KPK: V Považskej Bystrici holandské víťazstvo, Slováci zaostali

30.4.2014, 12:05 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V stredu si mohli diváci na Slovensku vychutnať preteky v plnej paráde. Pelotón smeroval z južného Slovenska až na Považie. Druhá etapa mala 154 kilometrov na trase Nitra - Považská Bystrica.
 
2. etapa KPK 2014 (UCI Europe Tour 2.2U, Slovensko)
30.4. streda kopcovitá ciel rovina Nitra > Považská Bystrica 154 km víť: Hoekstra
ÚVOD - PRETEKÁRI - ETAPY: ikona-1ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6
 
Pod Zoborom vládlo na poludnie pekné slnečné počasie. O 12:30 sa 166 pretekárov vydalo od štadióna smerom na sever najmä po cestách druhej triedy. Od úvodu sa objavovali pokusy o únik a neraz sa skupina aj vytvorila, no počas prvých dvoch hodín si žiadna nevypracovala viac ako polminútový náskok, takže nie je podstatné konkretizovať menoslov.
 
Skúšali to aj borci epic janom greenway. Desať kilometrov bolo vpredu 25 ľudí s Jurajom Lajchom a Jánom Chalupčíkom, no bola to nebezpečná družina, ktorú si balík nenechal ujsť. Na chvíľu si ešte Lajcha otestoval nohy sám pred hlavnou skupinou, no rýchlo sa pripojil späť.
 
Po sedemdesiatich kilometroch prišlo prvé stúpanie na Bojnický kopec, pod ktorým bol pelotón kompaktný, no na vrchole sa to isté už povedať nedalo. Vytvorili sa menšie skupinky vzadu a zdalo sa, že čelo už nedostihnú. Do jedného z pádov sa zaplietol Milan Holomek (ejg), vážnejšie sa nezranil. Mal však v ďalšom priebehu problémy s bicyklom, ktoré musel mechanik Jakub Bučo riešiť za jazdy. Našťastie, prvoročákovi sa podarilo vrátiť do pelotónu.
 
Na 90. kilometri začalo pršať. Našťastie, nasledoval rovinatý úsek etapy. Kým si v pelotóne brali pretekári pláštenky, zaútočilo osem ľudí. Tawn Brusselman (Jo Piels), Szymon Rekita (Poľsko), Vladzimir Harakhavik (Bielorusko), Joren Touquet (Walónsko), Julien Kaise (Color Code), Kietliňski (Pogoň), Michal Kasperek (Glogów) a Felix Donath (Berlin).
 
Následne "pre istotu" prišli krúpy a rovnaký scenár ako včera. Cyklisti pod krupobitím, biela vozovka, chaos a viac ako 50-členný konvoj áut nič nevidel. Našťastie, žiadna nehoda sa v pelotóne ani konvoji nestala, bolo to na rovinatom úseku. Prehánka rýchlo prešla a opäť bolo jasné počasie. Nasledovalo rozhodujúce stúpanie dňa na Strážov. Z našich mal opäť starosti s defektom Filip Taragel (Dukla).
 
Strážov poriadne rozdelil pelotón. Natiahol sa a vznikali veľké aj malé skupiny. Situácia bola dosť neprehľadná. Nevedeli sme presne povedať, ktorí Slováci boli kde a navyše sa to stále preskupovalo. 35 km pred páskou sa už dala situácia jednoduchšie identifikovať. Pelotón sa rozdelil na dve veľké časti. Zhruba 70 ľudí ostalo vpredu a ďalších 70 vzadu.
 
Výkonnostne silní pretekári z prvej skupiny nechceli pripustiť spájanie a 24 ľudí odskočilo. Na čele sme mali teda takúto unikajúcu partiu. Za nimi ostal zbytok pôvodnej prvej skupiny, teda okolo 45 ľudí a najpočetnejšia bola tá posledná, no nebolo tam dostatok tímov, ktoré chceli pracovať. Všetky medzery spolu boli do minúty.
 
Žiaľ, vzadu ostali všetci štyria z Dukly Trenčín Trek, Baška, Daško, Malovec aj Taragel. Erikovi Baškovi sa aspoň podarilo vyhrať druhú šprintérsku prémiu v Novákoch, takže mohol ostať vysoko v azúrovomodrej súťaži janom, teda bodov z rýchlostných prémií.
 
epic janom greenway mal vzadu štvoricu Lajcha, Holomek, Chalupčík, Kováčik, ale Martinovi Dubeňovi sa podarilo ostať v prvej skupine, po rozdelení ostal v druhej z troch. Rovnako vpredu ostal aj Ondrej Glajza z reprezentácie. Dvadsať kilometrov pred Považskou Bystricou to vyzeralo tak, že sa zadná skupina s väčšinou Slovákov s čelom už nespojí.
 
Bolo to tak, strata sa pomaly vyšplhala až k štyrom minútam, teda naši boli mimo boja o celkový triumf. Jedinými želiezkami v ohni ostali Dubeň a Glajza, ktorí verili, že žiadni jednotlivci nedokážu prísť do cieľa pred prvou veľkou 50-člennou skupinou, v ktorej sa oni nachádzali.
 
Zvíťazil Holanďan Jochem Hoekstra z najsilnejšieho tímu pretekov Cycling Team Jo Piels. Dokázal doraziť do cieľa s malým náskokom sám. Druhý skončil Rumun Eduard Grosu (Vini Fantini), včera tretí. Dnes sa tretia pozícia po prehratom špurte s Grosuom ušla Čechovi Tomášovi Koudelovi (Gebrüder Weiss). Glajza s Dubeňom sa medzi prvých nedostali, keďže najprv dorazili tí najsilnejší z úniku, ktorý sa vytvoril 20 km pred páskou.
 
Keďže víťaz prvej etapy Willwohl ostal vzadu, aj na základe bonifikácií sa bez problémov stal novým lídrom Hoekstra. Jo Piels je teda na najlepšej ceste za obhajobou triumfu z vlaňajška. Zo Slovákov je najvyššie Martin Dubeň na 28. pozícii a tesne za ním je Ondrej Glajza. Obaja strácajú 22 sekúnd. Ostatní sú už mimo reálnych bojov s mankom cez päť minút. Zajtra príde zlomová disciplína - individuálna časovka na 30 kilometrov.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY:
1. vlajka HOEKSTRA Jochem CYCLINGTEAM JO PIELS 3h 29' 17''
2. GROSU Eduard VINI FANTINI - NIPPO + 00' 04''
3. vlajka MUHLBERGER Gregor TIROL CYCLIN TEAM + 00' 04''
28. vlajka GLAJZA Ondrej SLOVENSKÁ REPRE. U23 + 00' 12''
34. vlajka DUBEŇ Martin EPIC JANOM GREENWAY + 00' 12''
ostatní Slováci (12) + 04' 55''
OTL vlajka ŠMÝKAL Martin SLOVENSKÁ REPRE. U23 limit
 
 
 
Krátke preview etapy:
Druhá etapa s dĺžkou 154 km štartuje o 12:30 na nitrianskom štadióne a spolu s presunom zo slávnostného štartu na ostrý má dĺžku dokonca 161 km. Trasa pôjde smerom na sever cez Solčany a Nedanovce až po prvú šprintérsku prémiu nachádzajúcu sa na 49. kilometri v Oslanoch. Po ďalších 13 kilometroch príde na rad aj druhá šprintérska prémia v Novákoch. Následne sa už jazdci cez Opatovce nad Nitrou dostanú do Bojníc, kde budú musieť prekonať prvú horskú prémiu druhej etapy. Táto prémia sa nachádza na bojnickom kopci vedúcom ponad ZOO, konkrétne na 79. kilometri. Po prémii však trať nemá výrazne klesajúci charakter. Na pelotón tu v úseku nasledujúcich desať kilometrov čaká ešte niekoľko nepríjemných krátkych stúpaní i klesaní s množstvom zákrut. Od Nitrianskeho Rudna bude možno trochu čas na upokojenie pelotónu a prípadné zmazanie straty, pretože trasa naberie opäť severný smer a začne mierne stúpať. Toto stúpanie sa však podstatne zostrí približne jeden a pol kilometra dlhou "stenou" do sedla Javorinka, kde sa krajina viac otvorí, ale kopec skončí až po ďalších dvoch kilometroch smerom na Čičmany. Teda na druhej horskej prémii s názvom Strážov, ktorá je pripravená na 104. kilometri. Následných 30 kilometrov mierne klesá cez Čičmany a Fačkov až po Rajec, kde je na pláne posledná šprintérska prémia druhého dňa. Za Rajcom sa nachádzajú dve krátke stúpania, pomerne dlhý zjazd a dvadsať kilometrov roviny až do cieľa v centre Považskej Bystrice, ktorý by mal byť medzi okolo 16:30.
autor: Matej Vyšňa
 
 
etapa-2
 
 
Trasa 2. etapy (časy sú približné)
12:30 (0 km) Nitra - štadión (slávnostný štart)
12:45 (0 km) Nitra (ostrý štart)
13:00 (10 km) Dolné Lefantovce
13:12 (18 km) Koverce
13:22 (25 km) Solčany
13:37 (35 km) Nedanovce
13:58 (49 km) Oslany (šprintérska prémia)
14:03 (52 km) Čerenany
14:18 (62 km) Nováky (šprintérska prémia)
14:28 (69 km) Opatovce nad Nitrou
14:35 (73 km) Bojnický Kopec (vrchárska prémia)
14:41 (77 km) Sutovice
14:54 (86 km) Liešťany
15:21 (104 km) Strážov (vrchárska prémia)
15:42 (118 km) Fačkov
15:57 (128 km) Rajec (šprintérska prémia)
16:09 (136 km) Malé Lednice
16:15 (139 km) Domaniža
16:20 (144 km) Prečín
16:35 (154 km) Považská Bystrica - centrum (cieľ etapy) 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop