Štatistiky 2016: Starnúci šprintéri, nestarnúci Valverde a Cannondale nevie vyhrávať

2.11.2016, 16:30 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Viac ako sedemsto cyklistov dosiahlo počas uplynulej sezóny víťazstvo na UCI podujatí. Kto sa tešil najviackrát a kto najazdil najviac kilometrov? Čím sa jednoznačne odlíšil Peter Sagan od Marcela Kittela? Obzrite sa za sezónou 2016 prostredníctvom štatistík a čísel.
 
Žiadny borec neprekročil hranicu pätnástich víťazstiev, čo sa stalo prvýkrát od roku 2009. Presne pätnásťkrát vyhral Belgičan Timothy Dupont (Verandas Willems), ale všetky úspechy dosiahol v Belgicku alebo Francúzsku a ani raz neštartoval na WT podujatí. Dupontovi to nestačilo na reprezentačnú nomináciu do Kataru v konkurencii Boonena a Van Avermaeta, ani na prestup do "najvyššej WT ligy".
 
Dvadsaťdeväťročný rodák z Ghentu aspoň môže označiť uplynulú sezónu za životnú, čo neplatí v prípade starnúcich hviezdnych rýchlikov Kristoffa, Greipela alebo Cavendisha, ktorí už predviedli konzistentnejšie výkony a okúsili métu dvadsiatich triumfov. Doplňme, že v top dvadsiatke podľa počtu triumfov doplnili šprintérov traja vrchári - Chris Froome (10), Nairo Quintana a Alejandro Valverde (po 7).
 
stats 2016 vitazstva
 
stats 2016 vitazstva WT
 
 
Peter Sagan tiež zažil víťaznejšie sezóny, napríklad rekordný rok 2013 s 22 zápismi. Tentoraz ale nazbieral najkvalitnejšiu úrodu. MS, ME, stý ročník Okolo Flámska a dokopy desať World Tour víťazstiev, teda najviac v pelotóne. Preto spravodlivo ovládol World Tour rebríček aj Nový svetový rebríček, o čom sme už písali. V každom mesiaci od marca do júla sa radoval minimálne raz. 
 
Sagan je spomedzi aktívnych jazdcov v celkovom počte víťazstiev momentálne štvrtý (89) za Boonenom (112), Greipelom (136) a Cavendishom (143). Žilinčan mal zároveň po troch rokoch opäť pozitívnu bilanciu v porovnaní prvých a druhých miest (14:12). Lídrom tejto symbolickej štatistiky sa stal Marcel Kittel (12:3), čo súvisí s jeho konzervatívnym a monotematickým bojom o víťazstvá, na rozdiel od slovenského hrdinu. 
 
 
stats 2016 itt
 
Individuálna časovka nenašla v roku 2016 svojho kráľa. Najviackrát a na olympiáde dobil chronometer lúčiaci sa Fabian Cancellara, na Gire a TdF Tom Dumoulin, a potom na MS Tony Martin, ktorý sa vrátil do menej aerodynamickej, ale pohodlnejšej pozície z jeho najlepších rokov. Ďalšia sezóna bude aj o hľadaní časovkárskej jednotky. 
 
 
stats 2016 vitazstva timy
 
Najviac víťazstiev získali už piaty rok po sebe cyklisti Etixxu - Quick-Step vďaka obdivuhodnej šírke zostavy. Až 18 jazdcov dosiahlo triumf, teda viac ako polovica zostavy. Do top desiatky sa dostal jediný kontinentálny tím Nasr - Dubai, hlavne pre 25 víťazstiev z alžírskych pretekov. 
 
V porovnaní s minulým rokom výrazne ubudli víťazstvá WT tímom Lotto - Soudal (zo 40 na 21) a Ag2R La Mondiale (z 23 na 8), najviac si polepšil africký celok Dimension Data (z 18 na 33). Napriek tomu skončil vo World Tour rebríčku posledný.
 
Nevíťazné tímy Ag2R La Mondiale či Cannondale - Drapac totiž zberali dostatok bodov za umiestnenia v celkovom poradí. Najmä tabuľka WT víťazstiev ale odhaľuje ich slabé stránky. Cannondale nezískal WT víťazstvo od 12. mája 2015.   
 
 
stats 2016 vitazstva timy WT
 
stats 2016 vitazstva timy WT cyklista
 
 
Z pohľadu krajín skončilo najviac víťazstiev na Apeninskom poloostrove, a to už tretí rok po sebe. Taliani síce momentálne nemajú úplne elitného šprintéra, ale ďalšie sledy sú nimi doslova prehustené. Spomeňme len mená ako Viviani, Nizzolo, Modolo, Mareczko, Benfatto, Malucelli, Guardini, Palini, Chicchi, Colbrelli, Fortin, Bennati, Trentin, Martinelli, Cimolai. Všetci tento rok čosi vyhrali. Zdá sa, že zatiaľ čo Španielsko ovládlo posledných päť World Tour rebríčkov, tak Taliansko čakajú aj v ďalších rokoch víťazné hody.  
 
stats 2016 vitazstva krajiny
 
Slovensko skončilo podľa počtu víťazstiev na 17. pozícii s 21 zárezmi. K 14 triumfom Petra Sagana sa pridali dva od Patrika Tybora a Mareka Čaneckého, po jednom od Juraja Sagana, Erika Bašku a Martina Mahďara. Doplňme, že podľa počtu WT víťazstiev sme obsadili ôsmy post, pričom túto štatistiku jednoznačne ovládla Veľká Británia s 20 zápismi.
 
Pri "národnostnej otázke" je zaujímavý aj pohľad na globalizačný trend v cyklistike. Podľa údajov ProCyclingStats počet úspešných národností v pelotóne po vrcholnom roku 2013 klesá. 
 
 
stats 2016 narodnosti
 
 
Na záver sa pozrime na najviac odjazdených súťažných dní a kilometrov. Prvýkrát od roku 2008 nikto neprekonal hranicu sto dní, a to bola sezóna pre mnohých pretekárov dlhšia kvôli posunu termínu MS. Do top päťky sa dostali až dvaja členovia francúzskeho pro-kontinentálneho celku Direct Energie, čo súvisí zrejme s tým, že dostávali veľa divokých kariet, vrátane tých na Tour de France a Vuelta a Espaňa. 
 
Najviac obdivuhodné sú porcie Alejandra Valverdeho, ktorý ich zvláda vo veku 36 rokov a na najvyššej výsledkovej úrovni. Viac ako 14-tisíc kilometrov najazdili aj Alexander Kristoff a André Greipel, čím sa dostali do top pätnástky vyťaženosti. Zo slovenského pohľadu nás teší, že v porovnaní s minulým rokom narástlo konto Juraja Sagana doslova o tisícky súťažných kilometrov a skúseností. Konkrétne z cca 9440 na 11 581. Samozrejme, táto štatistika nie je presná kvôli odstúpeniam v rôznych fázach pretekov.
 
stats 2016 racedays
 
stats 2016 racekm
 
 
(zdroje: Cycling-Info.sk, ProCyclingStats, CQranking)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop