Čechov z CCC čaká kvalitný program, Hníkov tím má problém (Cycling-Info.cz)

10.2.2017, 08:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Poľský pro-kontinentálny tím CCC Sprandi Polkowice dáva šancu českým cyklistom od roku 2013. Josef Černý sa síce po rokoch na poľskej adrese vrátil do domáceho kontinentálneho celku Elkov - Author, ale v sezóne 2017 si obliekajú výrazné oranžové dresy CCC až traja Česi - Jan Hirt, Michal Schlegel a František Sisr.
Článok vznikol pre českú verziu portálu.
 
 
hirt 2017 valenciana cccf
Jan Hirt v tejto sezóne (© Courtesy CCC Sprandi Polkowice)
 
 
Káder poľského celku sa počas zimy výrazne obmenil. Omladol a zúžil sa z 27 na 21 cyklistov. Na súpiske sa už nenachádzajú slávni veteráni ako Rebellin, Szmyd alebo S. Schumacher, respektíve jazdci nad 35 rokov. Tímové sústredenia sa odohrali v tradičnej destinácii Calpé "po boku" WT tímov, s ktorými majú porovnateľné aj materiálne zabezpečenie. Sústredenia vyplnili prevažne mnohohodinové vytrvalostné tréningy v skupinách, príležitostne intenzívne tréningy, teda šprinty na rovine alebo do kopca. 
 
"Oranžoví" sa tiež potešili, že po rokoch 2003 a 2015 dostali tretíkrát v histórii divokú kartu na Giro d'Italia, tentoraz na jubilejný stý ročník. Dlhodobo majú dobré vzťahy s organizátormi z RCS Sport, keďže tímoví sponzori finančne podporujú aj ich preteky. "Poliaci" už vyskúšali mnohé podujatia z dielne RCS Sport ako Tirreno - Adriatico, Miláno - San Remo, Abu Dhabi Tour alebo Dubai Tour. Tento rok ich zrejme všetky vynechajú, ale Giro by im malo sedieť viac profilovo i počtom príležitostí na prekvapenia. 
 
"Sme extrémne šťastní, že sme nesklamali a RCS Sport chce vidieť naše oranžové farby na ich pretekoch znova a znova. Získali sme veľa skúseností a poznatkov počas Gira 2015. To už je uzavreté a teraz urobíme všetko preto, aby sme priniesli z Talianska dobrý výsledok," reagoval športový riaditeľ Piotr Wadecki (zároveň aj šéftréner poľskej reprezentácie) na zisk divokej karty. Práve Giro a domáce Okolo Poľska by mali byť čerešničkami ich sezóny 2017, i keď sa predstavia aj na ďalších kvalitných podujatiach. Zavítajú aj na Okolo Slovenska. Poznáme už predbežný program českého trojlístku.
 
 
wadecki 2015 ccc rozhovor cccf
Piotr Wadecki v roku 2015 (© CCC Sprandi Polkowice)
 
 
JAN HIRT
 
Dvadsaťšesťročného "kamzíka" čaká tretia sezóna v celku CCC, v ktorom už vedia o jeho prednostiach. V posledných rokoch sa mu najviac darilo v letnom období, keď získal celkové tretie a prvé miesto na Okolo Rakúska alebo siedmu priečku v horskej etape na Okolo Švajčiarska.
Sezónu 2017 odštartoval vo Valencii a teraz by mal pokračovať na kvalitných podujatiach s kopcami Vuelta a Andalucia (2.HC), Volta ao Alentejo (2.1) a Okolo Katalánska (WT).
 
Vzhľadom na jeho typológiu, výsledky a skúsenosti odhadujeme, že bude lídrom na Giro d' Italia. Hirt dokáže vyniknúť v dlhých stúpaniach vo vysokej nadmorskej výške, to je jeho najväčšia prednosť. Ale v prípade, že zažije premiéru na Grand Tour, nie je vhodné od neho čakať zázraky. Bude to extrémne náročné Giro s dlhými časovkami či piatimi horskými etapami za sebou, čo neprekusnú ani niektorí dlhoroční lídri z WT tímov. 
 
V roku 2015 dokončili Giro v drese CCC piati súčasní členovia kádra, konkrétne Bielorus Samoilau, Poliaci Paterski, Owsian, Matysiak a Bulhar Mihaylov. Práve z nich by malo vzniknúť jadro pre jubilejnú Grand Tour. Z ďalších mien sa do deväťčlenného výberu tlačia najmä Rakúšan Grosschartner a Talian Ponzi. Pre poľský tím to budú veľmi dôležité tri týždne. Očakávame od neho najmä vytrvalú snahu o etapový vavrín prostredníctvom únikov.  
 
 
hirt de la parte 2016 suisse cccf
Jan Hirt (vľavo) na Tour de Suisse (© CCC Sprandi Polkowice / Mario Stiehl)
 
 
FRANTIŠEK SISR a MICHAL SCHLEGEL
 
Po zániku tímu Klein Constantia (predtým AWT - GreenWay), teda farmy Quick-Stepu, sa obaja presunuli do poľského projektu. Poľsko je predsa len bližšie k Česku ako sídla a mentalita ostatných pro-kontinentálnych tímov. Obaja mali informácie o fungovaní projektu z vnútra, zatiaľ čo v niektorých západoeurópskych tímoch by sa prehrýzavali cez talianske alebo španielske slovíčka. Do plne profesionálnej cyklistiky tak vstúpia v oranžových dresoch. V tejto sezóne ešte neočakávame ich účasť na Grand Tour
 
Športový riaditeľ Piotr Wadecki charakterizoval dvojicu Sisr a Schliegel slovami: "Je pre nás veľmi dôležité investovať do mladých talentov. Máme v zostave najväčšie poľské nádeje a teraz vítame aj českých mladíkov. Sisr vie ako vyhrávať, dokáže šprintovať z malej skupiny a ísť dobre etapové preteky so zvlnenými profilmi. Má skúsenosti z dráhovej cyklistiky, bol juniorským majstrom sveta v scratchi. Schlegel má potenciál stať sa jedným z najlepších etapových pretekárov. Má solídnu časovku a najlepší je v kopcoch. Ukázal to na Tour de l' Avenir, prezývanej Tour de France talentov, kde skončil v top desiatke."  
 
Sisr si v druhej polovici sezóny 2016 vyskúšal aj stáž v najvíťaznejšom tíme pelotónu Quick-Stepe. Podľa predbežného programu dostane v sezóne 2017 ďalšie významné príležitosti na porovnanie sa so svetovou špičkou, čakajú ho najmä jednorazovky. Sezónu by mal začať 12. februára klasikou v Almerii a následne etapákom Okolo Ománu (2.HC). V pláne mu aktuálne svietia i prestížne klasiky Scheldeprijs a Brabantskej šíp z kategórie 1.HC. V tíme CCC je relatívne malá konkurencia na poste šprintéra alebo "šprintéra z únikov", i keď podobným typom jazdca je slovinský mladík Jan Tratnik.  
 
 
sisr 2016 okolo slovenska
František Sisr na Okolo Slovenska (© Jasroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Michal Schlegel je tiež zvedavý na porovnanie s profesionálmi: "Chcel by som byť užitočným členom tímu a ukázať, ako silný môžem byť. Je to pre mňa veľký krok, chcem získať cenné skúsenosti," vyhlásil po spečatení prestupu. Schlegel je veľkým talentom a podobným typom jazdca ako Hirt, i keď s ním zrejme ešte nebudú rátať ako s lídrom. Bude mať "voľnejšie nohy", mal by najmä zbierať skúsenosti bez prehnaného tlaku. Jeho úvodný program kopíruje Hirtov: Vuelta a Andalucia (2.HC) a Volta ao Alentejo (2.1), potom by mali nasledovať etapáky Coppi e Bartali a Tour of the de Alps.
 
"Predpokladám, že v prvej sezóne sa budem hlavne učiť a pomáhať ostatným, vekom som ešte U23. Dúfam, že sa mi bude dariť a posuniem sa vpred, aby som mohol mať v druhej sezóne aj vlastné ambície na dobré umiestnenie. Všetko záleží od toho, ako si zvyknem na novú úroveň a na stratégii tímu," uviedol Schlegel pre Cycling-info.cz. Poľskému tímu sa upísal na dva roky.
 
Opýtali sme sa ho, ako vníma prípadný posun do WT: "Samozrejme, že každý cyklista o tom sníva a robí preto maximum. Môj posun do WT nevidím nereálne. Cítim ešte veľké výkonnostné rezervy, na ktorých sa snažím pracovať." Z CCC medzi sezónami poskočil do WT Španiel De La Parte, konkrétne do Movistaru. Spomedzi Poliakov sa z "domáceho tímu" odrazil do WT už dávnejšie Tomasz Marczynski, aktuálne jazdec Lotto - Soudal.
 
Zaujímavosťou je, že Michal Schlegel po zosadnutí z bicykla rád oddychuje aktívne. Pije kávu a číta knihy alebo výročné správy firiem. Možno si už pozeral aj výročné správy malobchodnej siete CCC, ktorá pôsobí v mnohých európskych krajinách, vrátane Česka a Slovenska. V našich končinách sa prezentovala reklamami s mottom: "Poď si pre viac". Ročne ňou "prejdú" desiatky miliónov topánok, patrí pod ňu aj značka Sprandi. Za CCC a tímom stojí miliardár Dariusz Milek, jeden z najbohatších Poliakov, ktorý podporuje i ženský basketbalový tím. 
 
Možno sa stane inšpiráciou Michala Schlegela, ktorého vo všeobecnosti zaujímajú investície, biznis a akcie. "Baví ma práca s peniazmi a rozmýšľám, kde sa oplatí investovať a aký trh je práve v kurze. Rád podrobne študujem nové firmy." Dvadsaťjedenročný talent pozerá dokumenty alebo číta biografie o inšpiratívnych ľuďoch ako sú Elon Musk, Steve Jobs či Bradley Wiggins.
 
"Zobral som si od nich do cyklistického života asi to, že najprv si človek musí určiť malé ciele, ktoré ho privedú k tým väčším. Splnenie menších cieľov nabije človeka energiou na ďalšie kroky. To je rovnaké v cyklistike aj v biznise," skonštatoval pre Cycling-info.cz český talent, ktorého motivuje tiež priateľka, aj preto chce byť "ten najlepší".
 
 
schlegel u23 brychta
Michal Schlegel vyhral klasifikáciu U23 na Czech Tour (© Jan Brychta / TTV sport group)
 
 
KAREL HNÍK
 
Po prekvapivom zániku dánskeho celku Cult Energy bol dvadsaťpäťročný Hník veľmi vďačný za ponuku od poľského pro-kontinentálneho zoskupenia Verva Activejet. V sezóne 2016 štartoval aj na Okolo Katalánska, Okolo Švajčiarska a Okolo Poľska, najlepšie skončil celkovo štvrtý na domácej Czech Cycling Tour (1.1). 
 
Pred sezónou 2017 však zasiahol Hníkov tím problém, keď mu UCI "nepredĺžila" pro-kontinentálnu licenciu, na rozdiel od drvivej väčšine záujemcov. Komisia totiž pokračovala v skúmaní. UCI ani tím od novembra nekomunikovali, ako vlastne rozhodovací proces pokračoval alebo dopadol.
 
Na webe UCI však Hníkov tím nie je uvedený medzi pro-konti celkami, čo zrejme zníži kvalitu pretekárskeho programu. Za neistou licenciou sa vraj skrývajú nejasné rokovania s gigantom Orlenom o výške finančných príspevkov. Orlen je poľská rafinéria a predajca benzínu, jedna z najväčších firiem v strednej Európe.
 
 
POĽSKO-TALIANSKA DRUŽBA
Divoká karta od organizátorov Gira pre "Poliakov" je súčasťou širšej poľsko-talianskej spolupráce. Mnohí Poliaci sa dostali do WT práve prostredníctvom talianskych tímov, spomeňme mená ako Bodnar, Niemiec, Sapa, Paterski, Szmyd. Elitné talianske tímy už neexistujú, ale na úrovni podujatí pokračuje spolupráca. Okolo Poľska v blízkej budúcnosti zrejme zopakuje návštevu Talianska z roku 2013. V zákulisí sa dohaduje aj štart Gira 2018 v Poľsku. Spomínajú sa najmä mestá Krakov a Wroclav, čo by znamenalo, že Grand Tours by sa dostali dosiaľ najbližšie k Česku alebo Slovensku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop