Amstel: Philippe Gilbert a jeho ďalšie galapredstavenie na Caubergu

19.4.2014, 22:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Valkenburg je najcyklistickejším mestom Holandska. Päťkrát sa tu konali MS v cestnej cyklistike, dvakrát finišovala etapa Tour de France. Sídli tu kontinentálny tím a v tomto mestečku nájdete aj múzeum pretekov Amstel Gold Race. Dnes sme očakávali nové meno v sieni slávy podujatia so 49-ročnou tradíciou.
 
 
vlajka AMSTEL GOLD RACE 2014 (klasika UCI World Tour, 4. kategória)
 
NEDEĽA 20.4. zvlnený ciel rovina Maastricht > Valkenburg
251,4 km víťaz: Gilbert
 
historia-pretekovuvod-k-rocniku-2014startova-listina
 
 
Nebýva zvykom, že sa na štart slávnej klasiky postaví až šesť bývalých víťazov. Dnes sa to stalo v podobe Davide Rebellina (2004), Fränka Schlecka (2006), Damiana Cunega (2008), Philippa Gilberta (2010 a 2011), Enrica Gasparotta (2012) a Romana Kreuzigera (2013). To sú zároveň všetci bývalí víťazi, ktorí ešte aktívne pretekajú.
Okrem nich sa medzi najväčších favoritov zaradzovali Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez, Michal Kwiatkowski či Simon Gerrans. Po treťom mieste v roku 2012 a 36. vlani sa tentoraz Peter Sagan rozhodol tieto preteky vynechať.
 
Trasa pozostávala z 34 kopcov na trase z Maastrichtu do Valkenburgu. Najslávnejšie stúpanie Cauberg sa šiel trikrát. Od MS 2012 je každoročne cieľ situovaný 900 metrov od vrcholu Caubergu medzi malými obcami na západ od Valkenburgu.
 
Hneď v úvode sa na čele pelotónu začali objavovať Kaťuša, OPQS aj BMC a videli únik desaťčlennej skupiny. Boli to mená, s ktorými sa v záverečných kilometroch nerátalo. Christophe Riblon (Ag2r), Jaroslaw Marycz (CCC Polsat), Aleksej Lutsenko (Astana), Matej Mohorič (Cannondale), Pirmin Lang (IAM), Pim Ligthart (Lotto), Nicola Boem (Bardiani), Manuel Belletti (Androni), James Vanlandschoot (Wanty) a Preben Van Hecke (Topsport).
 
Prvé dve hodiny sa niesli v znamení budovania si náskoku desaťčlennej partie a pokoja v pelotóne. To sa zmenilo zhruba na 85. kilometri, keď došlo k hromadnému pádu. Zle dopadla dvojica Joaquim Rodríguez (Kaťuša) a Niki Sörensen (Tinkoff). Obaja museli odstúpiť. Zo známejších mien padol aj Andy Schleck (Trek). Škoda Purita, ktorý tu predviedol neúspešný ale krásny súboj s Philippom Gilbertom v roku 2011. Podľa prvých informácií zamieril do nemocnice s bolesťami na hrudníku. Schleck najprv pokračoval, no ľavé koleno ho napokon z pretekov vyradilo.
 
Vpredu sa desať ľudí tešilo dobrému zdraviu, no náskok sa už znižoval a v polovici pretekov dosiahol hranicu 10:10. V ďalších momentoch pochopiteľne klesal. Zaujímavosťou čelnej partie bol výskyt medailistov z majstrovstiev sveta. Christophe Riblon získal dve strieborné medaily na MS na dráhe, Aleksej Lutsenko triumfoval pred dvoma rokmi na MS U23 práve vo Valkenburgu a Matej Mohorič má na miestne cesty taktiež výborné spomienky. Majstrom sveta sa tu stal ako junior a vlani vo Florencii získal aj titul do 23 rokov. Škoda týchto troch ľudí, na ktorých sme boli zvedaví skôr v závere, nie v klasickom úniku.
 
Pelotón usilovne viedol Movistar. Ten, samozrejme, v ostatných klasikách nepatrí medzi tie najlepšie, no práve na Amstli má najväčšie šance zvíťaziť. Už vlani sa im to takmer podarilo. Alejandro Valverde vyhral špurt skupiny, ktorá dorazila za Romanom Kreuzigerom. Španielom na čele balíka pomáhal aj Michael Schär z BMC. Červeno-čierni chceli prerušiť nepopulárnu minisériu piatych miest Phila Gilberta, víťaza z rokov 2010 aj 2011. Formu ukázal na Brabantskom šípe. Takticky zvládol záver, ale priebeh nie. Za čiernych koňov sme dnes mohli označiť Yukiyu Arashira (Europcar), Simona Geschkeho (Giant), Daniela Morena (Kaťuša) či Michaela Matthewsa (Orica). Favoriti sa dali počítať na desiatky.
 
Rola Petra Velitsa v BMC dnes mala skôr pomocný charakter aj keď sme k jeho menu žiadny komentár Ochowicza alebo Pivu nepočuli. Nič to nemení na tom, že Velitsovci majú Amstel Gold Race z worldtourových klasík najradšej. Peter tu už dvakrát finišoval so stratou do minúty na víťaza, výsledok v Top 20 tu však ešte nezaznamenal. Jasným lídrom bol Gilbert, Sánchez aj Burghardt mali mať voľnú ruku. Van Avermaet im podľa vlastných slov mal pomôcť, pretože tu ukončil náročnú jar s druhým miestom vo Flámsku.
 
Fränk Schleck najprv prišiel o svojho brata a onedlho po ďalšom páde rozhodcovia škrtali Treku aj Haimara Zubeldiu. To taký Fabian Cancellara riešil skôr Veľkú noc ako tieto preteky. Možno doma pri sledovaní televízie popíjal pivo sponzora pretekov a aspoň takto bol zainteresovaný. Naposledy tu Spartakus štartoval v roku 2011. Nikdy sa nepresadil.
 
Keďže sem dnes prišlo veľa favoritov a známych mien, aj medzi odstupujúcimi ľuďmi boli bohato zastúpení. Cieľ dnes nevideli ani Daniel Martin (Garmin) alebo Geraint Thomas (Sky).
 
63 km pred cieľom klesla strata hlavného poľa pod päť minút. Bolo to najmä zásluhou Movistaru a OPQS. Pekne vpredu sa ukazoval aj Peter Velits so svojou dvojičkou Samu Sánchezom. BMC tam boli s OPQS najviac zastúpení. Desaťčlenná skupina na čele bola stále kompaktná. To už neplatilo na Gulpenerbergu 47 km pred páskou. Roztrhať sa to pokúsil Nicola Boem z Bardiani a úspešne. Niekoľkých ľudí sa zbavil. Nezbavil sa však klesajúcej tendencie svojho náskoku. Pelotón sa rýchlo približoval.
 
V čase hľadania si tej najlepšej pozície približne hodinu pred cieľom navštívil krík Tony Martin (OPQS). Pre Belgičanov to nebola najlepšia správa. Vytlačil ho Vorganov a trochu aj kolega Kwiatkowski.
 
40 km pred páskou prišlo na vrchole Eyserboswegu k veľmi dôležitému ataku Jakoba Fuglsanga, Pietera Weeninga, Zdeněka Štybara, Thomasa Voecklera, Tima Wellensa a Grega Van Avermaeta. Vyprovokoval to kto iný, zelený mužíček zo Schiltigheimu. Úplne vpredu ostali už iba Boem, Riblon a Van Hecke.
 
Štybarovci boli veľmi nebezpeční, a tak ich balík nespúšťal z očí. Voeckler sa však neustále snažil nastupovať a robiť s tým niečo. Tempo bolo obrovské. V ďalšom kopci sa dôležitá Voecklerova skupina preskupila a vypadol z nej Štybar. Prišiel Kolobnev. Ich náskok na balík sa pohyboval iba v sekundách.
 
Atakoval aj Vincenzo Nibali, ale jeho pokus nebol úspešný. Pelotón na čele s Oricou, Movistarom a štyrmi jazdcami BMC (bez Velitsa) mu nedovolili ukázať sa.
 
Predposledným Caubergom šla ako prvá dvojica Riblon (Ag2r) - Van Hecke (Topsport). So stratou asi 90 sekúnd šla deväťčlenná skupina Van Avermaet, Leukemans, Wellens, Kolobnev, Weening, Martens, Fulgsang, Boem a Voeckler. Balík (40 ľudí) strácal asi pol minúty. Tam sa ale príliš nepracovalo. Snažil sa Quick-Step aj Movistar, ale bolo to slabé. Ostatné veľké tímy mali vpredu ľudí. Napriek tomu dokázali favoriti v hlavnej skupine dobehnúť Voecklerovu partiu a vpredu tak ostali už iba Riblon a Van Hecke.
 
Ich náskok bol minimálny, zhruba trištvrte minúty. Napriek tomu to boli dvaja najväčší hrdinovia doterajšieho priebehu pretekov. 31-ročný Belgičan doteraz nezaznamenal žiadny pozoruhodnejší výsledok. Naopak, Riblon nám prichystal už viacero nezabudnuteľných zážitkov na čele s jeho fantastickým výkonom na vlaňajšej Tour a víťazstvu na Alpe d'Huez.
 
Osem kilometrov pred cieľom bola už aj francúzsko-belgická dvojica minulosťou, pred pelotónom sa ešte chvíľu udržali Fuglsang s Van Avermaetom. Až do záverečného Caubergu sme žiadne ataky nevideli. Vpredu sa ukazovala aj Orica s Gerransom a Matthewsom.
 
gilbert-philippe-amstel-2014Na Caubergu sme videli model Devenyns - Gilbert z MS 2012 tentoraz v podaní Sáncheza s Gilbertom. Phil sa na pohľad s ľahkosťou zbavil Kwiatkovskeho aj Gerransa s Valverdem, okolo ktorých prefrčal ako s benzínovým motorom. Líder BMC a najväčší favorit pretekov si náskok udržal až do cieľa. Na druhej pozícii napokon došiel zmŕtvychvstalý Jelle Vanendert (Lotto), o ktorom sme dva roky nič nepočuli. V prvej polovici Caubergu nebol vpredu, no napokon sa dopredu prepracoval a v záverečnej rovinatej pasáži ušiel Gerransovi (Orica) s Valverdem (Movistar) a Kwiatkom (OPQS), ktorí brali tretie až piate miesto po vzájomnom špurte.
 
Za trojicou prepieraných mien v médiách pred pretekmi finišovali Simon Geschke (Giant) s Baukem Mollemom (Belkin). Opäť prekvapil desiaty Yukiya Arashiro (Europcar). Niekoľko mien ako Costa, Bardet, Kreuziger, Cunego či Van den Broeck sa na úplnom čele neobjavilo.
 
Peter Velits vo väčšej skupine pod Caubergom nebol. Do cieľa prišiel so stratou desiatich minút.
 
 
VÝSLEDKY:
1. .bmc14. albansko GILBERT Philippe 6h 25' 57''
BMC RACING TEAM
2. .ltb14. albansko VANENDERT Jelle + 00' 05''
LOTTO BELISOL TEAM
3. .oge14. albansko GERRANS Simon + 00' 06''
ORICA GREENEDGE
4. .mov14. vlajka VALVERDE Alejandro + 00' 06''
MOVISTAR TEAM
5. .opq14. vlajka KWIATKOWSKI Michal + 00' 06''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
6. .tgs14. vlajka GESCHKE Simon + 00' 10''
TEAM GIANT - SHIMANO
7. .bpc14. vlajka MOLLEMA Bauke + 00' 10''
BELKIN PRO CYCLING TEAM
8. .ast14. vlajka GASPAROTTO Enrico + 00' 10''
ASTANA PRO TEAM
9. .kat14. vlajka MORENO Daniel + 00' 10''
KATUSHA TEAM
10. .euc14. vlajka ARASHIRO Yukiya + 00' 12''
TEAM EUROPCAR
78. .bmc14. vlajka VELITS Peter + 10' 00''
BMC RACING TEAM
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop