Oslava storočnice Liége v perfektnej verzii

25.4.2014, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Vzrušujúce obdobie jarných klasík zakončí náročné podujatie, ktoré do Belgicka vždy priláka najlepších vrchárov svetového pelotónu, pretože úspech na tomto monumente je pre niektorých z nich prvým dôležitým cieľom sezóny a veľkou prestížou.

 

 

Ťažký záver rozhodne vytrvalosť

 

Liége - Bastogne - Liége vďačí za svoju veľkoleposť mimoriadnej histórii, pretože prvá edícia sa uskutočnila už v roku 1892, a v tejto sezóne oslávi svoje sté výročie. Kým na Amstel Gold RaceValónskom šípe rozhodovali výbušné stúpania, na ktorých boli najdôležitejšími akcelerácia a výborná pozičná jazda, La Doyenne je vybudovaná okolo najdlhších ardenských kopcov, ktoré sú v mnohých prípadoch aj dostatočne strmé, preto sa tu otvára priestor pre jazdcov s výbornými lezeckými schopnosťami a nutnou vytrvalosťou.

 

Na poriadnej dávke 263 kilometrov začne okružná jazda okolo dvestotisícového mesta Liége jednoduchou cestou do slávneho vojenského pamätníka Bastogne, kde sa preteky zlomia. Spiatočná púť totiž obsahuje takmer všetky kopce, ktoré postupom času začnú v pretekároch akumulovať únavu. Zlomový úsek symbolizuje značka prekonaných 167 kilometrov, odkiaľ bude na cyklistov v rýchlom slede striehnuť až osem stúpaní bez možnosti odpočinku.

 

 

Vypätých 40 kilometrov

 

Charakteristickým kopcom tohto podujatia je legendárny La Redoute (2 km; 8,9 %), ktorý je jeho súčasťou od samého začiatku, a zároveň aj tým najťažším spomedzi všetkých. V minulosti síce zohrával kľúčovejšiu úlohu, ale v súčasnosti je postavený až 40 kilometrov pred cieľom. Napriek tomu bude bezpečne tým miestom, na ktorom prebehne výrazná selekcia hlavnej skupiny a kde uvidíme stratené nádeje mnohých pretekárov.

 

Momentálny prím preto zohráva strmý Roche-aux-Faucons (1,9 km; 9,3 %), ktorého umiestnenie dvadsať kilometrov pred cieľom je obľúbenou lokalitou na rozhodujúci víťazný atak, schleck-2x-gilbert-liege-2011ktorý sa napríklad v roku 2009 podaril Andymu Schleckovi. V ostatnej sezóne nebol zaradený do itinerára, preto sme v závere videli bojovať o víťazstvo väčšiu skupinu, ale v tomto roku môže ísť všetko podľa starých zvykov. Ak sa na čele aj potom udrží niekoľko borcov, tí dostanú poslednú možnosť na odpútanie sa od súperov 5,5 km pred cieľom na Saint-Nicolas (1,2 km; 8,6 %). Ani samotný záver však nie je jednoduchý, pretože záverečných 1,5 km má sklon 4,6 %, takže pri prípadnom súboji malej skupinky bude skôr potrebná ušetrená sila ako veľká rýchlosť.

 

 

Dvaja silní víťazi bez psychického tlaku

 

Kopcovitou trasou a výborným miestom v cyklistickej sezóne Liége - Bastogne - Liége vždy priláka vynikajúcich vrchárov, preto aj okruh favoritov obsahuje zvučné mená. Pre tieto preteky je ako stvorený Alejandro Valverde, ktorý sem príde posilnený víťazstvom z Valónskeho šípu. Svoju skvelú formu ukazuje od začiatku sezóny, preto jeho tretí zárez na tomto podujatí vôbec nemusí byť vzdialeným cieľom, hoci pri jeho predchádzajúcich dvoch triumfoch ešte nebol v programe kopec Roche-aux-Faucons. Naopak výborné spomienky má naň Philippe Gilbert, ktorý sa tu v roku 2011 dokázal zavesiť na Schleckovcov a ukradnúť im víťazstvo. Dôležitý úspech na Amstli mu znovu zdvihol sebavedomie, čiže tím BMC bude mať obrovskú motiváciu využiť jeho výkonnosť.

 

 

Dravosť na scéne

 

V doterajšom priebehu ardenských klasík napĺňal svoje predpoklady Michal Kwiatkowski, ktorý na Valónskom šípe získal prvé pódium v týchto výnimočných jednorazovkách. Jazdecké vlastnosti posúvajú poľského cyklistu do úlohy favorita, najmä ak v závere bude v oveľa väčšej miere rozhodovať momentálna výkonnosť ako taktické manévre vyžadujúce skúsenosti. Tieto atribúty výborného pretekára podporeného útočným štýlom potvrdil minuloročným triumfom aj Daniel Martin, ktorý síce v tomto roku neprežíva svoju najlepšiu cyklistickú jar, ale druhá pozícia na Mur de Huy jasne označila jeho formu ako stopercentnú.

 

 

Elitná hrozba

 

Ešte pred týždňom bol na tom podobne Joaquim Rodríguez, ktorého najdôležitejším cieľom tohto ročníka je vylepšiť dve druhé miesta na La Doyenne. Avšak dva pády v posledných iglinskij-liegevystúpeniach značne skomplikovali jeho prípravu na najstarší monument, preto by bolo veľkou škodou, ak by sme ho v závere videli neschopného robiť rozdiely medzi favoritmi. V tom prípade by mohol spustiť vrchársku kanonádu Daniel Moreno. Je ale takmer isté, že útočiť bude Vincenzo Nibali. Jazdec tímu Astana podnikol pred dvomi rokmi na klesaní z Roche-aux-Faucons rozhodujúci atak, avšak predpokladané víťazstvo mu tesne pred cieľom vzal životný výkon terajšieho spolujazdca Maxima Inglinského. Žralok z Messiny sa v tejto sezóne rozbieha pomalšie, ale jeho nebezpečný pohyb na Cipresse počas prvého monumentu ukázal, že je schopný a ochotný za svoje výsledky prevziať zodpovednosť, takže keď bude mať v nedeľu dobrý deň, ostatní favoriti musia naňho zhodiť rybársku sieť.

 

 

Eso v rukáve

 

Čoraz lepšie sa v Ardenách prezentujú Roman KreuzigerBauke Mollema. Obidvaja sem prišli z veľmi rýchlej edície Okolo Baskicka, ale už na Valónskom šípe sa dokázali dostať do správneho rytmu a spoločne sa prepracovať do najlepšej desiatky. Kreuziger minuloročným  triumfom na Amstel Gold Race všetkým ukázal, že je tým vynikajúcim vrchárom, ktorý si pre svoje víťazstvo dokáže ísť aj sólovou jazdou. Mollema zas dokáže výborne zvládnuť finiš menšej skupinky, kam by ho momentálna forma mohla posunúť. Jelle Vanendert na Amstli konečne pripomenul po dvoch rokoch svoje jazdecké kvality, ktoré zopakoval aj minulú stredu napriek zraneniu kolena, preto 29-ročný Belgičan vyzerá byť nielen výborne motivovaný, ale aj perfektne pripravený na dlhú vrchársku bitku.

 

 

Lampre-Merida a Sky prichádzajú potichu

 

Výrazný výsledok v Ardenách zatiaľ nedosiahol tím Lampre-Merida, ktorý má vo svojich radoch silnú trojicu pretekárov. Len umiestnenia v druhej desiatke zatiaľ získali Rui CostaDiego Ulissi, hoci v najlepšej forme jazdí Damiano Cunego, ktorého však sprevádzala veľká smola, no kopcovitá a dlhá trasa môže byť pre neho tou správnou arénou. Fanúšikom sa sem prichádzajú pripomenúť Chris FroomeRichie Porte. Obidvoch trápili zdravotné komplikácie a spoločne s blížiacim sa Okolo Romandie sem prichádzajú budovať formu na Starú dámu. Nikto nevie, akú výkonnosť ukáže Froome, ale ak bude cítiť aspoň malú šancu na dobrý výsledok, určite rozkrúti svoj motor. Medzi čiernych koňov môže patriť Frank Schleck, ktorý sa po odpykaní trestu každým odjazdeným podujatím zlepšuje, navyše túto trať pozná perfektne a môže čerpať z bohatých skúseností.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop