Január: Austrálska dominantnosť a odlišnosť, Bakala o nezdravom systéme mecenášov

30.1.2017, 23:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Cyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za januárom.
 
Na súpiskách World Tour tímov figuruje 492 pretekárov, približne polovica z nich naskočila do súťažného kolotoča už v januári. Pelotón sa tradične rozdelil do troch častí sveta. Všetky WT tímy navštívili Austráliu, kde sa uskutočnili elitné podujatia Tour Down Under a Cadel Evans Great Ocean, menšie kritériá i národný šampionát. U "protinožcov" rozbehli sezónu aj Martin Velits, Peter Sagan, Michael Kolář, Petr Vakoč a Ondrej Cink. 
 
Do Južnej Ameriky cestovali výpravy celkov Bahrain - Merida, Quick-Step, UAE Abu Dhabi a Trek - Segafredo, aby sa zúčastnili argentínskeho etapáku Vuelta a San Juan (2.1), ktorý minimálne tento rok nahradil z finančných dôvodov Tour de San Luis. 
 
Na európskej pôde sa rozbehla sezóna štyrmi jednohubkami na španielskom ostrove Malorka s účasťou Movistaru, Lotto - Soudal, Bory i Sky, plus jednorazovkou vo francúzskom Marseille s účasťou FDJ, Ag2R La Mondiale a Lotto - Soudal. Od 31. januára pribudne na mapu diania ďalšia časť sveta podujatím Dubai Tour (2.HC).  
 
 
video v clanku ikonka ciernaCadel Evans Great Ocean Road Race
  
 
STALO SA
 
tab jan vitazstva cyklisti 2• BMC zaznamenalo na austrálskom šampionáte stopercentný zásah, Rohan Dennis vyhral suverénne a podľa predpokladov časovku, dvadsaťdvaročný Miles Scotson prekvapivo hromadné preteky
 
• na Tour Down Under ovládli domáci druhýkrát po sebe všetky etapy, celkovú i šprintérsku klasifikáciu, čo sa im predtým podarilo naposledy v roku 2002
 
• v Argentíne Gaviria ukázal, že sa blíži čas, keď vyhrá monument alebo etapu na Grand Tour, Boonen zaznamenal historické víťazstvo s kotúčovými brzdami, no a spoločne predviedli ukážkovú spoluprácu
 
• počas TDU označil Petra Sagana ako najlepšieho cyklistu ďalší významný človek, manažér tímu Orica - Scott Matt White, ktorý priznal, že Žilinčan vlastnou silou ovplyvňuje taktiku ostatných jazdcov, ktorí sa mu musia prispôsobovať
 
 
 
sumar mesiaca januar
 
 
• smoliarsky začali šprintérske súboje Peter Sagan a Elia Viviani, obaja nazbierali tri druhé miesta, i keď Taliana potešilo, že po povolení od Sky štartoval v Argentíne za národný tím a na takejto úrovni premiérovo po boku mladšieho brata Attilia
 
tab jan vitazstva timy 2• európska časť sezóny začala sériou troch víťazstiev a ďalších top umiestnení belgického tímu Lotto - Soudal
 
• už polovica WT tímov si pripísala víťazstvo, vrátane "arabských novicov" Bahrain - Merida a UAE Abu Dhabi, rebríčku už kraľuje Quick-Step, najvíťaznejší tím v posledných piatich sezónach
 
• našťastie, v porovnaní s minulým rokom sa cyklistom z WT tímov vyhýbajú vážnejšie zranenia, zlomeninu stavca hlásil iba Alexis Vuillermoz z Ag2R La Mondiale po autonehode, minulý rok maródovali v januári Van Poppel, Veelers, Degenkolb, Malori i Burghardt 
 
 
ZAUJALI NÁS
 
vyjadrenie ikonky ciernaLuke Rowe, cyklista tímu Sky (pre CyclingWeekly)
"Prvá jazda po zimnej prestávke je pochmúrna."
 
Britský špecialista na jarné klasiky Luke Rowe priblížil fanúšikom náročnosť návratu na bicykel po zimnom spánku. Počas sezóny cyklisti pretekajú aj 35 hodín za týždeň, čo sa počas prestávky radikálne zmení, niekedy na nula hodín za mesiac. Potom je prvý tréning nepríjemný a sprevádzaný pocitom, že sedia na bicykli niekoho iného. Po hodine sedí profík bolestivo, má stuhnuté ramená, nohy mu nechcú ťahať. V priebehu niekoľkých týždňov sa ale uskutočnia výrazné pokroky a z hmotnosti ubudne zopár kilogramov.
 
V tejto fáze sa cyklistovi vracia pocit, že je profesionálnym športovcom. Avšak, stále je to len začiatok vzdialený milióny míľ od miesta, kde musí byť cyklista počas klasík alebo Tour de France. Nasledujú spoločné tímové sústredenia, kde je popri tréningoch aj štipka času na spoznávanie krajiny a kolegov. Luke Rowe má rád ich typické "falošné preteky" v rámci tímu. Možno aj preto, že spolu s Ianom Stannardom a Dannym Van Poppelom sa raz dostali do úniku nasadnutím do nákladného vozidla... 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaGianluca Brambilla, cyklista tímu Quick-Step (pre tímový web)
"Pretekanie v Austrálii je odlišné."
 
Taliansky jazdec zhrnul dôvody, prečo je pretekanie v Austrálii také špecifické. Popri zahájení sezóny riešil viaceré úlohy. Už v lietadle sa celé hodiny snažil, aby nezaspal a predišiel "jetlagu", teda "pásmovej chorobe" z časového rozdielu približne osem hodín. Podarilo sa mu to, a tak mohol popri úvodných tréningoch obdivovať veľkolepú a rozmanitú austrálsku prírodu. Videl aj niekoľko divých zverí.
 
Zároveň pozorne sledoval obrátené dopravné pravidlá. Športoví riaditelia opakovali slovné spojenie "zostaňte vľavo", a to hlavne pred kruhovými objazdmi. Ďalší súboj zvádzali Brambilla a spol. s termoreguláciou, keďže u "protinožcov" ich čakalo o desiatky stupňov teplejšie počasie ako v Európe, atakujúce úroveň štyridsať stupňov.
 
Brambillu však pozitívne prekvapilo, koľko fanúšikov sa pridávalo k ich tréningom a aká skvelá atmosféra sprevádzala pretekanie. Austrálsky úvod sezóny je síce v mnohom odlišný, ale podľa nášho názoru dostal v januári zaslúžene väčší priestor.   
 
 
brambilla 2016 vuelta triumf eqsf
Gianluca Brambilla vlani na Gire (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaZdeněk Bakala, majiteľ tímu Quick-Step (pre belgický Nieuwsblad)
"Ak nezomriem, tak tím bude pokračovať vo World Tour."
"Cyklistika žije vďaka niekoľkým bohatým mecenášom, čo je extrémne nezdravé."
 
Zdeněk Bakala vysvetľoval belgickým novinárom jeho postoj k budúcnosti tímu Quick-Step, ktorý zatiaľ nemá hlavného sponzora pre rok 2018 a drvivá väčšina jazdcov nemá podpísanú zmluvu pre obdobie po tejto sezóne. Bakala povedal, že tím sa stal od jeho vstupu v roku 2011 konkurencieschopnejším. Dovtedy mal povesť celku s relatívne malým rozpočtom a úzkym zameraním. Teraz zbiera najviac víťazstiev a dokáže uspieť aj na Grand Tours.
 
Český miliardár hovoril aj o biznis modeli cestnej cyklistiky, ktorý stále považuje v mnohých smeroch za konzervatívny či dokonca archaický, málo otvorený inováciám. Zostáva však pozitívny a vidí postupné pomalé zmeny na úrovni tímov, sponzorov i UCI. Dôležité je podľa neho už samotné pochopenie, že šport treba prispôsobiť 21. storočiu. Myslí si, že v cyklistike by sa malo zmeniť aj to, že žije vďaka niekoľkým bohatým mecenášom.    
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaPeter Sagan na káve v Austrálii (pre redaktora CyclingTips)
"Cyklistiku robím preto, lebo mám rád víťazstvá, rád pretekám. Nerobím to pre slávu, tá prichádza automaticky."
 
Peter Sagan počas "kávičkovej prestávky" vysvetlil austrálskemu novinárovi, že na Slovensku patrí k najslávnejším športovcom, ale v zahraničí nemá pocit, že je slávny. Zároveň priznal, že otázka slávy a súkromia je preňho citlivá: "Ak dostanete pozvánku na moju svadbu, tak je to v poriadku. Ale ak vás nepozvem, tak prečo ste tam? Nie je to možno také ako v Amerike, ale na mojej svadbe boli paparazzi. Nechcem takto zdielať môj osobný život."
 
Podľa Sagana prichádza sláva automaticky, on ju nevyhľadáva. Jeho šoumenstvo v podobe gest či zábavných videí súvisí s detstvom, keď zbožňoval akčných hrdinov zo sveta filmu či športu, ktorí zabávali publikum. "Ak nedosiahnem úspechy, potom možno na Slovensku nebudem slávny. Ale stále budem šťastný, že robím tento šport. Robím ho preto, lebo mám rád víťazstvá, rád pretekám. Nerobím to pre slávu, tá prichádza automaticky."
 
Čo dodať? Na tomto mieste opäť vyzdnihneme Petrovu originalitu a spontánnosť. Originálne a spontánne vyhlásenia sú pre cyklistiku vždy atraktívnejšie ako niekedy neosobné klišé z úst a pier tímových tlačových hovorcov.
 
 
sagan 2017 tdu podpisuje bohfst
Peter Sagan v Austrálii (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaIván Gutiérrez, bývalý cyklista Movistaru (pre španielske La Cope)
"Cyklistika je veľmi náročný a stresujúci šport a prišiel čas, keď som cítil, že niečo nefunguje."
 
Iván Gutiérrez, bývalý cyklista tímov Once a Banesto (súčasný Movistar) priznal, že počas kariéry trpel depresiou a pokúsil sa zabiť celkovo jedenásťkrát. Prvýkrát v marci 2013. V tom roku po psychickom kolapse odstúpil z Tour de France. Zosadol z bicykla a túžil len zmiznúť z najslávnejších pretekov. "Mnohokrát som si želal, aby som radšej narazil do steny a zlomil si 30 kostí, ako by som mal naďalej mentálne problémy," prezradil viacnásobný majster Španielska a dvojnásobný víťaz Eneco Tour.
 
Po skončení kariéry trpel ešte viac, celé týždne ležal v posteli a dozerali naňho, aby sa nezabil. Teraz otvorene hovorí o vlastných psychických problémoch, aby pomohol aj ostatným chorým. Spolupracuje s miestnym futbalovým klubom a snaží sa motivovať hráčov bez toho, aby za to dostával peniaze. Aj takéto príbehy sa skrývajú za kľúčovou dierkou do sveta cyklistiky.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop