaci Quintana a Froome, a sezónu zakončil parádnym triumfom na Il Lombardia. Cháves dokázal v tomto roku naplno využiť svoj veľký potenciál, a v tom nasledujúcom môže byť ešte sinejší.
 
 
Konečný rebríček krajín po sezóne 2016
1. FRANCÚZSKO   13 007
2. BELGICKO   12 483
4. TALIANSKO   11 922
3. KOLUMBIA   11 875
5. ŠPANIELSKO   11 330
6. VEĽKÁ BRITÁNIA
  10 309
7. HOLANDSKO   8455
8. AUSTRÁLIA   7719
9. SLOVENSKO   5990
10. NÓRSKO   5579
 
Zobraziť Top 20 rebríčka
 
 
S pekným triumfom aj Erika Baška
 
Tesne za Top 10 sa našiel Michael Matthews, ktorý si bude pamätať najmä etapový triumf na Tour de France či dva zárezy na Paríž - Nice. Austrálsky jazdec môže byť spokojný aj so svojimi výkonmi na jednorazovkách, kde sa mu darilo najmä na jeseň a majstrovstvách sveta. Dobrý ročník má za sebou Ion Izagirre, ktorému sa darilo na týždňových etapákoch, kde našiel veľký potenciál. Na pódium sa dostal v Algrave, Romandii a vo Švajčiarsku.
 
Fabian Cancellara sa rozlúčil s kariérou zlatou olympijskou medailou v ITT, triumfom na Strade Bianche a druhým miestom na Okolo Flámska. Richie Porte mal opäť úspešný rok na týždňových etapových pretekoch, kde nikdy nechýbal medzi najlepšími, ale na tom najdôležitejšom podujatí mal znovu smolu. Na TdF získal piatu priečku, hoci je v jeho silách skončiť na pódiu.
 
Potom sa v rebríčku umiestnili šprintéri, ktorým na Starej dáme kraľoval Mark Cavendish, a veľké zlepšenie predviedol Sonny Colbrelli, ktorý sa stal novou posilou celku Bahrain Merida. Medzi nich sa vtesnal Julian Alaphilippe, ktorého hviezda žiari čoraz jasnejšie. Talentovaný francúzsky borec bol silný na ardenských klasikách, ovládol Okolo Kalifornie, upútal na Tour de France a na európskom šampionáte získal striebornú medailu. Výpočet jeho úspechov môže byť v budúcom ročníku ešte výraznejší.
 
Z ďalších slovenských zástupcov zaknihoval najvýraznejší úspech Erik Baška, ktorý vyhral belgickú klasiku Handzame Classic, kde získal skalpy Groenewegena a Meersmana. Pekné víťazstvo vybojoval aj Marek Čanecký, ktorý sa presadil na GP Maďarska podujatia V4. Jazdcovi tímu Amplatz-BMC sa darilo aj na národnom šampionáte, kde vyhral časovku a v cestných pretekoch mu len o kúsok ušlo pódium. 
 
Slovenským majstrom sa prvýkrát v kariére stal Juraj Sagan, ktorý za svoje víťazstvo získal 70 bodov. Patrik Tybor získal body za svoje sympatické účinkovanie na olympijských hrách, okrem toho sa ukázal na Okolo Kamerunu, kde vybojoval celkové druhé miesto. Na domáci a svetový šampionát bude mať dobré spomienky Michael Kolář. V prvom prípade uchmatol bronzovú medailu a v katarskej Dohe svedomito podporoval Petra Sagana pri obhajobe titulu a v cieli sa objavil ako devätnásty v poradí.
 
 
Na čele svetového rebríčka sa teda usadili suverén Sagan, víťaz Tour de France Froome, olympijský víťaz Van Avermaet, triumfátor Vuelty Quintana a všeživelník Valverde. Súhlasíte s takýmto poradím? Splnil nový ranking vaše očakávania?
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop