Valónsky šíp vystrelil najvyššie Alejandro Valverde

21.4.2014, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Slávna klasika Valónsky šíp už po 78-krát privítala svetový pelotón, ktorý na ardenských krátkych kopcoch, medzi ktorými vyčnieval Mur de Huy, mal predviesť nádherný súboj výborných vrchárov.
   
albansko VALÓNSKY ŠÍP 2014 (klasika UCI World Tour, 4. kategória)
 
STREDA 23.4. zvlnený ciel rovina Bastogne > Mur de Huy 199 km víťaz: Valverde
 
historia-pretekovuvod-k-rocniku-2014startova-listina
 
 
Jednoduchý úvod dnešnej jednorazovky poznačil už na méte piatich kilometrov hromadný pád, do ktorého sa zaplietol aj minuloročný víťaz Daniel Moreno (Kaťuša). Žiadnemu z pretekárov sa síce nič vážne nestalo, ale tí si však určite vedeli predstaviť aj príjemnejší začiatok tohto podujatia.
 
Na Valónskom šípe vždy rozhoduje posledných 1300 metrov, preto sa do hlavného úniku odvážili len traja cyklisti, ktorí si skutočne dokážu vychutnať dlhé kilometre pred pelotónom. Vpredu sa tak objavil výborný tempár z tímu Garmin-Sharp Ramunas Navardauskas, domáci bojovník Preben van Hecke (Topsport-Vlaanderen), ktorý si takúto jazdu vyskúšal aj na Amstli, a austrálsky jazdec Jonathan Clarke (UnitedHealthcare).
ÚNIK DŇA
.grm14. R. Navardauskas
(Garmin-Sharp)
.tsv14. Preben van Hecke
(Topsport)
.uhc14. Jonathan Clarke
(UnitedHealthcare)
Aj keď sa týmto pretekárom podarilo odpútať od hlavnej skupiny už po dvadsiatich kilometroch, rýchla jazda pokračovala celú prvú hodinu, počas ktorej pretekári prekonali takmer 50 kilometrov.
 
Podľa očakávaní začal odstup vedúcej trojice najskôr vysoko narastať a najvyššiu hodnotu dosiahol v bode deviatich minút. Pelotón bol k úniku veľmi benevolentný, na jeho čele jazdil iba tím Kaťuša, ktorý aj takýmto spôsobom poukazoval na Rodrígueza a Morena. Ešte pred kopcovitou časťou sa k nemu pridal aj celok BMC, ktorý zas chcel priviesť pod Mur de Huy v dobrej pozícii čoraz sebavedomejšieho Gilberta. Po prvom dnešnom stúpaní klesol náskok utečencov na 6:30.
 
Pretekári si potom prvýkrát vyskúšali finálny kopec 87 kilometrov pred cieľom. Najaktívnejším borcom v úniku bol van Hecke, ktorý prvé tri stúpania prekonal na vedúcej pozícii. Tvrdú prácu v pelotóne si potom vyskúšali aj Lotto-Belisol a Movistar, takže bolo jasné, že Vanendert a Valverde sa chcú dnes v závere rovnako predviesť. Tempo hlavnej skupiny sa potom neustále zvyšovalo, keďže viacero tímov malo svojich pretekárov na čelných pozíciách.
18°C
Aj vedúca trojica však výborne spolupracovala a 50 kilometrov pred cieľom si stále udržiavala 5-minútový náskok.
 
Ale tempo v pelotóne bolo miestami až zbesilé, pretože na krátkych stúpaniach prebiehala ostrá bitka o pozície, čo znamenalo aj značné sťahovanie odstupu vedúcej trojice. V týchto okamihoch sa tam už ale nezdržiaval Jonathan Clarke. Preben van Hecke si zatiaľ užíval svoj vrchársky deň, keď úradoval na každom dnešnom kopci. Vyzeralo to tak, že dnešné letecké cyklistické predstavenie sa zastaví až v cieli, pretože pelotón postupne strácal niekoľkých svojich členov a lídri jednotlivých tímov zas museli s veľkým vypätím síl prekonávať tieto kilometre, ktoré ich mali dostať pod rozhodujúci kopec Mur de Huy. Onedlho si ho všetci mohli vyskúšať druhý raz.
 
Po ňom si udržali vedúci pretekári náskok tridsať sekúnd, pred pelotónom si tu vybudoval menší odstup aj Cyril Gautier (Europcar). Dvaja jazdci z celku Kaťuša dostali pod tlak ostatných favoritov, no tímu BMC sa podarilo spojiť všetky ataky. Ale na prichádzajúcich kilometroch malo hneď niekoľko ďalších borcov veľkú chuť na útočenie. Žiadny nebezpečný atak sme nakoniec nevideli a na predposlednom kopci vystavila hlavná skupina definitívnu stopku aj vedúcej dvojici.      
 
Skupina najväčších favoritov dorazila pod Mur de Huy pohromade a mohli sme si teda vychutnať očakávaný súboj výbušných vrchárov. Ešte predtým zaskočil pád Rodrígueza a Cunega, ktorí tak vypadli z hry o víťazstvo. Prvým útočníkom na tejto stene bol Romain Bardet. Z favoritov potom urobil prvý atak Kwiatkowski, ale najviac síl mal na vrchole Alejandro Valverde. Hneď za ním dorazil Daniel Martin, poľský pretekár si nakoniec odniesol tretie miesto.
 
Rozhodujúci súboj sa odohral až tesne pred cieľom, keď do útoku najskôr zavelil Kwiatkowski, ktorý však nedokázal udržať svoju snahu až do konca. Najskôr si s ním poradil Daniel Martin, ale všetko to s kľudom sledoval skúsený španielsky matador Valverde, ktorý potom nedal šancu ani írskemu jazdcovi. Valverde tak zaknihoval svoj druhý triumf na tomto podujatí a konečne sa môže znovu tešiť z úspechu v tomto slávnom týždňi. Mur de Huy dnes znovu dokázal, že úspech v tejto klasike zaručí len správne načasovaní útok, a ten najlepší dnes predviedol práve Alejandro Valverde
 
Pred nedeľným vyvrcholením ardenských bojov však môžu byť spokojní obidvaja pretekári na pódiu, ale na Liége - Bastogne - Liége budú veľmi nebezpeční aj Bauke Mollema a Roman Kreuziger, ktorí na záverečnom stúpaní predviedli výborný výkon, aj keď takéto prudké stúpania nepatria medzi ich obľúbené povrchy.
 
 
Alejandro Valverde (Movistar): "Dnes to nebola pomsta za Amstel, jednoducho som chcel vyhrať. No vždy je to tažké dokázať, či sa vám to podarí raz, alebo druhýkrát. Na Amstel Gold Race som sa cítil dobre, ale tam bolo ťažké poraziť Gilberta. Dnes sme tu boli obidvaja motivovaní. Na posledných podujatiach som mal dobré nohy. Som útočiaci jazdec, takže tento druh pretekov mi veľmi vyhovuje."       
 
 
CELKOVÉ PORADIE:
1. .mov14. vlajka VALVERDE Alejandro 4h 36' 45''
MOVISTAR TEAM
2. .grm14. vlajka MARTIN Daniel + 00' 03''
GARMIN - SHARP
3. .opq14. vlajka KWIATKOWSKI Michal + 00' 04''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
4. .bpc14. vlajka MOLLEMA Bauke + 00' 04''
 BELKIN PRO CYCLING TEAM
5. .grm14. vlajka SLAGTER Tom-Jelte + 00' 06''
GARMIN - SHARP
6. .ltb14. albansko VANENDERT Jelle + 00' 06''
LOTTO BELISOL TEAM
7. .oge14. vlajka ALBASINI Michael + 00' 08''
ORICA GREENEDGE
8. .tts14. vlajka KREUZIGER Roman + 00' 08''
TEAM TINKOFF - SAXO
9. .kat14. vlajka MORENO Daniel + 00' 11''
KATUSHA TEAM
10. .bmc14. albansko GILBERT Philippe + 00' 15''
BMC RACING TEAM
11. .tfr14. ARREDONDO Julián + 00' 17''
TREK FACTORY RACING
12. .opq14. vlajka POELS Wout + 00' 19''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
 
 
Kopce 78. ročníka pretekov:
115 km - Côte de Bellaire - 1,0 km; 6,8 %
98 km - Côte d'Ahin - 2,1 km; 5,9 %
87,5 km - Mur de Huy - 1,3 km; 9,3 %
74,5 km - Côte d'Ereffe - 2,2 km; 5,9 %
55,5 km - Côte de Bellaire - 1,0 km; 6,8 %
48 km - Côte de Bohisseau - 1,3 km; 7,6 %
45 km - Côte de Bousalle - 1,7 km; 4,9 %
34 km - Côte d'Ahin - 2,1 km; 5,9 %
23,5 km - Mur de Huy - 1,3 km; 9,3 %
10,5 km - Côte d'Ereffe - 2,2 km; 5,9 %
Cieľ - Mur de Huy - 1,3 km; 9,3 %
 
 
Mesto Huy:
V stredoveku to bolo veľmi prosperujúce mestečko na rieke Mása, ktorá tečie z Francúzska až do Severného mora. Malo veľmi strategickú polohu a tiež hrad na jednom z vŕškov. Prudký vzostup zastavil v 17. storočí francúzsky kráľ Ľudovít XIV., ktorý mestečko niekoľkokrát ohrozil a chcel získať práve tento hrad. Tunajší obyvatelia sa francúzskej nadvlády veľmi báli, a tak hrad zbúrali. Odvtedy už žiadne väčšie konflikty nenastali.
Tieto lúky a polia si pamätajú jeden z veľkých míľnikov novoveku, 15. až 18. júna 1815 sa tu proti sebe stretlo viac než 200 000 mužov v bitke pri Waterloo, kedy francúzsky cisár Napoleon Bonaparte utrpel definitívnu porážku a výsledok tejto bitky určil historický vývoj Európy do 1. sv. vojny. Smrť tu našlo viac než 60 000 vojakov.
Finišuje sa tu od roku 1983, konkrétne na Mur du Huy kúsok juhovýchodne od centra mesta v lese. Nachádza sa tu sedem kaplniek, najväčšia na konci hore. Stúpanie sa kvázi volá Le chemin di chapelle - cesta ku kaplnke. Má 1300 metrov pri priemernom sklone 9,3 %, maximá až cez 20 %.
 
 
val-sip-2014-profil
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop